Acer Chromebook Tab 10 review: De eerste tablet met Chrome OS

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Intern
 5. 5. Testresultaten: Beeldscherm
 6. 6. Testresultaten: Systeemprestaties
 7. 7. Testresultaten: Accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Chrome OS is al langere tijd succesvol op laptops en convertibles, maar tot nu toe verschenen er geen tablets met Google's lichte besturingssysteem. De recent geïntroduceerde Acer Chromebook Tab 10 brengt daarin verandering. De eerste Chrome OS tablet biedt een iPad-achtig schermformaat alsmede een lage introductieprijs. Hoe bevalt Chrome OS op tabletformaat - en is de Chromebook Tab 10 een goede tablet?

Chrome OS is inmiddels een populair alternatief voor Microsoft Windows aan het worden. Nog altijd is het lichtgewicht besturingssysteem gebouwd rondom de Chrome-browser, met de mogelijkheden van Chrome én de aanwezigheid van de Google Play Store die we kennen van Android-toestellen. Het systeem vereist geen al te snelle hardware om toch soepeltjes te raden. Zodoende is Google's OS bijvoorbeeld populair in het onderwijs: studenten worden niet op kosten gejaagd met peperdure systemen. Bovendien is het systeem relatief makkelijk te gebruiken - en niet onbelangrijk, te beheren.

Tot nu toe verschenen vooral Chromebooks, zoals de naam al zegt laptops en convertibles met Chrome OS. Ook kwamen enkele fabrikanten met Chrome OS desktops (Chromebox) en all-in-ones. Het wachten was nog op een tablet met Chrome OS. Dit jaar is het dan zover en brengen Google en partners dit jaar de eerste tablets met Chrome OS uit.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

De Acer Chromebook Tab 10 strijkt met de eer om als allereerste Chrome OS tablet op de markt te komen. Hoewel de naamgevers van Acer er nog niet zo zeker van lijken - 'Chromebook', of 'Tab'? - is de Chromebook Tab toch echte tablet. Een apart toetsenbordgedeelte om 'm toch als een soortement laptopje te gebruiken, is er niet. Het 9,7 inch apparaat gaat met zijn verkoopprijs van 349 euro de concurrentie aan met midrange Android-tablets en de goedkoopste Apple iPad, voorzien van een precies even groot scherm. We zijn benieuwd hoe Chrome OS op tabletformaat bevalt - en eveneens of Acer met de Chromebook Tab 10 een succesvolle tablet weet af te leveren.

Acer Chromebook Tab 10 in het kort

De Acer Chromebook Tab 10 is de eerste tablet met Chrome OS, dat voorheen voorbehouden was aan laptops en mini-pc's. Onze tests en praktijkervaringen wijzen uit dat deze eerste poging niet met vlag en wimpel slaagt. De Chromebook Tab 10 is bovengemiddeld groot en zwaar, de camera’s zijn slecht en de accuduur is niet bijzonder. De geïntegreerde styluspen is een leuke, onderscheidende extra - die niet helemaal lekker uit de verf komt. Bovendien is de tablet traag en dat merk je voortdurend. De Chrome OS-software heeft als voordelen dat je profiteert van de volledige Chrome-browser en de Google Play Store en jarenlang updates. Het besturingssysteem kent echter ook wat onvolkomenheden en opmerkelijke zaken die Google kan (en hopelijk gaat) verbeteren.

