Gamen in stijl: 10 gamestoelen getest

79 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Arozzi Mezzo V2 fabric
 3. 3. Arozzi Verona XL+
 4. 4. Corsair T1 Race
 5. 5. Corsair T2 Road Warrior
 6. 6. Nitro Concepts S300
 7. 7. Noblechairs Hero
 8. 8. Noblechairs Icon
 9. 9. Sharkoon Skiller SGS4
 10. 10. Thermaltake Tt esports X-Fit XT100
 11. 11. Trust GXT 707R Resto
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Toegift: Gamewarez Blizzard 2.0
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Twee jaar geleden testten we voor het eerst gamestoelen. Destijds bleek dat sommige producten ronduit gevaarlijk waren. Nu halen we opnieuw het net op en kijken we wat er veranderd is in de wereld van bureaustoelen met een hip uiterlijk.

De opmars van gamestoelen is sinds onze test in 2017 onverminderd doorgegaan. Op elk e-sport-toernooi zitten gamers in deze speciale bureaustoelen en ook vrijwel iedere streamer op Youtube en Twitch heeft een hippe gamestoel. Gamestoelen zijn doorgaans gemodelleerd naar race-stoelen uit sportauto’s, maar dan gemonteerd op een onderstel met een gasveer en een (meestal) vijfpotige spider met zwenkwielen, zoals we die kennen van normale bureaustoelen.

Arozzi Mezzo V2 Fabric Black/RedArozzi Verona XL+ Black
Corsair T1 Race 2018 Gaming Chair Black/YellowCorsair T2 Road Warrior Gaming Chair Black/Blue 

Het verschil met klassieke bureaustoelen zit hem niet alleen in het uiterlijk: bij gamestoelen kan de rugleuning doorgaans ook héél ver naar achteren versteld worden, zodat je bijna in de stoel kunt liggen. De rugleuning is bovendien een stuk hoger dan die van de meeste bureaustoelen en verstelbare nek- en lendensteunen zijn (vrijwel) standaardonderdeel van de levering. Tijdens lange gamesessies kan vooral zo’n neksteun fijn zijn, de lendensteun die extra ondersteuning geeft aan de onderrug vinden wij bij de meeste stoelen geen meerwaarde bieden. Gelukkig is het altijd mogelijk om deze steunen te verwijderen.

Nitro Concepts S300 Fabric Gaming Chair Urban CamoNoblechairs Hero Black/Red
Noblechairs Icon Gaming Chair Cognac/Black/GunmetalSharkoon Skiller SGS4 Gaming Seat Black

Tijdens onze test van twee jaar geleden bespraken wij acht stoelen van AKRacing, Arozzi, DXRacer, Nicro Concepts, Noblechairs, Speedlink en Vertagear, waarbij we vooral te spreken waren over de Noblechairs Epic. Al die stoelen zijn op het moment van schrijven nog steeds te koop, wat aangeeft dat de ontwikkelingen in deze markt elkaar niet in een enorm tempo opvolgen. Ditmaal testen we stoelen van Arozzi, Corsair, Medion, Sharkoon, Thermaltake Noblechairs, en Trust.

Thermaltake X-Fit Premium XT100 BlackTrust GXT 707R Resto Gaming Chair Black/Red

Gevaarlijk?

Tijdens onze eerste test kwamen we tot de conclusie dat de AKRacing Nitro en de Speedlink Regger onvoldoende stabiliteit boden wanneer je helemaal op de punt van de zitting ging zitten. Omdat de rugleuning bij gamestoelen ver naar achteren kan klappen, is de gasveer onder het zitvlak vrij ver naar achteren geplaatst, zodat de stoel niet naar achteren omvalt in de lig-stand. Nadeel is dat de stabiliteit aan de voorkant juist afneemt, wat bij voorgenoemde stoelen betekent dat deze voorover kunnen omvallen als je met heel je gewicht op de punt gaat zitten. Dat klinkt als het recept voor een hilarisch filmpje, totdat je met je kin op het bureau landt. Ook bij deze test hebben we er dus weer specifiek aandacht aan besteedt door met gevaar voor eigen leven op het puntje van elke stoel te zitten.

