Al het nieuws van Acers jaarlijkse persconferentie Next@Acer: Concept D, Helios 700 en meer

6 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Concept D: nadruk op beeldkwaliteit en stilte
  3. 3. Gaming: Predator en Nitro nieuws
  4. 4. Chromebooks: luxer en lichter
  5. 5. Monitoren: 4K 144Hz voor gamers én designers
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Reacties

Inleiding

Op CES licht Acer altijd een tipje van de sluier op, maar de bulk van de nieuwe producten houdt het onder de pet tot het jaarlijkse Next evenement in New York. Zoals elk jaar was ook Hardware.Info weer van de partij, en we kregen onder meer te horen over de nieuwe productlijn laptops en desktops voor creatievelingen, Concept D, nieuwe Predator en Nitro notebooks, maar ook nieuwe luxe Chromebooks en high-end monitors. Wat heeft Acer op stapel staan voor dit jaar?

Zoals elk jaar was de centrale presentatie in handen van Jason Chen, de topman van het Taiwanese bedrijf, wiens joviale verschijning op het podium samen met een reeks gasten de introducties van de diverse producten aan elkaar praatte. Opvallend voor wie presentaties van Taiwanese techbedrijven gewend is, lag de nadruk niet zozeer op specificaties als wel op zaken waar eindgebruikers direct iets van merken. In het geval van Acer zijn dat naast uiteraard prestaties dit jaar stilte (het woord 'thermals' om te wijzen op de efficiënte koeling die het bedrijf ontwerpt viel vele keren) en design. Dat kwam bovenal naar voren bij de introductie van een nieuwe productlijn, met de naam Concept D, waarover verderop meer. 

Daarnaast zijn gaming en de zakelijke markt duidelijke speerpunten. De bekende consumentenlijnen notebooks kwamen nauwelijks aan bod, Aspire - toch jarenlang de basis voor het bedrijf - werd geheel niet genoemd. Overigens kriijgt de Aspire-reeks wel degelijk een refresh, met nieuwe chassis, met kleinere schermranden en een dunner profiel. Dun, licht en stil kwamen eveneens naar voren bij de nieuwe Chromebooks, bij Concept D laptops en desktops, en passant werd de bijzonder compacte 14-inch Swift 7 nog even getoond. 

Beeldkwaliteit speelt een belangrijke rol bij de nieuwe producten voor 'creators', maar is hopelijk ook een opmaat naar meer kwaliteit op dit vlak in de reguliere notebooklijnen van het merk. Dit soort verbeteringen sijpelt vaak met de loop der tijd door naar betaalbare segmenten, en Acer heeft natuurlijk vorig jaar al een stap gezet met de introductie van 100% srgb-panels in de Swift 3 notebooks.

Op de komende pagina's nemen we de belangrijkste aankondigingen van Acer thematisch met je door.

Concept D: nadruk op beeldkwaliteit en stilte

Hoewel niet de eerste aankondiging van het evenement, is de nieuwe, ambitieuze Concept D-lijn van Acer wel het meest opzienbarende nieuws. Het bedrijf heeft geconstateerd dat 50% van het gamerspubliek gebruik maakt van professionele creativiteitssoftware - denk aan beeld- en videobewerking, maar ook aan 3D-rendering - en maar liefst 15% van de gaming notebooks nooit gebruikt wordt voor het spelen van games. Kortom, men zag een gat in de markt en daar stapt Concept D in.

Over de naam zal iedereen een eigen mening hebben, maar de filosofie achter de producten is in elk geval helder: Concept D notebooks (én desktops) moeten betrouwbaar, krachtig en stil zijn, en er bovendien fraai uitzien. Acer introduceert direct een complete lijn notebooks, te weten de ConceptD 5, ConceptD 7 en ConceptD 9. Deze zijn gebaseerd op bestaande platformen, en enige gelijkenissen met modellen uit de Predatorlijn zijn dan ook niet lastig om te bespeuren. Wel zijn deze machines voorzien van compleet andere beeldschermen, die gekalibreerd moeten zijn met een delta E-kleurafwijking kleiner dan 1 (!), en anders getuned om stiller te werken.

