MSI Prestige PS63 review: Laptop voor creatievelingen met GTX 1650

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Intern
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur en koeling
 8. 8. Foto's, specificaties en uitgebreide testresultaten
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 7 reacties

Beeldscherm

Het beeldscherm van de MSI PS63 heeft een matte afwerking. Dat is nuttig in ruimtes met veel omgevingslicht. Het 1920 x 1080 pixels tellende paneel heeft een diagonaal van 15,6 inch en is daarmee relatief groot. De pixeldichtheid bedraagt ongeveer 141 ppi. Het lcd-paneel is zoals gebruikelijk van het ips-type, wat goede kijkhoeken belooft.

'Ware kleuren' met volautomatische kalibratie

Het scherm van de MSI PS63 is af fabriek gekalibreerd middels software van Portrait Displays, hetzelfde bedrijf dat ook de CalMAN-software ontwikkeld die wij gebruiken om schermen te beoordelen. Via het 'Creator Center' of het eveneens voorgeïnstalleerde programma 'True Color' kun je kiezen uit één van zes kleurmodi, waarvan één specifiek geoptimaliseerd voor de sRGB-kleurruimte. Via 'True Color' kun je voor ieder profiel nog nadere instellingen kiezen, zoals de helderheid of de kleurtemperatuur. Voor het profiel 'Anti-Blue' kun je bovendien een automatisch schema instellen, al biedt Windows tegenwoordig een soortgelijke instelling die 's nachts de kleurtemperatuur warmer maakt.

Er zijn geen profielen voor een bredere kleurruimte dan sRGB aanwezig, want dat ondersteunt het paneel in de MSI PS63 niet. De fabrikant biedt ook geen keuze uit meerdere schermpanelen. Voor sommige grafische professionals, fotografen en filmmakers zal het systeem daarmee afvallen, ook al zijn er niet heel veel laptops voor dit bedrag die al een wide-gamut paneel hebben. De Dell XPS 15 kun je bijvoorbeeld met een dergelijk scherm bestellen, maar de resulterende configuratie kost honderden euro's meer dan de PS63.

In het tabblad 'Tools' biedt de True Color-software nog een andere interessante mogelijkheid: als je een X-rite i1 Display Pro, Spectracal C3 of Spectracal C6-meter aansluit, kun je het scherm volautomatisch laten kalibreren. Als gebruiker heb je daar misschien niet direct heel veel aan, omdat je de (honderden euro's kostende) meter zelf los moet aanschaffen, maar wie met grafische werkzaamheden bezig is, heeft er wellicht al een liggen.

Wanneer je de colorimeter aansluit instrueert de wizard je eerst om de energiebeheerinstellingen in Windows te deactiveren en het systeem aan te sluiten op netstroom. Vervolgens begint de kalibratie, die ongeveer tien minuten in beslag neemt. Aan het einde worden de instellingen weggeschreven naar het bestaande 'sRGB'-profiel.

Testresultaten beeldscherm (standaardmodus)

We hebben het scherm van de MSI PS63 zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Dat hebben we allereerst gedaan in de standaardmodus; vervolgens bespreken we de resultaten na de automatische kalibratie middels de 'True Color'-software en onze colorimeter.

In onderstaande grafieken wordt de MSI PS63 aangeduid middels een rood balkje. We hebben het systeem vergeleken met concurrerende luxere laptops en convertibles, die op de Macbook Pro (2018) 13" alle zijn voorzien van een losse videochip. Daaronder behoren ook de MSI PS42 en P65, die we een grijze balk hebben gegeven. Het grootste deel van het testveld is een stuk zwaarder dan de PS63, waarbij enkele systemen ook veel duurder zijn.

Op het vlak van de maximale schermhelderheid maakt de MSI PS63 niet zo'n beste beurt. We vinden het systeem samen met de twee andere laptops van het merk stijf onderaan de grafiek. Met een maximale helderheid van wit van slechts 255 cd/m2 moet je dit systeem niet buiten in de volle zon willen gebruiken, want dan is het paneel ondanks de matte afwerking lastig afleesbaar. Ondanks de lage helderheid noteert het paneel een in dit testveld gemiddelde zwartwaarde. Dat wil zeggen dat het resulterende contrast nogal laag uitvalt: 982:1. Echt slecht is die waarde niet, maar veel concurrerende modellen scoren beter.

Mogelijk is het beperkte contrast een gevolg van de kalibratie die MSI in de fabriek zegt te hebben toegepast. Tot hele goede scores op kleur- en grijsafwijking leidt het echter niet. De gemiddelde kleurafwijking komt uit op 3,6 dE. Dat is een redelijke, maar zeker niet uitmuntende score. Kijken we naar de gedetailleerde meetresultaten (zie de afbeeldingen hierboven), dan blijkt het beperkte kleurbereik van het paneel daaraan debet: we meten 91,7 procent van sRGB, terwijl MSI 100 procent dekking belooft.

De grijsafwijking van ons testmodel komt nog hoger uit, gemiddeld op 5,7 dE2000. Dat is voorbij de grens van '5' die we nog als goed hanteren, en tevens hoger dan veel concurrerende modellen. Blijkens de gedetailleerde resultaten is het gammaverloop nogal afwijkend, ook al komt het gemiddelde uit op een keurige 2,19. Er zit teveel rood en groen in de mix, waardoor witte tinten naar paars neigen. Dat zie je ook niet af aan de gemiddelde kleurtemperatuur, een keurige 6790 K.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Testresultaten beeldscherm (gekalibreerd)

Al met al bieden de testresultaten direct de doos nog de nodige mogelijkheden tot verbetering. Gelukkig mist de automatische kalibratie middels de True Color-software zijn uitwerking niet. De kleurweergave is nu beduidend nauwkeuriger geworden, doordat de software het afwijkende grijsverloop effectief heeft weten te corrigeren. De gemiddelde grijsafwijking bedraagt nog slechts 0,9 dE 2000, een uitmuntende score die beter is dan alle andere machines in bovenstaande vergelijking - zij het natuurlijk dat we die niet hebben gekalibreerd. Nog altijd valt de gemiddelde kleurafwijking hoger uit: we meten een gemiddelde van 2,09 dE2000. De afwijking van primaire kleuren komt uit net boven de 3 door het ietwat beperkte kleurbereik. Evengoed is dat een prima resultaat.

Helaas heeft de kalibratie wel gevolgen gehad voor het toch al beperkte contrast van het paneel: dat bedraagt na afloop nog 744:1. Gelukkig neemt de maximale helderheid niet veel af. Het maximum van 251 cd/m2 dat we na kalibratie noteren, is maar zeer nipt lager dan het resultaat zonder kalibratie.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI PS63 Modern 8SC-003NL

MSI PS63 Modern 8SC-003NL

 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.64 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*