De test

Het testen van stoelen is grotendeels een subjectieve aangelegenheid en wat de een prettig of mooi vindt, kan een ander heel anders beoordelen. Alle stoelen die wij bespreken zijn getest door één persoon van iets meer dan 185 cm met een gemiddelde bouw en een gewicht van iets meer dan tachtig kilo. Naast omvalgevaar hebben we vooral gekeken naar de mate waarin de stoel al dan niet klemt en hoe het comfort na langere tijd ervaren wordt. Racestoelen uit sportauto’s hebben doorgaans opstaande randen naast het zitvlak en de rugleuning. Deze ‘kuipvorm’ zorgt ervoor dat je in bochten niet door G-krachten van de stoel schuift. Op een bureaustoel heb je daar uiteraard geen last van, en kunnen steil opstaande randen alleen maar oncomfortabel zijn.

Arozzi Mezzo V2 fabric

Hoewel de naam wellicht Italiaanse roots doet vermoeden, is Arozzi een Zweeds bedrijf dat zich toelegt op het maken van gaming accessoires en dan vooral gaming desks, microfoons, race-simulator frames en gamestoelen. Wij bekijken voor deze test twee producten uit die laatste categorie, waarbij de Mezzo V2 Fabric een beetje buitenbeentje is onder de gamestoelen.
In tegenstelling tot de meeste andere gamestoelen is de bekleding niet gemaakt van kunstleer, maar van een gewoven stof. Dat ziet er op het eerste gezicht wat minder luxueus uit dan het kunsteer van de concurrentie en stoffen bekleding is uiteraard ook gevoeliger voor vuil en vlekken. Toch heeft het ook een groot voordeel, en dat is vochtregulering. Anders gezegd, gewoven stoffering kan zweet opnemen, terwijl kunstleer dat niet kan en op warme zomerdagen plakkerig kan aanvoelen. Transpireer je veel, dan is een stoel met een gestoffeerde afwerking hierdoor waarschijnlijk veel comfortabeler in gebruik.

Arozzi Mezzo V2 Black/Red

De Mezzo V2 Fabric – let op, er is ook een non-fabric versie die gewoon is afwerkt met kunstleer – wordt in Nederland niet door veel winkels geleverd, in onze prijsvergelijker komen we hem bij slechts drie shops tegen. De V2 fabric kost gemiddeld 243 euro in onze de prijsvergelijker en de één na goedkoopste stoel uit onze test. De Mezzo V2 Fabric heeft zwart als basiskleur en is naast in een volledig zwarte uitvoering ook verkrijgbaar met blauwe, rode of witte accentstrepen. De stoffering is grof gewoven, wat betekent dat het materiaal goed ademt. Het foam van de zitting en de rugleuning is stevig, maar toch comfortabel. Wat wel opvalt is dat de foamlaag aan de zijkanten van het frame aan de dunne kant is, waardoor je de buizen van het frame voelbaar zijn als je er hard op drukt.

Arozzi Mezzo V2 Black/Red

De zitting en de rug lopen aan zijkanten licht naar binnen zodat ook forsere mensen er goed op zitten. Zoals bij alle gamestoelen is de rugleuning ver naar achteren verstelbaar, in het geval van de Mezzo V2 tot maximaal 165 graden. De stoel wordt geleverd met gestoffeerde hoofd- en lendensteunen die beide ruim in hoogte verstelbaar zijn.
De bouwkwaliteit van de stoel is goed. Er is weinig tot geen speling voelbaar in het frame, dat verder eenvoudig is opgebouwd. Het zitgedeelte kan licht naar achteren veren, een lockout is niet aanwezig. De gasveer laat het zitgedeelte in hoogte verstellen tussen 42 en 48 centimeter, wat aan de lage kant is. De stabiliteit van de Mezzo V2 is goed, hij doorstaat onze zit-op-de-punt test zonder problemen. Wat tegenvalt is de verstelbaarheid van de armleuningen, deze kunnen alleen omhoog en omlaag versteld worden.

