MSI Prestige PS63 review: Laptop voor creatievelingen met GTX 1650

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Intern
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur en koeling
 8. 8. Foto's, specificaties en uitgebreide testresultaten
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 7 reacties

Toetsenbord, touchpad en software

Het chiclettoetsenbord van de PS63 beschikt over witte achtergrondverlichting die je in drie standen kunt instellen. 'Uit' is natuurlijk ook een optie. De lampjes schijnen relatief gelijkmatig. Voor wat betreft de layout valt op dat MSI heeft gekozen voor pijltjestoetsen die niet losstaan, maar wel op volledige grootte zijn uitgevoerd. Verder zag het merk ruimte voor een kolom extra toetsen aan de rechterzijkant, waarin zich enkele toetsen uit het navigatiecluster bevinden. Dat is wel prettig, want op veel andere laptops moet je die via toetscombinaties bereiken. Een losse numpad is er echter niet.

Het font op de toetsen oogt met zijn hoekige, dikke letters nogal gamer-achtig. Nu maken we er normaal gesproken niet zo'n punt van hoe de letters op de toetsen er precies uitzien, maar sommige passanten op de redactie vonden het toetsenbord een beetje afbreuk doen aan de verder strakke uitstraling van de laptop. De toetsen geven toch een beetje weg dat MSI zich met zijn laptops van oorsprong richt op gamers.

De aanslag van het toetsenbord is redelijk, maar niet zonder verbeterpunten. De feedbackbump voor actuatie is net iets steviger dan gemiddeld, wat prettig is. De erg korte travel doet een beetje afbreuk aan het tikgenot. Je kunt de toetsen beduidend minder ver indrukken dan op bijvoorbeeld Asus' Zenbook Pro UX480 of de Dell XPS 15. Wel biedt de PS63 (allicht) meer travel dan de Macbook Pro. Door de weinige travel bereik je erg snel de bottom-out, die door de meeverende behuizing ietwat 'zompig' aanvoelt. Voorts had de stabilisatie van de toetsen beter gekund. Je drukt de toetsen wat makkelijk ‘schuin’ in, waarbij één kant verder zinkt dan de andere.

Touchpad en vingerafdruksensor

Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien, is de touchpad van de MSI PS63 opvallend breed uitgevoerd. Je hebt zo lekker veel ruimte voor het uitvoeren van aanraakgebaren, al leidt het er wel toe dat je handen vaker het oppervlak raken, bij het typen. Tot veel onbedoelde aanrakingen leidt dat niet. Het Precision Touchpad is voorzien van een lekker glad oppervlak, zoals MSI op de sticker op de behuizing ook belooft. De klik van de knoppen onder het touchpad had wel wat directer gemogen; het geheel veert vrij ver door. Eerder noemden we bovendien al de slordigheid dat je de touchpad vanaf elders op de behuizing kunt indrukken.

Linksboven in de touchpad vinden we een ingebouwde vingerafdrukscanner. Normaal gesproken vinden we dat jammer, omdat het nuttig te gebruiken oppervlak van de touchpad erdoor wordt verkleind. De touchpad in de PS63 is echter zo groot, dat we het hoekje niet zo missen. Bovendien is het oppervlak van de scanner relatief klein. Evengoed reageert het systeem prima snel genoeg bij het inloggen.

De powerknop van het systeem zit niet, zoals we wel vaker zien, verwerkt in het toetsenbord. MSI heeft hem centraal op het plastic gedeelte tussen de scharnieren geplaatst. De feedback van het knopje, eveneens gemaakt van plastic, voelt helaas een beetje goedkoop aan.

Software: Dragon Creator Center

In het persbericht geeft MSI hoog op van de 'nieuwe gepatenteerde software' genaamd 'Creator Center'. Nieuw aan het programma is vooral de skin; ten opzichte van 'Dragon Center', dat op MSI's gaming laptops staat voorgeïnstalleerd, is een rustiger zilvergrijs kleurenschema gekozen, in plaats van rood met zwart. Sterker nog, als je de sneltoets ervoor indrukt kun je zelfs het tabblad met toetsenbordinstellingen bereiken dat in 'Dragon Center' te vinden is, al heeft MSI de instellingen zelf in 'Creator Center' verwijderd.

Het Creator Center biedt wel toegang tot actuele informatie over de belasting van de gpu en cpu, alsmede de hoeveelheden geheugen en opslag die in gebruik zijn. Je ziet er ook de huidige rotatiesnelheden van de twee fans van het systeem. In het scherm 'System Tuner' vind je enkele instellingen die op de volgende pagina's relevant zijn. Zo kun je de kleurmodus van het scherm kiezen (zie 'Beeldscherm') en stel je het performance-profiel in (zie 'Intern'). Tevens kun je de Windows-toets of webcam uitzetten en bepalen wat de usb-poort met Quick Charge-support aan de linkerkant moet doen (snel opladen, óf dataoverdracht).

In het scherm 'Creator Mode' vind je prestatie-instellingen voor programma's als Adobe After Effects, Sony Vegas en Corel Painter. Wanneer ingeschakeld 'optimaliseert' het programma de gpu- en geheugenperformance (op welke manier dat precies gebeurt is niet geheel duidelijk). Tevens kun je de prioriteit en core-affiniteit van het programma instellen (zoals je met Windows Taakbeheer overigens op iedere pc kan doen).


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI PS63 Modern 8SC-003NL

MSI PS63 Modern 8SC-003NL

 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.64 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*