Werken in de wolken: 8 Chromebooks op de testbank

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Chrome OS wordt volwassen
 3. 3. Acer Chromebook 514 CB514
 4. 4. Acer Chromebook Spin 13 CP713
 5. 5. Asus Chromebook C423N
 6. 6. Asus Chromebook Flip C434
 7. 7. Dell Chromebook 11 3189
 8. 8. HP Chromebook x360 11
 9. 9. HP Chromebook x360 14
 10. 10. Lenovo Chromebook C330
 11. 11. Testresultaten: Beeldscherm
 12. 12. Testresultaten: Systeemprestaties
 13. 13. Testresultaten: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Wie op zoek is naar een eenvoudige laptop voor de dagelijkse werkzaamheden, zou prima een Chromebook kunnen overwegen. Door het lichte OS heb je ook met een betaalbaar apparaat zonder snelle hardware een soepele gebruikservaring. We bekijken acht modellen die alle zijn uitgerust met een aanraakscherm. Zes daarvan hebben bovendien een omklapscherm om ze als tablet te gebruiken.

Van een veredelde browser is Chrome OS de afgelopen jaren uitgegroeid tot een geduchte bedreiging voor de dominantie van Microsoft Windows. Niet alleen in de VS, ook in Nederland zijn Chromebooks tegenwoordig populair in het onderwijs; steeds meer scholen maken de overstap. Het lichte besturingssysteem heeft geen krachtige hardware nodig om soepel te kunnen draaien, waardoor ook eenvoudige en goedkope computers al een goede gebruikservaring bieden. Daarnaast zijn Chromebooks eenvoudig te beheren, onder andere omdat alle data in de cloud staat. Ook het gebruiksgemak voor de eindgebruiker en betere beveiliging zijn voor die omgeving belangrijke pluspunten.

Hogere eisen, luxere apparaten

Nu Chrome OS én de gebruikers hiervan volwassener worden, stellen laptopfabrikanten hun doelstellingen bij. Werknemers en oudere scholieren die bekend zijn met de voordelen van Chrome, stellen hogere eisen aan hun notebooks. Daartoe komen steeds meer luxere Chromebooks uit, geprijsd boven de grens van vijfhonderd euro waar de eerdere systemen zich traditioneel gezien bewogen. Met hun elegante metalen behuizing, groter aanraakscherm met hogere resolutie en krachtiger hardware moeten ze ook gebruikers (of IT-afdelingen) die meer van een systeem vereisen, overhalen om naar Chrome OS over te stappen.

Testveld

We hebben alle bekende fabrikanten uitgenodigd om voor deze test courante Chromebooks te leveren. Omdat je met een aanraakscherm optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden van Android-apps, hebben we specifiek gevraagd om modellen met een touchscreen. Uiteindelijk ontvingen we acht exemplaren van vijf verschillende fabrikanten. Ten opzichte van de eerdere publicatie in het magazine doet nu ook Asus mee met twee machines. Op twee na zijn alle apparaten voorzien van een 360 graden omklapscherm.

Het testveld valt uiteen in verschillende groepen. De Dell Chromebook 11 3189, HP Chromebook x360 11 en Lenovo Chromebook C330 zijn primair gericht op het onderwijs. Met hun kleine 11,6 inch-display passen ze makkelijk in een schooltas. Door features als rubberen stootranden rondom, een morsbestendig toetsenbord of een matte plastic behuizing moeten ze een ruwere behandeling kunnen doorstaan. Qua hardware is dit drietal vrij basaal toegerust, maar voor het beoogde gebruiksdoel is een simpele chip al adequaat. Daarbij liggen de prijzen relatief laag. Een andere inslag hebben de Acer Chromebook Spin 13 CP713, Asus C434 en HP Chromebook x360 14. Dit drietal is voorzien van een groter display en een beduidend luxer ogende en aanvoelende behuizing van metaal. De apparaten van Acer en HP hebben bovendien een veel snellere processor aan boord, bij de Spin 13 is ook een Wacom-pen inbegrepen. Voor wie tot slot geen behoefte heeft aan convertible-functionaliteit, zijn er de Acer Chromebook 514 CB514 en Asus C423N, die je alleen als laptop kunt gebruiken. Wel hebben beide apparaten een aanraakscherm.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #1/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Chrome OS wordt volwassen

Chrome OS mag minder uitgebreid zijn dan Windows, gebruiksvriendelijk is het OS wel. Klap je de Chromebook open, dan start het systeem direct op. Er zijn nog geen Chromebooks met ingebouwde vingerafdrukscanner, maar je kunt wel sneller inloggen via een gekoppelde Android-smartphone. In vergelijking met Windows oogt de interface van Chrome OS ronduit kaal. Alleen het hoogstnoodzakelijke is aanwezig en de Launcher, het Google-equivalent van de startbalk, wordt automatisch verborgen. Met een druk op de ‘Zoeken’-toets, die bij de Chromebooks in plaats van ‘Caps Lock’ is te vinden, start je snel een zoekactie naar apps, documenten of op internet. Standaard zijn maar een paar apps geïnstalleerd, waaronder een tekstverwerker en Google Drive. Een Chromebook is immers gericht op het werken in de cloud: je documenten worden online opgeslagen, waarvoor je bij aanschaf van het systeem gratis twee jaar 100 GB ruimte krijgt.


