Polar Vantage M review: voor serieuze sporters

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Twee versies, zelfde basis
 3. 3. Uiterlijk
 4. 4. Interface
 5. 5. App en webportal
 6. 6. Precision Prime hartslagsensor
 7. 7. Softwareupdates en hartslagmetingen
 8. 8. GPS nauwkeurigheid
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Een half jaar geleden introduceerde Polar twee nieuwe sporthorloges bedoeld voor zowel amateurs als professionele atleten die hun training en vooruitgang met harde data willen ondersteunen, de Vantage V en Vantage M. Beide horloges hebben uiteraard gps ingebouwd en bieden daarnaast 24/7 hartslagmeting waardoor niet alleen sport- en herstelperiodes gelogd kunnen worden, maar de Vantage series ook inzicht biedt in slaappatronen.

De Vantage M en Vantage V zijn échte sporthorloges, voorzien van ingebouwde profielen voor tal van sporten waaronder uiteraard hardlopen en fietsen, maar ook (open water) zwemmen, voetbal, skiën, en zelfs bi- en triatlon. Smartwatchfuncties mogen in 2019 natuurlijk niet ontbreken, maar die functionaliteit is bij de Vantage horloges beperkt tot het weergeven van notificaties. Apps installeren is niet mogelijk en ook muziekfuncties zijn niet ingebouwd. Daarmee neemt Polar het vooral op tegen concurrerende sporthorloges van onder andere Suunto en Garmin en minder tegen allround smartwatches zoals die van Apple en Samsung. De Vantage M en V kosten respectievelijk 249 en 449 euro, wij testen het goedkopere model.


Polar Vantage M

Met de Vantage serie introduceerde Polar vorig jaar een compleet nieuwe generatie sporthorloges die de V800 multisport uit 2015 vervangen. De Vantage horloges zijn vanaf de grond opnieuw opgebouwd met een nieuwe chipset, nieuwe gps-ontvanger, een nieuw ontwikkelde optische hartslagsensor en een compleet nieuw onderliggend besturingssysteem. Wij hebben de Vantage M sinds december full time in gebruik en hebben sinds die tijd tientallen fiets-, hardloop- en fitnessactiviteiten gedaan. Tijd om de balans op te maken.

Twee versies, zelfde basis

Polar heeft de Vantage dus in twee smaken uitgebracht, de Vantage M met een winkelprijs van 249 euro en de Vantage V die met een gemiddelde winkelprijs van ongeveer 460 euro bijna tweemaal zo duur is. Beide horloges bieden dezelfde basisfunctionaliteit maar de Vantage V heeft een aantal extra functies die de M moet missen. Zo beschikt de duurdere versie over een ingebouwde barometer die in combinatie met de gemeten loopsnelheid en hartslagdata gebruikt kan worden om running power te berekenen, een functie die de Vantage M moet missen. Ook Recovery Pro statistieken die inzicht geven in de tijd die na een training nodig is om te herstellen, zijn alleen beschikbaar op het duurdere model. Daarnaast biedt de Vantage V een langere opgegeven werktijd op de accu en heeft dat horloge een touchscreen, waar de Vantage M alleen bedieningsknoppen op de zijkant van de behuizing heeft.


Vantage M (links) en Vantage V (rechts)

De basisfuncties van beide horloges zijn echter gelijk. Dat betekent dat beide een 1,2 inch groot rond scherm hebben dat in het midden 240x240 pixels telt. De horloges beschikken over gps en Glonass positiebepaling met assisted gps ondersteuning voor een snelle initiële fix. Communicatie kan via de meegeleverde magnetische laad- en datakabel, of via Bluetooth Smart. Ondersteuning voor Ant+, een protocol dat veel gebruikt wordt bij sportsensoren, ontbreekt (vooralsnog). Heb je Ant+ sensoren zoals voor bijvoorbeeld cadans-, stap- of snelheidsmeting, dan kan je deze dus niet met de Vantage horloges gebruiken. Moderne sensors ondersteunen steeds vaker zowel Ant+ als Bluetooth Smart, en dergelijke apparaten zijn dus wél te koppelen. Er is overigens een kans dat Ant+ via een softwareupdate in de toekomst alsnog geactiveerd zal worden. Gebruikte chipset van Nordic is namelijk in staat zowel via Bluetooth Smart als Ant+ te communiceren. Polar heeft onlangs bij een aantal hartslagmeters Ant+ functionaliteit toegevoegd via firmwareupdates, en de mogelijkheid bestaat dus dat dit in de toekomst ook voor de Vantage horloges zal gebeuren.

