Apple iPad Mini (2019) review: de beste kleine tablet weer iets beter

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm en pen
 5. 5. Hardware en uitvoeringen
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Hoewel Apple zijn iPad-lineup jaar na jaar trouw van updates bleef voorzien, gold dat niet voor het kleinste model in de reeks: de iPad Mini. Na 2015 kwamen er lange tijd geen nieuwe edities meer uit, terwijl de prijs ongewijzigd bleef. Ook wie eigenlijk een kleinere tablet had willen hebben, kon daarom toch maar beter kiezen voor het standaardmodel met 10 inch-display. Eind maart kondigde Apple dan eindelijk een nieuwe iPad Mini aan.

Nu je in een hedendaagse smartphone een scherm aantreft met een diagonaal die vroeger voor tablets was voorbehouden, is het niet zo gek dat de interesse voor kleine tablets de afgelopen jaren niet bepaald is gestegen - terwijl ook de tabletmarkt als geheel is gekrompen. Konden we een jaar of vijf geleden makkelijk tien kleine tablets vinden met behoorlijke specificaties, zijn er nu nog maar een paar modellen te vinden. De rest van de markt voor kleinere tablets - modellen met een scherm van om en nabij de 8 inch - bestaat vooral uit budgetmodellen of exemplaren voor specifieke gebruikers, bijvoorbeeld in de bouw.

Nieuweling in vertrouwd jasje

Ook bij marktleider Apple was er voor wat betreft de kleinste iPad, de iPad Mini, de afgelopen jaren een beetje de klad in gekomen. Sinds 2015, toen Apple de vierdegeneratie iPad Mini uitbracht, kwam er jarenlang geen nieuw model meer uit. Dat terwijl de fabrikant wel ieder jaar trouw grotere iPads bleef uitbrengen, en de line-up intussen van uiuitgebreid met nieuwe modellen als de iPad Pro en iPad Air.

Recent bracht Apple eindelijk een nieuwe versie uit van zijn iPad Mini. Aan de buitenkant zie je aan bar weinig af dat je zojuist een nieuwe tablet hebt aangeschaft. De behuizing van de vijfdegeneratie iPad Mini is zo goed als ongewijzigd ten opzichte van voorgaande edities. We zien nog steeds het ontwerp dat al werd geïntroduceerd met de eerste iPad Mini uit 2012, waarbij de schermranden aan boven- en onderkant breder zijn dan aan de zijkanten. Van binnen is de iPad Mini wel geheel vernieuwd. In plaats van de Apple A8-SoC, die we nog wel kennen uit de inmiddels verouderde iPhone 6, zit in de nieuwe tablet een courante Apple A12. Apple heeft ook de hoeveelheden werkgeheugen en opslag opgeschroefd, het scherm verbeterd en ondersteuning voor peninvoer toegevoegd.

Niet langer budgetmodel

Hoewel de iPad Mini zijn leven begon als 'budget-iPad', is de nieuwe versie dat niet langer. Apple heeft de laatste jaren de 'gewone' iPad met 9.7 inch-scherm steeds goedkoper gemaakt, zodat hij begint bij 359 euro. Het basismodel van de iPad Mini is verkrijgbaar voor minstens 459 euro. In ruil daarvoor krijg je bij de kleinere tablet logischerwijs betere specificaties terug. Zo bevat de iPad 9.7 nog altijd de verouderde Apple A10-SoC, minder werkgeheugen en opslag en een minder goed scherm. Wil je een luxere variant van de iPad Mini, dan kun je het apparaat voor 170 euro extra uitrusten met vier keer zoveel opslag. Heb je tevens mobiele data nodig, dan mag je 140 euro extra neertellen. Op die manier komt ons testmodel - Apple stuurt ons steevast de meest luxe variant van zijn tablets toe - uit op een totaalprijs van 769 euro.

Als je kijkt naar concurrenten van andere merken, steekt de iPad Mini er qua prijs al helemaal met kop en schouders bovenuit. Zoals gezegd zijn veel andere kleine tablets gericht op de budgetmarkt. De zeldzame alternatieven die dat niet zijn, bijvoorbeeld de Lenovo Tab4 en Huawei Mediapad M5 (op Hardware.Info beide al eens in hun grotere uitvoeringen besproken) zijn alsnog veel goedkoper, met prijzen van gemiddeld respectievelijk 199 en 344 euro op moment van schrijven. In vergelijking met de iPad Mini zijn de hardwarespecificaties van die apparaten echter ook stukken minder indrukwekkend.

In het kort

De vijfdegeneratie iPad Mini liet wel erg lang op zich wachten. Het apparaat oogt met zijn brede schermranden volstrekt identiek aan het vier jaar oude model dat nu wordt afgelost. Dat is jammer, want het apparaat had een stuk kleiner kunnen zijn. Ondanks het gebrek aan inventiviteit is de iPad Mini wel een behoorlijk goede tablet. De bouwkwaliteit is goed, het scherm biedt een uitstekende kleurweergave, en de A12-SoC is een krachtige chip die op alle terreinen uitstekend presteert. Daarbovenop biedt iOS 12 een uitgebreid ecosysteem aan tablet-apps, waarbij de ondersteuningsperiode naar verwachting lang doorloopt.

