LG Ultrafine 5K-display: beste beeldscherm voor Apple tot de 6K er is?

4 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG Ultrafine 5K-display
 3. 3. Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS
 4. 4. Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven
 5. 5. Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Helderheid en contrast
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kleurweergave
 10. 10. Kijkhoeken
 11. 11. Gaming: responstijd en inputlag
 12. 12. Energieverbruik
 13. 13. Specificaties en testresultaten
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Er zijn legio monitoren die je op je Mac kunt aansluiten, maar Apple verkoopt ook schermen die specifiek geschikt moeten zijn. Het LG Ultrafine 5K-display is het langst op de markt, maar biedt ook de beste specificaties - tenminste, totdat Apple zijn eigen 6K-monitor in de winkels legt. Wat mag je van dit scherm verwachten?

Op de laatste WWDC kreeg Apple's nieuwe 6K-monitor alle aandacht. Dat belooft immers op alle mogelijke manieren een superlatief scherm te worden: meer dan 20 miljoen pixels, een zeer hoge maximale helderheid, een hoger contrast dankzij local dimming, en een breed kleurbereik om hdr-beelden goed te kunnen weergeven. Ook de prijs liegt er niet om: alleen al voor het paneel betaal je een exorbitante 4999 dollar. Zeker de extra meerprijs van 999 dollar voor de voet vormde in veel reacties op het nieuws een bron van ergernis en hilariteit.

Monitor voor bij je Mac

Zelfs voor veel Apple-liefhebbers, die gewend zijn om wat meer te betalen voor hun computerapparatuur, zal het nieuwe 6K-display qua prijs nog ver buiten bereik liggen. Natuurlijk kun je op je Mac in principe iedere willekeurige monitor aansluiten, maar in de Apple Stores en andere Apple-verkooppunten worden ook al langere tijd schermen verkocht, die specifiek bedoeld zouden zijn voor Apple-gebruikers. Apple werkt daarvoor alweer enige jaren samen met LG. Nadat Apple stopte met zijn eigen Cinema Display en Thunderbolt Display, worden schermen van het Koreaanse bedrijf exclusief verkocht via de Apple-winkels.

Het Ultrafine 5K-display, ook bekend onder de wat minder pakkende productcode 27MD5KA-B, is inmiddels het langste op de markt, maar heeft tegelijk op papier de beste specificaties van alle schermen die Apple verkoopt - tenminste, totdat het eigen 6K-beeldschem in de winkels verschijnt. Oorspronkelijk introduceerde LG het Ultrafine 5K-display al in 2016, al verdween het scherm enige tijd uit de schappen voor aanpassingen nadat gebruikers constateerden dat een eerdere revisie storingen gaf wanneer je hem naast een modem plaatste. Zoals de naam van het Ultrafine 5K-display al aangeeft biedt het paneel een resolutie van 5120 x 2880 pixels - 5K. Daarmee heeft het scherm precies dezelfde resolutie, beeldverhouding en pixeldichtheid als dat in de 27 inch iMac met Retina-display. Ook het DCI-P3 kleurbereik komt overeen. Achteraan zien we alleen een Thunderbolt-aansluiting voor het beeld. Daarmee is het Ultrafine 5K-display perfect toegesneden op de meeste moderne Mac's, want die beschikken (alleen) over een dergelijke poort voor het uitsturen van beeldsignalen.

Duur, maar (vrijwel) uniek

Na vele verzoeken aan de fabrikant wisten we eindelijk een Ultrafine 5K-display te bemachtigen voor een ronde door ons testlab. Naast de resultaten in onze vaste testprocedure - zoals altijd meten we onder andere helderheid, kleurbereik en kijkhoeken uitgebreid door - zijn we benieuwd naar de ervaring van deze monitor in combinatie met een Mac. We zijn ook nagegaan of je hem niet stiekem toch met een Windows pc kunt gebruiken. Tevens bespreken we welke alternatieven je als Mac-gebruiker hebt voor dit scherm. Ook het Ultrafine 5K-display is immers niet goedkoop.

In de Apple-winkel betaal je nu op één euro na 1400 euro voor de monitor van LG. Hoewel we niet vaak schermen met deze resolutie hebben besproken, zagen we vorig jaar wel de Iiyama ProLite XB2779QQS. Voorzien van goeddeels dezelfde specificaties, behalve het ontbreken van een Thunderbolt-aansluiting, kost dit scherm slechts de helft van het Ultrafine 5K-display. Ben je specifiek op zoek naar een scherm met Thunderbolt, die niet noodzakelijk zoveel pixels telt, dan zijn er sinds kort ook meer kapers op de kust, niet in de minste plaats van LG zelf. Recent bespraken we bijvoorbeeld de 32UL950 en zijn ultrawide-tegenhanger, de 34WK95U. Die twee monitoren worden ook in andere winkels verkocht en zijn enkele honderden euro's goedkoper.

LG 27MD5KA-B (Ultrafine 5K-display) in het kort

Het LG Ultrafine 5K-display wordt alleen via de Apple Store verkocht en dat is niet zonder reden. Hoewel je het scherm met sommige recente Windows-machines min of meer kunt gebruiken, heb je voor een goede ervaring echt een Mac nodig. In combinatie daarmee werkt het product vlekkeloos. Het Ultrafine 5K-display biedt een hoge maximale helderheid, een breed kleurbereik en een nauwkeurige kalibratie, zowel bij het weergeven van DCI-P3 als sRGB-content. De combinatie van 5120 x 2880 pixels en een Thunderbolt-aansluiting vind je bovendien nergens anders terug, dus als je die eigenschappen wil en een Mac hebt is dit je scherm. Hoewel een van de beste Mac-specifieke schermen is het apparaat met 1400 euro wel aan de prijs; Iiyama's 5K-monitor met gelijke beeldkwaliteit kost gemiddeld slechts de helft. Die kun je echter weer niet (goed) met je Mac gebruiken. Zie je deze combinatie van resolutie en beelddiagonaal niet als een enorme meerwaarde, dan zijn er - ook voor Mac-gebruikers - bovendien genoeg alternatieven.