Uiterlijk

Qua uiterlijk lijken beide horloges op elkaar, maar er zijn ook verschillen zichtbaar. De Vantage M oogt wat speelser. De rode versie die wij testen zou je van een afstandje zelfs voor een kinderhorloge aan kunnen zien, de witte en zeker de zwarte variant zien er wat ingetogener uit. De Vantage M wordt geleverd met verwisselbare siliconen polsbandjes die gebruik maken van een standaard quick-release mechanisme. Aan de linker zijkant van het klokje vinden we twee ronde drukknoppen en rechts zijn er drie.


Polar Vantage M

De Vantage V lijkt sterk op de Vantage M, maar heeft heeft langwerpige in plaats van ronde knoppen en mist vreemd genoeg de mogelijkheid om de horlogebandjes te verwisselen. Hoewel het geen zichtbaar onderscheid oplevert is de Vantage V met 66 gram ook zwaarder dan de 45 gram van de Vantage M, een verschil dat (grotendeels) toe te schrijven is aan de grotere accu van de Vantage V. Een ander verschil dat je niet ziet is het touchscreen dat de Vantage V wel, en de Vantage M niet heeft.


Polar Vantage V

Met de schermen van de Vantages heeft Polar overigens iets slims gedaan. Het ronde scherm heeft een doorsnede van drie cm, maar lijkt door de een brede zwarte rand rond het display optisch veel groter dan het is. Het scherm is bovendien transflectief, wat wil zeggen dat het geen licht geeft maar invallend licht weerkaatst. Het energieverbruik van het scherm is hierdoor minimaal waardoor het een always-on scherm kan zijn, dat ook nog eens beter afleesbaar wordt als er meer licht opvalt. Ideaal voor outdoor sporten in vol zonlicht. Om het scherm toch ook in het donker te kunnen aflezen is er wel een backlight ingebouwd, deze gaat echter alleen (kort) aan als je op de knop linksboven indrukt.

Interface

De interface van de Vantage M is vrij eenvoudig van opzet. Het horloge heeft zes homescreens: In alle gevallen wordt daarop de tijd weergegeven en verder krijg je respectievelijk inzicht in jouw dagactiviteit tot nu toe, jouw trainingsstatus, huidige hartslag, laatste training, slaapgegevens en als laatste is er een leeg scherm dat alleen het Polar-logo, de huidige datum en de tijd toont.

Navigeren tussen de verschillende menu's gebeurt met de knoppen rechtsboven en en rechtsonder, de knop rechts in het midden bevestigt de huidige selectie terwijl de knop linksonder dienst doet als back-knop. De knop linksboven doet dienst om de backlight van het scherm kort in te schakelen. Vanuit elk van de hoofdschermen kan doorgeklikt worden voor meer informatie. Achter het hoofdscherm van de dagactiviteit vind je bijvoorbeeld het aantal stappen tot nu toe, de tijd die je actief bent geweest en het aantal verbruikte calorieën. De pagina's achter 'trainingsstatus' geven inzicht in jouw activiteit in de afgelopen periode en zo verder.


Het hoofdscherm 'laatste training' ...

Het starten van een workout gebeurt door de knop rechtsmidden lang ingedrukt te houden, waarna je in een menu kunt kiezen wat voor soort training je wilt doen. Polar biedt tientallen verschillende presets, waarbij de getoonde datavelden en de gelogde gegevens per sport verschillen. Voor een fietstocht, wandeling of een hardloopsessies buiten wordt bijvoorbeeld de gps ingeschakeld om locatiegegevens vast te leggen, terwijl deze uitgeschakeld blijft als je kiest voor een run op de loopband. 