 • Behuizing met ongewijzigd brede schermranden - de iPad Mini had nog kleiner kunnen zijn bij dezelfde schermgrootte
 • Weliswaar geschikt voor de Apple Pencil, maar alleen voor de minder goede eerste generatie
 • Uitstekende systeemprestaties dankzij nieuwe A12-SoC
 • Goed gekalibreerd scherm met hoge helderheid en DCI-P3-ondersteuning
 • iOS 12 biedt veel geschikte apps, lange verwachte ondersteuningsperiode
 • Een van de weinige kleine tablets met high-end specificaties

Behuizing

Naar de huidige maatstaven - we zien smartphones waarbij de bezels rondom het scherm vrijwel geheel wegvallen - ziet de iPad Mini (2019) er met zijn brede schermranden nogal ouderwets uit. Dat komt ook doordat het scherm van de iPad Mini kleiner is dan dat van de iPad en iPad Air, waardoor de bezels in relatieve zin groter lijken. Aan de zijkanten meten we een rand van 7 mm voordat actieve het beeld begint, boven en onder zit zelfs iets meer dan 2 cm aan goeddeels lege rand.

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB SilverApple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

Het resultaat is een nogal magere scherm/toestelverhouding van afgerond 71 procent. Dat is vooral jammer omdat Apple de iPad Mini juist aanprijst om zijn handzame formaat. Gelet op de schermdiagonaal hadden er rondom nog wel de nodige millimeters afgekund, terwijl in dezelfde behuizing ook een groter scherm had gepast. Niettemin is de iPad Mini inderdaad een lekker kleine en lichte tablet als je hem vergelijkt met andere tablets. Met 300 gram is de computer beduidend lichter dan de andere iPads in Apple's lineup, en op de iPad Pro (2018) na ook de dunste.

Eigenschappen behuizing Apple iPad 9.7 (2018) Apple iPad Mini (2015) Apple iPad Mini (2019) Apple iPad Air (2019)
Schermdiagonaal 9,7 inch 7,9 inch 7,9 inch 10,5 inch
Schermverhouding 4:3 4:3 4:3 4:3
Lengte 240 mm 203 mm 203 mm 251 mm
Breedte 169 mm 135 mm 135 mm 174 mm
Dikte 7,5 mm 6,1 mm 6,1 mm 6,1 mm
Gewicht 469 g (WiFi)
478 g (LTE)
299 g (WiFi)
304 g (LTE)
301 g (WiFi)
308 g (LTE)
456 g (WiFi)
464 g (LTE)

Apple heeft voor de nieuwe iPad Mini niet alleen zijn oude voorraad behuizingen geplunderd, maar ook een graai in het onderdelenarchief gedaan voor de componenten die we rondom terugvinden. De bezel bovenaan wordt opgevuld door dezelfde frontcamera die sinds de iPhone 7 op alle smartphones en tablets van het fruitmerk prijkt. Een infraroodcamera voor 'Face ID', zoals we vinden op tegenwoordige iPhones en de iPad Pro, is op deze tablet dus niet aanwezig. Biometrisch inloggen kan natuurlijk wel nog altijd middels 'Touch ID', via de oude vertrouwde homeknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Dat is nog een exemplaar dat je fysiek kunt indrukken, in plaats van een knop met gesimuleerde klik zoals we vonden op de iPhone 7 en 8. Net als alle iPads beschikt ook de nieuwe Mini namelijk niet over de Taptic Engine, Apple's geavanceerde trilmotor die dat mogelijk maakt. 'Face ID' en 'Touch ID' hebben elk hun voors en tegens, en we kunnen ons voorstellen dat je een van beide methoden prefereert. Hoe dan ook werkt de implementatie van 'Touch ID' op de iPad Mini zoals verwacht, waarbij de snelheid hoger ligt dan bij de voorgangers (en de goedkopere 'normale' iPad 9.7) door gebruik van Apple's tweedegeneratie-vingerafdrukscanner.

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

Achterkant en zijkanten van de iPad Mini zijn zoals bij alle Apple-tablets gevormd uit één stuk aluminium, met in het midden een glanzend appeltje. De zilvergrijze unibodybehuizing geeft de tablet een stevige en hoogwaardige indruk mee. Behalve de wat minder geprononceerde antennelijn aan de bovenkant - wij hebben zoals gezegd een testmodel met 4G - en het gewijzigde font van de letters 'iPad' is er verder niks veranderd ten opzichte van de iPad Mini 4. Ook de camera in de linker bovenhoek is precies hetzelfde, een 8 MP-exemplaar dat niet in staat is tot 4K video-opname en ook niet beschikt over een flits.

Knoppen en aansluitingen

In tegenstelling tot de iPad Air en iPad Pro heeft de iPad Mini, net als de goedkopere 'normale' iPad, geen docking connector aan de zijkant. Het is dus niet mogelijk om via die manier een toetsenbordfolio aan te sluiten, al kun je natuurlijk nog altijd via Bluetooth een toetsenbord koppelen, dat je dan wel weer apart moet opladen.