Het bureaublad van Chrome OS op de Asus Chromebook Flip C434.

De lichte programmaatjes voor Chromebooks, die je verkrijgt via de Chrome Web Store, vereisen niet alleen weinig processorkracht: ze hebben ook nauwelijks opslagruimte nodig. Soms behelst de ‘app’ niets meer dan een icoon op het startscherm plus een link naar de website, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Spotify. Het nadeel van die benadering is uiteraard dat de app stopt met werken zodra je internetverbinding wegvalt. In tegenstelling tot wat soms over een Chromebook wordt gedacht, zijn er echter genoeg apps die wel offline blijven werken. In de Web Store staat duidelijk aangegeven of dat het geval is. Middels de extensie ‘Offline Documenten’ kun je ook documenten op Google Drive offline beschikbaar maken, ‘Gmail Offline’ doet hetzelfde voor mail.

Duidelijk updatebeleid

Chrome OS is druk in ontwikkeling. Iedere paar weken is er wel weer een nieuwe update, die automatisch op de achtergrond wordt gedownload en toegepast. Er is dus geen sprake van lange wachttijden of dwingende verzoeken om het systeem te herstarten, een bekende irritatie voor wie met Windows 10 werkt. In tegenstelling tot bij Android-apparaten komen updates bovendien snel beschikbaar en is voor alle computers met Chrome OS duidelijk tot wanneer ze ondersteund worden. De 'Auto Update Expiration'-datum kun je vinden op deze pagina van Google en gaat in 6,5 jaar vanaf het moment dat de chipset in het apparaat voor het eerst beschikbaar kwam. Niet alle apparaten in deze test hebben een even recente chipset, wat zijn weerslag heeft op de ondersteuningsperiode. We hebben die in onderstaande tabel nog even op een rijtje gezet. Merk overigens op dat het niet zeker is dat de updates onmiddelijk ophouden als de einddatum is bereikt - wel dat het vanaf dan ieder moment afgelopen kan zijn.

  Updates tot minimaal
Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG november 2023
Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-39C5 juni 2024
Asus Chromebook C423N november 2023
Asus Chromebook Flip C434TA-E10013 juni 2024
Dell Chromebook 11 3189 februari 2022
HP Chromebook x360 11-ae021nd november 2023
HP Chromebook x360 14-da0500nd juni 2024
Lenovo Chromebook C330 juni 2022

Meer apps via omwegen

Een van de belangrijkste features die over de jaren is toegevoegd, is de mogelijkheid om Android-apps te draaien op een Chromebook. Via de bekende Play Store kunnen Chrome-apparaten meeliften op het brede softwareaanbod voor dat systeem. Online-diensten en bedrijven die geen Chrome-extensie of Web App hebben, vind je vaak wel in de Play Store.

Vorig jaar openden de Chrome-ontwikkelaars nog een tweede omweg richting meer apps: een speciale container voor Linux-applicaties. De functie bevindt zich nog in de bètafase, dus je moet hem eerst inschakelen in het instellingenmenu. De Lenovo Chromebook C330 in deze bespreking biedt hier überhaupt geen ondersteuning voor. Het werken met Linux is voorts nog vooral bedoeld voor ontwikkelaars, maar als je je weg op de command-line kent, zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Mocht je gedacht hebben om je Chromebook om te toveren tot spelmachine door Steam te installeren: de container biedt vooralsnog geen audio- en videoversnelling.

Bij het installeren van Android- en Linux-apps moet je er rekening mee houden dat deze oorspronkelijk niet zijn bedoeld voor een Chromebook. Bij Android-apps zie je dat bijvoorbeeld aan de interface: soms zijn bedieningselementen wat overbemeten. In tegenstelling tot de webapps uit de Web Store draaien Android- en Linux-programma’s lokaal, wat betekent dat de beperkte opslagruimte van je Chromebook snel vol kan lopen. Gelukkig kun je de opslag bij veel systemen eenvoudig uitbreiden via een (micro)SD-kaartje. Heb je een goedkopere Chromebook gekocht, dan kunnen zwaardere Android- en Linux-apps de beperkte rekenkracht van het systeem bovendien snel overvragen. Op de luxere modellen met Intel Core-processor speelt dat minder.

Acer Chromebook 514 CB514

Zowel de Chromebook 514 CB514 als de Chromebook Spin 13 CP713 die Acer ons voor deze test opstuurde springen er een beetje uit. Om met de eerste te beginnen: dit is samen met de Asus Chromebook C423 de enige non-convertible in deze bespreking. Met maximaal 180 graden is de maximale hoek van het scherm voor een notebook ruim, maar verder dan dat gaat het niet. Het ontbreken van een speciaal scharnier vertaalt zich wel door in de prijs. De Chromebook 514 kost gemiddeld maar 468 euro.

Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG

Net als Acer’s Windows-evenknie genaamd ‘Swift’ lijkt de Chromebook 514 door je oogharen bekeken wel op een Macbook Air. De zwarte toetsen hebben een wat beperkte travel en de feedback had wat ons betreft net iets steviger gemogen. Het ratelende geluid tijdens het tikken is afkomstig van de ietwat loszittende touchpad. De rest van de behuizing maakt wél een robuuste indruk, al is de schermklep wat flexibel. Dat komt waarschijnlijk doordat er, in tegenstelling tot de andere besproken Chromebooks, geen glasplaat voor zit. Je swipet direct over de plastic toplaag van het 14 inch LCD-paneel, en dat voelt toch net even wat stroever dan glas. Daarbij steken de fraai dunne schermranden uit boven het paneel. Gelukkig is het centrale scharnier stijf genoeg om te voorkomen dat het scherm snel gaat wiebelen als je het aanraakt – bij dit apparaat extra belangrijk gezien het ontbreken van een tabletstand.

Intern heeft Acer geopteerd voor een quadcore Celeron N3450-cpu, beduidend trager dan de Core-processor in de twee duurdere modellen uit dit testveld. Deze is passief gekoeld en voor Chrome OS- en Chrome-apps is het verschil met de snellere Core-serie in de praktijk gering. Bij zware Android-apps kun je wel wat meer vertraging ervaren. De lichte chip leidt niet tot een betere accuduur. Bij onze browsetest gaat de Chromebook 514 het kortste mee.

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

329,00 €

Prijsinformatie
329,00 €
0,00 €
329,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 329,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 329,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

472,45 €

Prijsinformatie
462,50 €
9,95 €
472,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 462,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 472,45 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

473,00 €

Prijsinformatie
473,00 €
0,00 €
473,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 473,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 473,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

473,43 €

Prijsinformatie
463,43 €
10,00 €
473,43 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 463,43 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 473,43 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

480,00 €

Prijsinformatie
480,00 €
0,00 €
480,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 480,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 480,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

482,95 €

Prijsinformatie
479,00 €
3,95 €
482,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 479,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 482,95 €

Acer Chromebook Spin 13 CP713

We zeiden het al: ook de Chromebook Spin 13 is in deze vergelijking bijzonder. De met gemiddeld 787 euro duurste convertible in deze bespreking beschikt over een paneel met een 3:2-beeldverhouding. Daardoor heb je een stuk meer ruimte in de hoogte, handig voor productiviteitstoepassingen. Ook in andere opzichten steekt het display letterlijk en figuurlijk boven de meeste concurrenten uit: het scherm is scherper, helderder en laat mooi verzadigde kleuren zien dankzij de vrijwel volledige sRGB-dekking. Wel heeft kan de grijskalibratie beter - het scherm van de Asus Chromebook Flip C434 heeft beduidend kleinere afwijkingen. Middels de Wacom-pen, die kan worden opgeborgen in een vakje in de behuizing, kun je de Chromebook Spin 13 goed als tekentablet gebruiken.

Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-39C5

De donkergrijze aluminium behuizing van de Spin 13 oogt extra luxe door de glimmend afgeschuinde randjes rondom. Door de stevige constructie voelt de machine hoogwaardig aan. Net als bij de Chromebook 514 heeft het toetsenbord een wat beperkte travel plus een relatief lichte feedback. Helaas ‘plakken’ scherm en basis in tabletmodus niet goed tegen elkaar aan: in het eerste deel van de scharnierbeweging zit te weinig weerstand. Bovendien komt de schermklep een klein stukje verder dan de behuizing, wat wellicht te maken heeft met de brede onderste bezel – met 3,7 cm is die van buitenformaat.

Hoewel de Chromebook Spin 13 met gemiddeld 785 euro de duurste convertible is in deze bespreking, heeft Acer niet gekozen voor de allersnelste hardware, al blijft de dualcore Core i3-8130U in onze benchmarks niet ver achter op de quadcore die HP in zijn Chromebook x360 14 monteert. Sowieso staan de twee wat systeemprestaties betreft voor op de concurrentie. Alleen Asus' Chromebook Flip C434 volgt op niet al te grote afstand. Ook qua opslag- en werkgeheugen is Acer in vergelijking met de luxere Chromebooks van HP en Asus niet royaal geweest. Luxere versies zijn wel met veel meer geheugen en opslag uitgerust, maar dan loopt de prijs ook op, tot duizend euro voor het 'topmodel' met i7-8550U. De acculooptijden vallen iets tegen. Zet je de rappe processor aan het werk, dan gaat de Chromebook Spin 13 korter mee dan veel concurrenten, al bedraagt de looptijd dan nog steeds 10 uur.

Winkel

Prijs BE

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

772,00 €

Prijsinformatie
772,00 €
0,00 €
772,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 772,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 772,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

782,00 €

Prijsinformatie
772,00 €
10,00 €
782,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 772,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 782,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

802,95 €

Prijsinformatie
799,00 €
3,95 €
802,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 799,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 802,95 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

805,95 €

Prijsinformatie
801,00 €
4,95 €
805,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 801,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 805,95 €

Asus Chromebook C423N

Asus' Chromebook C423N is met de Acer Chromebook CB514 een van de twee non-convertibles in deze test. We ontvingen van Asus de versie met touchscreen, maar vooralsnog zien we die nog niet terug in de winkels. Een variant zonder touch is wel al leverbaar. Voordeel daarvan is dan weer dat het scherm mat is. Onze touch-versie heeft (zoals gebruikelijk) een glasplaat voor het scherm. Helaas is de beeldkwaliteit onder de maat. Het TN-paneel biedt zeer slechte kijkhoeken in vergelijking met de concurrentie, die beschikt over een IPS-paneel. Ook van het uitermate lage contrast en de bedroevend slechte kleurweergave van het scherm van de C423N worden we niet vrolijk. De non-touch versies zijn helaas ook alle uitgerust met een TN-scherm, wat voor de beeldkwaliteit niet veel goeds doet vermoeden.