Daarnaast komen er twee desktops, ConceptD 500 en 900 genaamd, twee monitoren (CP7 in 27, en CM7 in 32-inch), en zijn er ook vr headsets op basis van OJO en StarVR. Hieronder stellen we ze kort voor.

ConceptD 5

De ConceptD 5 vertoont de nodige gelijkenis met de vernieuwde Aspire 7 en is de 'thin & light' uit de reeks, met  een dikte van 16,9 mm en een gewicht van 1,5 kilo dankzij een magnesium-aluminium legering aan de bovenzijde en rond het toetsenbord, en een magnesium-lithium legering aan de onderzijde, zoals we bijvoorbeeld kennen van de Swift 5. Hij is echter mat wit van kleur en heeft onder andere een geheel ander beeldscherm. Dat 15-inch scherm heeft 6,3 mm smalle randen en een ultra hd-resolutie (3840x2160), met een maximale helderheid van 400 nits. Dit ips-paneel geeft 100% van de AdobeRGB-kleurruimte weer, is Pantone-gecertificeerd en moet een kleurfout kleiner dan 2 hebben. 

Het wordt aangestuurd door de Radeon RX Vega M GL videokaart, die is geïntegreerd in een 8e generatie Intel Core i7-processor, de bekende maar zeldzame 8706G. Er is ook een versie met de i5-8305G. Deze wordt bijgestaan door tot 16 GB werkgeheugen en 1 TB nvme ssd opslag. Het systeem beschikt over meerdere usb-c poorten, waarvan één 5 gbit/s, displayport en power delivery ondersteunt. Ook ingebouwd zijn een vingerafdruklezer, hmdi-uitgang en sd-geheugenkaartlezer. De vanafprijs is 1699 euro en deze notebook moet in Europa beschikbaar zijn vanaf juli.

ConceptD 7

De ConceptD 7 is gebaseerd op hetzelfde platform als de Predator Triton 500, met hetzelfde gewicht van 2,1 kilo, RTX-videokaart (2060, of 2080 Max-Q), tot 16 GB geheugen en 1 TB nvme ssd. De ConceptD 7 is echter voorzien van een 9e generatie Intel Core-processor en wederom een heel ander beeldscherm. Ook hier is dat een 15,6-inch ultra hd-exemplaar met 400 nits helderheid, Pantone-certificering en een delta E-waarde kleiner dan 2. 

Qua aansluitingen zien we Thunderbolt 3 en mini displayport, maar geen geheugenkaartlezer. Verder de nodige usb type-a verbindingen en bedraad ethernet, evenals de draadloze adapter op basis van Killer-technologie. De vanafprijs is 2299 euro, vanaf juli in Europa.

ConceptD 9

De ConceptD 9 is ook niet een geheel onbekende verschijning, want een zeer vergelijkbaar chassis en schermophanging zagen we eerder bij de Predator Triton 900. Was dat een beetje een vreemd configuratie, met dikke RTX 2080 videokaart in combinatie met een 60Hz ultra hd-beeldscherm, bij de op creatievelingen gerichte ConceptD 9 is dat een logischer benadering. Het scherm heeft dezelfde basiskenmerken als het gamingbroertje, maar is wel gekalibreerd met een delta E kleiner dan 1. 

Bijzonder is zoals gezegd de schermconstructie, waardoor je het scherm dicht op het naar voren geplaatste toetsenbord kan positioneren, maar ook platleggen om met de meegeleverde digitale pen aan de slag te gaan. Anders dan bij de Triton 900 is er geen uitklapbare aansluiting voor een ontvanger voor een Xbox controller, wat logisch is gezien de positionering. De ConceptD 9 zal een 9e generatie Intelprocessor hebben, een RTX 2080 videokaart en tot 16 GB werkgeheugen, op te waarderen naar 32 GB door de gebruiker. Het gewicht van deze machine is een stevige 4,1 kilo, waarmee het meer een verplaatsbare workstation is dan een laptop die je altijd bij je hebt. De ConceptD 9 is in Europa vanaf augustus te koop, vanaf 4999 euro.

