LG Ultrafine 5K-display: beste beeldscherm voor Apple tot de 6K er is?

4 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Ultrafine 5K-display
 3. 3. Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS
 4. 4. Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven
 5. 5. Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Helderheid en contrast
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kleurweergave
 10. 10. Kijkhoeken
 11. 11. Gaming: responstijd en inputlag
 12. 12. Energieverbruik
 13. 13. Specificaties en testresultaten
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 4 reacties

Conclusie

Het LG Ultrafine 5K-display wordt alleen via de Apple Store verkocht. Dat blijkt niet zonder reden: hoewel we het scherm in combinatie met een recente Windows-laptop aan de praat kregen, misten we daarmee zelfs de mogelijkheid om de helderheid van het paneel te regelen. Werk je exclusief met Windows, dan kun je op voorhand beter een ander scherm aanschaffen. 

Ben je wel een Mac-gebruiker, dan koop je met het LG Ultrafine 5K-display een product dat doet wat het belooft: met één kabel wordt je bureaublad uitgebreid met 5120 x 2880 beeldpunten. De testresultaten van het scherpe scherm zijn over de gehele linie goed: de maximale helderheid is zeer hoog, het kleurbereik erg breed. In combinatie met MacOS is de kleurnauwkeurigheid zowel in de DCI-P3 als sRGB-kleurruimtes uitstekend voor elkaar. Behalve het ietwat afwijkende gammaverloop hebben we weinig om over te klagen. Met 1400 euro is het apparaat wel aan de prijs, zeker ook als we kijken naar de weinig bijzondere bouwkwaliteit van het geheel. De specificaties van het paneel mogen goed zijn, maar Iiyama's XB2779QQS 5K-monitor biedt nagenoeg dezelfde goede beeldkwaliteit, en die monitor kost gemiddeld slechts de helft.

LG heeft echter wel één groot voordeel op de concurrent: je kunt de XB2779QQS hoogstwaarschijnlijk niet goed gebruiken met je Mac, door het ontbreken van een Thunderbolt-poort. De combinatie van 5120 x 2880 pixels en een Thunderbolt-aansluiting vind je bovendien nergens anders terug, laat staan dat veel concurrenten ook nog eens beschikken over hetzelfde brede kleurbereik als deze monitor van LG. Daarmee is het, de gebreken ten spijt, nog altijd een van de beste monitoren die je bij je Mac kunt aanschaffen.

Zie je deze combinatie van resolutie, beelddiagonaal en kleurbereik echter niet als een enorme meerwaarde, dan zijn er - ook voor Mac-gebruikers - genoeg alternatieven. Voor dezelfde prijs als één Ultrafine 5K-display koop je drie prima 4K-monitoren, terwijl je voor minder dan 1400 euro tevens een nog kleurechter of juist een veel groter beeldscherm op de kop tikt, dat eveneens goed beeld levert. Wil je geen gedoe met losse docks, kastjes of adapters die je in combinatie met die schermen nodig zult hebben, is er tegenwoordig een groeiend aantal Thunderbolt-schermen op de markt - niet in de minste plaats van LG zelf.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • 14 ms
 • 500 cd/m²
 • 1100 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*