   
... en achterliggende schermen met detailinformatie

Na het beëindigen van een training krijg je een overzicht met de belangrijkste gegevens, zoals in het geval van een hardloopsessie: tijd, afstand, gemiddelde en maximale hartslag, cardiobelasting, tijd in verschillende hartslagzones, verbruikte calorieën, gemiddeld en maximaal tempo, Running Index score, tijd in verschillende snelheidszones, gemiddelde en maximale pasfrequentie en informatie over hoogteverschillen tijdens de training. Na een fietssessie krijg je in plaats van informatie over je tempo in min/km de snelheid in km/h te zien. 

Wat opvalt is dat de Vantage horloges geen informatie geven over je tijds- of afstandsprestaties. Je snelheid op wedstrijdafstanden zoals bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer of de halve marathon vind je niet terug, en ook informatie over nieuwe persoonlijke records lijkt in het geheel niet bijgehouden te worden. Hierdoor is lastig om na een activiteit in te schatten of deze beter of slechter was dan eerdere activiteiten. Polar registreert veel data, maar geeft geen schouderklopjes zoals bijvoorbeeld Garmin dat wel doet en het direct meldt wanneer je een nieuw PR op een bepaalde afstand hebt gelopen of gefietst, of wanneer je een nieuw persoonlijk afstandsrecord hebt gevestigd.

App en webportal

Synchronisatie van activiteiten naar andere apparaten gebeurt via Bluetooth en moet handmatig gebeuren door de back-knop op het horloge enkele seconden ingedrukt te houden. Gegevens worden door de smartphone direct naar de Polar Flow clouddienst doorgestuurd. Het aanmaken van een account is dus ook noodzakelijk. Na upload kan je de gegevens zowel via de smartphones apps voor iOS en Android, als via het Polar Flow webportaal bekijken.

 
Hoofdpagina van de Polar Flow app, met de huidige dag naar keuze als 'klokweergave' of tijdlijn (klik voor groot)

Dee app begroet je standaard met een openingsscherm waarop jouw activiteit van vandaag zichtbaar wordt gemaakt in de vorm van een ronde klok met op de rand verschillende kleurcodes voor slaap, beweging en sport. Indien gewenst kan je dit scherm ook weergaven als een tijdlijn, waarbij je hartslag gedurende de dag als grafiek wordt getoond. Scroll je naar beneden dan zie je voor de huidige dag het aantal stappen, de gelopen afstand (bij benadering), jouw actieve tijd, verbruikte calorieën, inacitviteitsdrempels (perioden waarin je lang hebt stilgezeten) en jouw slaapduur van de afgelopen nacht. Door naar rechts swipen kan je deze informatie ook voor alle voorgaande dagen bekijken. De app biedt daarnaast ook week- en maandviews die dagen als een staafgrafiek met kleurcodes weergeven, waarbij geldt: hoe donkerder de kleur, hoe intensiever de activiteit.

        

De app biedt verder uitgebreid inzicht in jouw slaappatronen, waarbij op basis van hartslag en beweging wordt ingeschat welk deel van de nacht je slaapt en wanneer je tussendoor wakker bent. Ook deze informatie is per nacht of als weekoverzicht beschikbaar.

  

Uiteraard kan je ook informatie over je trainingen in de app terugvinden. Op de 'Training' pagina krijg je een overzicht van de afgelopen zeven dagen, waarbij je meteen verteld wordt of je al dan niet productief hebt gewerkt aan je conditie. Van elke training is vervolgens meer gedetailleerde informatie beschikbaar. De beschikbare data verschilt per activiteitstype, maar voor hardlopen krijg je informatie over duur, afstand, minimale- gemiddelde en maximale hartslag, verbruikte calorieën, % vetverbranding van calorieën, gemiddeld en maximaal tempo, stijging en daling en gemiddelde en maximale cadans.