 • Bouwkwaliteit niet in verhouding tot hoge prijs
 • Uniformiteit van ons testsample valt tegen
 • Vrijwel ongeschikt voor gebruik met Windows pc's...
 • ...'Plug and play' in combinatie met recente Mac-computers
 • Unieke specificaties (Thunderbolt én 5K vind je nergens anders)
 • Hoge maximale helderheid, breed kleurbereik
 • Kleurweergave mooi nauwkeurig, met dank aan MacOS ook bij sRGB-content

LG Ultrafine 5K-display

Het ontwerp van het LG Ultrafine 5K-display is minimalistisch, zodat het naast een Mac-computer niet uit de toon zal vallen. Rondom het paneel zit een zwarte kast met naar hedendaagse begrippen relatief brede randen, die bovendien een stukje uitsteken boven het paneel. Ook is de kast relatief diep. Daaraan zie je wel dat de monitor al weer een tijdje wordt verkocht. Aan de zijkanten en onderaan meet de bezel zo'n 1,3 cm, terwijl de bovenste bezel ongebruikelijk het breedste is: 2,3 cm. Bovenaan in het midden zit namelijk een geïntegreerde webcam verwerkt. De beeldkwaliteit van het cameraatje voldoet prima voor beeldbellen.

De ovale verticale draagarm staat op een langwerpige voet, die is voorzien van een stroeve onderkant om schuiven over het bureau tegen te gaan. De voet biedt voldoende ergonomische opties. Het draaien van het scherm is er helaas er niet bij, maar in hoogte verstellen gaat wel. Het verstelbereik bedraagt 11 cm, waarbij de onderkant van het scherm in de laagste stand zo'n 9 cm boven het bureau uitkomt. Tevens kan het paneel 5 graden naar voren en 25 graden naar achteren kantelen.

 • Voor
 • Achter

LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

Qua bouwkwaliteit hadden we toch iets meer verwacht voor de 1400 euro die dit scherm mag kosten. Het grootste deel van de constructie is gemaakt van plastic, dat niet bijzonder hoogwaardig aanvoelt. Alleen het horizontale gedeelte van de voet is gemaakt van metaal. Daarbij kan het paneel te gemakkelijk heen en weer wiebelen op de voet en staat het paneel van ons testmodel net een klein beetje scheef ten opzichte van de voet. De plastic draagarm bestaat uit diverse losse stukken plastic, waarbij het bovenste gedeelte nabij het scharnier wel erg veel speling vertoont ten opzichte van de rest van de voet.

LG 27MD5KA

De achterkant van het scherm maakt verder een uiterst strakke indruk. De uitstroomopeningen voor warme lucht zitten verstopt onder de onderste bezel, terwijl de bevestiging van de voet zodanig in elkaar zit dat je nergens de losse schroeven kunt zien. Eveneens ontbreken VESA-bevestigingsgaten. LG levert een los gedeelte mee waar de schroefgaten wel in zitten, zodat je het Ultrafine 5K-display ook aan je eigen monitorbeugel kunt ophangen. Via het knopje aan de rechterzijkant kun je de meegeleverde (en voorgemonteerde) voet verwijderen en de plaat met de VESA-gaten plaatsen.

Aansluitingen

Ook qua (beeld)aansluitingen zet de minimalistische indruk van het LG Ultrafine 5K-display zich door. Zien we bij andere monitoren vaak een verzameling van meerdere HDMI en Displayport-ingangen, audio-aansluitingen en usb-A-poorten, voorziet LG's op Mac-gebruikers gerichte display in geen enkele van de gebruikelijke poorten.

LG 27MD5KA

Je kunt het Ultrafine 5K-display slechts van beeld voorzien via de Thunderbolt-poort. Die wordt geflankeerd door de usb-hub met drie usb 3.1 type-c poorten. Alle aansluitingen hebben dezelfde vorm, dus LG heeft de beeldingang behulpzaam met een witte cirkel gemarkeerd. Behalve de standaard driepins stroomconnector - gelukkig is de voeding bij dit scherm ingebouwd - hebben we daarmee het volledige aansluitingengamma gehad.

De drie usb-c poorten op het Ultrafine 5K-display bieden helaas geen Thunderbolt pass-through-functionaliteit. Enerzijds is dat logisch, gelet op de beperkingen van Thunderbolt. De 5K-resolutie vereist de volledige bandbreedte die binnen de Thunderbolt 3-standaard beschikbaar is voor beeldsignalen. Om die reden was het überhaupt niet mogelijk geweest een tweede scherm via het Ultrafine 5K-display door te lussen, tenzij het Ultrafine 5K-display niet op zijn volledige resolutie werkt. Aan de andere kant zijn er ook nog andere soorten Thunderbolt-apparaten als snelle opslagapparaten. Die zul je door het gebrek aan een pass-through via een losse kabel moeten aansluiten.

Praktijk: Aansluiten, weergave onder Windows en MacOS

Alle recente Macbook Pro en Macbook Air-laptops, iMacs en Mac Pro-machines bevatten tenminste één Thunderbolt 3-poort, zodat je het LG Ultrafine 5K-scherm probleemloos met één kabel in combinatie met deze systemen kunt gebruiken. Bovendien stel je met die ene kabel ook gelijktijdig de usb-poorten en de webcam van het scherm in verbinding met je computer, terwijl het scherm tot 85 W aan stroom kan terugleveren aan een aangekoppelde laptop. Dat is voldoende voor alle machines die Apple levert - bij de Macbook Pro, de zwaarste laptop in het productaanbod van het fruitmerk, zit een 87 W-adapter.

Alleen Thunderbolt

Heb je nog een oudere laptop, bijvoorbeeld een Macbook Pro van eind 2013 of later, een Macbook Air van 2015 of een iMac uit eind 2014 of 2015, dan is er alleen een Thunderbolt 2-aansluiting op het systeem voorhanden. Je kunt het Ultrafine 5K-scherm dan gebruiken middels een Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2-adapter, maar slechts op een maximale resolutie van 4K. Gebruikers van een 'gewone' Macbook vallen geheel buiten de boot. Het Ultrafine 5K-scherm ondersteunt alleen invoer van Thunderbolt-signalen en geen Displayport Alternate Mode via usb-c. Dat zagen we eerder ook al bij een aantal andere Thunderbolt-schermen van LG, zoals de LG 32UL950, maar bij dat scherm waren nog wel andere beeldingangen beschikbaar om dat gemis te omzeilen.

Op de meeste hedendaagse Apple-computers kun je door de beperkingen van Thunderbolt maar één Ultrafine 5K-scherm aansluiten. De Macbook Pro 15 inch met Touch Bar is een uitzondering, want die heeft twee Thunderbolt-controllers. Je moet dan wel één scherm links en één scherm rechts aansluiten (anders zitten beide schermen alsnog via dezelfde controller verbonden). Ook met de iMac Pro kun je twee Ultrafine 5K-display's aansturen.

