MSI Stealth GS75 review: dun, licht, snel én een lange adem

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Testresultaten gaming
 6. 6. Accuduur
 7. 7. Overige testresultaten
 8. 8. Foto's en specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Vorig jaar verraste MSI ons positief met de Stealth GS65, een dunne, lichtgewicht gaming notebook met uitstekende prestaties - niet alleen grafisch, maar ook qua accuduur. Dit jaar komt het bedrijf met een 17-inch uitvoering, de Stealth GS75. Ook deze is opvallend licht, maar nu voorzien van een videokaart uit de RTX-serie van Nvidia. Wij voelden deze luxe gaming laptop aan de tand, en werden niet teleurgesteld.

Een gaming notebook is doorgaans relatief zwaar en dik, kenmerken die hand in hand gaan met de krachtige processor en videokaart waarmee hij zich onderscheidt van een huis-tuin-en-keuken laptop. Toch zien we sinds enige tijd steeds meer dunne, lichte exemplaren op de markt verschijnen, mogelijk gemaakt door efficiëntere processors en videokaarten, en ingenieuze koelconstructies. Nvidia's Max-Q varianten van de helpen om de geproduceerde warmte binnen de perken te houden: deze op efficiëntie geselecteerde chips kunnen met wat minder stroom toe zonder heel veel op de prestaties in te leveren. Vorig jaar kwamen we ze voor het eerst tegen, onder meer in de MSI Stealth GS65

Dat was een notebook waar we zeer over te spreken waren, en we waren dan ook benieuwd naar de gloednieuwe grote broer, die MSI dit jaar op de CES introduceerde en die onlangs in ons lab belandde. Deze 17,3-inch Stealth GS75 gaat qua vormgeving en constructie weer een stap verder dan het kleinere model van vorig jaar, en onderscheidt zich intern met een RTX 2070 Max-Q videokaart. Althans, in het geval van het sample dat we voor een test ontvingen, want er zijn meer opties.

Uitvoeringen en prijs

MSI levert de Stealth GS75 in zowel Nederland als België met ofwel een RTX 2070 Max-Q, ofwel een 2060, ofwel een RTX 2080 Max-Q. De eerste gaat over de toonbank voor 2699 euro, de tweede voor 2299 euro en de laatste voor niet minder dan 3599 euro. Verdere verschillen zijn er in de omvang van het werkgeheugen: de RTX 2060 wordt geleverd met 16 GB, de andere twee modellen met 32 GB. Alle uitvoeringen beschikken over 512 GB ssd opslag, met uitzondering van één versie die alleen in België wordt geleverd, voor een overigens erg forse meerprijs. In zijn algemeenheid vallen twee dingen op: de standaard opslagcapaciteit houdt niet over, gezien de omvang van games, en met name de RTX 2080 Max-Q uitvoeringen zijn erg duur. Aan de andere kant, de GS65 kostte vorig jaar bij introductie ook 2699 euro met GTX 1070 Max-Q, dus de gelijk geprijsde uitvoering van de GS75 biedt behoorlijk meer waar voor zijn geld puur op basis van de specificaties.

MSI Stealth GS75 in het kort

Grote gaming notebooks zijn doorgaans zwaar en nogal lomp, maar de MSI Stealth GS75 laat zien dat het ook anders kan. Ondanks het grote scherm is deze laptop licht en opvallend dun. Toch is er niet bespaard op functionaliteit of kwaliteit. Hij is stevig, elke wenselijke aansluiting zit erop, het toetsenbord is prima, het touchpad supergroot en het scherm is uitstekend afgesteld én razendsnel. De prestaties zijn bijna op het niveau van veel grotere, dikkere laptops met hetzelfde formaat, en de accuduur is uitstekend. Je betaalt meer voor de combinatie van dun, licht én snel - maar dan heb je ook wel de beste 17-inch gaming notebook van dit moment.