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

Doordat Apple de oude behuizing heeft hergebruikt is op de nieuwe iPad Mini wel een andere aansluiting aanwezig die op veel recente tablets en smartphones van het merk al lang en breed is vervallen: de 3,5 mm-koptelefoonaansluiting. Je vindt deze bovenaan tegenover de powerknop. Van vooraf aan de rechterzijkant zitten de twee volumeknoppen. Alle knoppen zijn goed bevestigd en hebben een prettige klik. Daaronder vinden we bij ons testmodel met 4G-modem het laatje voor de simkaart. Net als bij andere nieuwe iPhones en iPads kan ook een eSIM worden gebruikt, maar Nederlandse providers ondersteunen de simkaartloze toegang tot het mobiele netwerk nog niet. Onderaan zit tot slot de Lightning-connector - in tegenstelling tot bij recente iPad Pro's geen usb-c - geflankeerd door symmetrische luidsprekeropeningen aan weerszijden. Achter beide openingen zit een speaker, zodat stereogeluid mogelijk wordt, maar alleen als je de tablet in portretstand vasthoudt. In landscape komt het geluid alsnog maar van één kant. Jammer, want een filmpje bekijk je meestal veel beter op die manier, maar dan mist bij deze tablet dus weer het stereogeluid.

Software

Zoals we al bespraken in de uitgebreide vergelijkende review van de Apple iPad Pro, de Samsung Galaxy Tab S4 en Microsoft Surface Pro 6, heeft Apple met iOS een sterke troef in handen voor tabletgebruikers. Waar tablets met Android je nogal eens apps voorschotelen die eigenlijk voor de smartphone zijn bedoeld, en Windows je juist programma's biedt die beter werken op een desktop of laptop, zien we bij iOS meer apps die goed gebruik kunnen maken van de extra mogelijkheden die een tablet je biedt en tegelijk ook een goede ervaring bieden voor het grotere aanraakscherm. Sommige apps zijn qua featureset zelfs al even compleet als de desktopvariant die voor Windows wordt geleverd. De makers van AutoCAD en Photoshop hebben bijvoorbeeld aangekondigd dat er in 2019 feature-complete versies van die apps zullen verschijnen. Of dergelijke krachtige apps ook op de iPad Mini zullen draaien is nog de vraag - de iPad Pro heeft niet voor niets een nog krachtiger processor meegekregen en bovendien is het kleinere scherm van de iPad Mini mogelijk ook een beperking voor degelijke taken.


iOS 12 op de Apple iPad Pro (12,9 inch).

Hoewel je misschien anders verwacht, staat de kleinere schermdiagonaal van de iPad Mini de multitasking-mogelijkheden waarover iOS beschikt niet in de weg. Je vindt op deze kleinste iPad alle mogelijkheden waarmee ook de grotere tabets van het fruitmerk zijn uitgerust. Naast een weergave van een tweede app als een soort zwevende 'widget' kunnen twee apps naast elkaar in 50/50 of 75/25-verhoudingen worden vertoond. Hoewel het scherm kleiner is, heeft het dezelfde resolutie als het paneel van de normale iPad, waarbij ook de schalingsfactor in de software hetzelfde is. Het mag er dus iets priegeliger uitzien, maar eigenlijk past er dezelfde hoeveelheid informatie op het scherm. Op de iPad Air en iPad Pro-modellen biedt het grotere scherm wel meer werkruimte en is het zodoende ook prettiger multitasken.

Het gebruik van een externe muis of trackpad is zoals bekend met iOS niet mogelijk. Dat maakt de ervaring met een iPad toch heel anders dan met een 'echte' pc met virtuele aanwijspijl. Al voor een simpele taak als het selecteren van een stuk tekst houden we graag een muis ter beschikking. Met de iPad Mini verloopt het selecteren van tekst in vergelijking relatief omslachtig, zelfs als je de pen gebruikt.


iOS 12 op de Apple iPad Pro (12,9 inch).

Apple blijft zijn apparaten jarenlang voorzien van nieuwe updates en de iPad-reeks is daarop geen uitzondering. De zes jaar oude tweedegeneratie iPad Mini Retina wordt op dit moment nog steeds ondersteund; alleen voor de eerste versie van de iPad Mini zijn de updates inmiddels afgelopen. Gezien Apple de vijfdegeneratie iPad Mini heeft voorzien van de nieuwste SoC in zijn assortiment, ligt het in de lijn der verwachting dat je ook met dit apparaat weer een aantal jaren vooruit kan voordat de software-updates stoppen.

Beeldscherm en pen

Zoals we al eerder opmerkten is de nieuwe iPad Mini van buitenaf geen spat veranderd ten opzichte van de versie die al sinds 2015 in de winkel lag. De schermdiagonaal is dus ook ongewijzigd gebleven. Nog steeds vinden we in de kleinste iPad een 7,9 inch-scherm met 4:3-verhouding en hetzelfde aantal pixels als op de grotere 'normale' iPad: 2048 x 1536. Dat resulteert in een iets hogere pixeldichtheid, maar niet in een scherpere weergave, omdat de in de software gedefinieerde schalingsfactor voor dit scherm standaard hetzelfde is als op de grotere iPad. Alles wordt dus gewoon een slagje kleiner vertoond.

Eigenschappen scherm Apple iPad 9.7 (2018) Apple iPad Mini (2015) Apple iPad Mini (2019) Apple iPad Air (2019)
Schermtechniek (soort LCD-paneel) LCD (IPS) LCD (IPS) LCD (IPS) LCD (IPS)
Schermdiagonaal 9,7 inch 7,9 inch 7,9 inch 10,5 inch
Schermverhouding 4:3 4:3 4:3 4:3
Resolutie 2048 x 1536 2048 x 1536 2048 x 1536 2224 x 1668
Pixeldichtheid (pixelindeling) 264 ppi (RGB) 324 ppi (RGB) 324 ppi (RGB) 265 ppi (RGB)
Kleurbereik sRGB sRGB DCI-P3 DCI-P3
True Tone - - Ja Ja
Gelamineerd scherm - Ja Ja Ja
Ondersteuning voor peninvoer Ja (Apple Pencil 1st gen) - Ja (Apple Pencil 1st gen) Ja (Apple Pencil 1st gen)