Voor elke activiteit geeft de app bovendien een Running Index score, die een indicatie geeft van jouw VO2 Max, de hoeveelheid zuurstof die je per minuut in je bloed kunt opnemen. In hoeverre je hier waarde aan moet hechten vragen wij ons echter af: bij opeenvolgende runs binnen één week zagen wij waarden die varieerden tussen 54 en 63. 

  

De app vraagt bij het openen van een training hoe zwaar je deze vond en hoe je je na de training voelt. Op basis van die informatie en de snelheid- en hartslagdata wordt een Training Load Pro score gegeven en krijg je informatie over de invloed van de training op jouw conditie, snelheid en vermogen. Aardige informatie die inzicht geeft of je harder, of wellicht juist wat minder hard en vaak moet trainingen voor optimale resultaten.

  

De app toont voor elke activiteit ook grafieken voor hartslag en tempo en een (Google maps) kaartje met de gelopen route, met daaronder de rondetijden die je hebt gelopen of gefietst. Alles bij elkaar geeft de app veel data, maar vinden wij het niet per definitie makkelijk om hier zinnige informatie uit te halen. Wij gebruikten tijdens onze test maanden lang zowel de Vantage M als de Garmin Forerunner 645, en steevast openden we na elke training de Garmin app om de trainingsresultaten te bekijken, en niet die van Polar. Dat is wellicht een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het feit dat Garmin wél zaken als persoonlijke snelheids- en afstandsrecords vastlegt maakt het voor ons een aantrekkelijker ecosysteem.

De Polar Flow webportal biedt toegang tot dezelfde data als de app, waarbij de extra resolutie die desktop pc biedt gebruikt wordt om data overzichtelijker weer geven. De webportal biedt bovendien een aantal extra features die de app moet missen, waarvan een overzicht van de Running Index over tijd - waaruit je de ontwikkeling van je conditie kunt aflezen - de belangrijkste is. 

 

       

 

Precision Prime hartslagsensor

Eén van de speerpunten van de Vantage modellen is de nieuwe Precision Prime optische hartslagsensor die Polar voor deze modellen heeft ontwikkeld. Optische hartslagmeters werken met licht dat door de huid geschenen wordt, en waarvan de reflectie weer wordt gemeten met een optische sensor. Pulseringen van het bloed onder de huid veranderen het gereflecteerde licht, op basis waarvan de hartslag bepaald wordt. Eenvoudige optische hartslagmeters werken met één (doorgaans groene) led en één optische sensor.

Duurdere apparaten hebben soms meer leds, maar doorgaans nog altijd één sensor die het gereflecteerde licht meet. De nieuwe hartslagmeter van de Vantage horloges heeft maar liefst tien leds, vijf groene, vier rode en één oranje. Die oranje led wordt (nog) niet gebruikt, maar mogelijk dat dit na een toekomstige update wel het geval zal zijn. Volgens Polar dringt het licht van de rode leds dieper door in het lichaam dan dat van de groene leds, en de combinatie van beide moet voor optimale resultaten zorgen. De Vantage modellen hebben niet alleen meer leds, maar ook maar liefst vier optische sensoren die het gereflecteerde licht weer opvangen. Hierdoor ontstaan feitelijk vier verschillende meetpunten, wat net als de extra rode leds voor verhoogde nauwkeurigheid moet zorgen.

Standaard meten de Vantage horloges de hartslag niet continu, om een zo lang mogelijke accuduur mogelijk te maken. Je kan continue hartslagmeting inschakelen, waarna de horloges 24 uur per dag elke seconde een hartslagmeting uitvoeren. Zoals gezegd heeft dat invloed op de werktijd op de accu, maar in de praktijk konden wij met de Vantage M bij continue hartslagmeting én gemiddeld een uur (GPS) workout per dag een batterijduur van ongeveer vier dagen behalen. Opladen van het horloge duurt ongeveer vijf kwartier als deze (vrijwel) leeg is. Prima dus.

Softwareupdates en hartslagmetingen

Zoals we in het begin van dit artikel schreven is zo’n beetje alles bij de Vantage horloges nieuw, van de hartslagsensor tot het onderliggende softwareplatform. Sinds wij ons testexemplaar in september 2018 ontvingen heeft Polar meerdere updates doorgevoerd die functionaliteit toegevoegd en verbeterd hebben. En dat was eerlijk gezegd geen overbodige luxe.