 • 512 GB opslagruimte is aan de krappe kant
 • Prestaties iets lager dan bij dikkere, zwaardere concurrenten
 • Duidelijke meerprijs voor dun & licht
 • Zeer dun en licht ondanks 17,3-inch klasse
 • Uitstekende constructie, toetsenbord, touchpad, aansluitmogelijkheden en beeldscherm
 • Zeer goede prestaties, zeker gezien formaat en gewicht - met een zeer lange accuduur
 • GS75 8SF-005NL
 • GS75 8SE-013NL
 • GS75 8SG-022NL

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 7 werkdagen

3.881,89 €

Prijsinformatie
3.881,89 €
0,00 €
3.881,89 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 3.881,89 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 3.881,89 €

In de vergelijking: een klasse op zich

Doorgaans vergelijken we bij voorkeur appels met appels, maar het aanbod aan lichtgewicht 17-inch gaming notebooks is zeer beperkt. De recent geïntroduceerde 17-inch Asus Zephyrus GX501 weegt nog altijd ongeveer 500 gram meer dan de MSI GS75. Om toch nog enigszins vergelijkingsmateriaal te hebben voor de grafieken, is de grens opgerekt naar 3,2 kilo. Puur afgaande op de verhouding tussen afmetingen en gewicht is de GS75 momenteel echter een klasse op zich.

MSI GS75 8SF-005NL

Constructie en aansluitingen

De MSI Stealth GS75 lijkt op het eerste gezicht behoorlijk op de GS65, maar afgezien van het andere formaat - 17,3 inch in plaats van 15,6 inch - is het ook qua constructie een andere laptop. De GS65 was (en is) erg licht, maar voelde op bepaalde punten daardoor ook wat dun aan, en met name op randen en bij de scharnieren waren er wat overgangen tussen metaaldelen duidelijk zicht- en voelbaar. De GS75 voelt steviger en gepolijster, waardoor deze notebook (nog) degelijker overkomt. Wel is hij opvallend licht: nog geen 2,3 kilo, en dat voor een laptop van dit formaat. Ook de adapter is relatief compact en licht. De 2,1 cm dunne constructie is weer grotendeels van aluminium, wat luxe aanvoelt - maar ook erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Zoals op sommige foto's ook te zien is, ondanks fervent poetsen. Alleen de rand rond het scherm en de onderzijde zijn van plastic.

MSI GS75 8SF-005NL

Net als bij de GS65 zijn er wat goudkleurige accenten, zichtbaar achter de grilles aan de zijkanten en in een gepolijste rand rond de schermkap - dit keer zijn ook de hoeken bij de scharnieren in die kleur uitgevoerd, wat van ons niet had gehoeven. Geniet, maar bling met mate, zeggen we maar. Smaken verschillen, dus wellicht heeft MSI dit gedaan omdat gebruikers erom vroegen.

MSI GS75 8SF-005NL

MSI GS75 8SF-005NL

Belangrijker is dat het scherm soepel opent en relatief weinig tordeert. Ook het toetsenbord vertoont nagenoeg geen flex, en de body al helemaal niet. Over de bouwkwaliteit zijn we dan ook positief. Ook prettig: ondanks de mooi dunne schermranden heeft MSI de webcam gewoon in de bovenrand weten te monteren. Dat is wel een relatief eenvoudig hd-exemplaar, dat geen Windows Hello compatibiliteit voor gezichtsherkenning biedt.

MSI GS75 8SF-005NL

Aansluitingen

Op het vlak van aansluitmogelijkheden blijft er weinig te wensen over. Alle usb-aansluitingen rechts zijn 'superspeed 10' oftewel usb 3.2 gen 2, zoals het sinds enige tijd heet. Daarvan zijn er twee in usb type-a vorm, en twee in type-c. Een daarvan ondersteunt bovendien Thunderbolt 3 en fungeert dus ook als displayport 1.2 aansluiting. Rechts zit ook een hdmi-aansluiting.