Werkt min of meer onder Windows (maar gebruik liever een Mac)

Hoewel Thunderbolt veel vaker te vinden is op Apple-machines dan op Windows pc's, is op een groeiend aantal apparaten van fabrikanten als HP en Dell wel een set Thunderboltpoorten aanwezig. Daarmee kun je het LG Ultrafine 5K-display in theorie ook met een Windows-machine gebruiken. We namen de proef op de som en verbonden een Dell XPS 15 9570 met het scherm. Het scherm werd netjes als zodanig herkend en na het wijzigen van de resolutie in het Windows Configuratiescherm konden we keurig op de volledige 5K-resolutie aan het werk.

Ook als je een geschikte Windows-machine hebt, is de Ultrafine 5K-monitor desondanks niet het ideale scherm. Dat heeft ermee te maken dat het scherm erop is bedacht geheel te worden bediend vanuit MacOS. Zodoende heeft het scherm geen OSD of knoppen; zelfs een powerknop ontbreekt. Het scherm gaat automatisch aan wanneer een geschikt signaal wordt gedetecteerd en schakelt zich ook weer uit zodra je computer dat doet. Die functionaliteit werkt onder Windows op zich ook wel, maar het bleek in combinatie met de XPS 15 al onmogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen. Dat maakt het scherm praktisch ongeschikt als je (alleen) met Windows werkt.

Met MacOS intuïtief

Heb je wel een Mac, dan werkt het Ultrafine 5K-display 'op zijn Apple's': intuïtief en zonder dat je er erg in hebt, maar ook zonder veel mogelijkheden om de voor je gemaakte keuzes zelf naderhand aan te passen. Wij gebruikten het display met een Macbook Pro 2018. Evenals we met de XPS 15 ervoeren, sprong de monitor keurig aan zodra we de Thunderboltkabel in de laptop staken, waarbij de laptop meteen ook werd opgeladen - dat gaf met de XPS 15 wat problemen, omdat die laptop eigenlijk nog meer prik vereist. De helderheid van de Ultrafine 5K-monitor kan worden afgeregeld vanuit het OS; de Touch Bar van de laptop kent nu een tweede helderheidsregelaar voor de monitor.


Op de Touch Bar wordt een tweede helderheidsregelaar voor het scherm vertoond.

Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven

Gezien de monitor een ingebouwd OSD moet missen, heeft het apparaat ook geen eigen kleurmodi, zoals een 'normale' monitor meestal wel heeft. Dat is zeker in dit geval belangrijk, want het Ultrafine 5K-display is (evenals vrijwel alle recente Apple-apparatuur) geschikt voor de DCI-P3 kleurruimte, die veel breder is dan het nog altijd veel toegepaste sRGB. Onder Windows zou je dan willen teruggrijpen naar een ingebouwde sRGB-modus van het beeldscherm, tenzij je werkt met wide-gamut content. Een dergelijke modus heeft het Ultrafine 5K-scherm dus niet en dat is nog een reden waarom gebruik met een Windows-pc geen goed idee is.


Middels een kleurprofiel worden de kleuren met de juiste verzadiging getoond.

Gelukkig is MacOS niet alleen voorzien van goed kleurbeheer, maar ook al van een ingebouwd kleurprofiel voor het Ultrafine 5K-display, dat automatisch actief wordt zodra je de monitor aansluit. Het OS 'weet' dus dat het te maken heeft met een wide-gamut monitor en past daar de kleurweergave op het scherm op aan. Zodoende wordt content over het algemeen met de juiste kleurverzadiging getoond, mits voorzien van het juiste ingebedde kleurprofiel. Content zonder kleurprofiel wordt standaard weergegeven in het sRGB-gamut, wat in de meeste gevallen ook de juiste keuze zal zijn. Mocht je de Ultrafine 5K-monitor een keer kalibreren, dan kun je in het instellingenmenu voor het beeldscherm van MacOS je eigen profiel toevoegen aan de monitor. Ben je juist gesteld op onrealistisch (over)verzadigde kleuren, dan kun je er met een trucje voor kiezen om het scherm altijd een breder gamut te laten weergeven onder MacOS. Je moet dan het ingebouwde sRGB-profiel van het besturingssysteem aan de monitor koppelen. Dat lijkt in eerste instantie contra-intuïtief, maar betekent in feite dat MacOS ervan uitgaat dat het scherm alleen deze beperkte kleurruimte ondersteunt, terwijl de monitor eigenlijk veel verzadigder kleuren kan tonen. Zodoende krijg je altijd knallende kleuren te zien.

Goed leesbaar dankzij goede schaling

Het instellingenmenu van MacOS bevat verder nog één optie die van belang is in combinatie met deze monitor, en dat is de weergavegrootte van tekst, iconen en andere elementen. Met zijn relatief beperkte diagonaal van 27 inch bedraagt de pixeldichtheid van het Ultrafine 5K-display liefst 218 ppi en zodoende zou de UI op 100 procent schaling onwerkbaar klein worden, zoals we al eens demonstreerden in onze review van de Iiyama ProLite XB2779QQS.


Schalingsinstellingen in MacOS.

Apple produceert inmiddels al enige jaren Mac-computers met 'Retina' hi-dpi-schermen en daardoor is niet alleen MacOS zelf, maar ook de software voor het systeem inmiddels goed voorbereid op monitoren met een hoge pixeldichtheid. We zijn in het dagelijks gebruik geen software tegengekomen die niet goed wilde schalen, waar dat zelfs met recente Windows-versies soms nog eens voorkomt. Standaard kiest het besturingssysteem bij deze monitor voor 200 procent schaling, wat ons betreft een goede keuze. Je krijgt daarmee een hoeveelheid werkruimte equivalent aan een wqhd-monitor (2560 x 1440 pixels) maar dan met een veel scherpere weergave. Tekst leest lekker weg dankzij de fraai afgeronde karakters, knoppen en elementen in de UI worden vloeiender getoond en in foto- en videomateriaal is uiteraard ook veel meer detail zichtbaar.

160 procent schaling (min). - Standaard - 320 procent schaling (max.).

Behalve de standaardinstelling zijn in MacOS vier andere schalingsinstellingen beschikbaar. Maximaal is 320 procent schaling mogelijk, waarmee het scherm evenveel laat zien als een monitor met 1600 x 900 beeldpunten. Het andere uiterste is 160 procent schaling, waarbij de weergave gelijkstaat aan een monitor met 3200 x 1800 pixels. Het is dus niet standaard mogelijk om te kiezen voor 100 procent schaling - maar zoals gezegd, zou een dergelijke pietepeuterige weergave toch niet praktisch nuttig zijn.