Arozzi Verona XL+

Arozzi stuurde ons nog een opvallende stoel, want de Verona XL+ is speciaal bedoeld voor de ‘grotere’ gamer. Met groot bedoelen we dan niet zozeer in de lengte, als wel in de breedte. De in kunstleer afgewerkte Verona XL+ heeft een zitvlak dat tussen de zijwangen maar liefst 48 cm breed is, en ook de rugbreedte van 53 cm is zeer royaal. Zowel het zitvlak als de leuning zijn wel erg plat en relatief hard, waardoor het niet de meest comfortabele stoel is.

De hoofd- en lendensteun bieden voldoende veerkracht, maar vooral de lendensteun vinden we gezien de vorm van de stoel niet echt comfortabel. Uiteraard kan je deze echter gewoon verwijderen als je hem niet prettig vindt. Arozzi heeft de keuze voor relatief hard schuim waarschijnlijk gemaakt met de doelgroep van de stoel in gedachte, want de Verona XL+ kan personen tot 160 kg dragen. Dat maakt dus wel dat deze stoel minder ideaal is voor kleinere en minder zware personen.

Arozzi Verona XL+ Black

Over de bouwkwaliteit valt gelukkig niets te klagen. De stoel staat op een extra stevig onderstel en is uiteraard in hoogte verstelbaar, maar met een tweede hendel kan je er ook voor kiezen of je de zitting vast wilt zetten, of dat deze iets naar achter moet kunnen veren. Nadeel is dat er wel wat speling voelbaar is voordat het veersysteem tegendruk geeft. Wat verder opvalt is dat de Verona XL+ wat zwaarder rolt dan alle andere stoelen in de test. Wellicht heeft dat de maken met de (betere?) lagers die gebruikt worden met het oog op het extra hoge draagvermogen. Net als de Mezzo V2 is ook de Verona XL+ voorzien van armsteunen die alleen omhoog en omlaag versteld kunnen worden, wat gezien de prijs een misser is naar onze mening.

Arozzi Verona XL+ Black

De Verona XL+ is namelijk een gamestoel voor een zeer specifieke doelgroep, maar wel eentje die daarbij relatief gunstig geprijsd is na een forse prijsdaling in de afgelopen maanden. Je koopt de Verona XL+ op het moment van schrijven vanaf 214 euro, met een gemiddelde winkelprijs van 324 euro.

Corsair T1 Race

Corsair behoeft uiteraard geen introductie en ook dit merk heeft inmiddels een aantal gamestoelen in haar assortiment, waarvan de T1 Race de goedkoopste is. De R1 Race heeft begin dit jaar een update gehad, en de nieuwe versie wordt door de meeste shops aangeduid als T1 Race (2018). De verschillen tussen de oude en nieuwe versie zijn klein, en zitten hem in het gebruik van verbeterde wielen, en iets bredere verstelbaarheid van de hoogte van de zitting en de neiging van de leuning. De T1 Race is leverbaar in zwart, en in een combinatie van zwart met rood, blauw, wit of geel. Wij bekeken die laatste versie, die er lekker agressief uitziet. Het zwarte kunstleer van de zetel en de rug is bij deze variant afgewerkt met gele stiksels die in een ruitpatroon zijn aangebracht en de stoel ook echt een race-look geven.

Corsair T1 Race 2018 Gaming Chair Black/Yellow

De T1 race biedt een comfortabele zit, hoewel vooral de onderkant van de rugleuning aan de zijkanten vrij scherp naar binnen knijpt. Heb je wat extra pondjes rond je middel, dan kan het dus een krappe zit zijn, zeker als je de ruim verstelbare lendensteun niet gebruikt. Die lendensteun is overigens prima: groot en relatief zacht. In tegenstelling tot de steunen bij veel andere stoelen biedt deze echt ondersteuning, en niet het gevoel dat er iets hards in je onderrug prikt. Ook de armsteunen van de T1 zijn prima en ruim ‘4D’ verstelbaar in de hoogte, breedte en lengte, en kunnen naar binnen of buiten gedraaid worden. Prima dus!