We hebben hierboven de eigenschappen van de schermen van enkele verschillende iPads uiteengezet: de 'normale' iPad 9.7, de vierdegeneratie en huidige vijfdegeneratie iPad Mini, en de nieuwe iPad Air van dit jaar. Zoals te zien biedt de iPad Mini in tegenstelling tot de goedkopere iPad met 9,7 inch-scherm een scherm dat is gelamineerd aan het glas aan de voorkant, waardoor interne reflecties worden vermeden en het display bij veel omgevingslicht beter afleesbaar is. Bovendien is het kleurbereik van het scherm groter. Net als de iPad Air en de iPad Pro-lineup ondersteunt het scherm van de iPad Mini nu het brede DCI-P3 kleurbereik. Dat is tevens een vooruitgang ten opzichte van de vierdegeneratie iPad Mini uit 2015, die net als de huidige iPad 9.7 enkel het volledige sRGB-gamut kan weergeven. Samen met het grotere gamut komt ook ondersteuning voor True Tone, waarbij het scherm zijn kleurtemperatuur automatisch kan aanpassen aan die van het omgevingslicht. Ook die feature vinden we op de oude iPad Mini en de huidige iPad 9.7 niet terug.

Alleen support voor oude Apple Pencil

Voor het eerst heeft Apple nu ook ondersteuning voor peninvoer toegevoegd aan zijn kleinste tablet. We hadden ook niks anders verwacht, gezien Pencil-support tegenwoordig zelfs zit ingebakken op de goedkoopste iPad 9.7. Helaas wordt de pen niet meegeleverd in de doos. Je moet liefst honderd euro voor het schrijfinstrument neertellen. Bovendien wordt (net als bij de iPad 9.7 en de nieuwe iPad Air) slechts de eerstegeneratie Apple Pencil ondersteund. Die is duidelijk inferieur aan de tweedegeneratie Apple Pencil bedoeld voor de iPad Pro (2018).


Rechts de eerstegeneratie Apple Pencil, links de nieuwe, maar met de iPad Mini dus niet bruikbare pen.

Om met het goede nieuws te beginnen: met de nauwkeurigheid van de eerstegeneratie Apple Pencil is net als de tweede versie niets mis. Het gaat immers om een actief exemplaar, dat zowel drukgevoelig als kantelgevoelig is. Dat leidt tot een nauwkeurige registratie. Druk je harder, dan komt er een dikkere lijn op het digitale canvas, terwijl er een bredere lijn kan ontstaan wanneer je de pen schuin houdt - net als bij een echt potlood of markeerstift. De punt van de Pencil is wat dikker dan we soms bij soortgelijke pennen zien, en biedt een net wat stroevere feedback. Toch kun je zeer precies tekenen, want het instrument heeft zo goed als geen last van parallax (lijnen lijken precies vanuit de punt te komen, in plaats van net daarnaast). Daarbij helpt dat het scherm van de iPad Mini gelamineerd is, zodat het beeld zich vrijwel op het oppervlak van de tablet lijkt te bevinden. Wel merken we ten opzichte van de iPad Pro (ook de oudere versies) dat lijnen wat minder rap op het scherm verschijnen, wat de tekenervaring wat minder direct maakt. Logisch ook: het scherm van de iPad Mini heeft een refreshrate van 60 Hz, waar de iPad Pro-tablets een 120 Hz-scherm hebben.

Eigenschappen pen Apple Pencil (1st gen) Apple Pencil (2nd gen)
Geschikt voor iPad 9.7 (2018)
iPad Mini (2019)
iPad Air (2019)
iPad Pro (2015, 1st gen)
iPad Pro (2017, 2nd gen)
iPad Pro (2018, 3rd gen)
Lengte 17,5 cm 16,6 cm
Dikte 8,9 mm (rond)
8,9 mm (met inkeping)
Gewicht 20,7 g 20,7 g
Aantal knoppen - 1 (Touch)
Opladen accu Lightning-connector Draadloos
Bevestiging - Magnetisch

De Apple Pencil is met zijn 17,5 cm van punt tot dop een relatief lang tekengereedschap, bijna even lang als de lange zijde van de iPad Mini. Dat moet je maar net prettig vinden, want het geheel kan soms wat topzwaar aanvoelen. Helaas is er geen enkele manier om de pen aan de tablet te bevestigen, zoals wel kan bij de tweede Pencil, die je magnetisch aan de zijkant van de iPad Pro kunt vastmaken. Dat is lang niet de enige onhandigheid aan de eerstegeneratie Pencil. Zo is de behuizing van de oudere Pencil volmaakt rond, waar de tweede versie een inkeping heeft. Dat maakt niet alleen dat de nieuwe pen fijner in de hand ligt, maar voorkomt ook dat de pen aan het rollen blijft als je hem een keer laat vallen. Voorts beschikt de eerste Pencil niet over virtuele of fysieke knoppen. Waar je bij de nieuwe Pencil met een kleine aanraking van de pen van gereedschap kunt wisselen, moet je dat met de eerste Pencil steeds via het scherm doen.