Met EasyRes kun je iedere gewenste resolutie selecteren.

Wil je desondanks toch een andere resolutie of schalingsinstelling, dan zou je een tooltje als EasyRes kunnen overwegen. Na het installeren vanuit de App Store komt er in de menubalk een icoontje tevoorschijn, waarmee je elke mogelijke resolutie kunt bereiken - ook 5120 x 2880 op 100 procent schaling.

Alternatieven voor het LG Ultrafine 5K-display

Vooropgesteld dat het LG Ultrafine 5K-display een van de weinige - zo niet de enige - monitor is die een resolutie van 5120 x 2880 beeldpunten combineert met een Thunderbolt-aansluiting, zijn er op zich genoeg alternatieven als je als Mac-gebruiker een externe monitor wil gebruiken bij je computer. Gezien er geen Thunderbolt-poorten op de meeste schermen aanwezig zijn, zal de verbinding met je Mac anders moeten verlopen. De meeste computers van het fruitmerk zijn immers niet meer voorzien van beeldaansluitingen als DisplayPort of HDMI. Een Thunderbolt-dock vormt de meest voor de hand liggende tussenoplossing. Dat vereist een extra aanschaf en iets meer gedoe dan een monitor met Thunderbolt, maar op een dock zitten vaak weer andere poorten die je mogelijk nuttig kunt gebruiken en op bijvoorbeeld het LG Ultrafine 5K-display niet te vinden zijn, zoals een ethernetpoort, usb type-A-connectoren, 3.5 mm-audiojacks en een geheugenkaartlezer. Zo lang je het bij een 'standaard' 4K-scherm of 1440p-ultrawide houdt, werkt een extern beeldscherm aan een dock vaak zonder enig probleem. Heb je een wide-gamut monitor gekocht die MacOS niet kent, waardoor kleuren verkeerd worden weergegeven, dan kun je één van de ingebouwde profielen gebruiken voor bijvoorbeeld AdobeRGB of DCI-P3 om de weergave (enigszins) te corrigeren. Zelf kalibreren kan natuurlijk ook. Exotischer schermen als de ultrabrede LG 49WL95C kregen we echter niet op de native resolutie aan de praat in combinatie met de HP G2 Thunderbolt Dock, waarmee we het scherm voor deze test op een Macbook Pro probeerden aan te sluiten.

Iiyama ProLite XB2779QQS
Iiyama ProLite XB2779QQS.

Wil je per sé een scherm met 5K-resolutie (5120 x 2880) maar om een of andere reden niet het LG Ultrafine 5K-display, dan is de Iiyama ProLite XB2779QQS de meest voor de hand liggende keus. Dit scherm heeft namelijk precies hetzelfde paneel, maar een andere behuizing en andere aansluitingen, en kost daarmee stukken minder. Of het ook met een Mac gaat werken is echter zeer de vraag. Dat zit zo: oudere Thunderbolt-controllers die we nog in de meeste Mac-apparatuur vinden, ondersteunen maximaal DisplayPort 1.2-verbindingen, onvoldoende om met één DP-kabel een 5K-scherm te kunnen verbinden. Je kunt de Iiyama ProLite XB2779QQS om die reden ook verbinden met twee kabels, waarbij iedere kabel een helft van het scherm voor zijn rekening neemt. Afgezien van de vraag of je dock wel twee beeldaansluitingen heeft (meestal wel) ondersteunt MacOS echter geen Multi Stream Transport-verbindingen, waarmee de tweede kabel vanaf de dock hoogstwaarschijnlijk dienst zal weigeren. Zodoende is de ProLite XB2779QQS voor Mac-gebruikers eigenlijk geen goed alternatief.

LG UltraWide 34WK95U-W
LG 34WK95U.

In plaats van het LG Ultrafine 5K-display kun je natuurlijk ook een andere Thunderbolt-monitor overwegen voor bij je Mac. Dat werkt in ieder geval. Ondanks recente productintroducties is het nog altijd een selecte categorie: in onze Prijsvergelijker vinden we momenteel slechts acht op voorraad zijnde modellen. Daaronder zijn vijf ultrawides, waarvan vier met 3440 x 1440 pixels, en één met 5120 x 2160 pixels - de LG 34WK95U, die we eerder al eens bespraken. Tevens is er één 27 inch wqhd-monitor en twee 32 inch 4K-schermen, alle met 16:9-beeldverhouding. Een van de laatste twee schermen, Asus' ProArt PA32UC-K, zagen we vorig jaar als één van de eerste lcd-monitoren met échte hdr-ondersteuning dankzij nauwkeurige local dimming. Ook de LG 32UL950 en de genoemde 34WK95U bieden in tegenstelling tot het LG Ultrafine 5K-display hdr-support. MacOS biedt echter nog geen ondersteuning voor hdr-schermen, zodat je daarvan met je Mac nog geen gebruik kan maken. Dat verandert met MacOS Catalina, de nieuwste versie van het besturingssysteem die deze herfst verschijnt.

Testmethode

Onze testprocedure maakt gebruik van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een 3D-geprint hulpstuk kunnen we met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een zelf ontwikkelde workflow in SpectraCal CalMAN 2018.

We testen monitoren op een groot aantal aspecten. We meten ze 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-kleurruimte.

Voor onze testprocedure stellen we monitoren met behulp van onze colorimeter in op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte, en kan bovendien door vrijwel alle beeldschermen worden weergegeven. Door alle schermen op dezelfde helderheid van wit in te stellen, creëren we een gelijk speelveld. We meten uiteraard ook nog altijd de maximale helderheid, en daarnaast het contrast en stroomverbruik daarbij. Hieronder bespreken we kort de afzonderlijke testonderdelen.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Ook kijken we naar de minimale helderheid, oftewel de helderheid van wit wanneer we de helderheidsinstelling (brightness) tot het minimum reduceren. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast met een raster van 5x3 afwisselend witte en zwarte velden, en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

Voor de uniformiteitsmeting kijken we als eerste naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Daarnaast meten we de verhouding tussen het gemiddelde van een meting op 15 deelpunten en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Het beste beeld krijg je als je loodrecht naar een scherm kijkt, maar wat als je er niet geheel recht voor zit? Om het gedrag van een scherm in kaart te brengen onder een scherpere kijkhoek, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van grijs ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voeren kleurmetingen volgens de CIE2000-norm uit. Deze meting is gebaseerd op een groot aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker', waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we naast de gemiddelde waarde de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we in twintig stappen doen voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting- en color checker-resultaten.