 • Groot en zwaar
 • Slechte camera's
 • Matige accuduur
 • ChromeOS nog niet voldoende volwassen voor deze toepassing
 • Geïntegreerde stylus
 • ChromeOS biedt jarenlange update garantie
 • Volledige Chrome browser én Android Play Store

Uiterlijk

De Acer Chromebook Tab 10 meet 238,2 x 172,2 bij 10 millimeter en weegt 550 gram. Niet alleen is het apparaat dikker dan de meeste andere tablets, het gewicht is ook aan de hoge kant. De 9,7 inch iPad (2018) weegt 469 gram en de 10,5 inch Samsung Galaxy Tab S5e is met 400 gram nog lichter. Een duidelijke verklaring lijkt er niet te zijn. De tablet is namelijk van lichtgewicht kunststof en heeft een relatief kleine batterij (waarover later meer). Door zijn afmetingen en het hogere gewicht is de Chromebook Tab 10 niet geschikt voor (langer) éénhandig gebruik.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

De achterkant van de Acer-tablet heeft een ribbelpatroon dat redelijk wat grip biedt. Houd er wel rekening mee dat deze afwerking een snerpende pieptoon produceert als je er met je nagels overheen krast. Op de linkerbovenhoek zit een camera. De onderkant van de tablet huisvest een grote sticker, drie luidsprekers en een usb-c-aansluiting. Op de rechterzijkant zitten alleen twee forse stickers, terwijl op de linkerzijkant meer te vinden is. Bovenin is de aan- en uitknop geplaatst, met daaronder een heel klein lampje dat oranje of groen licht geeft tijdens het opladen van de accu. Je vindt er ook de volumeknoppen en een micro-sd-slot. Een klepje ontbreekt, waardoor de kaartlezer gevoeliger is voor water en vuil. Op de bovenkant van de behuizing tref je een 3,5mm-audiopoort, microfoon en nog eens drie luidsprekers aan.
De aanwezigheid van de 3,5mm-audioaansluiting is niet meer vanzelfsprekend op tablets. Apple schrapte de poort op de iPad Pro 2018-modellen en ook de nieuwere Samsung Galaxy Tab S5e ontbeert de vertrouwde aansluiting.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Het vooraanzicht van de Chromebook Tab 10 is een 9,7 inch display met vrij brede randen aan de boven-, onder- en zijkanten. Op de onderste rand is het Acer-logo geplaatst. Boven het scherm zit een frontcamera. De stereo speakers kunnen hard genoeg om een video te kijken. De geluidskwaliteit is echter niet indrukwekkend. Voor beter geluid kan je een goede koptelefoon of speaker aansluiten via de 3,5mm-poort of bluetooth-verbinding.

Geïntegreerde styluspen

Noemenswaardig is dat de tablet beschikt over een geïntegreerde Wacom-styluspen. Die is horizontaal weggewerkt in de linkerzijkant van het apparaat. De pen, welke slechts een paar gram weegt, schuift eenvoudig in en uit. Bij het uitschuiven toont het display een menu met vijf stylustools. Je kan eenvoudig een screenshot maken, je favoriete notitie-app starten of het vergrootglas of de ‘laserpen’ gebruiken. Deze functies werken prima, wat ook geldt voor de styluspen. Die houdt prettig vast en schrijft en tekent goed.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Het schrijven op het scherm gaat met een kleine maar merkbare vertraging en de pen is voor zover we konden testen niet drukgevoelig. Of je hard of zacht drukt maakt niet uit: je krijgt geen dikkere of dunnere penstreep. De styluspen is dus niet zo geavanceerd als de Apple Pencil of het pennetje van Samsung Galaxy Note-toestellen.

Camera

Bijna elke tablet heeft een camera op de voor- en achterkant, zo ook de Acer Chromebook Tab 10. De camera achterop fotografeert in 5 megapixel. De resultaten maken weinig indruk. Foto’s zijn snel bewogen, hebben weinig detail en tonen fletse kleuren. De camera heeft ook moeite met het daglicht dat door de ramen naar binnen schijnt.


De kwaliteit van de frontcamera is niet om over naar huis te schrijven.

De 2 megapixel frontcamera presteert nog slechter. Selfies ogen erg korrelig, alsof ze geladen worden via een langzame internetverbinding. De beroerde kwaliteit is opmerkelijk, want we vermoeden dat de meeste tabletgebruikers de frontcamera meer gebruiken dan de camera op de achterkant. Een tablet leent zich onder andere voor videobellen, maar de Chromebook Tab 10 laat het afweten.