Grootste kritiekpunt van de eerstegeneratie Apple Pencil is echter de manier waarop je het ding moet opladen. De tweede Pencil wordt continu bijgeladen als hij magnetisch aan de zijkant van de tablet is bevestigd, zodat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. Bij de eerste Pencil moet je het gemakkelijk wegrakende dopje verwijderen om de Lightning-connector te onthullen, waarna je het schrijfinstrument in de Lightning-connector van de tablet prikt. De nogal knullig ogende combinatie neemt onpraktisch veel ruimte in beslag, zodat je de Pencil eigenlijk niet kunt opladen tijdens het transporteren van de tablet. De connectie is evenwel stevig genoeg om ervoor te zorgen dat een klein duwtje de verbinding niet verbreekt - of erger nog, Lightningpoort of Pencil meteen vernielt. Volgens Apple gaat de Pencil zo'n 12 uur mee als hij eenmaal volgeladen is, waarbij vijftien seconden opladen weer een half uur gebruikstijd moet opleveren.


Het opladen van de Apple Pencil gaat nogal omslachtig.

Testresultaten beeldscherm

Zoals gebruikelijk hebben we de schermen doorgemeten met de X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware. In de onderstaande reeks grafieken is de iPad Mini (2019) rood gekleurd. We hebben andere hedendaagse iPad's, namelijk de goedkopere iPad 9.7 (2018) en de duurdere iPad Air (2019) en iPad Pro (2018) in donkergrijs uitgelicht. Helaas hebben we van de vierdegeneratie iPad Mini uit 2015 geen testresultaten beschikbaar. De rest van de grafiek bestaat uit andere Android- en Windows-tablets. Helaas hebben we niet veel tablets getest met het formaat van de iPad Mini: de concurrentie beschikt over het algemeen over een 10 inch-scherm.

 • Max. helderheid wit
 • Contrast
 • Gamma

Kijken we naar de meetresultaten, dan blijkt het scherm van de iPad Mini (2019) even helder als dat van de grotere iPad 9.7 en de iPad Air. De schermhelderheid van om en nabij de 500 nits is ook meer dan die van concurrerende tablets in dit overzicht. De iPad Pro biedt nog zo'n 100 nits extra. Minder florissant zijn de resultaten voor het contrast: daarin zet de iPad Mini juist het laagste resultaat neer van het hele testveld. De concurrentie met ips-lcd paneel biedt tegenwoordig over het algemeen een contrastwaarde van (ruim) boven de 1000:1. De 886:1 van het scherm van de iPad Mini (2019) steekt daartegen wat magertjes af, al is het niet écht slecht. Net als andere iPads biedt het scherm van de iPad Mini wel een nauwkeurig gammaverloop.

 • Gem. kleurafwijking
 • Gem. grijsafwijking

Zoals blijkt uit de grafieken biedt de iPad Mini bovendien weer een zeer nauwkeurige kleurweergave. Bovenstaande resultaten zijn gemeten in de DCI-P3-kleurruimte. Apple heeft het kleurbeheer van het scherm slim geregeld: bij het openen van een afbeelding of videobestand met ingebed kleurprofiel als DCI-P3 of AdobeRGB worden de schermkleuren automatisch goed afgestemd. Bij beeldmateriaal zonder kleurprofiel schakelt het scherm automatisch over op het kleinere sRGB-gamut, wat in de meeste gevallen inderdaad de aangewezen kleurruimte zal zijn.

De gemiddelde kleurafwijking bij het weergeven van DCI-P3-materiaal bedraagt slechts 1,3 dE2000, ruim onder de grens van 3 die we als zichtbaar aanhouden. Het scherm dekt de kleurruimte voor ongeveer 97 procent af. De gemiddelde grijsafwijking komt wat hoger uit; de gemiddelde deltaE2000-score bedraagt 3,1. Dat komt overeen met wat we zien bij andere iPads. Over de gehele linie is het scherm net wat te blauw, waarbij we een kleurtemperatuur van 6737 K noteren. Niettemin behaalt de iPad Mini (2019) ook op dit vlak een prima resultaat, beter dan bij veel concurrerende tablets.

 • Kleurweergave DCI-P3
 • Kleurweergave sRGB

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB SilverApple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

Kijken we naar de weergave van sRGB-materiaal, dan blijkt de kleurweergave net iets minder nauwkeurig. We meten dan een gemiddelde kleurafwijking van 2,09 dE, terwijl de gemiddelde grijsafwijking nu uitkomt op 2,99 dE. Het kleurbereik wordt nauwkeurig teruggeregeld, resulterend in een sRGB-kleurdekking van 98,2 procent. Ook nu is het scherm weer iets te blauw, met een witpunt van 6715 K. De kleur- en grijswaardenafwijking komen nog steeds uit onder de grens van 3, waarmee de kleurweergave van de kleinste iPad voor de meeste gebruiksdoeleinden ruimschoots zal voldoen.

Hardware en uitvoeringen

Het hart van de iPad Mini (2019) wordt gevormd door de Apple A12-SoC. Dat is de meest recente high-end SoC die Apple te bieden heeft en behalve de A12X die je terugvindt in de meest recente iPad Pro, ook de meest krachtige. We hebben hieronder even de specificaties van de iPad Mini uiteengezet tegenover het oudere model uit 2015, alsmede de courante Apple iPad 9.7 (2018) en iPad Air (2019).

