MSI Prestige PS63 review: Laptop voor creatievelingen met GTX 1650

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Intern
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur en koeling
 8. 8. Foto's, specificaties en uitgebreide testresultaten
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 7 reacties

Systeemprestaties

In onderstaande grafieken wordt de MSI PS63 aangeduid middels een rood balkje. We hebben het systeem vergeleken met concurrerende luxere laptops en convertibles, die op de Macbook Pro (2018) 13" alle zijn voorzien van een losse videochip. Daaronder behoren ook de MSI PS42 en P65, die we een grijze balk hebben gegeven. Het grootste deel van het testveld is een stuk zwaarder dan de PS63, waarbij enkele systemen ook veel duurder zijn.

CPU: Niet het onderste uit de kan

Alle laptops in deze grafiek beschikken inmiddels over een quadcore-processor, al zijn de verschillen evengoed fors. Bovenin de grafiek vinden we laptops met een processor uit Intels H-serie. Die heeft een beduidend hogere tdp en is bestemd voor mobiele workstations en gaming-laptops. Daarmee bereiken die systemen in de synthetische benchmark Cinebench R15 een 70 tot 100 procent hogere score dan de PS63. Dat zie je overigens wel terug aan het gewicht van die machines: alle zijn ze een stukje zwaarder dan de lichte laptop van MSI.

Het is dus te begrijpen dat de PS63 geen toppositie inneemt, maar ook in vergelijking met systemen met een vergelijkbare processor is de score aan de lage kant. Zoals je al kon verwachten op grond van het restrictieve energiemanagement, haalt MSI zeker niet het onderste uit de kan voor wat betreft de prestaties. Zo scoort de Lenovo Yoga 730 met Core i7-8550U, nota bene één generatie ouder dan de i7-8565U in de PS63, maar liefst 22 procent hoger. De Core i7 in de PS63 zet prestaties neer die eerder vergelijkbaar zijn met een modale Core i5-cpu. Wellicht had MSI die dus beter kunnen inbouwen, want het Core i7-stickertje heeft op deze manier vooral invloed op de prijs van het apparaat.

Videokaart: Zuiniger, maar niet (veel) sneller

Zoals gezegd hebben we erop gelet dat alle systemen in het testveld zijn voorzien van een losse videokaart. De enige uitzondering wordt gevormd door de Apple Macbook Pro (2018) 13", die echter wel weer van een relatief krachtige geïntegreerde videochip is voorzien uit Intels Iris-reeks. Laptops met een vergelijkbaar gewicht en afmetingen als de MSI PS63 hebben vaak hooguit een Nvidia MX150 aan boord. Die zien we ook in dit testveld veel terugkomen en levert weliswaar stukken meer rekenkracht dan Intel UHD Graphics, maar kan in verhouding tot een krachtiger gpu niet echt meekomen.

 • FC5 -Med.
 • -Ultra
 • GTA V -Med.
 • -Ultra
 • RotTR -Med.
 • -Ultra

Op laptops met een krachtige videochip in het vooronder voeren we standaard een reeks game-benchmarks uit om de gpu op de proef te stellen. Beginnend met Far Cry 5 zijn de resultaten van de MSI PS63 niet bepaald indrukwekkend. De framerates zijn twintig tot dertig procent lager dan op de systemen met GTX 1050 Ti in dit testveld. Dat ligt waarschijnlijk niet geheel aan de gpu, zo is goed te zien in de tweede benchmark, GTA V. Op medium-instellingen, waarbij de processor een grotere invloed heeft op het resultaat, valt het resultaat andermaal tegen, maar zetten we de gpu harder aan het werk door ultra-settings te kiezen, dan kan de PS63 ineens goed meekomen met de machines met GTX 1050 Ti. Opnieuw vormt de nogal zuinigjes afgestelde cpu hier een bottleneck, al is ook het geheugen (zie onder) een behoorlijke rem op de prestaties.