Corsair T1 Race 2018 Gaming Chair Black/Yellow

Over het onderstel van de T1 Race zijn we gematigd positief. Laten we met het goede nieuws beginnen: de stoel staat stevig en gevaar voor omvallen is er niet. Maar zittend op de stoel merk je dat er vrij veel speling in het onderstel zit, en dan doelen we dus niet op de mogelijkheid om het zitvlak iets naar achteren te laten veren, maar echt op speling. De T1 staat bovendien op vijf dunne, hoge skeelerwielen. Die rollen perfect over een harde ondergrond, maar zijn niet ideaal op tapijt. Bij de eerste generatie van de T1 bleken de lagers bovendien een zwak punt, maar dat is gelukkig opgelost. Qua prijs zit de T1 race in de middenmoot, met een gemiddelde winkelprijs van 269 euro euro.

Corsair T2 Road Warrior

Corsair’s tweede gamestoel is meer op comfort gericht dan de T1 race. De T2 Road Warrior heeft een luxer onderstel en een dikker uitgevoerde zitting en rugleuning. Dat is nog buiten de vorm gerekend, want waar de T1 Race echt op een stoel uit een sportauto lijkt, heeft de T2 meer gemodelleerd naar een GT auto. Qua kleurstelling kan je kiezen uit dezelfde smaken als bij de T1, wij ontvingen voor onze test de geheel zwarte versie die het meest ingetogen oogt. Het materiaal aan de zijkanten van de zitting en de rugleuning heeft een carbon-achtige motief, het zitvlak en de rugleuning zelf zijn uitgevoerd in kunstleer dat voorzien is van honderden perforaties om zo toch ademend te zijn. Hoewel de stoel meer op comfort is gericht van de T1 race is het middendeel van het zitvlak iets smaller en de vrij hoog oplopende wangen maken dat de stoel aan de voorkant wat krap aanvoelt, zeker als je graag wat met je benen uit elkaar zit. Het zitvlak en de leuning van de T2 Road Warrior zijn aan de stevige kant, je zakt er zeker niet in weg.

Corsair T2 Road Warrior Gaming Chair Black/Blue

Qua onderstel is de T2 duidelijk een stukje luxer dan de T1 Race. De gasveer is via een knik-nek verbonden met de stoel, en middels een tweede hendel kan je instellen of de stoel maximaal 20 graden naar achteren kan veren, of juist vast moet staan. Wat ook bij deze stoel opvalt is dat er op de nek wel wat speling aanwezig is, wat iets afdoet aan ervaring van de bouwkwaliteit. Dat is jammer, want die bouwkwaliteit is verder prima. De stoel staat zeer stabiel en kan volgens opgave personen tot 140 kilo dragen. De T2 is voorzien van dezelfde uitgebreid verstelbare armsteunen die we ook bij de T1 tegenkwamen. De T2 Road Warrior is in onze prijsvergelijker te vinden voor gemiddeld 339 euro, waarbij hij wat boven het gemiddelde van het testveld zit.

Corsair T2 Road Warrior Gaming Chair Black/Blue

Nitro Concepts S300

In onze roundup uit 2016 bespraken we de E200 en E220 van Nitro Concepts, op dat moment twee van de goedkoopste stoelen uit de test die ondanks hun lage prijs onze waardering konden wegdragen. De nieuwe S300 die wij ditmaal bespreken is weliswaar niet de goedkoopste stoel uit deze nieuwe test, maar is met gemiddeld 275 euro zeker ook niet de duurste. Wij ontvingen de 'Urban Camo' versie die afgewerkt is met een stoffen bekleden voorzien van grijs met bruin en zwarte camouflageprint. Wie wie liever een traditioneler ontwerp heeft levert Nitro Concepts de stoel ook in het zwart met witte, rode, orange, blauwe of groene accenten. Wij vinden de camoversie wel geslaagd, en dat geldt waarschijnlijk ook voor fervente (fps) wargame spelers.