Eigenschappen hardware Apple iPad 9.7 (2018) Apple iPad Mini (2015) Apple iPad Mini (2019) Apple iPad Air (2019)
SoC/CPU Apple A10 Fusion Apple A8 Apple A12 Bionic Apple A12 Bionic
Core-configuratie 2x Hurricane (2,3 GHz)
2x Zephyr (2,3 GHz)
2x Typhoon (1,5 GHz) 2x Vortex (2,5 GHz)
4x Tempest (1,6 GHz)
2x Vortex (2,5 GHz)
4x Tempest (1,6 GHz)
GPU PowerVR Series7XT GT7600 PowerVR GX6450 Apple-eigen Apple-eigen
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 3 GB 3 GB
Opslag 32 GB
128 GB
16 GB
32 GB
64 GB
128 GB
64 GB
256 GB
64 GB
256 GB

Met de nieuwe hardware maakt de iPad Mini (2019) een grote sprong ten opzichte van het oude model, dat nog was uitgerust met de Apple A8-SoC die we ook terugvonden in toestellen als de iPhone 6 en iPad Air 2 uit 2014. Was dat nog een dualcore-SoC, heeft Apple's meest recente chip zes rekenkernen, alle ontworpen door Apple: vier snelle 'Vortex'-cores op maximaal 2,5 GHz en vier efficiënte 'Tempest'-exemplaren op maximaal 1,6 GHz. Alle cores kunnen bovendien ook tegelijk aan één taak werken. Volgens Apple is er zodoende drie keer zoveel rekenkracht voorhanden als bij de oude iPad Mini.

Onderdeel van de A12 is verder een nieuwe gpu, nu ontworpen door Apple in plaats van PowerVR, die liefst negen keer zoveel rekenkracht zou bieden als het exemplaar in de iPad Mini uit 2015. Ook aanwezig zijn een aparte coprocessor voor het afhandelen van bewegingen en een coprocessor voor AI-berekeningen. De A12 wordt bij de iPad Mini (2019) bijgestaan door 3 GB werkgeheugen. Dat is 1 GB meer dan bij de vorige versie en evenveel als bij de iPad Air (en de Apple iPhone XR, die tevens dezelfde SoC heeft). De iPad Pro-modellen en de iPhone XS en XS Max hebben met 4 GB of 6 GB werkgeheugen wel meer ram.

Qua opslag kun je kiezen uit 64 GB of 256 GB. De variant met meer geheugen is, zoals we van Apple kennen, weer zeer aan de prijs, maar naderhand uitbreiden via microSD is niet mogelijk. Een 256 GB-model kost 170 euro méér dan de 64 GB-variant. Ook een versie met 4G-modem is duur: je betaalt in beide gevallen 140 euro extra. Op gebied van connectiviteit zien we verder bij alle varianten van de tablet ondersteuning voor 802.11ac, terwijl de iPad Mini ook via Bluetooth versie 5.0 draadloos verbinding kan maken.

Systeemprestaties

Zoals gebruikelijk testen we de systeemprestaties aan de hand van een aantal synthetische benchmarks, die samen een indruk geven van het te verwachten prestatieniveau. In de onderstaande reeks grafieken is de iPad Mini (2019) rood gekleurd. We hebben andere hedendaagse iPad's, namelijk de goedkopere iPad 9.7 (2018) en de duurdere iPad Air (2019) en iPad Pro (2018) in donkergrijs uitgelicht. Helaas hebben we van de vierdegeneratie iPad Mini uit 2015 geen testresultaten beschikbaar. De rest van de grafiek bestaat uit andere Android- en Windows-tablets.

CPU-prestaties: Geekbench 4.1

We beginnen met Geekbench 4.1, een synthetische benchmark waarmee we de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc testen. De single-core prestaties van de Apple A12 zijn erg goed, zelfs als je het vergelijkt met andere recente high-end SoC's van de concurrentie. De meeste Android-tablets beschikken daarentegen over een oudere chip of een middenklassemodel, en blijven zodoende ver achter. Ook de Microsoft Surface Go, die is getest op een andere manier en derhalve niet opduikt in onderstaande grafiek, kan de iPad Mini niet bijblijven. Sterker nog: de Pentium 4415Y-cpu in die tablet haalt met alle cores actief een minder hoge score dan de iPad Mini al met één rekenkern actief weet te behalen.

 • Geekbench 4.1 Multi
 • Geekbench 4.1 Single

GPU-prestaties: GFXBench, 3DMark

Met de benchmarks GFXBench en 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Ook op dat vlak hebben we al vaak gezien dat Apple's chipontwerpers heel goed weten wat ze doen. Dat terwijl de concurrenten in deze grafiek andermaal niet kunnen overtuigen: in de middenklasse-SoC's in die apparaten is de gpu vaak het eerste onderdeel waarop wordt bespaard.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.0 offscreen
 • T-Rex
 • T-Rex offscreen

Ook in 3DMark Sling Shot lopen de nieuwe iPad's met A12 of A12X-SoC ver voor op de concurrentie. Te zien is dat Apple nog altijd flinke stappen zet op gpu-gebied: de gpu van de A12 is zo'n 50 procent sneller dan die in de A10, waarmee de goedkopere iPad 9.7 (2018) is uitgerust. Op zijn beurt is de gpu van de A12X in de iPad Pro in deze benchmark dan weer de helft sneller, dan die in de 'gewone' A12.

 • Sling Shot Extr. Unl. GT1
 • -GT2
 • -Graphics
 • -Physics

Accuduur

De accuwerktijd brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Allereerst laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast voeren we een test uit waarbij we de tablet in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een wifi-verbinding, als met 4G. Er zijn echter maar twee apparaten in de vergelijking voorzien van een 4G-modem.