Zowel de Chromebook C423N als de Acer Chromebook CB514 hebben een 14 inch-display en een zilvergrijze behuizing, die in de verte wel wat wegheeft van een Macbook Air. In tegenstelling tot bij de machine van Acer is bij de goedkopere machine van Asus alleen de achterkant van de schermklep van metaal gemaakt. De plastic onderkant van het systeem buigt een stuk makkelijker door. Door de meeverende behuizing is de aanslag van het toetsenbord nogal zompig, waarbij het ietwat loszittende en vrij stroeve touchpad een rammelend geluid voortbrengt tijdens het tikken.

Asus Chromebook C423N

Asus heeft de C423N lekker smalle schermranden meegegeven, wat ook weer zijn weerslag heeft op de afmetingen van het systeem. Net als bij de Windows-laptops van Asus tilt de klep de achterkant van het systeem een stukje omhoog bij het openklappen. Dat is in potentie een slim ontwerp, maar wel is jammer dat het systeem daardoor opengeklapt rust op een stel piepkleine plastic nokjes. Daardoor gaat het geheel sneller schuiven.

Asus heeft bij ons testmodel gekozen voor een relatief trage, passief gekoelde Intel Celeron N3350-cpu. De prestaties zijn in lijn met de prijs van het apparaat. Je kunt de C423N ook met een quadcore Pentium N4200 bestellen, als je net wat meer rekenkracht nodig hebt. Ook met ons minder uitgeruste testmodel voldoet de snelheid voor Chrome OS- en Chrome-apps. Datzelfde geldt ook voor de aanwezige hoeveelheden opslag en geheugen: 32 GB om 4 GB. De snellere versie heeft tevens dubbele hoeveelheden opslag en geheugen. Met 38 Wh is de accu het kleinste van het hele testveld. Toch noteert het apparaat een gemiddelde accuduur, die bij webbrowsen ongeveer 12,5 uur bedraagt.

 • Celeron N3350/4GB/32GB (non-touch)
 • Pentium N4200/8GB/64GB (non-touch)

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

269,00 €

Prijsinformatie
269,00 €
0,00 €
269,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 269,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 269,00 €

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

369,00 €

Prijsinformatie
369,00 €
0,00 €
369,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 369,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 369,00 €

Asus Chromebook Flip C434

De andere Chromebook die Asus aanleverde voor deze test, genaamd Chromebook Flip C434, is bestemd voor klanten die het budgetsegment zijn ontgroeid. Dat betekent dat de machine beduidend luxer is uitgevoerd. In plaats van een plastic behuizing is de C434 geheel gemaakt van zilvergrijs metaal, wat het geheel een stuk steviger maakt en een hoogwaardiger indruk achterlaat. Door accenten als glimmend afgeschuinde randjes, hoogglans scharnieren en verlichte toetsen ziet de convertible er nog wat luxueuzer uit. Helaas is Asus beschermrubbers rondom het toetsenbord vergeten in een kennelijke zucht naar een fraaier design, dus bij het wegleggen als tablet is het oppassen geblazen.

Asus Chromebook Flip C434TA-E10013

Door de fijne uitsparing aan de voorkant van de Chromebook Flip C434 til je de schermklep makkelijk op. Het scharnier had nog iets steviger mogen zijn, want de beide onderdelen blijven omgeklapt niet zo mooi tegen elkaar zitten als bij sommige concurrenten in de test. Ook hier zien we weer het ontwerp waarbij de achterkant van de machine opengeklapt een stukje van tafel wordt getild, waarbij de voetjes op het scharnierende gedeelte weer vrij klein zijn uitgevoerd. Wel zorgt het ontwerp ervoor dat de onderste schermrand nog een stukje kleiner lijkt dan hij al is. Ook de bezels aan de andere kanten zijn erg smal, waardoor de machine niet veel ruimte in beslag neemt voor een 14 inch-laptop. Bovendien heeft Asus een fatsoenlijk IPS-paneel ingebouwd met een relatief hoge helderheid en in vergelijking prima kleurbereik, dat ongeveer 85% van sRGB bedraagt. De kleurafstelling is ook nog eens goed, iets wat je van de meeste concurrenten niet kan zeggen. Het toetsenbord van de Chromebook Flip C434 maakt minder indruk. Hoewel de travel voldoet en de klank gedempt is, is de aanslag relatief sponzig. We prefereren de duidelijkere actuatie van de machines van HP en Acer.