Software

De afgelopen jaren zijn er flink wat Chromebooks uitgebracht met een omklapbaar toetsenbord en een aanraakgevoelig scherm. Google heeft Chrome OS geoptimaliseerd voor deze convertibles, en nu durven fabrikanten het aan om de software ook op tablets te installeren. Acer is de eerste met de Chromebook Tab 10, later dit jaar volgt ASUS met de Chromebook Tablet CT100. Android, eveneens van Google, is al jaren te vinden op tablets. De Android-tabletmarkt is alweer even op zijn retour; nieuwe modellen verschijnen nog maar mondjesmaat. Apple zet iOS op zijn – uiteenlopende – iPads. Hoe verhoudt Chrome OS op de tablet zich tot Android en iOS?

Ultralicht OS

Om die vraag te beantwoorden, is het goed om te weten wat Chrome OS is. Dit besturingssysteem gebruikt de Chrome-browser als basis en heeft een kleine, noodzakelijke schil voor de aanvullende zaken. Denk aan een instellingen-menu, een notificatiescherm en een startscherm voor apps. Omdat de software zo licht is, had een Chromebook jarenlang geen hele krachtige hardware nodig. Dat ligt inmiddels wat anders omdat Google zijn Android-appwinkel Play Store beschikbaar heeft gesteld voor Chromebooks. (Bijna) alle Android-apps en -games zijn te installeren. Om de applicaties te draaien, heeft een Chromebook (of in dit geval de Chrome OS-tablet) wel een redelijke processor en voldoende werk- en opslaggeheugen voor nodig. Nieuwere modellen hebben doorgaans daarom wat betere hardware dan hun voorgangers.

Op de Acer Chromebook Tab 10 log je allereerst in met je Google-account. Je kan een zescijferige pincode instellen om het apparaat te beveiligen. Smart Lock wordt ook ondersteund. Heb je een Android-smartphone met hetzelfde Google-account, dan kan je instellen dat de tablet geen pincode vraagt als je je toestel bij je hebt. Bij het installeren van de Chromebook Tab 10 kregen we de melding dat we twaalf apps van ‘andere apparaten’ konden mee-installeren. Dat zijn er veel minder dan de 120 apps die op onze toestellen staan. Vreemd, vooral omdat de tablet alle Android-apps ondersteunt. Na het afronden van de installatie zagen we dat de resterende apps op de achtergrond gedownload werden. Waarom dit ongevraagd gebeurde en waarom ze niet in het installatiemenu getoond werden, is onduidelijk.

Geavanceerde zoekbalk

Na het voltooien van de installatie krijg je het startscherm van Chrome OS te zien. Deze launcher werkt zowel horizontaal als verticaal en heeft heel wat te bieden. Het leeuwendeel van het display bestaat uit app-icoontjes. Door omhoog en omlaag te vegen of op de puntjes rechts in het midden te drukken, zie je al je apps. Boven de app-icoontjes staat een rij met woorden en kleine icoontjes van recent gebruikte apps en tabbladen. Dit kan handig zijn, maar ook wat rommelig overkomen. Helemaal bovenin vind je een geavanceerde zoekbalk. Die zoekt bestanden op de tablet, (in) apps en online via de Google-zoekfunctie. Dit werkt naar behoren. De zoekbalk zou nog completer zijn als hij ook instellingen als ‘wifi’ en ‘smart lock’ zou tonen. Als je daar nu naar zoekt, krijg je internetresultaten te zien.