De accu van de iPad Mini (2019) is weer zo'n onderdeel dat we nog kennen van de vorige versie: met 19,1 Wh is de capaciteit volkomen identiek. De grotere iPads hebben een beduidend grotere accu: de iPad 9.7 heeft een exemplaar van 32,4 Wh, de iPad Air (2019) heeft een 30,2 Wh-accu. Toch blijkt de nieuwe iPad Mini in de videotest zelfs langer mee te gaan dan de andere iPad-modellen die we hebben opgenomen. Uitgezonderd de Samsung Galaxy Tab S4, die met zijn amoled-scherm in deze test in het voordeel is, is de accuduur ook langer dan de andere tablets in dit testveld.

In de webbrowse-tests doet de iPad Mini het wat minder goed. Apple belooft zelf een accuduur van 10 uur bij webbrowsen via Wifi, en 9 uur als de pagina's via 4G binnenkomen. Volgens Apple zijn die resultaten behaald bij een schermhelderheid van 50 procent, wat gelet op de totale helderheid van 500 cd/m2 zou moeten uitkomen rond de 250 cd/m2 waarop wij de accutests ook uitvoeren. Niettemin komen onze metingen uit op een wat kortere accuduur. Zowel via Wifi als via 4G duurt het ruim achtenhalf uur voordat de iPad Mini weer aan de lader moet. De iPad Air en iPad Pro gaan tien tot twintig procent langer mee, terwijl het verschil met de iPad 9.7 binnen de foutmarge valt.

 • Videotest
 • Web browse Wifi
 • Web browse 4G

In de doos van de iPad Mini zit een 10 W lader, dezelfde als bij de andere iPad behalve de iPad Pro. Gelet op de kleinere accu in de iPad Mini kun je de gevolgen in de laadtest wel raden: het kleinere model zit veel sneller vol dan de iPad 9.7 en iPad Air. De sneller opladende iPad Pro is na een halfuurtje ongeveer even ver opgeladen als de iPad Mini. Bij het kleinere model staat de meter wel sneller op 100%: na drie uur en een kwartier.

 • Laadtest: vol na 30 min.
 • Laadtest: tijd tot volledig vol

Specificaties

Op deze pagina kun je alle specificaties en testresultaten van de Apple iPad Mini (2019) nog eens teruglezen.

Algemeen
 
MerkApple
ProductnaamiPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver
ProductcodeMUXD2NF/A
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTablet
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieApple A
Processor typeApple A12
Processor klokfrequentie2.5 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)2.5 GHz
Aantal processorcores6
ARM-architectuurARMv8-A
Type ARM processorcoreApple Bionic
Geheugen capaciteit3 GB
Scherm
Scherm diagonaal7.9 inch
Resolutie2048x1536
Verhouding4:3
Pixeldichtheid324 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen17 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Connectiviteit / Netwerk
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN snelheid300 Mbit/s
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie8 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)5124 mAh
Accu capaciteit (Wh)19.1 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal310 gram
Afmeting - Breedte13.47 cm
Afmeting - Diepte0.62 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte20.3 cm
Software
BesturingssysteemApple iOS 12.2
Besturingssysteem (serie)iOS
Overige
Garantie2 jaar
Android & iOS
3DMark Ice Storm Unlimited (Total Score)77672
3DMark Ice Storm Unlimited (Graphics Score)161877
3DMark Ice Storm Unlimited (Physics Score)27538
3DMark Ice Storm Unlimited (GT1)984.7 fps
3DMark Ice Storm Unlimited (GT2)547.5 fps
3DMark Sling Shot (Total Score)7002
3DMark Sling Shot (Graphics Score)9721
3DMark Sling Shot (Physics Score)3538
3DMark Sling Shot (GT1)59.62 fps
3DMark Sling Shot (GT2)32.74 fps
3DMark Sling Shot Unlimited (Total score)8459
3DMark Sling Shot Unlimited (Graphics score)14346
3DMark Sling Shot Unlimited (Physics score)3471
3DMark Sling Shot Unlimited (GT1)115.14
3DMark Sling Shot Unlimited (GT2)42.77
3DMark Sling Shot Extreme (Total Score)4366
3DMark Sling Shot Extreme (Graphics Score)4948
3DMark Sling Shot Extreme (Physics Score)3092
3DMark Sling Shot Extreme (GT1)32.28 fps
3DMark Sling Shot Extreme (GT2)16.13 fps
3DMark Sling Shot Extreme Unlimited (Total score)4971
3DMark Sling Shot Extreme Unlimited (Graphics score)5858
3DMark Sling Shot Extreme Unlimited (Physics score)3248
3DMark Sling Shot Extreme Unlimited (GT1)40.62
3DMark Sling Shot Extreme Unlimited (GT2)18.56
GFXBench Car Chase - onscreen44.1
GFXBench Car Chase - offscreen58.5
GFXBench Manhattan 3.155.8
GFXBench Manhattan offscreen 3.191.1
GFXBench Manhattan 3.059.5 fps
GFXBench Manhattan offscreen 3.0138.8 fps
GFXBench T-Rex60.0 fps
GFXBench T-Rex offscreen253.6 fps
Geekbench 4.1 - Multi11365
Geekbench 4.1 - Single4770
Accutest - Web browse test WiFi 250cd/m2527 min.
Accutest - Web browse test 4G 250cd/m2516 min.
Accutest - Videotest 250cd/m2726 min.
Laadtest - volledig vol197 min.
Laadtest - procent vol na 30 min.17 %
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimteDCI-P3
Kleurtemperatuur6737 K
Piekhelderheid wit (15% schermoppervlak)504 cd/m²
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)503 cd/m²
Piekhelderheid wit (50% schermoppervlak)503 cd/m²
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlak)503 cd/m²
Helderheid wit504.89 cd/m²
Helderheid zwart0.57 cd/m²
Contrast885.8 : 1
Gamma2.2
Gamma (afwijking van 2,2)0
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.47
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.1
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.1
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.38
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.15
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)0.85
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2.8
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.47
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.91
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.18
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.39
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.06
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)0.92
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.1
 

