LG OLED B8 review: Oled voor 1099 euro

67 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kleine verschillen, uiterlijk en innerlijk
 3. 3. B8 versus C8 in de praktijk
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking, input lag en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. Foto's en screenshots
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

LG brengt de afgelopen jaren oled-televisies uit in verschillende modelseries, waarbij de beeldkwaliteit gelijk is, maar duurdere modellen beschikken over fraaiere designs en betere speakers of soundbars. De goedkoopste B-serie, die LG altijd later uitbrengt dan de duurdere C, E, en W-series, moet het echter ook doen met een iets minder krachtige beeldprocessor. Maakt dat in de praktijk wat uit? Tijd voor een kritische blik op de LG OLEDB8, waarvan de 55 inch versie te koop is vanaf 1099 euro (gemiddeld 1379 euro) en het door ons geteste 65 inch model al voor 1699 euro (gemiddeld 1929 euro) over de toonbank gaat.

LG OLED65B8PLA

Net als de meeste televisiefabrikanten brengt LG elk jaar rond april, mei haar nieuwe televisies op de markt. LG maakt voor één model echter een uitzondering, en dat is de B-serie oled. Die instapper werd vorig jaar pas in september uitgebracht in Nederland, de B8 uit 2018 is nu dus ongeveer een half jaar op de markt. LG geeft officieel geen reden waarom het de B-serie later uitbrengt, maar het laat zich raden dat men dit goedkopere model liefst zo lang mogelijk op de plank houdt om verkoop van de duurdere modellen niet direct na introductie al te kannibaliseren.

Rond het moment dat je dit leest zullen de nieuwe C9, E9 en W9 modellen langzaam beschikbaar komen, maar de B9 hoeven we voorlopig niet te verwachten. Wil je dus een oled tv voor de scherpst mogelijke prijs? Dan is de B8 de goedkoopste optie. Dit toestel zal naar verwachting nog tot eind juni leverbaar zijn, waarna het de vraag is of er na dat moment een andere oled tv te koop zal zijn voor rond de duizend euro. 

Kleine verschillen, uiterlijk en innerlijk

De B8 lijkt technisch sterk op de C8 die we vorig jaar al uitgebreid testten. Beide televisies maken gebruik van hetzelfde type oled-paneel, maar de C8 heeft een geavanceerdere beeldprocessor, waarover verderop in dit artikel meer. Uiterlijk lijken beide modellen wel en niet op elkaar. Niet als ze op hun voet staan, want waar de C8 een brede, gebogen voet heeft, vinden we onder de B8 een compactere, rechte voet. Wij vinden die kleinere voet van de B8 eigenlijk mooier. Voor de nieuwe 2019 modellen is LG ook bij de C9-serie weer teruggegaan naar dit ontwerp, dus we gokken dat we niet de enigen zijn die er zo over denken. Verwijder je de voet en hang je de televisies op, dan lijken de B8 en C8 modellen als twee druppels water op elkaar. Beide hebben een dunne metalen bies rond het scherm met een kleine druppel midden-onder waarin de statusled, omgevingslichtsensor en ir-sensor zijn verwerkt.

LG OLED65B8PLA

Het verschil in voet tussen de B8 en C8 is meer dan alleen een optisch verschil. De gebogen vorm van de voet van de C8 moet ervoor zorgen dat het geluid van de naar beneden gerichte luidsprekers beter naar voren 'gebogen' wordt. In de praktijk vinden wij dat er weinig verschil in geluidskwaliteit waarneembaar is tussen de B8 en C8. Beide klinken - voor een platte tv - gewoon prima, maar de C8 doet het niet merkbaar veel beter dan zijn goedkopere broertje.

LG OLED65B8PLA LG OLED55C8P
Detail van de voet van de B8 (links) en C8 (rechts)

De achterzijde van de B8 is net als de C8 voorzien van een dunne aluminiumplaat, die dezelfde kleur en geborstelde afwerking heeft als de voet. De onderste helft van de televisie is aan de achterkant dikker dan de bovenkant, omdat hier in een kunststof behuizing alle elektronica is ondergebracht die het scherm aanstuurt. 