Toen wij ons testexemplaar september vorig jaar in ontvangst namen was er nog geen Android support en de eerste grote softwareupdate enkele weken later veranderde belangrijke onderdelen van de interface waardoor de user experience wezenlijk veranderde. Eerlijkheid gebied te zeggen dat wij ons horloge vóór de officiële launch kregen, en Polar ook duidelijk maakte dat de software toen nog in beta-stadium verkeerde. Maar de update naar de final software was meer dan alleen wat puntjes die op de i gezet werden, belangrijke functionaliteit en ook een deel van de user experience leek last minute nog op de schop te zijn gegaan.


Polar heeft sinds de lanceren meerdere grote softwareupdates uitgebracht

Sinds de officiële lancering in oktober zijn er nog een aantal grote softwareupdates geweest die de interface verder verbeterd hebben en die functies als stopwatch, countdown en intervaltimers, een do-not-disturb mode en smartphonenotificaties – functionaliteit die in het begin ontbrak – hebben toegevoegd. Daarnaast geeft Polar in de changelogs openlijk toe dat met updates ‘lots of bugs’ zijn verholpen.

Waarom dit wat zure stukje over de softwareupdates van de afgelopen tijd? Omdat ons zeker in de eerste maanden het gevoel bekroop dat we een beta-product aan het testen waren. Toen Android support eenmaal beschikbaar was lukte het ons in het begin bijvoorbeeld regelmatig niet om het horloge te synchroniseren, een probleem dat met de versie 3.x software gelukkig wel verholpen lijkt te zijn.

Hartslagdata

Een ander punt waar we tijdens onze testperiode extra op hebben gelet is de nieuwe hartslagsensor. Hoewel deze volgens Polar onovertroffen nauwkeurigheid moet bieden, is dat in onze ervaring niet altijd het geval. Polar liet ons weten continu aan de software te werken die de hartslagdata verwerkt, en we weten ook dat de oranje led momenteel nog niet gebruikt wordt en men deze dus nog in kan zetten. Wij hebben de Vantage M langere tijd getest en daarbij vergeleken met de optische hartslagmeter van ons referentiesporthorloge, de Garmin Forerunner 645 en met een Garmin HRM borstbandmeter. Die laatste werkt met elektrodes in plaats van een optische sensor, en levert daarmee in de meeste situaties betrouwbaardere data.

Als we heel globaal naar de resultaten over een periode van meerdere maanden kijken en daarbij zowel de metingen tijdens sportactiviteiten als tijdens onze dagelijkse routine en in rust meenemen, dan durven we te zeggen dat de optische hartslagsensor van de Vantage M het zeker na de laatste softwareupdates vaker bij het rechte eind heeft dan de optische sensor van de Garmin Forerunner 645. Vaker, maar niet altijd.

Vooral in rust en bij geringe activiteit is de hartslagmeter van de Vantage erg nauwkeurig en voorspelbaar. Waar de Forerunner 645 bij zittend kantoorwerk soms onverklaarbare schommelingen laat zien, is dit bij de Vantage M eigenlijk nooit het geval. Ook bij beweging met een lage intensiteit, zoals normaal fietsen of wandelen en zelfs bij korte fitness-sets met tussenpauzen, is onze ervaring dat de Vantage M iets nauwkeurigere hartslagdata verzamelt dan Garmin met de optische sensor van de Forerunner 645 doet. 

Waar Polar soms meer moeite mee lijkt te hebben zijn grotere wisselingen in hartslag. Bij registratie van snel gestarte, intensieve cardiobelasting, zoals het begin van een snelle hardloopsessie of een explosief rondje op de mountainbike, duurt het om onduidelijke redenen in sommige gevallen minuten voordat de Vantage M de snel gestegen hartslag correct registreert. De optische sensor van de Forerunner 645 is op dit punt zeker ook niet perfect, maar in onze ervaring wel iets beter.