Energieverbruik

We meten het energieverbruik niet alleen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit), maar doen we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m². Zo ontstaat een realistischer en beter vergelijkbaar beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk. 

Gaming

Voor gaming doeleinden testen we de reactiesnelheid, de overshoot en undershoot en de input lag. Voor de eerste drie gebruiken we een fotosensor met een Waverunner 6100 oscilloscoop, voor de input lag test gebruiken we zowel een visuele vergelijking met een CRT (beeldbuis) monitor met behulp van hogesnelheid foto-opnames, als (waar mogelijk) een Leo Bodnar input lag tester. Deze tester is voor het uitgangssignaal beperkt tot 1920x1080; onze ervaring is dat de resultaten bij schermen met een hogere resolutie soms slecht reproduceerbaar, cq onvoorspelbaar zijn. Daarom vermelden we die resultaten niet altijd bij hogere resolutieschermen.

Weergave resultaten op Hardware.Info 

De testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid data. We nemen die vrijwel in zijn geheel in onze database op om deze te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren behoorlijk lang. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden met behulp van tussenkopjes. Eerst worden reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

In de grafieken op de volgende pagina's is het LG Ultrafine 5K-display te herkennen aan een rood balkje. We hebben helaas niet veel andere 5K-schermen doorgemeten, waarvan de Dell UltraSharp UP2715K bovendien nog is getest volgens een oude testmethode en zodoende niet naar voren komt in de huidige testresultaten. Je vindt in de vergelijking wel de Philips 275P4VYKEB en Iiyama ProLite XB2779QQS. Beide 5K-schermen zijn te herkennen aan een donkergrijze balk.

De rest van de grafiek bestaat uit twee typen monitoren. Allereerst vergelijken we het Ultrafine 5K-display met (luxere) schermen met 27 inch beelddiagonaal en 4K-resolutie, die echter niet beschikken over Thunderbolt. Exemplaren die net als het Ultrafine 5K-scherm ondersteuning  bieden voor een (duidelijk) breder kleurbereik dan sRGB zijn paars gekleurd, terwijl monitoren die alleen het sRGB-gamut kunnen vertonen, een blauwe kleur hebben.

De tweede groep schermen in de vergelijking bestaat uit monitoren met Thunderbolt-aansluiting. Daartussen vinden we een aantal ultrawides, zoals LG's 34UB88-B en 34WK95U, maar ook 32 inch 4K-schermen met 16:9-beeldverhouding als de Asus ProArt PA32UC-K en LG 32UL950. De monitoren binnen deze groep die alleen geschikt zijn voor sRGB, zijn geel gekleurd, terwijl de Thunderbolt-schermen met wide-gamut-support een groene balk hebben gekregen.

Helderheid en contrast

LG belooft voor het Ultrafine 5K-display een maximale helderheid van maar liefst 500 cd/m². Daar is niets van gelogen, zo blijkt: we komen in onze metingen zelfs tot 553 cd/m². Zoals verwacht is dat ongeveer evenveel als het scherm van Iiyama, dat is voorzien van hetzelfde paneel en backlight. De minimale helderheid van het Ultrafine 5K-display is echter een pak lager: slechts 2,53 cd/m², lager dan alle andere schermen in de vergelijking behalve de Eizo Flexscan EV2785. Daarmee moet je het 5K-scherm van LG zelfs in het pikkedonker nog prettig kunnen gebruiken. Hoewel de piekhelderheid aardig in de richting komt van monitoren die getooid gaan met een Vesa HDR600-keurmerk, is het LG Ultrafine 5K-display niet voorbereid op de weergave van hdr-content. In die zin heb je er dus niks aan, maar de hoge maximale helderheid stelt je wel in staat het display prettig te kunnen gebruiken in ruimtes met veel omgevingslicht. Het helpt ook bij het omzeilen van de reflecties, die je dankzij de glimmende coating van het paneel snel terugziet op het beeldoppervlak.

 • Max. helderheid wit
 • Min. helderheid wit

Zetten we alle schermen op een vaste helderheid van 150 cd/m², dan zien we dat de helderheid van zwart gemiddeld uitvalt. Op de maximale helderheid is de helderheid van zwart het hoogst van het hele testveld, maar dat komt doordat de maximale helderheid van wit ook veel hoger is dan bij de concurrentie. Alle schermen in het testveld zijn voorzien van een ips-paneel, dus enorm grote verschillen zijn hier niet te bespeuren.

 • Helderheid zwart 150 cd/
 • Helderheid zwart maximaal

Delen we de helderheid van wit door die van zwart, dan komen we uit op de contrastwaarde van het scherm. Voor een score van 1067:1 hoeft LG zich niet te schamen; het is een gemiddeld resultaat voor een scherm met dit type paneel. De recente 32UL950W van LG laat echter zien dat ook het contrast van een ips-paneel nog beter kan zijn.

 • Contrast 150 cd/m²
 • Checkerboard contrast
 • Contrast max. helderheid

 

Uniformiteit

De uniformiteit van wit van ons testsample valt duidelijk tegen. In de eerste grafiek eindigt het Ultrafine 5K-display helemaal onderaan, terwijl in de tweede grafiek alleen de Lenovo Thinkvision P27u nog slechter scoort. Kijken we naar de gedetailleerde meetresultaten, dan valt op dat het scherm aan de bovenkant helderder is dan aan de onderkant, waarbij het midden duidelijk helderder is dan de zijkanten. In de linker onderhoek wordt de minst hoge helderheid genoteerd. Met de gelijkmatigheid van de kleuren zit het wel snor: de kleurtemperatuur is over het hele scherm bijna precies gelijk, met een maximaal verschil van minder dan 300 K.

 • Laagste t.o.v. hoogste wit
 • Gemiddelde t.o.v. hoogste wit

LG 27MD5KA

Ook de uniformiteit van zwart is niet het sterkste punt van het LG Ultrafine 5K-display, al doet het scherm het hier wel beter dan in de tests van de wituniformiteit. Grote afwijkingen, die duiden op backlight bleeding, komen we echter niet tegen.

 • Laagste t.o.v. hoogste zwart
 • Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart

LG 27MD5KA

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn de vakjes blauwer gekleurd naarmate de metingen hoger zijn, geler naarmate ze lager zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Retentie

Op de vorige 5K-monitor die we bekeken, de Iiyama Prolite XB2779QQS, ervoeren we bij ons eerste testexemplaar beeldretentie. Nadat we een testbeeld eventjes lieten staan op het scherm, en vervolgens naar een andere weergave overschakelden, ijlde het eerste beeld nog een poosje na. Deze retentie was vooral zichtbaar bij overgangen van felwit naar donkergrijs. Een tweede testexemplaar vertoonde hetzelfde euvel echter geheel niet.