Rise of the Tomb Raider leunt nog wat meer op de gpu en in deze benchmarkreeks doet de PS63 het dan ook het best, voor het eerst beter dan de laptops met een GTX 1050 Ti. In vergelijking met de Asus Zenbook Pro UX480, uitgerust met GTX 1050 Max Q, zijn de prestaties vrij consequent zo'n 30 procent beter. Gebaseerd op Nvidia's claims kun je dat opvatten als een teleurstelling, maar de nieuwe Turing-kaart levert wel degelijk een flinke verbetering als het aankomt op zuinigheid. In de laatste van onze zes benchmarks, Rise of the Tomb Raider met ultra-instellingen, doet de PS63 het vijf procent beter dan de Dell XPS 15, voorzien van een GTX 1050 Ti Max Q. Niet echt klinkende cijfers - tot je bedenkt dat de vorige generatie een dertig procent hoger tdp heeft, zelfs in de Max Q-uitvoering zoals we hem bij de Dell terugvinden. Qua stroomverbruik was de GTX 1050 Max Q in de Zenbook Pro UX480 de meest vergelijkbare kaart van de vorige generatie - die verslaat de van Turing voorziene PS63 dus glansrijk.

Geheugen en opslag: Single channel drukt performance

Ons testmodel van de MSI PS63 is voorzien van 16 GB ddr4-werkgeheugen. Dat is prima, maar minder fijn is dat MSI slechts één van de twee geheugenbankjes heeft gevuld. Zodoende draait het werkgeheugen in single-channel, wat performance kost. Gelukkig is het eenvoudig om de PS63 te openen, zodat je na aanschaf nog een tweede reepje kunt bijplaatsen. Zoals je op de onderstaande foto van het binnenwerk kunt zien, kun je niet alleen de ssd vervangen, maar ook nog een tweede exemplaar plaatsen in het vrije m.2-slot. Het is fijn dat je de opslag na aanschaf eenvoudig kunt uitbreiden.

MSI PS63 Modern 8SC-003NL

We hebben de PS63 voorzien van een tweede geheugenreepje om te bepalen hoeveel extra performance je dat oplevert. Zoals blijkt uit onderstaande grafiekenreeks, kan dat een flink prestatieverschil opleveren, zowel in toepassingen die veel leunen op de videokaart als rekentaken die vooral de cpu belasten.

 • Cinebench R15 Multi
 • GTA V -Medium
 • -Ultra

Uit de resultaten blijkt dat je in sommige gevallen zo'n dertig procent aan prestatiewinst kunt boeken door deze eenvoudige ingreep. We vragen ons af waarom MSI die bottleneck gelet ook op de aanschafprijs van de machine heeft laten ontstaan. Zo duur is een tweede geheugenreepje nu ook weer niet.

Voor wat betreft opslag beschikt ons testmodel over een 512 GB grote ssd afkomstig van Kingston, typenummer RBUSNS8154P3512GJ. Dat is meteen ook de enige optie; MSI levert geen varianten van de PS63 met meer of minder opslag. De nvme-ssd levert, zoals onder te zien, niet zo'n snelle doorvoersnelheden als sommige andere laptops in dit segment. Evengoed zijn de scores natuurlijk wel beter dan die van de gemiddelde sata-ssd.

Netwerk: Snel dankzij rappe adapter

Gelukkig heeft MSI niet bespaard op de draadloze netwerkadapter, want we treffen de Intel Dual Band Wireless-AC 9560. De dual-band dual-stream 802.11ac adapter is op papier goed voor een maximale doorvoersnelheid van liefst 1,73 Gbps. Dat theoretische maximum bereiken we zelfs in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday bij lange na niet, zoals gebruikelijk. De MSI PS63 doet het prima, zonder zich in positieve of negatieve zin te onderscheiden van de concurrentie. Snelle Wifi hebben de meeste laptops voor dit bedrag inmiddels wel voor elkaar.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
MSI PS63 Modern 8SC-003NL

MSI PS63 Modern 8SC-003NL

 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.64 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*