Het is op dit punt eigenlijk hit-en-mis met de Vantage M: heel vaak gaat het goed, maar bij een explosieve rit op de mountainbike duurde het bijvoorbeeld ruim een kwartier(!) voordat de Vantage M de juiste hartslag te pakken had. Dat laatste komt mogelijk door de bewegingen met veel korte schokken die het uitlezen van een optische sensor lastig maken.
Ook tijdens hardlopen is de registratie niet altijd perfect: als we de grafieken van de Vantage vergelijken met die van onze referentieborstband, laat de Vantage soms grote dips in de hartslag zien die er niet daadwerkelijk waren. De optische sensor van de Forerunner 645 is op dit punt zeker ook niet perfect, en laats soms ook onverklaarbare dips zien.

Onderstaand tonen we een aantal voorbeelden van activiteiten waarbij we de hartslagregistratie van de Vantage M (blauw) vergelijken met de beste referentie die we hebben, een HRM hartslagband met elektroden (geel). Alle grafieken zijn klikbaar voor grotere versies.


Halve marathon: Tijdens deze relatief rustige run doet de Vantage M (blauw) het uitstekend en wijkt de hartslagregistratie nauwelijks af van die van onze referentieborstband (geel).


Kwart marathon: De Vantage M heeft doorgaans de juiste hartslag te pakken, maar toont wel enkele grote missers gedurende de run. 


5 km hardlopen: Bij deze run duurde het even voordat de Vantage M de hartslagverhoging in de gaten had, maar daarna was de registratie goed. 


Mountainbike rit: Het duurt hier ruim een kwartier voordat de Vantage M (blauw) de hartslag juist interpreteert. Mogelijk komt dit soort het schokken en trillen van de arm tijdens deze activiteit.


Wegwielrennen: Tijdens een rustige fietstocht met enkele felle sprintjes en korte rustmomenten zit de Vantage V doorgaans op het goede spoor, maar de hartslagdaling bij de rustmomenten op 6 en 28 minuten wordt over het hoofd gezien en de snelle stijging van de hartslag bij de  korte sprintjes op 9 en 44 minuten worden eveneens niet geregistreerd. In het geval van het sprinje bij 44 minuten denkt de Vantage M zelfs dat de hartslag daalt.

Is dat hartslagmeter van de Vantage M daarmee slecht? Zeker niet! Zoals gezegd zijn de metingen door de bank genomen vaker correct dan die van de Forerunner 645 die tegelijkertijd gebruikten. Maar als het mis gaat, lijkt de fout bij Polar vaak groter. Vooral bij intensieve trainingen met snelle hartslagwisselingen is de Vantage M soms juist minder snel dan de optische sensor van de Forerunner 645, en sowieso duidelijk minder nauwkeurig dan een borstband met elektrodes.

Dat is geen schande, maar juist omdat Polar zo hoog opgeeft over de nieuwe optische sensor, is het wel een punt waar we kritisch op mogen zijn. Mogelijk dat Polar door softwarematige optimalisaties en eventueel de inzet van de extra led de komende maanden nog verbeteringen zal doorvoeren.

GPS nauwkeurigheid

De Vantage M gebruikt een Sony GPS + Glonass ontvanger die zijn werk prima doet in dit horloge. Als gebruiker heb je niet de mogelijkheid om te kiezen voor gps, Glonass of een combinatie van beide, naar wij begrijpen gebeurt dat laatste automatisch. En de locatieregistratie van de Vantage M blijkt in de praktijk prima. Tijdens tientallen runs en fietstochten vergelijken we de GPS registratie met die van de Forerunner 645 en in vrijwel alle gevallen leverde de Vantage M daarbij (marginaal) nauwkeurigere data op. Wij stuurden data van zowel Polar als Garmin naar Strava, waarmee het mogelijk is om de afstand te herbereken om zo fouten uit de GPS data te halen. Daarbij bleek dat de data van Polar doorgaans zeer goed met de berekening van Strava overeen kwam, terwijl de afstand die de Forerunner 645 registreerde vaak en enkele procenten te kort was. Vooral wanneer je onder, of vlak naast bomen of gebouwen loopt, doet Polar's GPS het beter dan die van Garmin, wat zeker bij activiteiten in het bos of juist in een grote stad voor duidelijke verschillen registratie kan zorgen.