Ondanks het relatief hoge prijspunt van gemiddeld 699 euro kiest Asus niet voor een Core-cpu uit de Kaby Lake R-serie, maar voor een minder krachtig exemplaar gebaseerd op de Amber Lake-architectuur. Niettemin is de Core m3-8100Y beduidend sneller dan de meeste Chromebooks in dit artikel, uitgerust met een nog minder krachtige cpu. Bovendien wordt de Core m3-cpu passief gekoeld. Voor de taken waarvoor je deze machine zal gaan gebruiken zullen de prestaties ruim voldoende zijn, al bieden de systemen van HP en Acer met Kaby Lake-R-cpu nog meer rekenkracht. Asus is vrij royaal geweest met geheugen en opslag: 8 GB en 64 GB, net zoveel als de Chromebook x360 14 van HP. Wel bevat de C434 een beduidend kleinere accu dan dat apparaat, iets wat je overigens terugziet aan het prettig lage gewicht, maar wel maakt dat de looptijd relatief kort is in dit testveld. Bij licht gebruik gaat het systeem zo'n 10 uur mee, twee tot drie uur minder dan de apparaten met het langste uithoudingsvermogen.

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

549,00 €

Prijsinformatie
549,00 €
0,00 €
549,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 549,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 549,00 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

635,00 €

Prijsinformatie
635,00 €
0,00 €
635,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 635,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 635,00 €

Dell Chromebook 11 3189

Dell’s Chromebook 11 3189 draait al mee sinds medio 2017. Je ziet dat bijvoorbeeld terug aan het ontbreken van multifunctionele usb-c poorten. De verbinding met externe beeldschermen verloopt zodoende middels hdmi, opladen via een propriëtaire poort. Wel heeft het op onderwijs gerichte apparaat als enige testdeelnemer nog een handige fullsize sd-kaartlezer.

Dell Chromebook 11 3189

De interne specificaties van de Chromebook 11 3189 zijn eveneens minder recent. Het apparaat wordt aangedreven door een dualcore Celeron N3060, gebaseerd op de Airmont-architectuur uit 2015. In synthetische tests liggen de prestaties zo’n 20 procent onder de vergelijkbare, maar nieuwere Celeron in de HP Chromebook x360 11. Ook met de oudere hardware van de Chromebook 11 valt in praktijk nog steeds vloeiend te werken – alleen in directe vergelijking met andere Chromebooks valt wat meer vertraging op. Zwaardere Android-apps of 4K-video gaan deze Dell wel duidelijk boven de pet. Bovendien loopt de ondersteuning eerder af: Google belooft nog zo’n 3 jaar support.

In vergelijking met de andere geteste onderwijs-Chromebooks is de Chromebook 11 duurder. Ons testmodel met 64 GB opslagruimte kost bij Dell maar liefst 638 euro, de verder identieke 32 GB-variant (waarvan je hieronder het prijsoverzicht aantreft) is met gemiddeld 432 euro veel goedkoper. Je ziet de hogere aanschafprijs wel terug aan de constructiekwaliteit. We kunnen ons voorstellen dat niet iedere scholier blij wordt van het erg degelijke en zakelijke design, stevig is het matte plastic wel. In de behuizing zit maar weinig flex. Grote rubbers op de onderkant voorkomen dat de convertible gaat schuiven en mocht het toch tot een valpartij komen, dan voorkomen de netjes aansluitende rubberachtige stootranden verdere schade. Over de stevige, directe aanslag van het morsbestendige toetsenbord waren de meningen op de redactie verdeeld, het touchpad had wat ons betreft groter gemogen. Leuk detail is tot slot het ‘Activity Light’ op de kap, een driekleurig ledje dat de digitale versie van een opgestoken vinger kan vormen.

HP Chromebook x360 11

Ook de Chromebook x360 11 van HP heeft het klaslokaal als natuurlijke habitat. Het ‘sneeuwwitte’ systeem ziet er in vergelijking met de Dell stukken modieuzer uit, al zijn de 2,5 centimeter brede zwarte randen rondom het scherm niet meer helemaal van deze tijd. Je zou daardoor haast denken dat het display kleiner is, maar de diagonaal is met 11,6 inch hetzelfde als de andere onderwijsmachines in de test. Een wat hogere piekhelderheid had wel gemogen, zeker gezien de spiegelende laag Gorilla Glass voor het paneel.

HP Chromebook x360 11-ae021nd (4PQ30EA)

Net als de convertible van Dell heeft de Chromebook x360 11 rubberachtige stootranden en een morsbestendig toetsenbord. Over de bouwkwaliteit zijn we minder tevreden. Zo zijn de zijranden niet mooi afgerond, waarbij het rubber niet helemaal gelijkmatig aansluit op de rest van de behuizing. De basis tordeert makkelijk en de palmsteun vertoont veel flex, vooral rondom het toetsenbord. Dat heeft ook gevolgen voor de feedback van toetsenbord en touchpad: vooral het indrukken van de muisknoppen voelt nogal zompig. Een beetje doortikken brengt een rammelend geklik voort, waarbij de spatiebalk nog luidruchtiger is. Wel goed is het scharnier: in laptopmodus beweegt het paneel bijna niet heen en weer, zodat je het aanraakscherm effectief kunt gebruiken. Omgeklapt ‘plakken’ beide onderdelen erg goed tegen elkaar door wat extra weerstand in het scharnier.