Het LG Ultrafine 5K-display is zoals gezegd voorzien van precies hetzelfde paneel als de monitor van Iiyama. We hebben dus gecontroleerd of het retentieprobleem zich op deze monitor voordoet. Dat blijkt niet het geval; ook nadat we een zwartwit geblokt testbeeld tien minuten in beeld lieten staan, was er na afloop geen spoortje van te bekennen. Op grond van die ervaring kunnen we natuurlijk niet uitsluiten dat er geen schermen zijn, die dit probleem wel vertonen. Op het internet zijn klachten te lezen van gebruikers van een Ultrafine 5K-monitor die wel storende retentie ervaren. Zoals we ook al opmerkten bij de review van de XB2779QQS, kunnen we onmogelijk inschatten hoe vaak het probleem zich precies voordoet - maar in ieder geval geldt ook bij deze monitor dat er exemplaren zijn, waarbij je er geen last van hebt.

Kleurweergave

Zoals je kon lezen op de pagina 'Praktijk: Kleurmodi, schaling en alternatieven' heeft het LG Ultrafine 5K-display zelf geen aparte kleurmodi, zoals sRGB, DCI-P3 of AdobeRGB. We hebben het scherm getest onder MacOS, waarbij het besturingssysteem middels een ingebouwd kleurprofiel de kleurweergave regelde. Dat is een verschil met onze gebruikelijke testprocedure: de meeste andere schermen testen we onder Windows, zonder kleurprofiel om de weergave nauwkeuriger te maken. Gezien je het Ultrafine 5K-display vrijwel zeker niet zo zult gaan gebruiken, leek ons deze benadering voor dit scherm specifiek echter niet nuttig. Om de kleurweergave onder diverse omstandigheden te kunnen beoordelen, hebben we zowel 'standaard' content getest (waarvoor de kleuren van het scherm worden teruggeregeld naar sRGB) en content met DCI-P3 kleurprofiel (waarbij het volledige kleurbereik van het scherm wordt gebruikt).

De kleurweergave van monitoren beoordelen we altijd op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen kijken we naar de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. In dit testveld dat bestaat uit over het algemeen luxere en duurdere schermen, zijn er opvallend veel deelnemers die ver boven of onder de streefwaarde van 6500 K uitkomen. Zo niet het LG Ultrafine 5K-display: de kleurtemperatuur van wit bedraagt een keurige 6634 K. Bij het weergeven van sRGB-content is de kleurtemperatuur van wit zelfs een nagenoeg perfecte 6557 K.

Kleur- en grijswaardenafwijking

We meten de kleur- en grijswaardenafwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

De kleurafstelling van het Ultrafine 5K-display in combinatie met een Mac is uitstekend te noemen. De gemiddelde kleurafwijking (DeltaE2000) bedraagt slechts 2,11, in dit testveld goed voor een vierde plek. Ook in de strengere Color Checker-test grijpt het Ultrafine 5K-display maar nipt naast het podium, ditmaal met een kleurafwijking van 2,29. Beide scores liggen onder de grens van 3, waarboven kleurafwijkingen duidelijk zichtbaar worden voor het menselijk oog. De ietwat hogere standaardafwijking geeft wel aan, dat bepaalde kleuren alsnog een zichtbare afwijking vertonen - op dit scherm worden oranje, lichte huidtinten en felblauw iets te verzadigd getoond. Het kleurbereik van de monitor bedraagt maar liefst 99,3 procent van DCI-P3. Maar weinig schermen dekken zo'n grote kleurruimte af.

Opvallend is dat de ProLite XB2779QQS, die we op onze standaard testmethode onder Windows hebben getest, het net zo goed doet als het scherm van LG onder MacOS met ingeschakeld kleurprofiel. De standaard afstelling van het paneel lijkt dus al zeer goed voor elkaar.

 • Kleurafwijking
 • Color checker-afwijking
 • SD Color checker

Samen met de standaard kleurinstellingen van MacOS is ook de weergave van sRGB-content nauwkeurig voor elkaar, al doen de andere schermen die we hebben meegenomen met een losse sRGB-modus het vaak nog wat beter. Voor een gemiddelde kleurafwijking van 2,2 hoeft LG zich evengoed niet te schamen. Kijken we naar de dekking van het gamut, dan zien we bovendien dat die nog steeds een keurige 99,5 procent bedraagt. Losse sRGB-standen hebben vaker het nadeel dat de kleuren te ver worden teruggeregeld, waardoor de weergave ondanks het brede native kleurbereik van de monitor te flets is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Asus ProArt PA32UC-K, LG 32UL950 en (zeker) de Asus PA34VC in onderstaande grafiek.

 • Kleurafwijking (sRGB)
 • SD kleurafwijking (sRGB)
 • Dekking gamut (sRGB)

Grijsafwijking

De gemiddelde grijsafwijking bedraagt 3,04, nipt hoger dan de grens van 3 die we als zichtbaar aanhouden. Dit ondanks de relatief neutrale kleurtemperatuur, die we hierboven konden noteren. De standaardafwijking is gelukkig niet al te hoog, wat erop duidt dat er geen hele grote uitschieters zijn in de afzonderlijke grijsstappen die we hebben doorgemeten.

 • Grijsafwijking
 • SD Grijsafwijking

In absolute zin doet het Ultrafine 5K-display het in sRGB-modus beter, met een gemiddelde grijsafwijking van 2,85. Schermen met een 'echte' sRGB-stand zijn over het algemeen nog beter gekalibreerd, en daartegen kan de monitor van LG met het standaard kleurprofiel van MacOS niet op.

 • Grijsafwijking (sRGB)
 • SD Grijsafwijking (sRGB)

Gamma 

De gemiddelde gammawaarde is nagenoeg precies zoals we hem willen zien - geen enkele andere monitor komt gemiddeld zo dicht bij de waarde van 2.2. Kijken we naar de standaardafwijking, dan zien we echter dat die relatief hoog is. Dat duidt op een ietwat afwijkend gammaverloop. De helderheid loopt dus niet helemaal mooi gelijkmatig op, waarbij de donkerste en lichtste tinten te donker worden getoond, en tussenliggende grijstinten weer net te licht.