De drie ConceptD notebooks zijn alle gebaseerd op topmodellen van bestaande reeksen, en voelen dan ook zeer solide aan. De witte afwerking van de 5 en de 7 heeft een bijzondere, niet onaangename textuur, wat zorgt voor een luxe indruk. 

Naast de drie notebooks komen er ook twee desktops, de ConceptD 500 en de ConceptD 900.

ConceptD 500

De ConceptD 500 is een fraai vormgegeven, afgeronde tower in wit, met bovenop een houtpatroon - het was ons niet duidelijk hoe 'echt' dit hout is, maar het ziet er best echt uit. In die bovenzijde zijn een draadloze lader voor smartphones verwerkt, alsmede een uitsparing waarin we vier usb-poorten (waarvan een type-c) en twee audio-aansluitingen en een sd-geheugenkaartlezer aantreffen. In de voorzijde van de machine zit een uitschuifbare houder waar je een hoofdtelefoon aan kunt hangen.

Deze desktop is leverbaar met maximaal een Intel Core i9-9900K processor, tot 64 GB werkgeheugen en een Nvidia Quadro RTX 4000 videokaart - waarmee in elk geval duidelijk is dat gaming niet het beoogde gebruiksdoel is, maar 3D-ontwerpers zullen hier meer oren naar hebben. Voor de opslag is er tot 2 TB harde schijfruimte, en tot 512 GB ssd en een 16 of 32 GB Intel Optane module. Het systeem moet in gebruik niet meer dan 40 dB produceren.  De ConceptD 500 moet vanaf juli te koop zijn in Europa, vanaf 2799 euro.

ConceptD 900

De ConceptD 900 is de 900-pound gorilla van de ConceptD-lijn, want deze machine bevat twee Intel Xeon Gold 6148 processors, tot 192 GB ECC werkgeheugen en tot 60 TB opslag - standaard wordt hij geleverd met een 1 TB ssd en twee 4 TB harde schijven, maar er is dus plek voor 'iets' meer ruimte. 

Daarmee is deze workstation duidelijk gericht op zeer veeleisende content creators, die zich bezighouden met 3D-rendering en/of high-end videoproductie. Op het moederbord zitten 3 PCIe x8 sloten en vier PCIe x16 sloten, dus ook voldoende ruimte om nog wat snelle Quadro of Tesla-kaarten te monteren - standaard bevat het systeem een Nvidia Quadro RTX 6000. De vanafprijs bedraagt 17.999 euro, te koop vanaf juni 2019. (De processors alleen al kosten 3500 euro per stuk, de videokaart een kleine 5000 euro, om die prijs even in perspectief te plaatsen.)

Gaming: Predator en Nitro nieuws

Het Predator gamingmerk van Acer is volgens de fabrikant zeer succesvol, met inmiddels 24 landen waarin het merk de nummer één danwel nummer twee positie weet in te nemen in de pc-gaming markt. Het merk sponsort een groot aantal e-sports evenementen en organisaties, en kondigde op Next@Acer dit jaar een driejarig contract met het Intel Extreme Masters toernooi. Daarnaast heeft het ook de eigen Predator League, een serie e-sport toernooien waaraan 3530 teams uit 16 landen deelnemen. 

Uiteraard zit het ook niet stil met de ontwikkeling van nieuwe Predator producten. Deze premium gaminglijn had als belangrijkste vernieuwing op dit event de Helios 700, een nog extremere, letterlijk en figuurlijk dikkere gaming notebook dan de bestaande Helios 500 en 300. Die laatste werd overigens ook vernieuwd, met een slanker profiel en uiteraard krachtiger hardware. In de Nitro-lijn, gericht op wat minder kapitaalkrachtige gamers, komt Acer met de Nitro 7, die qua afwerking en specificaties de instapmodellen uit de Predator-reeks overtreft.