LG OLED65B8PLA

De aansluitingen vinden we links achterop de tv, waar we opzij gericht een CI+ slot, drie hdmi-ingangen en een usb-a poort aantreffen. Recht naar achteren gericht is zijn er nog één hdmi- en twee usb-a poorten, alsook antenneaansluitingen voor de ingebouwde dvb-c/t dvb-s tuners. Een netwerkaansluiting, optische audio uitgang en line/hoofdtelefoonuitgang maken de aansluitingen compleet. Positief is overigens dat alle hdmi-aansluitingen full bandwidth-signalen en hdcp 2.2 ondersteunen, zodat het geen probleem is om meerdere 4K hdr-beeldbronnen aan te sluiten.

LG OLED65B8PLA

Alpha 7 versus Alpha 9

LG's 2018 oled-televisies maken allemaal gebruik van dezelfde generatie oled-panelen van LG Display, op dat vlak is er dus geen verschil tussen de B8 en de C8. De chip(set) die het paneel aanstuurt is echter wel anders. De C8 en hogere modellen uit 2018 maken gebruik van de Alpha 9 processor, terwijl de B8 het moet stellen met de minder krachtige Alpha 7 chip.

Wat de verschillen tussen beide in detail zijn, is ons niet duidelijk. Wat we wel weten is dat de Alpha 9 betere 'quad step' beeldruisonderdrukking heeft, waar de Alpha 7 het moet doen met 'dual step' onderdrukking. De Alpha 9 moet hierdoor in theorie vloeiendere kleurovergangen én tegelijkertijd minder kleurvermenging bij harde kleurovergangen laten zien. Daarnaast biedt de Alpha 9 processor een lookup table (LUT) met een hogere resolutie. De LUT is een 3D-matrix met kleurcoördinaten op de X- en Y-as en helderheid op de Z-as, die het mogelijk maakt om de kleurweergave en helderheid van televisies op meerdere punten te kalibreren. De Alpha 7 processor uit de B8 heeft een 17x17x17 LUT, terwijl de Alpha 9 een 33x33x33 LUT heeft.

De Alpha 7 processor van de B8 heeft dezelfde 17x17x17 LUT als de 2017 oled-televisies, terwijl de C8, E8 en W8 een nauwkeuriger 33x33x33 LUT hebben.

De verschillen in processing tussen de B8 en de duurdere oled-modellen uit 2018 lijken puur te zitten in bovenstaande punten. Voor zover ons bekent is de SoC die gebruikt wordt voor de interface en het smart tv-gedeelte van de tv identiek aan die van de C8, E8 en W8. Tijdens onze test hadden wij tegelijkertijd ook de beschikking over een C8. Het opstarten van apps en het oproepen van menu's ging op beide televisies exact even snel, op dit punt doet de B8 dus sowieso niet onder voor de duurdere oleds van LG. Sommige andere websites melden dat de interface van de B8 soms framedrops in menu's en apps zou vertonen die bij de C8 niet zichtbaar zijn, tijdens onze test was hier echter geen sprake van, wellicht als gevolg van recente firmware updates.

B8 versus C8 in de praktijk

Wij waren uiteraard benieuwd of er een zichtbaar verschil in beeldkwaliteit waarneembaar is tussen de B8 en de C8. Voor onze test hadden we de beschikking over een 65 inch B8 en een 55 inch C8, dus helemaal appels-met-appels was onze vergelijking niet. Zaken als energieverbruik en maximale helderheid zijn sowieso afhankelijk van de paneelgrootte, dus op dat punt kunnen we de vergelijking uiteraard niet maken.

Verderop in  deze review vindt je uitgebreide testresultaten met betrekking tot de grijs- en kleurweergave zowel in sdr als in hdr-modus. De korte samenvatting daarvan is dat de resultaten van de B8 gewoon uitstekend zijn, en zich goed laten vergelijken met die van de C8. Uiteraard zijn er altijd exemplarische verschillen, maar de B8 en C8 zitten heel dicht bij elkaar.

We hebben uiteraard ook goed gekeken of we iets konden zien van de betere ruisonderdrukking die de Alpha 9 processor van de C8 zou moeten bieden. We hebben beide televisies daarvoor in verschillende modi met elkaar vergeleken, waaronder de Dynamische en de Natuurlijke beeldstand, waarin veel beeldprocessing wordt toegepast. Onder de streep is onze conclusie dat er eigenlijk weinig tot geen verschil zichtbaar is tussen beide modellen. Als de C8 op dit punt beter is, dan is het dus heel subtiel.