Onderin het scherm vind je in het midden icoontjes van actieve en recent en/of vaak gebruikte apps. Uiterst links is een terugknop geplaatst met daarnaast een thuisknop. Rechts staat een multitaskknop die alle apps toont die die op de achtergrond actief worden gehouden. Daarnaast staan icoontjes voor wifi, de batterij en de tijd. Klik je op één van deze drie icoontjes dan opent een vrij groot scherm met je notificaties en snelkoppelingen naar instellingen. Je kan hier ook het volume en de schermhelderheid regelen, de tablet aan- en uitzetten en van Google-account wisselen. Tenslotte vind je er een knop naar het volledige instellingen-menu.

Het startscherm van de Chromebook Tab 10 bevat een aantal misleidende icoontjes, onder andere van YouTube en Gmail. Die ogen als een Android-app, maar na een klik opent de Chrome-browser een tabblad met bijvoorbeeld youtube.com. De YouTube-app moet je zelf installeren uit de Play Store. De logica ontgaat ons, want op een tablet is de YouTube-app gebruiksvriendelijker dan de website.

Chrome én Android

De Chromebook Tab 10 gebruikt net als Chromebooks de volledige Chrome-versie. Dit betekent dat je de desktopweergave krijgt en de Chrome Web Store met extensies. De extensies die wij gebruiken, waaronder Pocket, Google Keep, Gyazo en Google Drive, werken naar behoren. Dit geldt ook voor de Chrome Remote desktop-functie. Je kan ook instellen dat je berichten kan verzenden en ontvangen op de tablet. Dit gaat via de Google Berichten-app op je smartphone, waarbij de tablet de ‘berichten voor het web’-functie gebruikt. Er is ook een uitgebreide bestanden-app geïnstalleerd.

De Play Store-appwinkel is voorgeïnstalleerd op de Chromebook Tab 10. Je kan alle apps en games installeren en draaien. In dit opzicht doet een Chrome OS-tablet dus niet onder voor een Android-tablet. En net als op een Android-tablet kan je twee apps naast of onder elkaar gebruiken. Dit werkt naar behoren, al ondersteunen niet alle apps deze functie. Vervelend is dat vooraf niet duidelijk is of een app geschikt is voor de splitmodus; daar kom je pas achter als je het probeert.

Lange ondersteuningsperiode

De Acer Chromebook Tab 10 krijgt software-ondersteuning tot augustus 2023. Dit is te lezen op de Google-website. Op moment van publicatie krijg je dus nog vierenhalf jaar updates, wat vergelijkbaar is met een iPad en langer dan praktisch alle Android-tablets. Overigens kan je ook een officiële bèta van Linux installeren op de tablet. Dit gaat eenvoudig via de instellingen van het apparaat, waarna er 300MB aan data gedownload wordt. De bèta die wij op de peildatum 29 april 2019 hebben getest, was praktisch onbruikbaar. De software was erg traag, liep soms tien seconden vast en sommige apps startten niet op.

Intern

De Acer Chromebook Tab 10 beschikt over een RK3399-SoC afkomstig van het Chinese Rockchip. We zien die fabrikant niet zo heel vaak terug, al kwamen we Rockchip-SoC's eerder weleens tegen in budget Android tablets. De RK3399 is een van de nieuwere chipsets van de fabrikant.

De RK3399 beschikt over vier rekenkernen op basis van het Cortex A72-ontwerp van Arm, dat inmiddels zo'n vier jaar oud is. Het processorgedeelte doet zijn werk op maximaal 1,8 GHz. Voor de grafische taken is een Mali-T864 gpu aanwezig. Het geheel wordt bijgestaan door 4 GB LPDDR3-werkgeheugen. Het opslaggeheugen meet 32 GB, waarvan zo’n 25 GB beschikbaar is voor jouw apps en andere media. Je kan het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaartje. Bij aanschaf van de tablet kan je ook kosteloos 100GB opslagruimte in Google Drive claimen – een cadeautje van Google dat overigens bij alle Chrome OS-apparaten wordt geleverd.