 • Links
 • Rechts

MSI GS75 8SF-005NL

MSI GS75 8SF-005NL

Links zit nog een usb-poort, maar die werkt op de oude usb 3.0-snelheid (5 Gbit/s dus). Verder treffen we hier een gigabit ethernetpoort en een microsd-geheugenkaartlezer, alsmede audio in- en uitgangen. Van de microsd worden we niet heel vrolijk, maar op een gaming laptop doet het minder ter zake dan op een exemplaar dat gericht is op bijvoorbeeld beeldbewerkers.

Daarmee is het aansluitingenassortiment behoorlijk compleet. Er zijn gaming notebooks waar je drie externe beeldschermen op kunt aansluiten, maar voor de meeste games is dat geen meerwaarde.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Als 17,3 inch notebook biedt de MSI GS75 gelukkig ruimte aan een volwaardig toetsenbord, inclusief numeriek gedeelte dus. Het typt heel behoorlijk, met enige mate van travel, en een prettige aanslag. MSI werkte ervoor samen met SteelSeries, en de toetsen zijn per stuk verlicht en instelbaar. Met de meegeleverde SteelSeries Engine 3 software kan je alleen de toetsen die je game vereist laten oplichten en desgewenst van specifieke kleuren voorzien, en voor wie dat leuk vindt zijn er diverse geanimeerde effecten. 

MSI GS75 8SF-005NL

MSI GS75 8SF-005NL

Vermeldenswaard zijn de cursortoetsen op volledig formaat, en ook de grote linkershift en ctrl-toetsen zijn welkom bij het spelen van games. Dat de exemplaren ter rechterzijde wat krapper zijn uitgevoerd moeten we maar voor lief nemen. Gelukkig plaatst MSI de power-knop niet op het toetsenbord, maar gewoon als aparte knop midden boven op de C-stijl, onder het scherm. 

MSI GS75 8SF-005NL

Het touchpad is lekker groot (15 cm diagonaal, ruimschoots meer dan de gangbare 12 cm) en gecentraliseerd geplaatst. Dat is niet per se handig voor wie dit recht onder de spatiebalk verwacht, en vergt mogelijk enige gewenning. Wel is het aangenaam glad afgewerkt en biedt het ondersteuning voor Microsoft Precision bewegingscommando's. Het is omlijst door een gepolijst randje, waardoor je het prima op de tast kunt vinden.

Beeldscherm

De GS75 heeft een 17,3 inch beeldscherm (44 oud-hollandse centimeters in de diagonaal dus) met een resoutie van 1920x1080 pixels, oftewel full hd. Dat is ook een wenselijke resolutie voor een gaming notebook, al zouden we gezien de moderne krachtige videokaarten qhd (2560x1440) ook weten te waarderen. Belangrijker is dat de verversingsfrequentie 144 Hz bedraagt, wat voor een aanzienlijk soepeler ervaring zorgt - ook als de videokaart niet 144 beelden per seconde kan aanleveren, staat een nieuw beeld er alsnog sneller dan bij een scherm dat alleen elke 16,6 ms een vers frame kan vertonen. Uiteraard is de claim één ding, de realiteit iets anders, reden waarom we de opgegeven responstijd van 3 ms testen, waarover verderop meer.

MSI GS75 8SF-005NL

Verder vermeldenswaard is de gebruikte ips-technologie voor het paneel, evenals de dunne schermranden die een compactere laptop mogelijk maken én het beeld meer centraal laten staan. MSI rept van 'True Color 2.0 technology', wat moet inhouden dat het scherm is gekalibreerd en de srgb-kleurruimte volledig moet dekken. Dat is uiteraard iets wat we testen.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Een eerste blik op de schermafdrukken van de testresultaten leert dat de srgb-dekking inderdaad heel aardig is, we komen uit op 97,9 procent. Daarbij liggen bovendien de primaire en secundaire kleuren overwegend aardig op hun plek (de vierkantjes is waar ze moeten zijn, de bolletjes waar ze volgens de meting zijn); alleen cyaan en magenta liggen wat uit het lood, en het witpunt is ook niet helemaal perfect. Desalniettemin is de gemiddelde kleurafwijking met een Delta E-waarde van 2,1 heel erg goed. Ook de grijsafwijking is met 3,3 heel netjes, bijna onder de kritische grens van 3. Daarmee is de GS75 meteen een aanrader voor beeldbewerking op semi-professioneel niveau.

