LG Ultrafine 5K-display: beste beeldscherm voor Apple tot de 6K er is?

4 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Ultrafine 5K-display
 3. 3. Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS
 4. 4. Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven
 5. 5. Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Helderheid en contrast
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kleurweergave
 10. 10. Kijkhoeken
 11. 11. Gaming: responstijd en inputlag
 12. 12. Energieverbruik
 13. 13. Specificaties en testresultaten
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 4 reacties

Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven

Gezien de monitor een ingebouwd OSD moet missen, heeft het apparaat ook geen eigen kleurmodi, zoals een 'normale' monitor meestal wel heeft. Dat is zeker in dit geval belangrijk, want het Ultrafine 5K-display is (evenals vrijwel alle recente Apple-apparatuur) geschikt voor de DCI-P3 kleurruimte, die veel breder is dan het nog altijd veel toegepaste sRGB. Onder Windows zou je dan willen teruggrijpen naar een ingebouwde sRGB-modus van het beeldscherm, tenzij je werkt met wide-gamut content. Een dergelijke modus heeft het Ultrafine 5K-scherm dus niet en dat is nog een reden waarom gebruik met een Windows-pc geen goed idee is.


Middels een kleurprofiel worden de kleuren met de juiste verzadiging getoond.

Gelukkig is MacOS niet alleen voorzien van goed kleurbeheer, maar ook al van een ingebouwd kleurprofiel voor het Ultrafine 5K-display, dat automatisch actief wordt zodra je de monitor aansluit. Het OS 'weet' dus dat het te maken heeft met een wide-gamut monitor en past daar de kleurweergave op het scherm op aan. Zodoende wordt content over het algemeen met de juiste kleurverzadiging getoond, mits voorzien van het juiste ingebedde kleurprofiel. Content zonder kleurprofiel wordt standaard weergegeven in het sRGB-gamut, wat in de meeste gevallen ook de juiste keuze zal zijn. Mocht je de Ultrafine 5K-monitor een keer kalibreren, dan kun je in het instellingenmenu voor het beeldscherm van MacOS je eigen profiel toevoegen aan de monitor. Ben je juist gesteld op onrealistisch (over)verzadigde kleuren, dan kun je er met een trucje voor kiezen om het scherm altijd een breder gamut te laten weergeven onder MacOS. Je moet dan het ingebouwde sRGB-profiel van het besturingssysteem aan de monitor koppelen. Dat lijkt in eerste instantie contra-intuïtief, maar betekent in feite dat MacOS ervan uitgaat dat het scherm alleen deze beperkte kleurruimte ondersteunt, terwijl de monitor eigenlijk veel verzadigder kleuren kan tonen. Zodoende krijg je altijd knallende kleuren te zien.

Goed leesbaar dankzij goede schaling

Het instellingenmenu van MacOS bevat verder nog één optie die van belang is in combinatie met deze monitor, en dat is de weergavegrootte van tekst, iconen en andere elementen. Met zijn relatief beperkte diagonaal van 27 inch bedraagt de pixeldichtheid van het Ultrafine 5K-display liefst 218 ppi en zodoende zou de UI op 100 procent schaling onwerkbaar klein worden, zoals we al eens demonstreerden in onze review van de Iiyama ProLite XB2779QQS.


Schalingsinstellingen in MacOS.

Apple produceert inmiddels al enige jaren Mac-computers met 'Retina' hi-dpi-schermen en daardoor is niet alleen MacOS zelf, maar ook de software voor het systeem inmiddels goed voorbereid op monitoren met een hoge pixeldichtheid. We zijn in het dagelijks gebruik geen software tegengekomen die niet goed wilde schalen, waar dat zelfs met recente Windows-versies soms nog eens voorkomt. Standaard kiest het besturingssysteem bij deze monitor voor 200 procent schaling, wat ons betreft een goede keuze. Je krijgt daarmee een hoeveelheid werkruimte equivalent aan een wqhd-monitor (2560 x 1440 pixels) maar dan met een veel scherpere weergave. Tekst leest lekker weg dankzij de fraai afgeronde karakters, knoppen en elementen in de UI worden vloeiender getoond en in foto- en videomateriaal is uiteraard ook veel meer detail zichtbaar.

160 procent schaling (min). - Standaard - 320 procent schaling (max.).

Behalve de standaardinstelling zijn in MacOS vier andere schalingsinstellingen beschikbaar. Maximaal is 320 procent schaling mogelijk, waarmee het scherm evenveel laat zien als een monitor met 1600 x 900 beeldpunten. Het andere uiterste is 160 procent schaling, waarbij de weergave gelijkstaat aan een monitor met 3200 x 1800 pixels. Het is dus niet standaard mogelijk om te kiezen voor 100 procent schaling - maar zoals gezegd, zou een dergelijke pietepeuterige weergave toch niet praktisch nuttig zijn.


Met EasyRes kun je iedere gewenste resolutie selecteren.

Wil je desondanks toch een andere resolutie of schalingsinstelling, dan zou je een tooltje als EasyRes kunnen overwegen. Na het installeren vanuit de App Store komt er in de menubalk een icoontje tevoorschijn, waarmee je elke mogelijke resolutie kunt bereiken - ook 5120 x 2880 op 100 procent schaling.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • 14 ms
 • 500 cd/m²
 • 1100 : 1
Niet verkrijgbaar
0