LG OLED B8 (links) naast LG OLED C8 (rechts)

Ook bij het weergaven van testpatronen die ruisonderdrukking en de-banding speciek testen zaken we eigenlijk geen noemenswaardige verschillen. Het enige testpatroon dat wél een duidelijk verschil liet zien was een serie met zeer donkere grijze vlakken. Hierbij komt de C8 mooier lineair vanuit het zwart via donkergrijs naar lichter grijs, terwijl de B8 een wat abrupter sprongetje maakt net boven helemaal zwart. Dit zou te maken kunnen hebben met de nauwkeurigere LUT van de C8, maar dat is gissen. Voor de duidelijkheid: wij hebben beide modellen ongekalibreerd, met steeds dezelfde instellingen met elkaar vergeleken.

Interface en Smart TV

De LG B8 maakt gebruik van webOS als besturingssysteem. De versie voor 2018 heeft officieel 'webOS +AI', waarbij die AI toevoeging doelt op spraakherkenning en automatische optimalisatie van beeld en geluid op basis van automatische contentherkenning.

Om met die spraakherkenning te beginnen, op het moment van schrijven werkt deze niet in het Nederlands. Stel je de tv in op Engels, dan moet je commando's kunnen geven als 'Turn off the tv when this program is over' en 'Change to cinema mode'. Ook integratie met Google Assistant wordt beloofd. Beloofd, want op het moment van testen was deze functionaliteit nog niet beschikbaar. Wij hebben dan ook niet kunnen testen wat de mogelijkheden zullen zijn.

LG OLED65B8PLA

In de praktijk werkt webOS +AI voor Nederlandstalige gebruikers dan ook (nog) vrijwel gelijk aan de vorige versies Dat is geen probleem, want webOS is wat ons betreft uitgegroeid tot één van de beste smart tv-systemen op de markt. Met een druk op de kop van de gyroscopische afstandsbediening verschijnt onderin het beeld een balk met daarin links naar veelgebruikte apps, zenders en snelkoppelingen. Standaard worden deze gesorteerd op gebruik, maar je kan snelkoppelingen ook makkelijk van positie wisselen.

LG OLED65B8PLA

Het fijne aan webOS is dat het allemaal heel snel werkt. Zodra je de gyroscopische afstandsbediening optilt verschijnt er een cursor in beeld waarmee je snel en gemakkelijk over het scherm kunt bewegen, maar als je liever van het d-pad op de afstandsbediening gebruik maakt, kan dat natuurlijk ook. Het starten van apps en met name ook het wisselen tussen verschillende apps gaat ook razendsnel.

Belangrijke apps als Netflix, Amazon Prime, Videoland en Pathé Thuis worden allemaal ondersteund door middel van eigen apps en ook NPO uitzending gemist en RTL XL zijn aanwezig. Helaas ontbrak KIJK, de terugkijk-app van Net5,Veronica en de SBS-zenders op het moment van testen.

LG OLED65B8PLA

Beeldverwerking, input lag en instellingen

De beeldkwaliteit van de LG OLED is zoals we eerder al zeiden vrijwel gelijk aan die van de C8, het beeld van die tv omschreven we eerder als 'spectaculair'. Zoals we van oled gewend zijn, is zwart écht diep zwart en dankzij de (licht) verbeterde ontspiegeling van de 2018 panelen heeft de tv ook iets minder last van reflecties dan zijn voorganger, al gebiedt eerlijkheid te zeggen dat oled-televisies wat meer lichtreflecties laten zien dat de best ontspiegelde lcd-televisies.

LG OLED65B8PLA

Een ander punt waar LG verbeteringen heeft doorgevoerd is bij de frame-interpolatie, een technologie die tussenbeelden uitrekent om vooral bij 24p en 25p content een vloeiender weergave mogelijk te maken. In de praktijk kleven ook aan deze technologie echter zodanig veel nadelen dat wij er geen fan van zijn, hoewel LG's nieuwe B8 net als de C8 ook weinig interpolatiefouten laat zien. Een punt dat sommige puristen zullen waarderen is dat de 2018 oled's nu ook black frame insertion ondersteunen. Na elk getoond beeld wordt de tv hierbij heel even zwart, om daarna het volgende beeld te tonen. Voordeel hiervan is dat we de individuele beelden minder lang zien, wat bij beweging resulteert in een scherpere waarneming. Het effect is bewezen en werkt zonder artefacten, maar nadeel is dat het beeld (licht) lijkt te knipperen en dat de helderheid sterk afneemt, doordat het beeld steeds even op zwart staat

