Oppo Reno review: Prima midranger valt tussen wal en schip

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 18 reacties

Uiterlijk

De Oppo Reno is een midrange smartphone die qua ontwerp en bouwkwaliteit niet onderdoet voor veel duurdere modellen. Het toestel is gemaakt van glas en heeft een achterkant die met afgeronde zijkanten. Hierdoor ligt hij fijn in de hand. De dubbele camera op de achterkant steekt niet uit de behuizing, iets wat bij veel smartphones wel het geval is. Een klein bolletje onder de cameralenzen zorgt ervoor dat de telefoon nagenoeg plat op zijn rug kan liggen zonder dat de camera’s het oppervlak raken. Dit verkleint de kans op beschadigingen. Een vernuftig idee dat goed werkt.

Oppo Reno GreenOppo Reno Green

Futuristisch uiterlijk

Oppo biedt de Reno in twee kleuren aan: zwart en groen. Wij testen de groene editie, die een matte achterkant heeft en daarom meer grip biedt en minder gevoelig is voor vingerafdrukken. De zwarte variant gebruikt een glanzende achterkant, wat resulteert in een spiegel die meer vingerafdrukken aantrekt. Hoewel de achterkant in beide gevallen van glas is, kan de Reno niet draadloos opladen. Dit heeft vermoedelijk een prijstechnische reden: een toestel geschikt maken voor draadloos laden kost geld, en Oppo zet vooral in op het scherpe prijskaartje.
De onderkant van het toestel huisvest een usb-c-aansluiting, een 3,5mm-poort en een speaker. Op de rechterzijkant is de aan- en uitknop geplaatst. Links zitten de volumeknoppen en een dubbel simkaartslot. Hoewel de knoppen naar behoren werken, vinden we ze iets te los zitten. Bij het indrukken wiebelen ze wat heen en weer. Andere toestellen hebben stevigere knoppen.

Oppo Reno GreenOppo Reno Green

De Reno weegt 185 gram en dat is gemiddeld voor een smartphone met een 6,4 inch scherm en een 3765 mAh accu. Kijken we naar de fysieke afmetingen van het toestel, dan valt op dat de Reno met 156,6 bij 74,3 bij 9 millimeter minder groot is dan je zou denken. Dit komt omdat de voorkant bijna helemaal uit scherm bestaat. De randen aan de bovenkant en zijkanten zijn minimaal. Onder het display zit een iets dikkere balk, maar die is nog steeds compact. Het nagenoeg voorkantvullende display geeft de Oppo Reno een futuristisch uiterlijk en maakt ‘m compacter, al is het nog steeds erg lastig tot onmogelijk om het toestel met één hand te bedienen.

Schuine schuifcamera

Het scherm heeft geen inkeping (notch) of gaatje voor de selfiecamera. Oppo heeft namelijk gekozen voor een mechanisch uitschuifbare cameramodule in de bovenrand van het toestel. Als je in de camera-app wisselt naar de selfiestand, schuift de camerabalk omhoog. Als je vervolgens weer schakelt naar de camera op de achterkant, schuift de camerabalk terug in de behuizing. Het schuiven duurt minder dan een seconde en gaat gepaard met een zacht zoem-geluid. In een omgeving met achtergrondgeluid is het zoemen niet tot nauwelijks hoorbaar. Bevind je je in een stille ruimte dan kan je het geluid wel horen. De snelheid en het geluidsniveau van het schuiven is vergelijkbaar met de pop-up-camera van de OnePlus 7 Pro.

Oppo Reno Green

Volgens Oppo gaat het schuifmechanisme minimaal 200 duizend keer mee. Dit komt neer op vijf jaar gebruik als je zo’n honderd keer per dag schuift. Dat is wel erg veel als je alleen selfies maakt. Gebruik je de frontcamera voor gezichtsherkenning dan schuift hij misschien wel tweehonderd keer per dag in en uit. De minimale levensduur is dan aanzienlijk korter. Hoelang de camera daadwerkelijk meegaat, is nu nog niet te zeggen en verschilt dus sterk per persoon.

Het schuifmechanisme voelt degelijk aan, al is er wel speling merkbaar. Je kan de camerabalk, die schuin omhoogkomt, een beetje heen en weer duwen. Bij normaal gebruik heb je hier geen erg in. We vragen ons wel af hoe stevig het onderdeel is als het tegen iets hards, bijvoorbeeld een tafelblad, aanstoot. En hoe gaat de schuifcamera om met stof, zandkorrels en andere zaken waar een motortje niet van houdt? Dat is nog lastig te zeggen.

Oppo heeft in ieder geval iets bedacht om valschade te voorkomen. Als het toestel valt of omhoog wordt gegooid, schuift de camera terug. Dit gebeurt aan de hand van sensoren. Het schuiven gaat sneller dan wanneer je wisselt tussen de cameramodi. Dit ervaren we ook op de Asus Zenfone 6 en OnePlus 7 Pro.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Oppo Reno Black

Oppo Reno Black

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.44 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
Niet verkrijgbaar
Oppo Reno Green

Oppo Reno Green

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*