De grijsafwijking is net te hoog om onzichtbaar te zijn, en het uit zich in een lichte kleurzweem in wit en heldere grijstinten, en een kleurtemperatuur van 7064 K, iets hoger dan de gewenste 6500 K. Verder is de helderheid goed, de 400 nits wordt net niet aangetikt. De zwartwaarde van 0,26 cd/m² is bovendien prima voor een ips-scherm, en het contrast is dan ook een indrukwekkende 1532:1.  

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

 

Responstijden

De responstijden meten we door met een lichtsensor en een oscilloscoop, waarbij we testpatronen met alternerende zwart-wit en donker- en lichtgrijs vertonen om te zien hoe snel pixels van kleur kunnen wisselen. Voor een weergave van 144 Hz mag een pixel daar maximaal 6,94 seconden over doen - langer en er is sprake van ghosting. De MSI GS75 blijft er in alle vier de overgangen ruimschoots onder, waarmee het samen met de 17-inch Zephyrus de enige in deze vergelijking is die dat kan claimen. Een uitstekend resultaat dus.

 • 0%-100%
 • 100%-0%
 • 20%-80%
 • 80%-20%

 

Intern

Het binnenwerk van de MSI Stealth GS75 herbergt niet minder dan drie ventilatoren, die de via heatpipes aangevoerde warmte van de processor en videokaart moeten afvoeren naar de zijkanten van de notebook. De onderzijde is realtief eenvoudig te openen, maar zoals bij wel meer MSI notebooks heb je dan niet meteen toegang tot alle onderdelen: het geheugen zit bijvoorbeeld aan de andere kant van het moederbord. 

 • Intern 1
 • Intern 2

MSI GS75 8SF-005NL

MSI GS75 8SF-005NL

Daarover verderop meer, maar eerst een blik op de basis. Zoals het merendeel van de moderne gaming notebooks van dit moment beschikt de GS75 over een zes-core Intel i7-processor, en wel de 8750H. De populariteit van deze chip is niet zonder reden, hij combineert een nog acceptabel verbruik met uitstekende prestaties. Nu games in toenemende mate meer dan twee of zelfs vier rekenkernen kunnen gebruiken, is het een voor de hand liggende optie voor een gaming notebook. Zoals vermeld is de videokaart in ons test sample een Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q, maar er zijn ook varianten met een RTX 2060 en een RTX 2080 Max-Q. 

Prestaties

De uiteindelijke prestaties van de processor hangen wel samen met wat er mogelijk is op het gebied van koeling, wat weer bepaalt hoe lang de chip veel stroom mag verbruiken, alvorens naar een zuiniger en minder warmte producerende stand terug te vallen. Daardoor zie je verschillen in de prestaties, en het verrast niet enorm dat van de 17,3-inch notebooks die we hier met elkaar vergelijken de MSI als dunste en lichtste de meest conservatieve afstelling heeft. Ook Asus moest terughoudend zijn bij het instellen van de 8750H in zijn Zephyrus, al weegt die aanzienlijk meer (en de koelinstallatie neemt doorgaans een significant deel van het gewicht voor zijn rekening). De toch een slag dikkere en zwaardere BTO zet de beste prestaties neer in de Cinebench test, die een goede indicatie is voor pure processorprestaties.