Met interne hardware is HP aardig royaal geweest. Zo vinden we een Celeron N3350, recenter dan in de andere onderwijsmachines, plus een ruime 64 GB opslag. De systeemprestaties zijn zodoende beter dan die van de systemen van Lenovo en Dell, en de ondersteuningsperiode loopt bovendien langer door. Ook goed is de accuduur, al zakt het apparaat bij lichtere taken wat terug. Prettig is verder het ruime aansluitingengamma, met tweemaal usb-a en tweemaal usb-c. Via één van die poorten kun je beeldschermen aansluiten, allebei zijn ze geschikt om het systeem op te laden.

HP Chromebook x360 14

Van alle Chromebooks in de test kreeg de HP Chromebook x360 14 van passanten op de redactie de meeste complimenten. HP heeft duidelijk werk gemaakt van het design, in een poging bezitters van een simpele Chromebook over te halen om te kiezen voor een luxer exemplaar. De basis is gemaakt van donkerblauw metaal, terwijl de schermklep middels de techniek Advanced Electro Deposition is voorzien van een keramiekachtige, mat-witte finish. Alle tierlantijnen hebben wel gevolgen gehad voor het gewicht: de Chromebook x360 14 is met 1,6 kilo het zwaarste systeem in deze test. Vooral in de tabletmodus is dat verschil ook voelbaar.

HP Chromebook x360 14-da0500nd

Gelukkig is de behuizing wel lekker stevig; dun is de Chromebook x360 14 bovendien ook. Het verlichte toetsenbord biedt net als het duo van Acer een beperkte travel, maar een prettig directe aanslag, met een duidelijk voelbare actuatie. Net als bij HP’s goedkopere Chromebook is het scharnier vrij stroef, waardoor het scherm niet snel heen en weer wiebelt bij aanrakingen in laptopmodus, en de twee onderdelen omgeklapt goed tegen elkaar blijven zitten. Let wel even op als je de Chromebook x360 14 als tablet wil wegleggen, want de beschermrubbertjes rondom het toetsenbord zijn erg klein.

Met zijn Core i5-8250U quadcore verslaat de Chromebook x360 14 goedkopere systemen op zijn sloffen als het aankomt op de systeemprestaties. Ook de duurdere Acer Chromebook Spin 13 moet zijn meerdere erkennen in HP’s luxe Chromebook, evenals de Asus Chromebook Flip C434 die ongeveer hetzelfde kost, maar een minder snelle Core M-cpu aan boord heeft. Samen met dat systeem is HP bovendien de enige die 8 GB werkgeheugen heeft ingebouwd. Tevens is 64 GB aan opslag aanwezig. HP heeft ook geïnvesteerd in een grotere accu, wat leidt tot uitstekende scores in de accutests die we hebben uitgevoerd. Minpunt is de matige kwaliteit van het 14 inch-display. De Chromebook x360 14 doet het op dat vlak nog net wat minder goed dan de meeste concurrenten behoudens de Asus Chromebook C423N, met een extra flauwe kleurweergave en een nog slechter afgesteld witpunt.

Winkel

Prijs BE

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: onbekend
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

667,95 €

Prijsinformatie
663,00 €
4,95 €
667,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 663,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 667,95 €

Lenovo Chromebook C330

Voor niet meer dan 299 euro haal je de Lenovo Chromebook C330 al in huis. Daarmee is het op onderwijs gerichte systeem veruit de goedkoopste Chromebook in deze bespreking. Het witte machientje is voorzien van een plastic behuizing, naar keuze wit of goud van kleur. Gelet op het prijspunt is niet gek dat de afwerking nogal simpel is: bij dit apparaat geen mooie rondingen of rubberen randen. De palmsteun en het toetsenbord zitten in het midden niet goed vast op de onderliggende behuizing, waardoor de bovenkant ver inveert. Dat geeft niet alleen een goedkope indruk, maar is ook niet bevorderlijk voor de feedback van het toetsenbord, want die is een beetje zompig.

Lenovo Chromebook C330 (81HY0005MH)

Het 11,6 inch paneel is niet opvallend slechter dan dat van de concurrentie – de grijskalibratie is zelfs relatief goed. Het scharnier is een beetje te slap. In tabletmodus klepperen scherm en behuizing daardoor tegen elkaar aan. Bovendien steekt het scherm in die stand een stukje verder uit dan de behuizing. Het poortengamma is met slechts eenmaal usb-a en eenmaal usb-c basaal, maar bij gebruik van de type-c-verbinding worden we blij verrast. De aansluiting ondersteunt net als op duurdere modellen displayport en opladen.