Nitro Concepts S300 Fabric Gaming Chair Urban Camo

Kijken we voorbij de kleurtjes dan valt op dat de S300 net als de Arozzi Mezzo Fabric een stoffen in plaatst van een (kunst)lederen afwerking heeft. In gebruik valt de stevige zit van de stoel op, het gebruikte koudschuim in de zitting en de rug is erg stevig. Wij vinden het wel prettig, maar dat is een kwestie van smaak. Wat we minder prettig vinden is dat ook de rug- en nekkussens van hetzelfde relatief hard materiaal gemaakt zijn. Deze hard-op-hard combinatie zal niet iedereen bevallen. Net als bij alle andere stoelen zijn deze gelukkig verwijderbaar, dus je hebt de keuze.

Nitro Concepts S300 Fabric Gaming Chair Urban Camo

Qua comfort is de S300 verder prima. De stoel is vrij ruim, staat stevig op zijn hals en zit zoals gezegd relatief hard, maar wel prettig. Het onderstel van de S300 is een voudig, de zetel staat direct op de gasveer zonder extra kniknek. De armleuningen zijn in hoogte en naar voor- en achteren verstelbaar en kunnen naar binnen of buiten gedraaid worden. De stabliteit van de S300 is dik in orde, ook als we op de punt van de stoel gaan zitten blijft deze stevig staan. Ben je op zoek naar een gestoffeerde stoel met een stevige zit? Dan de S300 dus zeker het overwegen waard.

Noblechairs Hero

De Noblechairs Epic was onze favoriet uit de vorige test en dus waren wij erg benieuwd naar de twee stoelen die Noblechairs ons ditmaal beschikbaar stelde. Het eerste model dat we bekijken is de Hero, een stoel die speciaal ontworpen is voor de forsere gamer. Met een breder zitgedeelte, en wijde lugleuning is deze stoel zowel geschikt voor gamers die breedgeschouderd zijn als voor hen bij wie het gewicht vooral rond de heupen zit. De 4D verstelbare armsteunen kunnen niet alleen naar verticaal en naar voren en achteren bewegen, maar zijn ook opzij verstelbaar, wederom prettig voor mensen met een forsere bouw. 

Noblechairs Hero Black/Red

De door ons geteste zwarte versie met rode stiksels heeft een kunstleren afwerking met duizenden microperforaties in het middendeel van de zetel en de rugleuning, wat moet zorgen voor vochtregulering. De stoel staat op een stevig onderstel dat middels een kniknek met het zitvlak is verbonden. De gaslift kan volgens opgave tot 150 kg dragen, wederom met de zwaardere gamer in gedachte. Naast de kunstleren versie is de Hero ook beschikbaar met een écht leren afwerking.

Het comfort van de Hero is goed. Het zitvlak heeft slechts heel licht oplopende randen en ook de rugleuning is relatief vlak. Je dit dus meer op deze stoel dan dat je er in zit, zoals andere modellen je het gevoel geven. Een extra feature van de Hero die we nog niet eerder op een gamingstoel tegenkwamen is de verstelbare ondersteuning voor de onderrug. Middels een draaiknop aan de achterzijde van de rugleuning kan de hardheid van de rugleuning worden aangepast. In de praktijk is het effect slechts beperkt merkbaar, wat waarschijnlijk komt omdat de leuning sowieso al vrij hard is.

Noblechairs Hero Black/Red

Een nadeel van de Hero is wat ons betreft de prijs. De stoel kost namelijk bijna 510 euro, en dat is gewoon veel geld voor een zetel die niet eens met leer bekleed is en die qua uiterlijk of mogelijkheden ook niet bijzonder in het oog springt. De enige échte reden om de Hero te kopen is wat ons betreft zijn formaat, en het feit dat hij daarmee geschikt is voor mensen met een fors postuur.