De oudere Medion met een quad-core processor uit de vorige generatie geeft een aardige indruk van het verschil met de huidige serie i7's, en waarom de hexacore chips zo frequent gebruikt worden: de quadcore i5-8300H presteert vergelijkbaar met de i7-7700HQ die we voorheen aantroffen als populairste chip in gaming notebooks.

Geheugen en opslag

Zoals vermeld zit het geheugen van de MSI GS75 aan de verkeerde kant van het moederbord om eenvoudig toegankelijk te zijn. Standaard voorziet MSI hem echter al van 16 GB in de eenvoudigste uitvoering en dat is ook de hoeveelheid die we in het door ons geteste sample aantroffen. Dat is meer dan voldoende voor games, nu en in de voorzienbare toekomst. MSI gebruikt DDR4-2667, waarbij het geheugen is gemonteerd in dual-channel opstelling voor maximale snelheid.

De gekozen opslag is qua capaciteit het zwakke punt van deze configuratie, want 512 GB is echt heel weinig - niet alleen omdat de notebook toch 2699 euro kost zoals getest, maar ook omdat een beetje game anno 2019 zomaar 50 GB of meer opslagruimte kan vereisen. Zoals te zien op de foto bovenaan deze pagina is er een leeg, tweede m.2 slot en upgraden behoort dus tot de mogelijkheden, maar heel eerlijk: MSI had hier best een terabyte mogen monteren.

De beperkte capaciteit heeft er vast mee te maken dat MSI weer kiest voor de Samsung MZVLB512HAJQ als ssd, beter bekend als de PM981 - de OEM-versie van de onvolprezen 970 Evo. Dat is nog altijd een van de snelste m.2 nvme ssd's die je kunt kopen, maar niet de goedkoopste. Vandaar allicht de beperkte capaciteit. Het zorgt er wel voor dat de GS75 qua opslagsnelheid een van de snelste notebooks in de vergelijking is. Alleen de van een 970 Pro voorziene BTO 17X882 is nog sneller. 

Netwerk

Asus laat op zijn dunne notebooks de ethernetaansluiting weg, zoals bij gewone consumentenlaptops inmiddels bijna de norm is geworden. Dan raak je bij gamers toch een gevoelige snaar, want het adagium 'draadloos is slecht' of, zo je wilt 'met draad is beter' is nog altijd springlevend in deze gebruikersgroep. Nu kan je oeverloos discussiëren over het al dan niet merkbaar zijn van lag in een draadloos thuisnetwerk en de vergelijking van dit effect met dat tot een server elders in de wereld, het is nu eenmaal zo dat een bedrade aansluiting gewaardeerd wordt. MSI doet er dan ook goed aan de ethernetpoort niet weg te laten van de Stealth GS75, maar deze aangestuurd door een Killer E2500 gigabitcontroller gewoon te monteren.

Ook het draadloze netwerk is afkomstig van Killer, al is de Wireless-AC 1550i in de basis een Intel adapter voorzien van andere firmware en software. Deze regelt ook bluetooth 5.0-verbindingen. Zoals we vaker zien in onze tests blijven de prestaties van deze adapter op 2,4 GHz wat achter (maar niet altijd: de BTO 17X882 is voorzien van de Intel 9560 waarop de Killer-chip is gebaseerd). De prestaties op 5 GHz zijn dan weer van topniveau. 

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Testresultaten gaming

We testen met drie games, in twee resoluties en twee verschillende kwaliteitsinstellingen. De games bestaan uit twee grafisch intensieve titels, een op basis van DirectX 11 en een op basis van DirectX 12, en een titel die wat meer leunt op de processor, maar zeker in de hoogste instellingen ook grafisch veeleisende is. Dit zijn respectievelijk Far Cry 5, Rise of the Tomb Raider en Grand Theft Auto V.