Input lag

Een belangrijk aspect voor gamers is de input lag, oftewel de vertraging die optreedt vóórdat beelden worden weergegeven. Input lag is dus wat anders dan de reactietijd van het scherm, die aangeeft hoe lang de beeldpunten nodig hebben om een bepaalde transitie te voltooien. Bij televisies is de input lag vaak veel groter dan bij monitoren, wat het gevolg is van de uitgebreide beeldverwerking en optimalisatie die bij televisies wordt toegepast. Om input lag te minimaliseren hebben vrijwel alle moderne televisies daarom een 'game mode'. Hierbij wordt het beeld (vrijwel) onbewerkt op het scherm getoond, met zo min mogelijk vertraging.

In het geval van de LG OLED B8 heeft de tv net als bij de C8 in game modus een input lag van 21 ms, zowel bij weergave van 4K als 1080p signalen. Dat is een prima score, en betekent in de praktijk een vertraging van iets meer dan één frame bij 60 fps weergave. In de cinemastand - met beeldverwerking ingeschakeld dus - is de input lag veel hoger, namelijk ongeveer 84 ms.

Beeldkwaliteit SDR

Zoals altijd hebben we niet alleen real-world film- en videobeelden bekeken, maar ook uitgebreide metingen uitgevoerd om de beeldkwaliteit van de televisie te beoordelen. Die metingen doen we met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter, die wij voor elke test kalibreren met een X-Rite i1 Display 2 spectrofotometer. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we SpectraCal CalMAN 2018 software, die testsignalen genereert via een VideoForge Pro 4K HDR Pattern Generator.

Alle sdr-test voor grijs- en kleurweergave voeren we uit op een 20% groot vierkant in het midden van het scherm, omgeven door een achtergrond met variabele helderheid, die automatisch zodanig ingesteld wordt dat de gemiddelde helderheid van het scherm op 50% uitkomt. We hebben hiervoor gekozen omdat dit een realistisch scenario is, waarbij de gemiddelde helderheid van het scherm overeenkomt met die van echte tv-beelden. We meten de prestaties van televisies zonder deze eerst te kalibreren. Wel kiezen we voor de beeldmodus die de beste beeldkwaliteit levert. In de regel is dat de film-, movie- of expertmodus.

De meetgegevens laten zien in hoeverre de grijs- en kleurweergave afwijkt van het gewenste beeld, waarbij de afwijking als een Delta E waarde (dE 2000) wordt aangeduid. Een hogere Delta E betekent een grotere afwijking. In de praktijk zijn Delta E afwijkingen van 3 en kleiner voor het blote oog niet waarneembaar, en alle scores onder 5 kunnen als 'goed' bestempeld worden. Delta E waarden van tien en hoger zijn onwenselijk.

Grijsverloop SDR

Het grijsverloop laat zien hoe de televisie grijstinten tussen zwart en wit weergeeft. Idealiter hebben grijstinten geen kleurzweem en volgt de televisie in sdr-modus de 2.2 gamma curve. Onderstaand screenshot laat (met de klok mee vanaf linksboven) zien wat de Delta E-waarden zijn voor de 21 grijsstappen die we meten, de balans tussen rood, groen en blauw op al die punten, het gammaverloop op alle punten en onderin een visuele weergave. Daarbij laat het bovenste deel van alle vakjes zien hoe de televisie de grijstinten weergeeft, en de onderste helft hoe het zou moeten zijn. Idealiter laten beide grafieken rechte lijnen zien, en zijn alle grijsvakken boven en onder gelijk van intensiteit én kleurtint.

Wij testen de LG OLED55C8 in de Cinema modus, waarbij we zien dat de gemiddelde kleurtemperatuur van alle geteste grijstinten uitkomt op 6679K, met een kleine oververtegenwoordiging van groen in de klerumix. De afwijkingen zijn echter klein, getuige ook de goede gemiddelde Delta E van slechts 2,7. Ook de gammawaarden zijn op een haar na perfect met een gemiddelde van 2.19 waar 2.2 gewenst is. 

LG OLED65B8PLA

Kleurbereik SDR

De kleurweergave kan op meerdere manieren in kaart gebracht worden. Wij kijken allereerst naar de dekking van de Rec.709 kleurruimte, de standaard voor HDTV-beelden. Idealiter vallen alle meetwaarden (bolletjes) precies in de corresponderende vierkante vakjes en niet binnen of buiten de driehoek. Op blauw na laten alle primaire en secondaire kleuren Delta E waarden van minder dan 2 optekenen, en ook de afwijking van blauw is met minder dan 4 gewoon prima.