Predator Helios 700

De Helios 700 is alleen al opmerkelijk door één truc: het toetsenbord en touchpad kunnen integraal naar voren schuiven, waarbij het touchpad met de omringende delen onder een hoek naar voren kantelen en zo als polssteun dienen voor het naar voren geplaatste toetsenbord. Hiermee wordt tegelijkertijd de turbomodus actief, en kunnen de onder gelegen Aeroblade 4 fans optimaal koele lucht aanvoeren om de ondergelegen videokaart, een niet-Max-Q RTX 2080 of 2070, te koelen, evenals de Intel Core i9 processor uit de 9e generatie. Dit is niet het enige bijzondere aan het toetsenbord, want de WASD-toetsen hebben zogenaamde 'MagForce' schakelaars, die analoog werken: hoe dieper je ze indrukt, hoe sterker het effect. Bij mechanische toetsenborden hebben we dit al een keer of twee gezien, op laptops is het wat nieuws. Desgewenst - bijvoorbeeld als je een langere tekst wilt typen - kan je deze toetsen vervangen door exemplaren met standaard schakelaars.

Deze 4,5 kilo wegende notebook heeft een full hd (1920x1080) G-Sync 17,3 inch 144Hz/3ms ips-scherm met een helderheid van 300 nits, tot 64 GB werkgeheugen en tot 1 TB nvme ssd in een raid-0 configuratie, gecombineerd met tot 2 TB harde schijfruimte. Draadloos netwerk is in handen van een 802.11ax adapter van Killer, de AX1650, en bedraad netwerk wordt geregeld door een Killer E3000. Er is een 5.1 speakersysteem ingebouwd voor de gamer die het even zonder headset wil doen. De Predator Helios 700 is vanaf juli in Europa beschikbaar, met een vanafprijs van 2699 euro.

Predator Helios 300

De Predator Helios 300 is een van Acers best lopende gaming notebooks, naar verluidt de best verkochte op Amazon. Deze laptop is nu opnieuw ontworpen, met een wat slanker profiel en lager gewicht. De 15-inch uitvoering is 22,9 mm dik en weegt 2,3 kilo met een ssd, 2,4 kilo met zowel een ssd als een harde schijf. De 17-inch versie weegt 2,9 kilo en is net geen 2,5 cm dik.

Zowel de 15- als de 17-inch versie hebben een 144Hz/3ms ips-paneel met full hd-resolutie en 300 nits helderheid, aangestuurd door een RTX 2060 of een RTX 2070 Max-Q. De processor is een 8e of een 9e generatie Intel Core i7 of i5, het werkgeheugen is tot 16 GB groot en uitbreidbaar naar maximaal 32 GB. Voor netwerk zijn er bedrade en draadloze verbindingen van Killer, maar in het laatste geval wel 802.11ac en niet zoals bij de 700 'wifi 6'. In Europa begint de Helios 300 bij 1499 euro, verkrijgbaar vanaf juni dit jaar. 

Nitro 7

Nitro is de gaminglijn van Acer voor wie bang for the buck wil, maar de nieuwe Nitro 7 is zeker geen budgetapparaat op het eerste gezicht. Zo heeft hij een opvallend dun profiel, op het dunste deel net iets minder dan 20 mm, en weegt hij 2,5 kilo. Dat is niet heel licht, maar het chassis van deze 15,6 inch notebook is wel geheel van aluminium, en bevat naast een 8e of 9e generatie Intel Core-processor, "de laatste Nvidia GeForce GTX graphics". Dat mogen we interpreteren als GTX 1660 (Ti) of GTX 1650, die nog niet officieel verschenen zijn voor de mobiele markt. 

Het gebruikte paneel is een 144Hz/3ms ips-exemplaar, en er is tot 16 GB werkgeheugen (uitbreidbaar tot maximaal 32) en tot 1 TB ssd nvme in raid-0 opslag in de meest luxe uitvoering - Acer rept ook van 1 of 2 TB harde schijf, het is niet duidelijk of dit aanvullend of in plaats van is - we gaan uit van het eerste.  Acer belooft een werktijd van tot 7 uur, wat ons optimistisch lijkt, maar ook als het de helft zou zijn, zou dat nog een nette tijd zijn voor een gaming notebook. 

Orion 5000

Verder krijgt de Orion 5000 desktop een kleine update, met rgb-verlichting en 9e generatie Intel Core-processors, en een moederbord met Z390-chipset voor de K-uitvoeringen, alleen de variant met i5-9400 heeft een H370 chipset - wat ons betreft een logische keuze. Beide zijn beter dan de Z370 die in de variant die we onlangs besproken zat.