Conclusie

De vijfdegeneratie iPad Mini liet wel erg lang op zich wachten. Als je het ding uit de doos haalt, is niet meteen duidelijk waar Apple al die tijd aan heeft besteed. Het apparaat oogt volstrekt identiek aan het vier jaar oude model dat nu wordt afgelost. Jammer, want de iPad Mini had veel kleiner kunnen zijn met behoud van een even groot scherm. Bovendien maakt het gebrek aan vernieuwing ook dat het apparaat er in vergelijking met een moderne smartphone wat ouderwets uitziet. Hoewel fijn is dat Apple Pencil-ondersteuning heeft toegevoegd, kun je helaas alleen de inferieure eerste versie gebruiken. De tweede Pencil, waarmee zo goed als alle kritiekpunten van het origineel zijn opgelost, blijft voorbehouden aan de meer vernieuwende iPad Pro-lineup.

Ondanks het gebrek aan inventiviteit is de iPad Mini een fijne tablet. De bekende aluminium unibodybehuizing heeft een goede bouwkwaliteit, iOS 12 biedt een rijke selectie tablet-apps, en ook kun je met deze tablet weer een lange ondersteuningsperiode verwachten - daarvoor valt Apple zeker te prijzen. Kijken we bovendien eens verder naar het binnenwerk, dan blijkt dat Apple wel degelijk de nodige vernieuwingen heeft toegepast. Zo is het scherm nu in staat om het brede DCI-P3 kleurbereik weer te geven, wat zoals bij Apple-apparatuur gebruikelijk zeer nauwkeurig gebeurt. Het geheel wordt aangestuurd door de zelfontwikkelde A12-SoC, een krachtige chip die op alle terreinen uitstekend presteert. Ondanks de kleine accu is de looptijd bovendien goed, zij het niet uitmuntend.

Heel veel andere opties heb je bovendien niet, als je nu op zoek bent naar een kleine tablet die geen budgetmodel of bouwvakkerstoestel moet zijn. Er zijn maar een paar andere fabrikanten die nog op dit formaat tablets uitbrengen. Die modellen draaien over het algemeen Android, dat qua software-aanbod tegenvalt. Voorts hebben ze maar al te vaak een korte ondersteuningsperiode, over het algemeen een vrij simpele SoC, en niet altijd een goede schermkalibratie of ondersteuning voor peninvoer. Concluderend is de iPad Mini dus de beste kleine tablet die je kunt kopen. Het is welkom dat Apple ook op dit formaat nog steeds nieuwe tablets uitbrengt, al is te hopen dat het gat naar de volgende editie minder lang zal zijn. We zouden graag nog wat meer vernieuwing willen zien in dit segment - maar gelet op het totale gebrek aan concurrentie heeft het fruitmerk daar eigenlijk ook geen reden toe.


Apple iPad Mini (2019)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 64GB Gold

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 64GB Gold

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 308.2 gram
 • iOS

541,00 €

8 winkels
Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 64GB Silver

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 64GB Silver

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 308.2 gram
 • iOS

579,00 €

8 winkels
Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Gold

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Gold

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 256 GB
 • 308.2 gram
 • iOS

659,00 €

6 winkels
Excellent Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

Apple iPad Mini 5 WiFi + Cellular 256GB Silver

 • Tablet
 • Qwerty
 • Apple A12
 • 3 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 256 GB
 • 310 gram
 • iOS

659,00 €

6 winkels
Apple iPad Mini 5 WiFi 64GB Silver

Apple iPad Mini 5 WiFi 64GB Silver

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 300.5 gram
 • iOS

412,99 €

8 winkels
Apple iPad Mini 5 WiFi 64GB Space Grey

Apple iPad Mini 5 WiFi 64GB Space Grey

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 300.5 gram
 • iOS

395,00 €

9 winkels
Apple iPad Mini 5 WiFi 256GB Gold

Apple iPad Mini 5 WiFi 256GB Gold

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 256 GB
 • 300.5 gram
 • iOS

534,99 €

7 winkels
Apple iPad Mini 2019 WiFi + Cellular 64GB Space Grey

Apple iPad Mini 2019 WiFi + Cellular 64GB Space Grey

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 308.2 gram
 • iOS

529,00 €

10 winkels
Apple iPad Mini WiFi + Cellular 256GB Space Grey

Apple iPad Mini WiFi + Cellular 256GB Space Grey

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 256 GB
 • 308.2 gram
 • iOS

729,00 €

7 winkels
Apple iPad Mini WiFi 256GB Space Grey

Apple iPad Mini WiFi 256GB Space Grey

 • Tablet
 • Apple A12
 • 2 GB
 • 7.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 256 GB
 • 300.5 gram
 • iOS

534,99 €

8 winkels
0
*