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Het apparaat kan via zijn excentrisch geplaatste usb-c 3.1 Gen1-aansluiting DisplayPort audio- en video-output leveren. Je kunt dus ook een extern beeldscherm aansluiten op deze tablet. Daarnaast ondersteunt de poort randapparatuur als een muis, toetsenbord en geheugendrager. De tablet werkt met bluetooth 4.1 en wifi 802.11ac. Er is geen simkaartslot, dus de Chromebook Tab 10 ondersteunt geen mobiel internet en/of bellen en sms’en. Dit is noemenswaardig omdat er Chromebooks te koop zijn die wel geschikt zijn voor mobiel internet.

Testresultaten: Beeldscherm

De Chromebook Tab 10 is uitgerust met een 9,7 inch scherm met een QXGA-resolutie van 2048 bij 1536 pixels en een pixeldichtheid van 264 ppi. Het apparaat gebruikt een lcd-paneel met ips-technologie en een schermverhouding van 4:3. Het display is erg gevoelig voor vingerafdrukken.

We hebben de schermen van deze Chromebooks zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Uit onze test blijkt dat het scherm goede resultaten neerzet.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

De maximale helderheid en de zwartwaarde zijn gemiddeld, terwijl het contrast hoger is dan van tablets van Apple, Samsung en Asus. Enkele Chromebooks bieden wel een hoger contrast dan de Acer-tablet. De kleurafwijking zit met 4 onder de grens van 5, wat goed is en beter dan de meeste Chromebooks. Dit geldt ook voor de grijsafwijking. 

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/BlueAcer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Testresultaten: Systeemprestaties

De meeste onderdelen van onze vaste benchmarksuite voor convertibles kunnen we op deze Chromebooks niet draaien. Gelukkig kunnen de systemen tegenwoordig wel Android-benchmarks draaien om een indruk te krijgen van het prestatieniveau. In de vorm van CrXPRT is er nu ook een benchmark specifiek gericht op Chromebooks, die voor het berekenen van de totaalscore taken simuleert die je met zo'n apparaat uitvoert. WebXPRT is een soortgelijke, webgebaseerde benchmark.

 • CrXPRT 2015 Totaalscore
 • WebXPRT 2015 Totaalscore

De CrXPRT-test maakt duidelijk dat de Rockchip-processor in de Chromebook Tab 10 niet is opgewassen tegen de chips in traditionele Chromebooks. Dat is niet gek, want die laptops hebben krachtigere hardware. Met een score van 87 eindigt de Acer-tablet onderaan, al wil dat niet zeggen dat hij langzaam is. De WebXPRT-benchmark geeft daar duiding bij. De Chromebook Tab 10 moet het afleggen tegen (duurdere) Chromebooks, maar wint van de geteste Android-tablets. De iPads zijn afwezig omdat ze de test niet ondersteunen.

 • Geekbench 4.1 - Single
 • Geekbench 4.1 - Multi

In Geekbench 4.1, een andere benchmarktest, scoort de tablet niet hoog. De resultaten zijn vergelijkbaar met een goedkopere Android-tablet. Duurdere tablets en Chromebooks zijn aanzienlijk krachtiger, met de iPad als koploper. De mindere prestaties komen in de praktijk nog duidelijker naar voren. De Chromebook Tab 10 is aan de langzame kant en dat merk je niet alleen bij het opstareten van apps. Ook het wisselen tussen apps, het openen van het instellingen-menu en het simpelweg vegen over het startscherm gaan gepaard met vertragingen. Een vergelijkbaar geprijsde Android-tablet is ook geen snelheidsmonster, maar naar ons idee heeft de Chromebook Tab 10 het zwaarder. Aan de software zou het niet moeten liggen: Chrome OS is lichter dan Android.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write

Dat zien we ook terug in de opstarttijd van de Chromebook Tab 10. Hoewel niet in de grafiek meegenomen, start de Acer-tablet veel sneller op dan Android-tablets en iPads. En, best bijzonder, hij is ook vlugger dan de geteste Chromebooks. Die draaien ook op Chrome OS. Mogelijk gebruikt de tablet een nog lichtere versie die dus sneller gereed is.