 • Gemiddeld gamma
 • Afwijking van 2,2
 • SD gamma

Kijkhoeken

Onze kijkhoekmetingen laten zowel de afname in helderheid zien als ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. 

Dankzij het ips-paneel zijn de kijkhoeken van het LG Ultrafine 5K-display niet slecht, maar in vergelijking met de andere schermen op basis van deze paneeltechnologie die we hebben getest, zijn de kijkhoeken hooguit gemiddeld. Van boven- en onderaf bezien neemt de helderheid relatief snel af. Dat zagen we ook al bij de eerdere geteste schermen met dit 5K-paneel.

Kijkhoekmetingen links

 • Helderheid
 • Kleurafwijking
 • Standaarddeviatie

Kijkhoekmetingen rechts

 • Helderheid
 • Kleurafwijking
 • Standaarddeviatie

Kijkhoekmetingen boven

 • Helderheid
 • Kleurafwijking
 • Standaarddeviatie

Kijkhoekmetingen onder

 • Helderheid
 • Kleurafwijking
 • Standaarddeviatie

 

Gaming: responstijd en inputlag

Het LG Ultrafine 5K-display is geen gaming monitor. Hieronder tonen we dan ook alleen de resultaten van de instellingen die we als optimaal beoordelen. Deze definiëren we als zo laag mogelijke gecombineerde rise/fall responstijden, die bovendien gepaard gaan met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld. Met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte, dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Mocht je het niet al hebben afgeleid uit de maximale refreshrate (60 Hz), het ontbreken van adaptive sync-ondersteuning of de zeer hoge schermresolutie: ook uit de meetresultaten van de responstijden blijkt het Ultrafine 5K-scherm bepaald niet de eerste keus voor gaming. Zelfs in vergelijking met dit testveld van monitoren, die allemaal bedoeld zijn voor content creation en professionele gebruiksdoelen, heeft het Ultrafine 5K-display bepaald geen haast. Alle overgangen worden echter wel snel genoeg afgewerkt om binnen de 16,67 ms te blijven, waarbinnen er weer een nieuw beeldje op het scherm moet staan. Bovendien is van zowel over- als undershoot nauwelijks sprake.

Reactietijd, overdrive optimaal

 • 20-80
 • 80-20
 • 20-80-20
 • 0-100
 • 100-0
 • 0-100-0

 • Overshoot
 • Undershoot

Input lag

Normaal gesproken testen we ieder scherm dat we binnenkrijgen op twee verschillende manieren op input lag: we voeren allereerst drie tests uit met een Leo Bodnar input lag tester, en hangen het scherm vervolgens aan onze PC met CRT-monitor, om beide schermen met elkaar te vergelijken. In combinatie met het LG Ultrafine 5K-display weigerden beide methoden echter dienst, waardoor we bij dit scherm geen metingen van de input lag hebben kunnen verrichten. Gelet op het gebruiksdoel van het scherm verwachten we niet dat de aanwezigheid van lichte input lag voor potentiële kopers een serieuze overweging is bij de aankoop.

Energieverbruik

Het LG Ultrafine 5K-display heeft zoals we zagen een hoge maximale helderheid, terwijl het scherm ook nog eens een zeer hoge pixeldichtheid heeft - dat wil zeggen dat de pixels relatief gezien een minder groot deel van het paneel innemen en het lcd-paneel zodoende minder lichtdoorlatend is. Dat moet haast wel leiden tot een hoog energieverbruik. Toch springt het LG Ultrafine 5K-display er nog uit: met 95,2 W verbruik op volle kracht is het verbruik 68 procent hoger dan de Iiyama Prolite XB2779QQS, uitgerust met precies hetzelfde paneel en backlight. De grote stroombehoefte van het LG Ultrafine 5K-display is verklaarbaar omdat het scherm via Thunderbolt stroom levert aan een aangesloten computer.

 • Helderheid maximaal, wit
 • Helderheid maximaal, zwart

Ook op een vaste helderheid van 150 cd/m² zorgt de aanwezige power delivery nog voor een behoorlijk hoog verbruik. We meten nu 66,6 W, meer dan alle andere schermen in de test. Die laden echter niet gelijktijdig ook je laptop op.

 • 150 cd/m², wit
 • 150 cd/m², zwart

Het energieverbruik in standby-modus is met 4,1 W behoorlijk aan de hoge kant. Ook als het scherm na een poosje geheel 'uit' gaat, meten we nog een sluipverbruik van 0,5 W - meer dan de concurrentie.

 • Stand-by
 • Uit

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van het LG Ultrafine 5K-display.

