Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Intern
 5. 5. Testresultaten: Beeldscherm
 6. 6. Testresultaten: Systeemprestaties
 7. 7. Testresultaten: Accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 18 reacties

Software

De afgelopen jaren zijn er flink wat Chromebooks uitgebracht met een omklapbaar toetsenbord en een aanraakgevoelig scherm. Google heeft Chrome OS geoptimaliseerd voor deze convertibles, en nu durven fabrikanten het aan om de software ook op tablets te installeren. Acer is de eerste met de Chromebook Tab 10, later dit jaar volgt ASUS met de Chromebook Tablet CT100. Android, eveneens van Google, is al jaren te vinden op tablets. De Android-tabletmarkt is alweer even op zijn retour; nieuwe modellen verschijnen nog maar mondjesmaat. Apple zet iOS op zijn – uiteenlopende – iPads. Hoe verhoudt Chrome OS op de tablet zich tot Android en iOS?

Ultralicht OS

Om die vraag te beantwoorden, is het goed om te weten wat Chrome OS is. Dit besturingssysteem gebruikt de Chrome-browser als basis en heeft een kleine, noodzakelijke schil voor de aanvullende zaken. Denk aan een instellingen-menu, een notificatiescherm en een startscherm voor apps. Omdat de software zo licht is, had een Chromebook jarenlang geen hele krachtige hardware nodig. Dat ligt inmiddels wat anders omdat Google zijn Android-appwinkel Play Store beschikbaar heeft gesteld voor Chromebooks. (Bijna) alle Android-apps en -games zijn te installeren. Om de applicaties te draaien, heeft een Chromebook (of in dit geval de Chrome OS-tablet) wel een redelijke processor en voldoende werk- en opslaggeheugen voor nodig. Nieuwere modellen hebben doorgaans daarom wat betere hardware dan hun voorgangers.

Op de Acer Chromebook Tab 10 log je allereerst in met je Google-account. Je kan een zescijferige pincode instellen om het apparaat te beveiligen. Smart Lock wordt ook ondersteund. Heb je een Android-smartphone met hetzelfde Google-account, dan kan je instellen dat de tablet geen pincode vraagt als je je toestel bij je hebt. Bij het installeren van de Chromebook Tab 10 kregen we de melding dat we twaalf apps van ‘andere apparaten’ konden mee-installeren. Dat zijn er veel minder dan de 120 apps die op onze toestellen staan. Vreemd, vooral omdat de tablet alle Android-apps ondersteunt. Na het afronden van de installatie zagen we dat de resterende apps op de achtergrond gedownload werden. Waarom dit ongevraagd gebeurde en waarom ze niet in het installatiemenu getoond werden, is onduidelijk.

Geavanceerde zoekbalk

Na het voltooien van de installatie krijg je het startscherm van Chrome OS te zien. Deze launcher werkt zowel horizontaal als verticaal en heeft heel wat te bieden. Het leeuwendeel van het display bestaat uit app-icoontjes. Door omhoog en omlaag te vegen of op de puntjes rechts in het midden te drukken, zie je al je apps. Boven de app-icoontjes staat een rij met woorden en kleine icoontjes van recent gebruikte apps en tabbladen. Dit kan handig zijn, maar ook wat rommelig overkomen. Helemaal bovenin vind je een geavanceerde zoekbalk. Die zoekt bestanden op de tablet, (in) apps en online via de Google-zoekfunctie. Dit werkt naar behoren. De zoekbalk zou nog completer zijn als hij ook instellingen als ‘wifi’ en ‘smart lock’ zou tonen. Als je daar nu naar zoekt, krijg je internetresultaten te zien.

Onderin het scherm vind je in het midden icoontjes van actieve en recent en/of vaak gebruikte apps. Uiterst links is een terugknop geplaatst met daarnaast een thuisknop. Rechts staat een multitaskknop die alle apps toont die die op de achtergrond actief worden gehouden. Daarnaast staan icoontjes voor wifi, de batterij en de tijd. Klik je op één van deze drie icoontjes dan opent een vrij groot scherm met je notificaties en snelkoppelingen naar instellingen. Je kan hier ook het volume en de schermhelderheid regelen, de tablet aan- en uitzetten en van Google-account wisselen. Tenslotte vind je er een knop naar het volledige instellingen-menu.

Het startscherm van de Chromebook Tab 10 bevat een aantal misleidende icoontjes, onder andere van YouTube en Gmail. Die ogen als een Android-app, maar na een klik opent de Chrome-browser een tabblad met bijvoorbeeld youtube.com. De YouTube-app moet je zelf installeren uit de Play Store. De logica ontgaat ons, want op een tablet is de YouTube-app gebruiksvriendelijker dan de website.

Chrome én Android

De Chromebook Tab 10 gebruikt net als Chromebooks de volledige Chrome-versie. Dit betekent dat je de desktopweergave krijgt en de Chrome Web Store met extensies. De extensies die wij gebruiken, waaronder Pocket, Google Keep, Gyazo en Google Drive, werken naar behoren. Dit geldt ook voor de Chrome Remote desktop-functie. Je kan ook instellen dat je berichten kan verzenden en ontvangen op de tablet. Dit gaat via de Google Berichten-app op je smartphone, waarbij de tablet de ‘berichten voor het web’-functie gebruikt. Er is ook een uitgebreide bestanden-app geïnstalleerd.

De Play Store-appwinkel is voorgeïnstalleerd op de Chromebook Tab 10. Je kan alle apps en games installeren en draaien. In dit opzicht doet een Chrome OS-tablet dus niet onder voor een Android-tablet. En net als op een Android-tablet kan je twee apps naast of onder elkaar gebruiken. Dit werkt naar behoren, al ondersteunen niet alle apps deze functie. Vervelend is dat vooraf niet duidelijk is of een app geschikt is voor de splitmodus; daar kom je pas achter als je het probeert.

Lange ondersteuningsperiode

De Acer Chromebook Tab 10 krijgt software-ondersteuning tot augustus 2023. Dit is te lezen op de Google-website. Op moment van publicatie krijg je dus nog vierenhalf jaar updates, wat vergelijkbaar is met een iPad en langer dan praktisch alle Android-tablets. Overigens kan je ook een officiële bèta van Linux installeren op de tablet. Dit gaat eenvoudig via de instellingen van het apparaat, waarna er 300MB aan data gedownload wordt. De bèta die wij op de peildatum 29 april 2019 hebben getest, was praktisch onbruikbaar. De software was erg traag, liep soms tien seconden vast en sommige apps startten niet op.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

 • 4 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 0.55 kg
 • Chrome OS

390,00 €

2 winkels
Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

 • Rockchip RK3288
 • 4 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • ARM Mali-T864
 • 32 GB
 • Qwerty
 • 0.52 kg
 • Chrome OS

323,00 €

1 winkel
0
*