Chromebooks: luxer en lichter

Chromebooks zijn niet meer alleen voor basisonderwijs, we zien her en der luxere modellen verschijnen voor zowel zakelijke gebruikers als scholieren die wel gewend zijn aan Chrome OS maar op de middelbare toch wat andere wensen hebben qua design en snelheid. Acer brengt voor die doelgroepen (maar vooral voor zakelijke gebruikers) twee nieuwe Chromebooks uit, de 714 en de 715.

Chromebook 714 en 715

We bespreken beide even samen, want ze hebben meer overeenkomsten dan verschillen. De 714 is een 14-inch exemplaar zonder numeriek gedeelte op het toetsenbord, de 715 is een 15,6" Chromebook die wél een volledig toetsenbord heeft. Beide hebben een full hd beeldscherm op basis van ips-techniek, optioneel voorzien van touch. De 714 en de 715 zullen leverbaar zijn met een keur aan processors, beginnend bij een Celeron 3867U, uitlopend tot een Core i5-8250U. Het werkgeheugen bedraagt tot 16 GB, opslag is eMMC met een capaciteit van 32, 64 of 128GB. Eerlijk gezegd hadden we gezien de positionering hier wel een volwaardige ssd verwacht.

Beide modellen zijn volledig uitgevoerd in aluminium, met een gewicht van 1,5 kilo voor de 714 en 1,8 kilo voor de 715. Voor de wifi-verbinding beschikken ze over 802.11ac met een 2x2 mimo adapter. De 715 is optioneel leverbaar met een verlicht toetsenbord, beide hebben een optionele vingerafdruklezer. Het touchpad is van Gorilla glas, dankzij welke het glad is en dat ook moet blijven. Ook vermeldenswaard: deze Chromebooks zijn gecertificeerd volgens de MIL-STD 810G standaard en kunnen een val van een hoogte van 122 cm overleven en een belasting tot 60 kilo. 

Deze Chromebooks moeten vanaf juni dit jaar beschikbaar komen, de 714 vanaf 549 euro, de 715 vanaf 599 euro.

Monitoren: 4K 144Hz voor gamers én designers

De monitoren bespreken we even afzonderlijk, want daarvoor zijn ze voldoende bijzonder. Acer kondigde voor zowel Concept D als Predator nieuwe schermen aan, waarbij kleurkalibratie, hoge resoluties en hoge verversingsfrequenties, alsmede hdr terugkerende termen waren. 

Predator CG437K P

Acer liet dit keer niets horen over de meermaals uitgestelde 35-inch G-sync HDR monitor die het al geruime tijd aankondigt, en ook de 49-inch monitor die we op CES nog konden bewonderen was hier niet te vinden. Dat was niet erg, want de 43-inch ultra hd (3840x2160) 144 Hz CG437K P was voldoende indrukwekkend.

Overigens hebben we bij concurrent Asus al een vergelijkbaar model kunnen bewonderen, maar dat neemt niet weg dat dit DisplayHDR1000 gecertificeerde scherm op basis van va-techniek de liefhebber van 4K-gaming doet likkebaarden. Met een dci-p3 kleurdekking van 90% en een piekhelderheid van 1000 nits heeft deze monitor veel potentie om een nieuwe favoriet voor veeleisende gamers te worden. Acer noemt zelf een 1ms responstijd, zij het gekwalificeerd - maar wij wachten wel tot een test voordat we daar een oordeel over vormen.

Qua aansluitingen biedt het scherm drie hdmi-ingangen en twee keer displayport, waarvan één in de vorm van usb type-c met 30W power delivery, 2x usb 3.0 en 2x usb 2.0. Er zijn twee 10W speakers ingebouwd. Wie deze monitor wil kopen kan alvast beginnen met sparen, want hij moet 1499 euro gaan kosten - maar hij is pas in september te koop, dus je hebt nog even.