Gps-data van de Polar Vantage M (blauw) en Garmin Forerunner 645 Music (geel). Beide horloges hebben het lastig in het bos (de boog bovenin de kaart), maar de Polar doet het duidelijk beter tussen dichte hoogbouw (onderin de kaart).

Conclusie

Polar's Vantage M is een prima sporthorloge met een aantrekkelijke prijs. Voor net geen 250 euro biedt de Vantage M vrijwel alle functionaliteit van de veel duurdere Vantage V. Voordeel van beide Vantage modellen is dat ze geschikt zijn voor multisport, wat wil zeggen dat je meerdere sporten kunt combineren in één activiteit. Handig voor bijvoorbeeld bi- of triathleten. De hoeveelheid sportprofielen die Polar ondersteunt is bovendien enorm groot, bedenk een sport en het horloge kan er een profiel voor laden. 

De Vantage V verzamelt veel data en maakt deze via de app, en zeker via het webportaal, ook goed inzichtelijk. Wat alleen mist ten opzichte van concurrent Garmin is de 'fun factor'. Garmin trekt dit erg ver door door gebruikers voor allerlei badges te laten verdienen en hoewel we begrijpen dat Polar daar niet in meegaat, is het toch wel fijn om in ieder geval terug te kunnen vinden of je na een zware inspanning een nieuw persoonlijk record hebt gehaald. Uiteraard kan je data (automatisch) exporteren naar diensten van derden zoals Runkeeper en Strava die dat inzicht wél bieden, maar een digitale prijzenkast binnen de eigen omgeving van Polar wordt door ons in ieder geval gemist.

Over de prestaties bij sportregistratie hebben we gelukkig niet te klagen. De gps heeft doorgaans zeer snel een fix en werkt nauwkeurig. Ook de optische hartslagmeter is goed, maar gezien de indrukwekkende hoeveelheid leds en sensoren hadden we hier eigenlijk nog iets meer van gehoopt en verwacht. Geen enkele (optische) hartslagmeter is echter foutloos, en dat geldt dus ook nog altijd voor de nieuwe Precision Prime meter van de Vantage modellen. 

Ook de werktijd op de accu is een sterk punt van de Vantage M. Met 24/7 continue hartslagmeting ingeschakeld houdt het horloge het met gemak vier dagen vol, schakel je deze functie uit dan is een week probleemloos haalbaar. Het tranflectieve display is bovendien goed afleesbaar onder alle lichtomstandigheden en de gebruikersinterface met knoppen aan de rand van het toestel werkt intuïtief en snel. Al met al is onze Excellent Choice award dus meer dan verdiend.


Polar Vantage M


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Polar Vantage M Large/Medium Red

Polar Vantage M Large/Medium Red

 • 45 gram
 • Android
 • iOS
 • Hartslagmeter

255,99 €

1 winkel
Polar Vantage M Medium/Large Black

Polar Vantage M Medium/Large Black

 • 45 gram
 • Hartslagmeter

243,00 €

3 winkels
Polar Vantage M Medium/Large White

Polar Vantage M Medium/Large White

 • 45 gram
 • Hartslagmeter

229,00 €

3 winkels
Polar Vantage M Small/Medium Black

Polar Vantage M Small/Medium Black

 • 45 gram
 • Hartslagmeter

244,00 €

3 winkels
Polar Vantage M Small/Medium White

Polar Vantage M Small/Medium White

 • 45 gram
 • Hartslagmeter

245,00 €

2 winkels
Polar Vantage V Medium/Large Black

Polar Vantage V Medium/Large Black

 • 66 gram
 • Hartslagmeter

378,67 €

3 winkels
Polar Vantage V Medium/Large White

Polar Vantage V Medium/Large White

 • 66 gram
 • Hartslagmeter

399,99 €

3 winkels
0
*