Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix 'Infinite Loop' review: de eerste videokaart met volledig geïntegreerde waterkoeling

45 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum
 3. 3. Uitgebreide specificaties
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark
 6. 6. Benchmarks: Assassin's Creed Odyssey (DX11)
 7. 7. Benchmarks: Battlefield V (DX12)
 8. 8. Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)
 9. 9. Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)
 10. 10. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)
 11. 11. Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)
 12. 12. Hardware.Info Prestatiescore
 13. 13. Geluidsproductie en temperatuur
 14. 14. Efficiëntie koeling
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Duurtest
 17. 17. Conclusie
 18. 1 besproken product
 19. 45 reacties

Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum

De Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Infinite Loop - het is een hele mond vol - is met afmetingen van 31x13,5x6 cm (LxHxB) geen klein kaartje, maar zeker niet groter dan andere high-end RTX 2080 Ti's. De enorme gpu op deze kaarten vereist nu eenmaal een flink koellichaam, en ook de printplaat is dermate complex dat deze redelijk uit de kluiten gewassen is. 

 • Voor
 • Achter

Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum

Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum

Koeler

Op het eerste gezicht is het daarmee een 'doodgewone' superdeluxe videokaart, aan de buitenkant is niet direct zichtbaar dat je hier een complete waterkoeling in handen hebt. Het gewicht vertelt wel een deel van het verhaal, want licht is hij niet: 1565 gram, nog duidelijk meer dan de 1450 gram die de RoG Strix 2080 Ti weegt. Dat komt mede doordat er een aluminium frame om de gehele kaart zit, dat torderen moet voorkomen en de onderdelen op zijn plaats moet houden. Dat is geen standaardvoorziening. Wat ook bijdraagt aan het gewicht is de heatspreader - die is enorm groot en van massief koper. Hieronder zie je een afbeelding van deze heatspreader naast een standaard exemplaar zoals dat bij Asetek waterkoelers wordt meegeleverd. De Asus heatspreader bedekt en koelt ook de geheugenmodules rond de gpu, waardoor ook die standaard verder overklokt kunnen worden.

De heatspreader is verbonden met de radiator, waarin pomp en reservoir zijn geïntegreerd. De pomp zorgt ervoor dat koeler water uit de radiator wordt aangevoerd en warm water juist wordt afgevoerd, zoals onderstaande afbeelding illustreert.

De fans die Asus monteert zijn drie 'axial tech'  exemplaren, met een nieuw ontwerp met een kleinere kern, waardoor er meer ruimte is om lucht langs de schoepen te laten lopen. Opvallend is dat deze schoepen aan de uiteinden aan een ring vast zitten, die dus meedraait binnen het ventilatorhuis. Volgens Asus moeten deze fans een significant hogere statische druk kunnen produceren en daarmee de radiator beter koelen.

Standaard draaien de fans altijd, maar Asus biedt middels een schakelaartje op de rand van het pcb de mogelijkheid een quiet modus te activeren. Dan staan de ventilatoren stil, tot de gepu-temperatuur 55 graden bereikt.

PCB

Op onderstaande afbeeldingen is te zien hoe de kaart eruit ziet als de radiator eraf is. Asus produceert deze RTX 2080 Ti op zijn volledige gerobotiseerde productielijn, waarmee het een naar eigen zeggen aanzienlijk hogere mate van betrouwbaarheid door lagere kans op defecten kan garanderen. De stroomvoorziening van de RTX 2080 Ti Matrix heeft 16+3 fasen en bevat zogenaamde SAP II condensators, stroomspoelen en DrMos mosffets. 

RGB

Achterop de pcb zit een rgb-header voor Aura Sync integratie. Naast een groot aantal rgb-verlichte delen op e shroud zit er aan de zijkant, die in een standaardinstallatie naar de gebruiker gekeerd is (en zichtbaar door een venster) een zogeheten 'infinity mirror', waarin de naam van het product oplicht. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum

Asus GeForce RTX 2080 Ti RoG Matrix Platinum

 • Nvidia GeForce RTX 2080 Ti
 • 1815 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*