De RTX 2070 Max-Q videokaart van de MSI GS75 is voldoende snel om spelen in ultra hd met medium instellingen mogelijk te maken, zij het niet altijd met 60 fps of meer. In de native full hd-resolutie van het ingebouwde beeldscherm kan je bij medium instellingen in de richting gaan van de 144 Hz frequentie, en bij ultra-beeldkwaliteit nog altijd ruimschoots boven de 60 fps blijven.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

In Rise of the Tomb Raider zien we de GS75 overwegend op een tweede of derde plek terug, maar de meest direct concurrent Asus Zephyrus blijft duidelijk op voorsprong - deze is dan ook met name voor de videokaart settings een stuk agressiever afgesteld.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

In Far Cry 5 zien we een vergelijkbaar beeld, zij het hier met overwegend een derde of vierde plek. 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

GTA V is afhankelijk van een snelle cpu. Met name in full hd presteert de GS75 hier opvallend goed, in ultra hd vallen de prestaties wat terug.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

 

Accuduur

De accuduur van de MSI Stealth GS75 in de browsertest is uitstekend, we meten 391 minuten oftewel 6,5 uur. In de PCMark 8 Creative test is het resultaat wat minder, met 3 uur en een kwartier. Het is echter nog altijd veel beter dan het resultaat van de Asus Zephyrus S, die de 2 uur niet vol weet te maken.

Bovendien zijn de prestaties op accu van alle notebooks in de grafiek de beste - er is altijd een terugval in vergelijking met de prestaties op netspanning, maar die is bij de GS75 het kleinste.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de MSI Stealth GS75. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de MSI Stealth GS75.

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamGS75 8SF-005NL
ProductcodeGS75 8SF-005NL
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8750H
Processor klokfrequentie2.2 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.1 GHz
Aantal processorcores6
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2667 MHz
SODIMM sloten2
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal17.3 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid127 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce RTX 2070 Max-Q Design
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen8 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Harddisk opslagcapaciteit0 GB
Harddisk toerental0 rpm
Beschikbaar opslaggeheugen407 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSamsung MZVLB512 HAJQ-00000
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
Harddisk/SSD 2 capaciteit0 GB
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterKiller E2500
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterKiller Wireless-AC 1550i Wireless Network Adapter (9560NGW)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
USB 3.1 Gen2 (Type-A)3
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
Thunderbolt 31
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)81 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal2270 gram
Afmeting - Breedte38.3 cm
Afmeting - Diepte24 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.1 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm107703
3DMark - Cloud Gate35200
3DMark - Cloud Gate Graphics110750
3DMark - Cloud Gate Physics10391
3DMark - Fire Strike14828
3DMark - Fire Strike Graphics16633
3DMark - Fire Strike Physics15690
3DMark - Fire Strike Combined7820
3DMark - Fire Strike Extreme7664
3DMark - Time Spy6419
3DMark - Time Spy Graphics6365
3DMark - Time Spy CPU6081
Cinebench R15 - Single176
Cinebench R15 - Multi1135
PCMark 7 - PCMark Score6757
PCMark 7 - Lightweight Score6484
PCMark 7 - Productivity Score5708
PCMark 7 - Entertainment Score4987
PCMark 7 - Creativity Score10115
PCMark 7 - Computation Score10817
PCMark 7 - System Storage Score5883
Opstarttijd12.56 sec.
PCMark 8 v2 - Home3982
PCMark 8 v2 - Creative5214
PCMark 8 v2 - Work3946
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5078
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth530.42 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive107.26 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send93.83 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive553.50 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send640.22 Mbit/s
Geekbench4 - Multi22035
Geekbench4 - Multi crypto15601
Geekbench4 - Multi integer26937
Geekbench4 - Multi float26742
Geekbench4 - Multi memory5553
Geekbench4 - Single4970
Geekbench4 - Single crypto4518
Geekbench4 - Single integer5136
Geekbench4 - Single float4936
Geekbench4 - Single memory(33)4762
Geekbench4 - OpenCL214193
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.2 W
Energieverbruik idle18.6 W
Browser accutest - 180 cd/m2391 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2195 min.
PCMark Creative (Accu)3941
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur7064 K
Helderheid wit398.34 cd/m²
Helderheid zwart0.26 cd/m²
Contrast1532.1 : 1
Gamma2.14
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.16
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)2.52
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.32
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.93
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)2.14
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.38
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)2.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.4
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)2.88
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)2.05
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.41
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.93
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)2.01
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.04
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)2.1
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.3
Reactietijd 0%-100%4.5 ms
Reactietijd 100%-0%3.8 ms
Reactietijd 20%-80%3.3 ms
Reactietijd 80%-20%3.0 ms
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium102 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra89 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium40 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra35 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium115.6 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra79.1 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium68.3 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra35.2 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium132.47 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra105.51 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium50.41 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra37.76 fps

