LG Ultrafine 5K-display: beste beeldscherm voor Apple tot de 6K er is?

4 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Ultrafine 5K-display
 3. 3. Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS
 4. 4. Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven
 5. 5. Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Helderheid en contrast
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kleurweergave
 10. 10. Kijkhoeken
 11. 11. Gaming: responstijd en inputlag
 12. 12. Energieverbruik
 13. 13. Specificaties en testresultaten
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 4 reacties

LG Ultrafine 5K-display

Het ontwerp van het LG Ultrafine 5K-display is minimalistisch, zodat het naast een Mac-computer niet uit de toon zal vallen. Rondom het paneel zit een zwarte kast met naar hedendaagse begrippen relatief brede randen, die bovendien een stukje uitsteken boven het paneel. Ook is de kast relatief diep. Daaraan zie je wel dat de monitor al weer een tijdje wordt verkocht. Aan de zijkanten en onderaan meet de bezel zo'n 1,3 cm, terwijl de bovenste bezel ongebruikelijk het breedste is: 2,3 cm. Bovenaan in het midden zit namelijk een geïntegreerde webcam verwerkt. De beeldkwaliteit van het cameraatje voldoet prima voor beeldbellen.

De ovale verticale draagarm staat op een langwerpige voet, die is voorzien van een stroeve onderkant om schuiven over het bureau tegen te gaan. De voet biedt voldoende ergonomische opties. Het draaien van het scherm is er helaas er niet bij, maar in hoogte verstellen gaat wel. Het verstelbereik bedraagt 11 cm, waarbij de onderkant van het scherm in de laagste stand zo'n 9 cm boven het bureau uitkomt. Tevens kan het paneel 5 graden naar voren en 25 graden naar achteren kantelen.

 • Voor
 • Achter

LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

Qua bouwkwaliteit hadden we toch iets meer verwacht voor de 1400 euro die dit scherm mag kosten. Het grootste deel van de constructie is gemaakt van plastic, dat niet bijzonder hoogwaardig aanvoelt. Alleen het horizontale gedeelte van de voet is gemaakt van metaal. Daarbij kan het paneel te gemakkelijk heen en weer wiebelen op de voet en staat het paneel van ons testmodel net een klein beetje scheef ten opzichte van de voet. De plastic draagarm bestaat uit diverse losse stukken plastic, waarbij het bovenste gedeelte nabij het scharnier wel erg veel speling vertoont ten opzichte van de rest van de voet.

LG 27MD5KA

De achterkant van het scherm maakt verder een uiterst strakke indruk. De uitstroomopeningen voor warme lucht zitten verstopt onder de onderste bezel, terwijl de bevestiging van de voet zodanig in elkaar zit dat je nergens de losse schroeven kunt zien. Eveneens ontbreken VESA-bevestigingsgaten. LG levert een los gedeelte mee waar de schroefgaten wel in zitten, zodat je het Ultrafine 5K-display ook aan je eigen monitorbeugel kunt ophangen. Via het knopje aan de rechterzijkant kun je de meegeleverde (en voorgemonteerde) voet verwijderen en de plaat met de VESA-gaten plaatsen.

Aansluitingen

Ook qua (beeld)aansluitingen zet de minimalistische indruk van het LG Ultrafine 5K-display zich door. Zien we bij andere monitoren vaak een verzameling van meerdere HDMI en Displayport-ingangen, audio-aansluitingen en usb-A-poorten, voorziet LG's op Mac-gebruikers gerichte display in geen enkele van de gebruikelijke poorten.

LG 27MD5KA

Je kunt het Ultrafine 5K-display slechts van beeld voorzien via de Thunderbolt-poort. Die wordt geflankeerd door de usb-hub met drie usb 3.1 type-c poorten. Alle aansluitingen hebben dezelfde vorm, dus LG heeft de beeldingang behulpzaam met een witte cirkel gemarkeerd. Behalve de standaard driepins stroomconnector - gelukkig is de voeding bij dit scherm ingebouwd - hebben we daarmee het volledige aansluitingengamma gehad.

De drie usb-c poorten op het Ultrafine 5K-display bieden helaas geen Thunderbolt pass-through-functionaliteit. Enerzijds is dat logisch, gelet op de beperkingen van Thunderbolt. De 5K-resolutie vereist de volledige bandbreedte die binnen de Thunderbolt 3-standaard beschikbaar is voor beeldsignalen. Om die reden was het überhaupt niet mogelijk geweest een tweede scherm via het Ultrafine 5K-display door te lussen, tenzij het Ultrafine 5K-display niet op zijn volledige resolutie werkt. Aan de andere kant zijn er ook nog andere soorten Thunderbolt-apparaten als snelle opslagapparaten. Die zul je door het gebrek aan een pass-through via een losse kabel moeten aansluiten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • 14 ms
 • 500 cd/m²
 • 1100 : 1
Niet verkrijgbaar
0