Als enige is de Chromebook C330 voorzien van een Arm-processor in plaats van een Intel-exemplaar met x86-instructieset. Deze MediaTek MT8173C heeft vier cores in de bekende Big.LITTLE-configuratie. Het snelle cluster bestaat uit twee Cortex A72-kernen. Dat is bepaald niet het laatste nieuws; de SoC stamt alweer uit 2015, waarbij de systeemupdates nog zo’n 3,5 jaar gegarandeerd doorlopen. In onze Chrome-benchmarks eindigt de Chromebook C330 echter maar nipt onder het model van Dell. De Lenovo-convertible is juist sneller bij Android-apps. Die zijn immers veelal voor Arm-chips bedoeld; Intel-chips hebben een vertaalslag nodig, wat performance kost. Ook qua accuduur pakt de keuze voor een Arm-SoC best goed uit, hoewel het apparaat geen topscore bereikt.

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 199,00 €

Testresultaten: Beeldscherm

We hebben de schermen van deze Chromebooks zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Dat levert voor de meeste schermen weinig florissante resultaten op, zoals te zien in onderstaande grafieken. Voor de meeste modellen komt dat niet eens doordat fabrikanten er wat betreft kalibratie echt met de pet naar hebben gegooid, al is de grijskalibratie zeker niet uitmuntend te noemen. Een groter probleem is dat de schermen technisch niet in staat zijn het sRGB-kleurbereik af te dekken. Daardoor worden verzadigde kleuren veel te flets getoond en noteren we dus hoge deltaE-waardes voor kleuren, behalve op de Acer Chromebook Spin 13 CP713 en de Asus Chromebook Flip C434.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

De maximale helderheid van de meeste schermen zit tussen de 200 en 250 cd/m². Dat is voldoende, maar houdt bepaald niet over. Wanneer je er buiten met veel omgevingslicht mee wil gaan werken, zijn de panelen van deze Chromebooks maar moeilijk afleesbaar, behalve opnieuw de Acer Chromebook Spin 13 CP713 en de Asus Chromebook Flip C434. Die laten met een maximale helderheid van ongeveer 350 cd/m² een beter resultaat zien. Voor wat betreft contrast en kijkhoeken scoren de meeste schermen een ruim voldoende dankzij het gebruik van IPS-technologie. De Asus Chromebook C423N is de uitzondering: daarin zit een TN-paneel en dat is in bijna alle opzichten veruit inferieur.

Testresultaten: Systeemprestaties

De meeste onderdelen van onze vaste benchmarksuite voor convertibles kunnen we op deze Chromebooks niet draaien. Gelukkig kunnen de systemen tegenwoordig wel Android-benchmarks draaien om een indruk te krijgen van het prestatieniveau. In de vorm van CrXPRT is er nu ook een benchmark specifiek gericht op Chromebooks, die voor het berekenen van de totaalscore taken simuleert die je met zo'n apparaat uitvoert. WebXPRT is een soortgelijke, webgebaseerde benchmark.

 • CrXPRT 2015 Totaalscore
 • WebXPRT 2015 Totaalscore

De resultaten van de laatste twee tests zijn eigenlijk weinig verrassend als we de specificatielijst van de deelnemende systemen er even bij pakken. Het snelst zijn logischerwijs de twee systemen die zijn uitgerust met een Intel Core-cpu uit de Kaby Lake-R-serie, waarbij de HP Chromebook x360 14-da0500nd met zijn quadcore i5-processor de Chromebook Spin 13 CP713 met een dualcore i3-cpu op zijn beurt weer verslaat. Asus' Chromebook Flip C434 met zuinige, passief gekoelde maar ook vrij recente Amber Lake-cpu, komt als derde over de streep. Daarna volgen op ruime afstand alle andere machines met een oudere ultrazuinige cpu van Intel, die blijkens de tests ongeveer half zoveel rekenkracht bieden als de snelste drie. Op de laatste plaats eindigen de Lenovo Chromebook C330 (als enige uitgerust met een Arm-cpu van Mediatek) en de Dell Chromebook 11 3189 (die over een nog oudere processor beschikt).

 • Geekbench 4.1 - Single
 • Geekbench 4.1 - Multi

In Geekbench 4.1 komen de systemen in grofweg dezelfde slagvolgorde over de streep, al doen de Acer Chromebook 514 en de Lenovo C330 het in deze test opvallend goed. De eerste beschikt over twee extra cores ten opzichte van de meeste concurrenten in het budgetsegment, terwijl de C330 met zijn Arm-cpu geen extra vertaalslag hoeft te maken voor deze Android-app, wat de andere systemen hindert. Zoals geschetst op de individuele productpagina's, voldoen ook de systeemprestaties van de goedkopere convertibles door het lichte OS, tenzij je graag veel Android-apps wil gaan draaien of wil experimenteren met Linux-programmatuur. Dan kun je toch beter een iets zwaarder systeem kiezen.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write

Alle geteste Chromebooks zijn relatief snel opgestart. Vooral de machines met een vlugge cpu zijn rap: die zijn binnen tien seconden klaar voor gebruik.

Testresultaten: Accuduur

In de browser accutest, die je kunt zien als een simulatie van licht gebruik, doet de HP Chromebook x360 14 met zijn grote accu het het best. Pas na 13 uur schakelt het apparaat zichzelf uit. De looptijd van de Acer Chromebook CB514 valt een beetje tegen. Die moet na zo'n achtenhalf uur al weer aan de lader.