Conclusie

De MSI GS75 is een uitstekende uitbreiding van de dunne, lichte Stealth-familie van het merk. Deze notebook stelt vrijwel nergens teleur - weliswaar zijn de prestaties marginaal lager in vergelijking met grotere, zwaardere modellen met hetzelfde formaat, het zijn geen verschillen waar je in de praktijk veel van zal merken. Bovendien wordt deze kleine stap terug op het gebied van prestaties ruimschoots goedgemaakt door een forse voorsprong op het vlak van de accuduur en het gewicht. Deze gaming notebook biedt met zijn formaat wel de voordelen van een groter scherm, zonder daaraan de nadelen van een onhanteerbare vormgeving en gewicht aan te koppelen. 

Qua constructiekwaliteit, toetsenbord, touchpad en beeldscherm valt er weinig te klagen, evenals over de aansluitmogelijkheden. Ook voor andere toepassingen dan games biedt de GS75 een aangename omgeving, al was het iets handiger geweest het touchpad een paar centimeter meer naar links te verplaatsen. Het scherm is niet alleen snel, helder en contrastrijk, maar ook zeer goed afgesteld. Daarmee is de GS75 potentieel ook aantrekkelijk voor beeldbewerkers, want de RTX 2070 heeft ook voordelen in programma's als Photoshop en Premiere.

MSI GS75 8SF-005NL

Als we een kritiekpunt hebben, dan betreft dat de opslag: die is weliswaar flitsend snel, maar de capaciteit van 512 GB is erg krap. Voor een gaming notebook is een terabyte tegenwoordig toch wel aan te bevelen. Maar goed, je kunt zonder veel gedoe een tweede nvme m.2 module bijprikken, met wellicht een wat betaalbaarder exemplaar dan de razendsnelle ssd die MSI heeft geselecteerd.

Onder de streep is de GS75 een aanrader. Hij is niet goedkoop, maar je betaalt nu eenmaal extra voor dezelfde prestaties in een compacter formaat, of het nu gaat om fotocamera's of om notebooks: dat gaat altijd op. Veel echte concurrenten zijn er niet - op 15,6 inch zijn dat er wat meer, maar ook daartegen kan deze gaming laptop zich prima staande houden. Een Excellent Choice award is dan ook welverdiend.


MSI Stealth GS75


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

MSI GS75 8SE-013NL

MSI GS75 8SE-013NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2060
 • 512 GB
 • 2000 gram
 • Windows

2.067,15 €

1 winkel
MSI GS75 8SE-015BE

MSI GS75 8SE-015BE

 • Laptop
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2060
 • 512 GB
 • 2250 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI GS75 8SF-005NL

MSI GS75 8SF-005NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 2270 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GS75 8SF-008BE

MSI GS75 8SF-008BE

 • Laptop
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 2300 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GS75 8SG-022NL

MSI GS75 8SG-022NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 2280 gram
 • Windows

3.881,89 €

1 winkel
MSI GS75 8SG-023BE

MSI GS75 8SG-023BE

 • Laptop
 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2080
 • 1024 GB
 • 2250 gram
 • Windows

3.157,85 €

3 winkels
0
*