Samsung Galaxy Tab A 2018 review: Betaalbare Android-tablet

44 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en features
 3. 3. Software
 4. 4. Intern
 5. 5. Testresultaten: Beeldscherm
 6. 6. Testresultaten: Systeemprestaties
 7. 7. Testresultaten: Accuduur
 8. 8. Specificaties en foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 44 reacties

Software

Alle bekende elektronicabedrijven die geen Apple heten, installeren het Android-besturingssysteem op hun tablet. Zo ook Samsung. De Galaxy Tab A draait op Android 8.1 (Oreo), dat in het najaar van 2017 uitkwam. Oreo is vorig jaar opgevolgd door 9.0 (Pie), maar deze software-update is op de peildatum 14 mei nog niet beschikbaar voor de tablet. Wanneer de update komt is nog onduidelijk. Over een paar maanden verschijnt overigens Android 10.0 (Q).

Samsung Experience 9.5

Samsung heeft zijn Experience 9.5-softwareschil over Android Oreo gelegd. Deze schil wijzigt de look and feel van het besturingssysteem en voegt een aantal functies en apps toe. De Experience-schil is de voorloper van Samsungs OneUI. Laatstgenoemde softwareschil is visueel rustiger en is geoptimaliseerd voor grote schermen. Nieuwere Samsung-toestellen als de Galaxy S9- en S10-series en de Galaxy Tab S5e draaien op Android 9.0 met OneUI. Het is niet duidelijk of de Galaxy Tab A 2018 (10,5) wordt bijgewerkt naar OneUI. Op dit moment moet je het met de Experience-schil doen.

De Experience-software werkt uiteraard zowel in de horizontale als de verticale stand. Het startscherm toont standaard alle app-icoontjes, net als de iPad. Een veegbeweging opent Finder; het scherm waar je kunt zoeken naar apps, instellingen en bestanden op de tablet. Veeg je op het scherm met twee vingers naar elkaar dan kan je de achtergrond aanpassen, widgets toevoegen en de instellingen van het startscherm openen. In die instellingen kan je onder andere aangeven dat één veegbeweging op het startscherm niet Finder maar de applade met alle geïnstalleerde apps opent.

Navigeren via veegbewegingen

Veeg je op het startscherm van links naar rechts dan opent het Bixby Home-scherm. Bixby is Samsungs alternatief voor Google Assistent en Amazon Alexa. Om zo relevant mogelijk te zijn, heeft Bixby toegang nodig tot onder meer je agenda en contacten. Het is aan jou of je gebruik wilt maken van Bixby. Persoonlijk vinden wij de digitale butler minder geavanceerd en nuttig dan bijvoorbeeld Google’s Assistent. Zonder toegang tot je persoonlijke informatie schotelt Bixby Home je informatie voor over muziek, games, sport, politiek en video.

Door vanaf de bovenste schermrand naar beneden te vegen, krijg je het notificatiepaneel te zien. Hier zie je naast app-meldingen ook de belangrijkste snelle instellingen zodat je met één druk op de knop bijvoorbeeld wifi en bluetooth kan in- of uitschakelen. Veeg je nogmaals naar beneden dan openen alle snelle instellingen en de balk om de schermhelderheid te regelen. Onderin het scherm zijn drie softwarematige knoppen geplaatst. De knop om te wisselen tussen recent gebruikte apps zit links. In het midden vind je de thuisknop en rechts zit de terugknop. In de instellingen kan je ervoor kiezen om de positie van de recente apps- en terug-knoppen om te wisselen. Door de thuisknop een seconde in te drukken, opent de Google Assistent.

Het is mogelijk om twee apps naast of onder elkaar gebruiken. Let er wel op dat lang niet alle (Samsung)apps deze functie ondersteunen. Veel populaire apps, waaronder die van Google, zijn wel geschikt. Je herkent ondersteunde apps aan het balk-icoontje in het venster met recent gebruikte apps. Je kan één of meerdere apps ook in een kleiner venster boven een andere app laten zweven. Via zo’n pop-up-venster kan je bijvoorbeeld een video blijven kijken terwijl je in een andere app bezig bent. Ook hierbij geldt dat lang niet alle apps compatibel zijn.
Het instellingenscherm toont alle instellingencategorieën op de linkerkant van het display. Als je op zo’n categorie klikt, verschijnen de details op de rechterkant. Deze ontwerpkeuze maakt slim gebruik van het grotere tabletscherm. Andere Samsung-apps doen dit even tot iets minder goed. Niet handig is dat sommige instellingen of Samsung-apps belangrijke knoppen bovenin het scherm tonen. Je moet vaak meer moeite doen om zo’n knop met je hand te bereiken.

Overtollige apps

Op de tablet zijn vooraf een aantal applicaties geïnstalleerd. Naast de gebruikelijke Google-apps gaat het om liefst vijftien apps van Samsung, en die zijn niet allemaal even nodig. Een eigen agenda, rekenmachine, email, browser en contacten: daar zijn allemaal goede vervangers voor van Google en andere partijen. Vervelend is dat je deze apps niet kan verwijderen of uitschakelen. Microsoft installeert ook een vijftal apps op de tablet. Deze apps, waaronder Word en Skype, kunnen nuttig zijn. Als je ze niet nodig hebt, kan je ze alleen uitschakelen, niet verwijderen. De apps nemen dus nog steeds opslaggeheugen in. Het zou Samsung sieren om gebruikers de mogelijkheid te geven om overtollige apps volledig te verwijderen.

De vooraf geïnstalleerde Galaxy Store-winkel is een minder uitgebreid alternatief voor de Play Store, met aanbevelingen van Samsung. Wij zien één reden om de app te gebruiken en dat is omdat Samsung soms gratis goodies weggeeft aan zijn smartphone- en tabletgebruikers. Die extra’s, bijvoorbeeld een digitale bioscoopbon, ontvang je via de Galaxy Store-app.

Updatebeleid

Samsung garandeert software-updates tot minimaal augustus 2020. Wie de Tab A nu koopt, kan dus nog rekenen op meer dan een jaar softwareondersteuning. Dat lijkt te betekenen dat de tablet wordt bijgewerkt naar Android 10.0 Q, dat in het najaar uitkomt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren en zo ja wanneer, moet Samsung nog bekendmaken. Vermoedelijk volgt er eerst een update naar Android 9.0 (Pie), dat al sinds augustus 2018 beschikbaar is.

Als het gaat om beveiligingsupdates, krijgt de Tab A elk kwartaal een patch. Dat is minder vaak dan Google graag ziet – de Android-maker stelt maandelijks een update beschikbaar. Samsung belooft beveiligingsupdates tot tenminste augustus 2020. Overigens krijgen andere, duurdere Samsung-tablets ook slechts elke drie maanden een update. Het gaat onder andere om de Galaxy Tab S5e en Galaxy Tab S4.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy Tab A 2018 10.5" 32GB Black

Samsung Galaxy Tab A 2018 10.5" 32GB Black

 • Android
 • 11 inch
 • 1920x1200
 • 32 GB
 • 3 GB
 • 529 gram
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy Tab A 2018 10.5" 32GB Grey

Samsung Galaxy Tab A 2018 10.5" 32GB Grey

 • Android
 • 11 inch
 • 1920x1200
 • 32 GB
 • 3 GB
 • 529 gram

351,60 €

1 winkel
0
*