In de zwaardere CrXPRT-accutest doet de kleinere Chromebook van HP het het best, al verzet het minder krachtige systeem gelet op de totaalscore ook minder werk dan het 14 inch-model, dat op de tweede plaats eindigt. Opvallend is dat de Acer Chromebook CB514 het nu wel goed doet. De Asus Chromebook Flip C434 trekt aan het kortste eind.

Conclusie

Met een Chromebook koop je voor een klein bedrag een redelijk compleet uitgeruste laptop of convertible, waarop je vloeiend kunt werken. Natuurlijk moet je voor bepaalde software nog steeds uitwijken naar een Windows-systeem, al hebben opeenvolgende updates aan Chrome OS de mogelijkheden inmiddels behoorlijk verruimd. Bovendien heb je met een even betaalbare Windows-laptop uiteindelijk ook weinig aan de grotere keuzevrijheid van Microsoft’s OS. De kans dat een veeleisend programma op zo’n systeem prettig zal draaien, is uiterst gering.

We concludeerden in het oorspronkelijke magazine-artikel nog dat twee modellen boven de concurrentie uitstaken als beste koop: de Acer Chromebook CB514 en de HP Chromebook x360 14. Voor deze publicatie hebben we echter twee nieuwe modellen ontvangen van Asus. De Chromebook C423 vormt een concurrent voor de Chromebook CB514, de Chromebook Flip C434 gaat qua prijs en uitvoering de strijd aan met de HP Chromebook x360 14.

Asus Chromebook Flip C434TA-E10013

Voor wat betreft de strijd tussen de eerste twee exemplaren, de Acer Chromebook CB514 en de Asus Chromebook C423N, beoordelen we de Acer Chromebook CB514 nog steeds als beste. Je betaalt voor het model van Acer weliswaar iets meer, maar krijgt daarvoor ook betere systeemprestaties, een steviger behuizing, een prettiger toetsenbord en een veel beter scherm. Vooral op dat laatste aspect scoort de machine van Asus bedroevend slecht. Wel biedt de Chromebook C423N een in sommige gevallen betere accuduur.

Asus wint het met de Chromebook Flip C434 wel van de concurrent van HP, de Chromebook x360 14. Wil je wel een convertible en heb je ook behoefte aan wat meer snelheid, dan koop je met de Chromebook Flip C434 een fraai kleine convertible met een stevige behuizing, relatief rappe hardware en een voldoende accuduur. Het model van HP gaat langer mee, maar is ook beduidend zwaarder, terwijl het display tegenvalt. Dat heeft Asus veel beter voor elkaar. Het scherm van de Chromebook Flip C434 biedt in vergelijking met de concurrentie uitstekende eigenschappen en een goede afstelling.

Zowel de Acer Chromebook CB514 als de Asus Chromebook Flip C434 ontvangen kortom een Excellent Choice award. Voor de Acer Chromebook Spin 13 houden we het bij een eervolle vermelding: hij biedt door zijn fraaie scherm een nog betere gebruikservaring, en de Wacom-pen ondersteuning is een mooie extra voor creatieve gebruikers, maar de magere configuratie voor geheugen en opslag, alsmede het minder stevige scharnier zorgen ervoor dat we de vraagprijs te hoog vinden.


Acer Chromebook CB514
Asus Chromebook Flip C434


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG

Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Celeron N3450
 • 4 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 500
 • 32 GB
 • 1370 gram
 • Google Chrome OS

319,00 €

1 winkel
Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-39C5

Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-39C5

 • Hybride
 • Qwerty
 • Intel Core i3 8130U
 • 4 GB
 • 13.5 inch
 • 2256x1504
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 32 GB
 • 1510 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
Asus Chromebook C423N

Asus Chromebook C423N

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Celeron N3350
 • 4 GB
 • 14 inch
 • 1366x768
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 500
 • 32 GB
 • 1335 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus Chromebook Flip C434TA-E10013

Asus Chromebook Flip C434TA-E10013

 • Hybride
 • Qwerty
 • Intel Core m3-8100Y
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 615
 • 64 GB
 • 1345 gram
 • Google Chrome OS

640,09 €

3 winkels
Dell Chromebook 11 3189

Dell Chromebook 11 3189

 • Hybride
 • Qwerty US
 • Intel Celeron N3060
 • 4 GB
 • 11.6 inch
 • 1366x768
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 400
 • 64 GB
 • 1435 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
HP Chromebook x360 11-ae021nd (4PQ30EA)

HP Chromebook x360 11-ae021nd (4PQ30EA)

 • Hybride
 • Qwerty
 • Intel Celeron N3350
 • 4 GB
 • 11.6 inch
 • 1366x768
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 500
 • 64 GB
 • 1330 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
HP Chromebook x360 14-da0500nd

HP Chromebook x360 14-da0500nd

 • Hybride
 • Qwerty US
 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 64 GB
 • 1605 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
Lenovo Chromebook C330 (81HY0005MH)

Lenovo Chromebook C330 (81HY0005MH)

 • Hybride
 • Qwerty US
 • MediaTek MT8173C
 • 4 GB
 • 11.6 inch
 • 1366x768
 • Touchscreen
 • PowerVR GX6250
 • 32 GB
 • 1305 gram
 • Google Chrome OS

279,00 €

1 winkel
0
*