Noblechairs Icon

De tweede stoel van Noblechairs die we bekijken is de Icon, een ingetogen stoel die zowel in kunstleers als echt leer verkrijgbaar is. De door ons geteste echt leren versie is met 579 euro de duurste stoel uit de test, kies je de kunstleren variant dan 200 euro minder kwijt. De kunstleren versie is er in het zwart met zwarte, rode, blauwe gele of witte stiksels en in het wit met zwarte stiksel. De versie met echt leer is er in het zwart, donkerblauw en in de door ons geteste zwart-cognac versie. De Icon heeft zoals gezegd een ingetogen stoel, de grote 'oren' die de schouders ondersteunen bij vrijwel alle andere gamestoelen ontbreken bij dit model. In plaats de stoel uit een raceauto is de Icon meer gemodelleerd naar de zetel uit een GT wagen. Qua afwerking is de Icon erg fraai. De grijze stiksel hebben een in het oog springend ruitpatroon in de zetel en de onderrug en het lichtbruine leer ademt duidelijk meer klasse dan de fellere primaire kleuren die we bij de meeste andere gamestoelen tegenkomen. Een voordeel of nadeel is dat deze stoel minder in het oog springt. Een voordeel als je niet van schreeuwerig houdt, maar voor gamestreamers die zichzelf graag in de kijker spelen betekent het ontbreken van de 'oren' bovenaan de rugleuning dat jouw kijkers minder snel zien dat je op een hippe gamestoel zit. 

Noblechairs Icon Gaming Chair Cognac/Black/Gunmetal

Qua zit is de Icon prima, maar net als de Hero duidelijk aan de harde kant. Prima voor wie graag stevig zit, minder fijn voor wie ervan houdt in zijn zetel weg te zakken. De wangen van het zitgedeelte en de rug zijn weinig gedefinieerd, wat betekent dat de stoel je niet omklemt en de Icon - ondanks zijn bescheiden afmetingen - ook prima geschikt is voor bredere mensen. De taps toelopende rugleuning voelt duidelijk anders aan dan die van de meeste andere gamestoelen. Wederom prima als je niet door je stoel vastgegrepen wilt worden, maar minder als je dat juist wel op prijs stelt. Het onderstel van de Icon is gelijk aan dat van de Hero. Dat betekent dus dat zetel met een kniknek aan de gasveer is verbonden  en dat het geheel een solide indruk geeft. 

Noblechairs Icon Gaming Chair Cognac/Black/Gunmetal

Sharkoon Skiller SGS4

Sharkoon heeft een uitgebreid assortiment gamerstoelen, voor deze test ontvingen wij de Skiller SGS4, het high-end model uit de huidige serie. De ruim gebouwde stoel is prima geschikt voor grotere personen en volgens opgave is het maximale draaggewicht 150 kilo. De zitting en rugleuning zijn uitgevoerd in geperforeerd kunstleer en de stoel zit stevig, maar comfortabel. Uiterlijk is de SGS4 vrij opvallend, het grote Skiller logo als blikvanger middenop de rugsteun dat wordt geaccentueerd door diagonale stiksels. De stoel is verkrijgbaar in meerdere kleurstellingen. Wij testen de zwarte versie met minimale witte accenten, maar er zijn ook versies met blauwe, groen en rode accenten beschikbaar alsmede een variant die grotere witte vlakken heeft. 

Sharkoon Skiller SGS4 Gaming Seat Black

De armleuningen zijn 4D verstelbaar, in hoogte, breedte, lengte en draairichting dus. Over de bouwkwaliteit van de Skiller SGS4 hebben we ook niets te klagen. Naast ruimte hoogteverstelling kan je ook bepalen in hoeverre de stoel naar achteren kan neigen en als enige stoel in de test zijn de wieltjes van de SGS4 voorzien van een rem. Dat laats is handig als je racegames speelt en niet wilt dat de stoel naar achteren rolt als je het gas of de rem diep intrapt. De SGS4 is te koop voor gemiddeld 329 euro, waarmee hij wat boven het gemiddelde van het testveld zit.

Sharkoon Skiller SGS4 Gaming Seat Black

Thermaltake Tt esports X-Fit XT100

Tt esports, het gamingmerk van Thermaltake, heeft meerdere stoelen in twee modelseries, Comfort en Fit. Die eerste is zoals de naam doet vermoeden vooral ontworpen voor comfort, terwijl de wat compactere FIT stoelen een sportiever uiterlijk hebben en meer gemodelleerd zijn naar de kuipstoelen uit sportwagens. Wij testen voor deze vergelijking de nieuwe X-Fit XF100, een model dat voor 379 euro over de toonbank gaat en daarmee duidelijk tot de hogere prijsklasse gerekend mag worden.