ConceptD CP7271K

Wie de specificaties van de CP7271K doorneemt en uiteraard goed is ingevoerd in de monitormarkt, zal vermoedelijk een moment van herkenning hebben. We zien namelijk een 27-inch ips-paneel met een resolutie van 3840x2160 pixels, 144 Hz verversingsfrequentie, hdr piekhelderheid van 1000 nits met DisplayHDR1000 certificering, 10-bits kleurweergave en... G-Sync Ultimate, ook wel bekend als G-sync HDR. Die laatste twee zaken zouden we niet echt verwachten op een 'professionele' monitor, maar herkennen we natuurlijk wel van de Acer Predator X27 - een van de twee G-Sync HDR monitoren die de markt tot dusver kent. 

Het heeft er dan ook alle schijn van dat Acer dat nichemodel zo voor een ander publiek positoneert - maar naar eigen zeggen wel gekalibreerd met een kleurafwijking kleiner dan 1, en 99 procent dekking van de AdobeRGB-kleurruimte. De prijs wordt 2099 euro, vergelijkbaar met wat de X27 tegenwoordig kost. Dat is toch weer een stuk minder dan de kleine 2500 euro die dat scherm bij introductie moest opbrengen.

Overigens zagen we op het evenement ook een monitor met de aanduiding CP3271K (hierboven te zien) - of het hier een niet afzonderlijk aangekondigd model betreft of een typefoutje moeten we nog achterhalen.

ConceptD CM7321K

De andere ConceptD monitor is nog veel belangwekkender, en was helaas niet aanwezig in de demoruimte. Dit kortweg CM7 genaamde  scherm heeft een 32-inch diagonaal en ook de uhd-resolutie, maar dan met een verversingsfrequentie van 60 Hz. Echter, door toepassing van een full array local dimming backlight met 1152 mini-leds heeft dit scherm potentieel veel nauwkeuriger local dimming. 

Het heeft verder ook 10-bits kleurweergave en 99% AdobeRGB-dekking, en 89,5% Rec.2020 dekking - de eerste keer dat we daar melding van gemaakt zien worden. Rec.2020 is de 'ideale' kleurruimte die vrijwel elke kleur die het menselijk oog kan waarderen afdekt, maar tot dusver door geen enkele monitor kan worden geproduceerd. De CM7321K heeft twee Thunderbolt 3-aansluitingen, 4x hdmi 2.0b en een displayport 1.2 ingang. Deze monitor moet in september op de markt komen met een adviesprijs van 3199 euro.

Conclusie

Het belangwekkendste nieuws van deze Acer Next was zonder meer de aankondiging van een nieuwe productlijn. Met Predator heeft Acer laten zien succesvol een merk in de markt te kunnen zetten, waarbij het wellicht ook als voordeel heeft dat het minder snel met het - inmiddels allang niet meer van toepassing zijnde - oude imago van 'veel voor weinig'. De notebooks en desktops die Acer tegenwoordig maakt zijn in niets meer te vergelijken met de goedkope plastic exemplaren waarmee het pc's voor een kleine beurs toegankelijk maakte, maar vooroordelen zijn altijd lastig te bestrijden. Het is geen gekke gedachte om een nieuw, hip merk in te zetten om de kritische high-end gebruikers waar de Concept D systemen op mikken.

Uiteraard komt er meer bij deze onderneming kijken dan een merk alleen. Acer pakt het slim aan door direct een complete line-up te bieden - weliswaar gebaseerd op bestaande modellen uit andere lijnen, maar wel met een heel andere uitstraling, tuning en bovenal - zo is althans de belofte - een heel andere beeldkwaliteit. En door bestaande platforms als basis te gebruiken blijft het financiële risico nog enigszins beperkt; we vernamen wel al dat een volgende generatie ongetwijfeld weer meer een 'eigen smoel' zal krijgen (onze parafrasering). 

De inzet op beeldkwaliteit kunnen we in elk geval waarderen - het is te hopen dat de opgedane ervaring en expertise ook doorsijpelt naar lager gepositioneerde productlijnen, want elke gebruiker heeft baat bij enige kleurechtheid. Als niet met een kleurfout kleiner dan 1, dan toch zeker onder de 3. 

Hoewel het op een aantal producten nog wachten is tot de herfst, komt het merendeel op korte termijn beschikbaar. Wij zien ernaar uit de nodige van de deze week getoonde modellen binnenkort aan de tand te voelen.  

0
*