LG OLED65B8PLA

Sweeps en color checker SDR

Of de televisie het Rec.709 kleurbereik goed afdekt is één, of de kleurnuances tussen wit en maximale verzadiging ook netjes worden weergegeven is minstens net zo belangrijk. Onderstaande saturation sweeps en color checker diagrammen laten zien hoe de totale kleurweergave van de tv is. Bij de sweeps test worden de primaire en secondaire kleuren in oplopende stappen van verzadiging weergegeven, terwijl de color checker veel voorkomende kleuren zoals die van huidtinten, lucht en gras test én een aantal grijstinten meet. De color checker scores geven daarom een goede indruk van de algehele grijs- en kleurweergave van een televisie. 

Het wordt een saai verhaal, maar ook bij deze tests laat LG OLED65B8 zeer goede resultaten zien. De gemiddelde delta E van de color checker komt in sdr modus uit op 1,9 is daarmee vrijwel net zo goed als de C8 die wij eerder testten.

LG OLED65B8PLA

LG OLED65B8PLA

Beeldkwaliteit HDR

Testprocedures voor het meten van de beeldkwaliteit van televisies in hdr-modus zijn nog volop in ontwikkeling. De Calman software die wij gebruiken heeft inmiddels een 'HDR Analysis' workflow, die wij gebruiken voor het meten van de hdr-weergave van televisies. Anders dan in sdr-modus voeren we hdr-metingen uit met een 5% groot window op een zwarte achtergrond, de de facto standaard om hdr-metingen uit te voeren op dit moment.

Bovendien gebruiken we bij onze hdr-tests niet langer dE 2000 als eenheid om grijs- en kleurfouten weer te geven, maar maken we gebruik van de nieuwe dE ICtCp (PDF whitepaper) berekeningen. Deze sluit beter aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van hdr-signalen en geeft meer weging aan fouten bij lagere helderheden. Voor de waardering geldt grofweg hetzelfde als bij dE 2000: Scores van 3 of lager zijn als zeer goed te bestempelen, tot 5 als goed en boven 10 als ongewenst

Bij de testresultaten vind je zowel voor grijs- als kleurmetingen in hdr-modus twee dE ICtCp waarden. Eén met daarbij eventuele afwijkingen van de gewenste helderheid meegenomen in de score, en één zonder dat fouten in helderheid wordt meegewogen. Dit is gedaan omdat geen enkele televisie in hdr-modus perfect de EOTF (gamma) curve volgt, maar alle televisies de helderheid van het signaal richting hun maximaal mogelijke helderheid met een lichte curve 'afrollen'. Dit resulteert bij metingen in in het hoge helderheidsbereik in lagere helderheid dan de software verwacht, maar in de praktijk is dit geen ongewenst gedrag. In afwachting van een betere manier om de hdr-kwaliteit in kaart te brengen, hechten wij vooralsnog vooral waarde aan de grayscale en color checker scores waarbij de helderheidsfout niet wordt meegewogen.

Grijsverloop HDR

Onderstaand screenshot laat boven elkaar zien wat de dE ICtCp afwijkingen bij het grijsverloop zijn zowel zonder als met weging van eventuele helderheidsfouten. Let op: de schaal van beide grafieken is niet per definitie gelijk. Rechts laten twee grafieken zien hoe de televisie de EOTF (gamma) curve volgt en wat de helderheid bij elke stap is, waarbij de meeste televisie bij het bereiken van hun maximale helderheid geen harde knik laten zien zoals de gele EOTF curve verwacht, maar middels een lichte buiging langzaam helderheid afvallen. Dit is gewenst, maar resulteert op plekken waar dit gebeurt wél in hogere dE ICtCp waarden wanneer de helderheid meegewogen wordt. 

De LG OLED65B8 doet het ook in hdr-modus heel erg goed. Ook hier zien we dat grijstinten nipt teveel groen bevatten, maar de afwijking is zeer beperkt. Wat opvalt is dat de tv de gewenste EOTF-curve heel goed volgt, waardoor de helderheid bij hdr-weergave - binnen de mogelijkheden van het scherm - precies zo is als de regisseur het heeft bedoeld. 