Testresultaten: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Chromebook Tab 10 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 4500 mAh. Dat is relatief klein voor een tablet met een 9,7 inch hogeresolutie display. De iPad (2018, wifi) en vergelijkbare Samsung-tablets hebben grotere accu’s. Chromebooks, voorzien van iets grotere displays, zijn ook voorzien van grotere accu’s. Acer belooft dat de batterij van de tablet tot 9 uur meegaat op een acculading.

In onze browser accutest zetten we de schermhelderheid op 180 cd/m2 en kijken we hoe lang de batterij het volhoudt. De Chromebook Tab 10 noteert 584 minuten, een gemiddelde score. Er zijn Chromebooks die aanzienlijk langer en korter meegaan voordat ze aan de oplader moeten. Voor Android-tablets en iPads gebruiken we een andere browser accutest. Het verschil is dat de schermhelderheid met 250 cd/m2 hoger is, waardoor de batterij sneller leegloopt. Ter indicatie hebben we de testresultaten van relevante tablets in onderstaande grafiek gezet. Een aantal Android-tablets houden het – mede dankzij hun grotere accu’s – relatief én absoluut langer uit dan de Chromebook Tab 10.

Tenslotte hebben we ook de CrXPRT accutest gedraaid op de Acer-tablet, opnieuw met een schermhelderheid van 180 cd/m2. Vrij opmerkelijk is dat het apparaat onderaan eindigt en dus minder energiezuinig is dan de traditionele Chromebooks. Het verschil met de HP Chromebook 14 is slechts achttien minuten, maar in de browser accutest presteert de Chromebook Tab 10 aanzienlijk beter dan de HP-laptop.

Bij de Acer Chromebook Tab 10 krijg je een usb-c-oplader die anders is dan je misschien denkt. Want waar de meeste tablets geleverd worden met een losse usb-kabel en een compacte stekker, komt de Acer-tablet met een ac-oplader die ook van een moderne laptop had kunnen zijn. De lader pompt maximaal 45W, wat veel hoger is de opladers van Android-tablets en iPads. De accu – die zoals eerder gezegd relatief klein is – laadt dan ook vlot op. Je kan ook een andere USB Power Delivery-oplader (maximaal 45W) gebruiken voor de Chromebook Tab 10. Neem je een andere usb-c-oplader met een lager Wattage, dan duurt het logischerwijs langer voordat de accu weer vol is.

Specificaties en foto's

Hier vind je alle specificaties en foto's van de Acer Chromebook Tab 10.