Thermaltake X-Fit Premium XT100 Black

De X-fit doet zijn naam in de praktijk daadwerkelijk eer aan, het is een vrij nauwe stoel die aan de zijkant veel ondersteuning biedt. Wellicht wat teveel, want van G-krachten heb je achter je bureau doorgaans weinig last, terwijl de zeer steil oplopende zijkanten van het zitdeel en de rug er wel voor zorgen dat je beperkte bewegingsvrijheid hebt. Ter hoogte van de onderrug is het vlakke deel van de leuning bijvoorbeeld slechts 33 centimeter breed, wat betekent dat de meeste mensen zonder gebruik van de meegeleverde lendensteun redelijk klem zullen zitten tussen de naar voren gebogen zijkanten. Die lendensteun is in tegenstelling tot het zitvlak en de rugleuning overigens erg zacht. Ook de stoel heeft een vrij smalle zit, waarbij het eigenlijk alleen goed mogelijk is om met je benen evenwijdig aan elkaar comfortabel te zitten.

Thermaltake X-Fit Premium XT100 Black

De X-Fit is afgewerkt in kunstleer met aan de zijkanten geweven accenten die op carbon moeten lijken. Beide voelen helaas erg plastic aan en de stoel ademt in het geheel niet. Naast de compleet zwarte versie die wij testten is de X-Fit 100 ook verkrijgbaar met rode, groene en blauwe accentstrepen. Over de bouwkwaliteit kunnen we kort zijn, die is namelijk goed. De stoel heeft vrijwel geen speling, is ruim verstelbaar in hoogte en qua neiging naar achteren en omvalgevaar is afwezig. Ook de ruim verstelbare 4D armsteunen zijn een pluspunt van deze stoel.

Trust GXT 707R Resto

Van Trust ontvingen wij de GXT 707R Resto, een stoel die met een gemiddelde winkelprijs van 199 euro het goedkoopste model uit de test is. In onze prijsvergelijk komen we de stoel tegen in een zwart-blauwe versie en een de door ons geteste zwart-rode variant.
Het eerste dat opvalt is dat het een vrij compacte stoel is, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Sharkoon Skiller SGS4 en de Arozzi Verona XL+. Het zitvlak biedt echter voldoende ruimte, maar de schouderbreedte is wat aan de krappe kant voor breder gebouwde personen. Trust heeft voor de afwerking gekozen voor een combinatie van stof en kunstleer. Het midden van het zitdeel en de rugleuning is gestoffeerd, de zijkanten zijn voorzien van een laagje kunstleer.

Trust GXT 707R Resto Gaming Chair Black/Red

De zit van de stoel is goed, maar wat opvalt is dat vooral aan de zijkanten weinig foam is gebruikt, waardoor het buizenframe duidelijk voelbaar is. Samen met de vrij steil oplopende zijkanten is dat niet echt prettig. Het onderstel van de GXT 707R is stevig maar eenvoudig. Het belangrijkste nadeel van deze stoel is dat het het enige model in de test is dat de neiging heeft voorover te kantelen als je op de punt van de zitting gaat zitten. Het is niet zo erg als bij sommige modellen uit onze vorige test, maar je voelt wel duidelijk dat de achterkant van de stoel heel licht wordt en neigt los te komen, wat qua veiligheid niet ideaal is.

Trust GXT 707R Resto Gaming Chair Black/Red

Conclusie

De belangrijkste conclusie van deze stoelendans is dat we in tegenstelling tot bij onze vorige vergelijkingstest ditmaal geen modellen zijn tegengekomen die we echt ontraden omdat ze gevaarlijk zijn. Alleen de Trust GXT 707R heeft de neiging om aan de achterkant los van de vloer te komen als je helemaal op de punt gaat zitten, maar ook slechts in beperkte mate. De overige stoelen scoren op dit punt gewoon goed. De prijzen van de geteste modellen lopen sterk uiteen, en dat geldt ook voor de afwerking en het comfort.