Algemeen
 
MerkLG
Productnaam27MD5KA
Productcode
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat27 inch
Resolutie5120x2880
Pixeldichtheid218 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.11685 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
HDR
HDR10
HDR10+
Dolby Vision
HLG
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
DVI ingang
HDMI
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte62.5 cm
Afmeting - Hoogte46.5 cm
Afmeting - Diepte24 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand46.5 cm
Maximum hoogte bovenrand57.2 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar10.7 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht8.3 kg
KleurZwart
VoedingIntern
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren1073.7 mln
AdobeRGB
DCI-P3
DCI-P3 dekking99 %
Reactietijd14 ms
Helderheid500 cd/m²
Contrastratio1100 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)140 W
Stroomverbruik (in standby)1.2 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)8 ms
Reactietijd (100%-0%)7 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)15 ms
Reactietijd (20%-80%)12 ms
Reactietijd (80%-20%)9 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)21 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%)8 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)7 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)15 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)12 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)9 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)21 ms
Overshoot OD opt.1.9 %
Undershoot OD opt.1.3 %
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)67.1 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)66.6 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)95.2 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)94.7 W
Energieverbruik (standby)4.1 W
Energieverbruik (uit)0.5 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Helderheid minimaal wit2.53 cd/m²
Helderheid maximaal wit553.9 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.5 cd/m²
Contrast maximale helderheid1107.8 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²1067 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²1051 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²149.39 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.14 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²1067.1 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit79 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit89 %
Laagste helderheid wit122.00 cd/m²
Hoogste helderheid wit154.00 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart71 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart80 %
Laagste helderheid zwart0.12 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.16 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid44 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200015.9
45° links SD kleurafwijking ΔE 20004.2
45° rechts rest. helderheid44 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200016.2
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20004.3
45° boven rest. helderheid26 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200022.6
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20007.2
45° onder rest. helderheid26 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200022.4
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20007.0
Standaardmodus kleurweergave
Gemeten kleurruimteDCI-P3
Helderheid wit 150 cd/m²149.40 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.14 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6634 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur134 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)1067 : 1
Dekking standaard gamut99.3 %
Kleurafwijking wit ΔE 20002.84
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20003.16
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20003.53
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20003.7
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20003.81
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.98
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.92
Kleurafwijking huid licht ΔE 20004.72
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20002.18
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20003.12
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.36
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20000.91
Kleurafwijking oranje ΔE 20004.28
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20000.99
Kleurafwijking middenrood ΔE 20000.62
Kleurafwijking paars ΔE 20002.07
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.16
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20003.35
Kleurafwijking blauw ΔE 20003.35
Kleurafwijking groen ΔE 20002.78
Kleurafwijking rood ΔE 20001.53
Kleurafwijking geel ΔE 20001.69
Kleurafwijking magenta ΔE 20000.98
Kleurafwijking cyaan ΔE 20002.07
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20001.28
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20001.25
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20004.64
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20000.66
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20001.82
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20001.89
SD color checker afwijking ΔE 20001.21
Gem. color checker afwijking ΔE 20002.29
SD kleurafwijking ΔE 20001.2
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.11
Gamma 0%1.28
Gamma 10%2.22
Gamma 20%2.27
Gamma 30%2.25
Gamma 40%2.19
Gamma 50%2.17
Gamma 60%2.17
Gamma 70%2.25
Gamma 80%2.34
Gamma 90%2.19
Gamma 100%2.27
SD gamma0.21
Gemiddeld gamma2.18
Gamma (afwijking van 2,2)0.02
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.98
Grijsafwijking 10% ΔE 20002.32
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.47
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.84
Grijsafwijking 40% ΔE 20003.24
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.78
Grijsafwijking 60% ΔE 20003.88
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.73
Grijsafwijking 80% ΔE 20003.59
Grijsafwijking 90% ΔE 20003.25
Grijsafwijking 100% ΔE 20002.84
SD grijsafwijking ΔE 20000.79
Gem. grijsafwijking ΔE 20003.04
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²149.37 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.14 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6557 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur57 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)1067 : 1
Dekking gamut99.5 %
Kleurafwijking wit ΔE 20002.51
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20003.42
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20003.68
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20003.89
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20003.47
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.99
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.95
Kleurafwijking huid licht ΔE 20004.56
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20002.45
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.69
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.84
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20001.12
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.31
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20000.99
Kleurafwijking middenrood ΔE 20000.95
Kleurafwijking paars ΔE 20001.34
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20000.98
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20002.68
Kleurafwijking blauw ΔE 20002.88
Kleurafwijking groen ΔE 20002.4
Kleurafwijking rood ΔE 20001.15
Kleurafwijking geel ΔE 20001.24
Kleurafwijking magenta ΔE 20000.79
Kleurafwijking cyaan ΔE 20002.72
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20001.32
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20001.1
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20004.38
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20000.64
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.33
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20002.1
SD kleurafwijking ΔE 20001.12
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.2
Gamma 0%2.2
Gamma 10%2.22
Gamma 20%2.27
Gamma 30%2.25
Gamma 40%2.20
Gamma 50%2.17
Gamma 60%2.17
Gamma 70%2.26
Gamma 80%2.35
Gamma 90%2.21
Gamma 100%2.20
SD gamma0.07
Gemiddeld gamma2.23
Gamma (afwijking van 2,2)0.03
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.98
Grijsafwijking 10% ΔE 20000.83
Grijsafwijking 20% ΔE 20001.62
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.74
Grijsafwijking 40% ΔE 20003.51
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.75
Grijsafwijking 60% ΔE 20003.84
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.88
Grijsafwijking 80% ΔE 20003.68
Grijsafwijking 90% ΔE 20003.18
Grijsafwijking 100% ΔE 20002.36
SD grijsafwijking ΔE 20001.06
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.85

Afbeeldingen

Conclusie

Het LG Ultrafine 5K-display wordt alleen via de Apple Store verkocht. Dat blijkt niet zonder reden: hoewel we het scherm in combinatie met een recente Windows-laptop aan de praat kregen, misten we daarmee zelfs de mogelijkheid om de helderheid van het paneel te regelen. Werk je exclusief met Windows, dan kun je op voorhand beter een ander scherm aanschaffen. 

Ben je wel een Mac-gebruiker, dan koop je met het LG Ultrafine 5K-display een product dat doet wat het belooft: met één kabel wordt je bureaublad uitgebreid met 5120 x 2880 beeldpunten. De testresultaten van het scherpe scherm zijn over de gehele linie goed: de maximale helderheid is zeer hoog, het kleurbereik erg breed. In combinatie met MacOS is de kleurnauwkeurigheid zowel in de DCI-P3 als sRGB-kleurruimtes uitstekend voor elkaar. Behalve het ietwat afwijkende gammaverloop hebben we weinig om over te klagen. Met 1400 euro is het apparaat wel aan de prijs, zeker ook als we kijken naar de weinig bijzondere bouwkwaliteit van het geheel. De specificaties van het paneel mogen goed zijn, maar Iiyama's XB2779QQS 5K-monitor biedt nagenoeg dezelfde goede beeldkwaliteit, en die monitor kost gemiddeld slechts de helft.

LG heeft echter wel één groot voordeel op de concurrent: je kunt de XB2779QQS hoogstwaarschijnlijk niet goed gebruiken met je Mac, door het ontbreken van een Thunderbolt-poort. De combinatie van 5120 x 2880 pixels en een Thunderbolt-aansluiting vind je bovendien nergens anders terug, laat staan dat veel concurrenten ook nog eens beschikken over hetzelfde brede kleurbereik als deze monitor van LG. Daarmee is het, de gebreken ten spijt, nog altijd een van de beste monitoren die je bij je Mac kunt aanschaffen.

Zie je deze combinatie van resolutie, beelddiagonaal en kleurbereik echter niet als een enorme meerwaarde, dan zijn er - ook voor Mac-gebruikers - genoeg alternatieven. Voor dezelfde prijs als één Ultrafine 5K-display koop je drie prima 4K-monitoren, terwijl je voor minder dan 1400 euro tevens een nog kleurechter of juist een veel groter beeldscherm op de kop tikt, dat eveneens goed beeld levert. Wil je geen gedoe met losse docks, kastjes of adapters die je in combinatie met die schermen nodig zult hebben, is er tegenwoordig een groeiend aantal Thunderbolt-schermen op de markt - niet in de minste plaats van LG zelf.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

LG 27MD5KA

LG 27MD5KA

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • 14 ms
 • 500 cd/m²
 • 1100 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*