De maximale HDR helderheid in bioscoop-modus komt uit op net iets meer dan 800 cd/m² als we een 5% groot wit vlak meten op een zwarte achtergrond. Kiezen we voor 'Bioscoop thuis' als beeldmodus, dan komt de helderheid zelfs uit op ruim 840cd/m². Bij een volledig wit scherm is de maximale helderheid met de hakken over de sloot 155 cd/m². Dit is een bekende beperking van oled: naarmate een groter deel van het scherm wit moet weergeven, neemt de helderheid af. In de praktijk zien we dat de tv de 800 cd/m² weet vast te houden tot een wit vlak dat 10% van de schermgrootte beslaat, maar dat dit bij weergave van een 25% vlak terugzakt naar iets minder dan 500 cd/m² en bij een 100% wit scherm dus tot iets meer dan 150 cd/m². Dit is iets om rekening mee te houden als je fervent kijker van wintersport en bijvoorbeeld schaatsen bent: bij dat soort uitzendingen kan de lagere helderheid in vergelijking met lcd-televisies opvallen.

LG OLED65B8PLA

Color checker HDR

De color checker test is vergelijkbaar met die we in sdr-modus uitvoeren, alleen ditmaal met gebruik van de DCI-P3 kleurruimte. De LG B8 scoort ook hier gewoon prima. Als we afwijkingen in helderheid niet meewegen komt de beeldfout uit op 1,77, wegen we de helderheid wel mee dan is de DeltaE een nog altijd prima 6,1. Wederom uitstekend dus.

LG OLED65B8PLA

Foto's en screenshots

Hier zie je alle foto's en de volledige specificaties en testresultaten van de LG OLED65B8.

Conclusie

LG's B8 OLED is het goedkopere broertje van de C8 die wij eerder testten en bekroonden met onze Ultimate Product award. De B8 beschikt over exact hetzelfde oled-paneel, maar moet het stellen met een wat minder krachtige beeldprocessor en heeft een eenvoudigere voet. Dat laatste is wat ons betreft sowieso geen nadeel, we vinden de voet van de B8 eigenlijk mooier dan die van de C8. De gebogen vorm van de voet van de C8 zorgt voor iets betere projectie van het geluid van de naar beneden gerichte luidsprekers, maar de verschillen zijn klein en ook de B8 klinkt voor een platte tv gewoon goed.

Ook qua beeldkwaliteit kunnen we alleen bij een directe vergelijking tussen beide televisies minieme verschillen ontwaren. Qua mogelijkheden, interface en Smart TV beleving zijn beide televisies verder ook identiek. Het belangrijkste verschil tussen de B8 en de C8 is in onze optiek dan ook de prijs, en daar heeft de B8 uiteraard de beste kaarten in handen. De 55-inch versie van de B8 is op het moment van schrijven in onze prijsvergelijker terug te vinden vanaf 1099 euro, waarmee het de goedkoopste oled-televisie van dit moment is. De grotere 65-inch variant die wij testten is de koop vanaf 1699 euro, waarmee het de goedkoopste oled-televisie van dit formaat is. De vergelijkbare C8-modellen zijn doorgaans ongeveer tweehonderd euro duurder, al zijn er bij beide modellen prijsschommelingen die het gat groter of juist kleiner kunnen maken. 

Ben je op zoek naar een (LG) oled-televisie en twijfel je tussen een B8 of een C8 model, kies wat ons betreft dan het goedkoopste model dat je kunt vinden. De verschillen in beeldkwaliteit zijn zodanig klein of - zeker wanneer je beeldoptimalisaties uitschakelt - zelfs geheel afwezig, dat prijs wat ons betreft de doorslaggevende factor zal zijn. Wil je een B8 kopen, wacht dan overigens niet te lang. LG liet ons weten dat het model tot eind juni geleverd zal worden, daarna kan de voorraad wel eens heel snel opdrogen.

De LG C8 bekroonden we vorig jaar zoals gezegd met onze Ultimate Product award, waarbij prijs geen rol speelt. Omdat de B8 (vrijwel) dezelfde prestaties én beduidend goedkoper is, krijgt dit model de Excellent Choice award toebedeeld: de award voor een aanrader zonder voorbehoud.


LG OLED65B8


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG OLED55B8PLA

LG OLED55B8PLA

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS

1.519,00 €

1 winkel
Excellent LG OLED65B8PLA

LG OLED65B8PLA

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS

2.699,00 €

1 winkel
0
*