Zit je vaak in een warme ruimte of transpireer je sowieso snel, dan is de Arozzi Mezzo V2 Fabric een goede keuze. Deze stoel heeft een gestoffeerde afwerking die goed ademt. De stoel zit ook prima, maar is vrij basic. Met een beetje zoeken koop je hem echter voor minder dan 250 euro, waardoor het een prima budgetkeuze is. Vind je een stevige zit niet vervelend, dan is de Nitro Concepts S300 die ook een gestoffeerde afwerking heeft zelfs een betere keuze. Deze stoel voelt prima solide, is goed gebouwd en is behalve in 'standaard' kleurstellingen ook met camouflagemotief verkrijgbaar. In het segment tot ongeveer 275 euro is het daarom onze favoriet uit deze test en winnaar van onze Excellent Choice Award.

Voor grote, brede en zware mensen zijn vooral de Noblechairs Hero, Sharkoon Skiller SGS4 en de Arozzi Verona XL+ het overwegen waard. Die laatste is overigens niet echt comfortabel voor mensen met een normaal postuur. De Skiller SGS4 is allround gewoon een prima stoel en dankzij de mogelijkheid om de wielen vast te zetten is deze racestoel ook daadwerkelijk geschikt om racegames mee te spelen, zonder dat je naar achteren rolt als je rem of gas intrapt. De Noblechairs Hero is ook een prima stoel voor de forsere mens, maar is met een winkelprijs van ruim 500 euro wel een stuk duurder dan de stoelen van Sharkoon en Arozzi.

De nieuwe Noblechairs Icon is een prima allround stoel en het enige model in onze test met echt leren bekleding. Het understated uiterlijk, de goede zit en de goede kwaliteit van het onderstel maken deze stoel tot een goede, maar ook dure keuze. De lederen versie kost namelijk 579 euro, varianten met kunstleer 379 euro. Ondanks de hoge prijs geven we ook deze stoel onze Excellent Choice Award. Vergelijken we de nieuwe stoelen met de Noblechairs Epic uit onze vorige test, dan blijft die laatste toch onze favoriet. De Epic is ook nu gewoon leverbaar en kost op het moment van schrijven ongeveer 330 euro, en is daarmee dus ook twee jaar na onze eerste test nog altijd onze favoriete keuze.


Nitro Concepts S300
Noblechairs Icon

 

Toegift: Gamewarez Blizzard 2.0

Veel PC gamers zweren de laatste jaren bij bureaustoelen zoals we in deze test bespreken, maar als je liever onderuit gezakt met een gamepad voor de tv hangt, dan zijn zitzakken zoals die door het het Duitse Gamewarez worden gemaakt een goed alternatief. De 150 euro kostende Gaming Bundle Arctic 2.0 die wij uitprobeerden is feitelijk een grote ronde poef met een diagonaal van ongeveer 60 centimeter, met daarachter een rugleuning. De buitenkant is gemaakt van een stevig polyesterweefsel en het binnenwerk bestaat uit piepschuimbolletjes. De ‘stoel’ is hierdoor goed te vormen naar eigen voorkeur, maar toch stevig als je er eenmaal druk op uitoefent.

Aan de rechterzijde is een drietal vakken te vinden waarin je afstandsbedieningen en controllers kunt opbergen, links is een lus met klittenband waar je een headset aan kunt hangen. De bundelversie wordt geleverd met een poef, zodat je lekker met de voetjes van de vloer kunt gamen. In de praktijk zit het geheel best comfortabel, al biedt de ‘stoel’ geen ondersteuning aan je nek, terwijl de natuurlijke zit juist wel wat achterover is. Voordeel is natuurlijk dat de stoel weinig weegt en je hem dus gemakkelijk kunt verplaatsen en als je er zin in hebt in een hoek kunt gooien als je klaar bent met gamen: het buitenmateriaal is stevig en er kan uiteraard niets kapot omdat er geen frame in zit.

0
*