LG Ultrafine 5K-display: beste beeldscherm voor Apple tot de 6K er is?

4 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Ultrafine 5K-display
 3. 3. Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS
 4. 4. Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven
 5. 5. Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Helderheid en contrast
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kleurweergave
 10. 10. Kijkhoeken
 11. 11. Gaming: responstijd en inputlag
 12. 12. Energieverbruik
 13. 13. Specificaties en testresultaten
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 4 reacties

Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS

Alle recente Macbook Pro en Macbook Air-laptops, iMacs en Mac Pro-machines bevatten tenminste één Thunderbolt 3-poort, zodat je het LG Ultrafine 5K-scherm probleemloos met één kabel in combinatie met deze systemen kunt gebruiken. Bovendien stel je met die ene kabel ook gelijktijdig de usb-poorten en de webcam van het scherm in verbinding met je computer, terwijl het scherm tot 85 W aan stroom kan terugleveren aan een aangekoppelde laptop. Dat is voldoende voor alle machines die Apple levert - bij de Macbook Pro, de zwaarste laptop in het productaanbod van het fruitmerk, zit een 87 W-adapter.

Alleen Thunderbolt

Heb je nog een oudere laptop, bijvoorbeeld een Macbook Pro van eind 2013 of later, een Macbook Air van 2015 of een iMac uit eind 2014 of 2015, dan is er alleen een Thunderbolt 2-aansluiting op het systeem voorhanden. Je kunt het Ultrafine 5K-scherm dan gebruiken middels een Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2-adapter, maar slechts op een maximale resolutie van 4K. Gebruikers van een 'gewone' Macbook vallen geheel buiten de boot. Het Ultrafine 5K-scherm ondersteunt alleen invoer van Thunderbolt-signalen en geen Displayport Alternate Mode via usb-c. Dat zagen we eerder ook al bij een aantal andere Thunderbolt-schermen van LG, zoals de LG 32UL950, maar bij dat scherm waren nog wel andere beeldingangen beschikbaar om dat gemis te omzeilen.

Op de meeste hedendaagse Apple-computers kun je door de beperkingen van Thunderbolt maar één Ultrafine 5K-scherm aansluiten. De Macbook Pro 15 inch met Touch Bar is een uitzondering, want die heeft twee Thunderbolt-controllers. Je moet dan wel één scherm links en één scherm rechts aansluiten (anders zitten beide schermen alsnog via dezelfde controller verbonden). Ook met de iMac Pro kun je twee Ultrafine 5K-display's aansturen.

Werkt min of meer onder Windows (maar gebruik liever een Mac)

Hoewel Thunderbolt veel vaker te vinden is op Apple-machines dan op Windows pc's, is op een groeiend aantal apparaten van fabrikanten als HP en Dell wel een set Thunderboltpoorten aanwezig. Daarmee kun je het LG Ultrafine 5K-display in theorie ook met een Windows-machine gebruiken. We namen de proef op de som en verbonden een Dell XPS 15 9570 met het scherm. Het scherm werd netjes als zodanig herkend en na het wijzigen van de resolutie in het Windows Configuratiescherm konden we keurig op de volledige 5K-resolutie aan het werk.

Ook als je een geschikte Windows-machine hebt, is de Ultrafine 5K-monitor desondanks niet het ideale scherm. Dat heeft ermee te maken dat het scherm erop is bedacht geheel te worden bediend vanuit MacOS. Zodoende heeft het scherm geen OSD of knoppen; zelfs een powerknop ontbreekt. Het scherm gaat automatisch aan wanneer een geschikt signaal wordt gedetecteerd en schakelt zich ook weer uit zodra je computer dat doet. Die functionaliteit werkt onder Windows op zich ook wel, maar het bleek in combinatie met de XPS 15 al onmogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen. Dat maakt het scherm praktisch ongeschikt als je (alleen) met Windows werkt.

Met MacOS intuïtief

Heb je wel een Mac, dan werkt het Ultrafine 5K-display 'op zijn Apple's': intuïtief en zonder dat je er erg in hebt, maar ook zonder veel mogelijkheden om de voor je gemaakte keuzes zelf naderhand aan te passen. Wij gebruikten het display met een Macbook Pro 2018. Evenals we met de XPS 15 ervoeren, sprong de monitor keurig aan zodra we de Thunderboltkabel in de laptop staken, waarbij de laptop meteen ook werd opgeladen - dat gaf met de XPS 15 wat problemen, omdat die laptop eigenlijk nog meer prik vereist. De helderheid van de Ultrafine 5K-monitor kan worden afgeregeld vanuit het OS; de Touch Bar van de laptop kent nu een tweede helderheidsregelaar voor de monitor.


Op de Touch Bar wordt een tweede helderheidsregelaar voor het scherm vertoond.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • 14 ms
 • 500 cd/m²
 • 1100 : 1
Niet verkrijgbaar
0