Algemeen
 
MerkAcer
ProductnaamChromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue
ProductcodeNX.H0BEH.001
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTablet
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieRockchip
Processor typeRockchip RK3288
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Aantal processorcores4
Type ARM processorcoreARM Cortex-A72
Geheugen capaciteit4 GB
Type geheugenDDR3
Scherm
Scherm diagonaal9.7 inch
Resolutie2048x1536
Verhouding4:3
Pixeldichtheid264 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeMali-T864
Opslag
Totale opslagcapaciteit32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen24.97 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit32 GB
Harddisk/SSD 1 soorteMMC
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie2.1 MPixel
Tweede camera
Tweede cameraresolutie0.9 MPixel
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)4500 mAh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal515 gram
Afmeting - Breedte17.2 cm
Afmeting - Diepte23.8 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.2 cm
Software
BesturingssysteemGoogle Chrome OS
Besturingssysteem (serie)Google Chrome OS
Aantal bits OS64 bit
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Platform onafhankelijke tests
Jetstream 1.129380
Google Octane10364
WebXPRT 2015 - Totaalscore198
WebXPRT 2015 - Photo Enhancement864 ms
WebXPRT 2015 - Organize Album5018 ms
WebXPRT 2015 - Stock Option Pricing526 ms
WebXPRT 2015 - Local Notes331 ms
WebXPRT 2015 - Sales Graphs1361 ms
WebXPRT 2015 - Explore DNA Sequencing2022 ms
CrXPRT 2015 Performance87
CrXPRT 2015 Photo Effects935 ms
CrXPRT 2015 Face Detection Js6526 ms
CrXPRT 2015 Offline Notes325 ms
CrXPRT 2015 Stocks Dashboard518 ms
CrXPRT 2015 DNA Sequence Analysis1347 ms
CrXPRT 2015 3D Shapes18613 ms
CrXPRT 2015 Photo Collage3102 ms
Windows benchmarks
Opstarttijd5.73 sec.
Android benchmarks
PCMark Android - Storage 1.08963
PCMark Android - Work 2.0 Performance4973
PCMark Android - Web Browsing 2.05317
PCMark Android - Video Editing4215
PCMark Android - Writing 2.04493
PCMark Android - Photo Editing 2.07270
Android & iOS
Geekbench 4.1 - Multi3199
Geekbench 4.1 - Single1313
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.1 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle1.2 W
Browser accutest - 180 cd/m2584 min.
CrXPRT accutest - 180 cd/m2600 min.
CrXPRT accutest Performance - 180 cd/m287
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur6825 K
Helderheid wit380.31 cd/m²
Helderheid zwart0.31 cd/m²
Contrast1226.8 : 1
Gamma2.22
Gamma (afwijking van 2,2)0.02
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)4.45
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)4.37
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)4.55
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.87
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)3.41
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)2.38
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)5.37
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)3.7
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)4.16
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.95
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)3.17
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)2.35
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.2

Conclusie

De Acer Chromebook Tab 10 is een bijzonder nieuw product. Het is de eerste tablet met Chrome OS, het besturingssysteem dat voorheen voorbehouden was aan de Chromebook (laptop) en Chromebox (mini-pc). Met de 9,7 inch Chrome OS-tablet gaan Google en Acer voor het eerst rechtstreeks de concurrentie aan met de grotere Android-tablets en de 9,7 inch iPad (2018, wifi).

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

De benchmarks en praktijktest wijzen uit dat deze eerste poging niet met vlag en wimpel slaagt. In vergelijking met een reguliere tablet is de Chromebook Tab 10 bovengemiddeld groot en zwaar, zijn de camera’s slecht en is de accuduur niet bijzonder. De geïntegreerde styluspen is een leuke, onderscheidende extra - die niet helemaal lekker uit de verf komt. Groot minpunt zijn de prestaties bij dagelijks gebruik. De tablet is eenvoudig gezegd traag en dat merk je voortdurend. De Chrome OS-software heeft als voordelen dat je profiteert van de volledige Chrome-browser en de Google Play Store en jarenlang updates. Het besturingssysteem kent echter ook wat onvolkomenheden en opmerkelijke zaken die Google kan (en hopelijk gaat) verbeteren.

Vergelijk je de Chromebook Tab 10 met een Chromebook, dan mist hij een toetsenbord en meer fysieke aansluitmogelijkheden. Hij moet het ook afleggen qua prestaties en accuduur. De Acer Chromebook Tab 10 is dan ook meer tablet dan Chromebook, maar voor 349 euro zijn er betere tablets te koop. We zijn benieuwd of komende Chrome OS-tablets meer weten te overtuigen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K0PN

 • Tablet
 • 4 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 550 gram
 • Google Chrome OS

309,90 €

1 winkel
Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

Acer Chromebook Tab 10 D651N-K4H7 32GB Black/Blue

 • Tablet
 • Qwerty
 • Rockchip RK3288
 • 4 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • Mali-T864
 • 32 GB
 • 515 gram
 • Google Chrome OS
Niet verkrijgbaar
0
*