Oppo Reno review: Prima midranger valt tussen wal en schip

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 18 reacties

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Oppo Reno aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Cameratechniek

De Oppo Reno Standard Edition en Reno 10x Zoom verschillen op meerdere vlakken, waaronder de camera’s op de achterkant. De duurdere 10x Zoom-versie gebruikt naast een primaire 48 megapixel camera ook een groothoekcamera en een telelens die – je raadt het al – tien keer hybride zoom biedt. Op de goedkopere Reno vind je dezelfde 48 megapixel camera, aangevuld met een 5 megapixel dieptecamera. De groothoekcamera en telelens zijn wegbezuinigd.

Oppo Reno Green

De hoofdcamera beschikt over een Sony IMX586-sensor, die we ook terugzien in toestellen als de OnePlus 7 (Pro), Xiaomi Mi 9 en Honor 20 (Pro). Deze 48 megapixel camera gebruikt een quad-bayer-techniek om de beeldinformatie van 48 megapixels samen te drukken tot een 12 megapixel foto. Dit moet een plaatje opleveren met onder andere meer detail en minder ruis, ook in het donker. De camera heeft een diafragma van f/1.7, pdaf (autofocus) en kan filmen in maximaal 4K-resolutie met 30 frames per seconde. De camera gebruikt elektronische beeldstabilisatie maar heeft geen optische beeldstabilisatie. Dat hebben maar weinig smartphones in dit prijssegment.


Camera-app van de Oppo Reno.

De secundaire 5 megapixel camera registreert diepte en moet bijdragen aan betere portretfoto’s. Bij deze zogeheten bokeh-beelden blijft het object of de persoon op de voorgrond scherp, terwijl de achtergrond vervaagd wordt. Even verderop lees je onze mening over deze camerafunctie en zie je testfoto’s.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, één van de beste smartphonecamera’s van dit jaar. De S10+ is een high-end toestel met een gemiddelde verkoopprijs van 950 euro. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Oppo Reno als de Samsung Galaxy S10+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Oppo Reno (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) zonder flitser

In een onverlichte studio met de deur op een kier en wat lichtinval langs het gordijn, maken we met beide toestellen een foto zonder flitser. Pikkedonker is het dus niet, maar de camera moet wel degelijk hard aan het werk. In deze situatie presteert de S10+ een tikje beter dan de Reno. Laatstgenoemde heeft wat meer moeite met het licht langs het gordijn en toont kleuren die iets te warm zijn. De S10+ gaat hier beter mee om en maakt ook een plaat met meer detail.

Oppo Reno (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) met flitser

Zetten we de flitser aan, dan produceren beide toestellen logischerwijs veel lichtere plaatjes. En dat doen ze heel aardig: de flitsers gaan goed om de witte studiolampen en het doek. Het beeld blijft bovendien scherp en objecten als het plantje in het midden verliezen weinig aan kleurechtheid. Onze voorkeur gaat uit naar de foto van de S10+ omdat die de schaduw van het camerastatief beter opvangt en iets fraaiere kleuren toont. Maximaal ingezoomd op bijvoorbeeld het plantje blijkt de sensor van de S10+ net beter dan die van de Reno. Bij de Reno treedt er meer vervorming op en is de plant lichter. De verschillen zijn echter minder groot dan je wellicht zou denken.

Oppo Reno (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Binnen, zonder flitser, wint de S10+ het ook van de Reno. De Oppo-telefoon produceert een foto die moeite heeft met de belichting van de zak appels en zakjes snoep op tafel. Bovendien is de vloerdekking net iets te donker en oogt het kleed een tikje geler dan het in werkelijkheid is. Dit wil niet zeggen dat de afbeelding slecht is, want op zich is het een goede plaat. Als de belichting wat beter was, waren we tevreden.

Oppo Reno (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Richten we de Reno en S10+ op een bewolkte dag op een kleine jachthaven, dan blijken de verschillen minimaal. De Reno schiet een scherpe foto met natuurgetrouwe kleuren en legt zowel de grijze wolkendeken als het groene gras goed vast. Op het plaatje van de S10+ zien de kleuren groen, blauw en bruin er levendiger uit en dat kun je mooier vinden. De foto van de Reno is echter realistischer.

Oppo Reno (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Als we ons buiten omdraaien, kijken we aan tegen het gebouw waar onder andere de redactie van Hardware.info gevestigd is. Het pand is met zijn verschillende kleuren, diepte (het gat in het midden) en auto’s op de voorgrond ideaal om de fotokwaliteit van een smartphonecamera te meten. Hier ontlopen de Oppo Reno en Samsung Galaxy S10+ elkaar weinig. De foto van de Reno is scherp, blijft opnieuw dichterbij de werkelijkheid en gaat goed om met de diepte en glaskleuren. De S10+ schiet een aantrekkelijkere foto, maar het glas en de kleuren grijs en bruin zijn wel erg verzadigd. Onze persoonlijke voorkeur gaat daarom uit naar de Reno.

Portretmodus

De camera op de achterkant kan ook fotograferen met een scherpte-diepte-effect. Deze stand hebben we uiteraard ook uitgeprobeerd. Het zogeheten bokeh-effect is zichtbaar en werkt goed op eenvoudige objecten als een hoedje of lego-bouwwerk. Bij een moeilijker voorwerp als een plant zijn de uiteindes van sommige stelen wazig en dat is niet de bedoeling. Dit probleem treedt ook op bij mensen met een bos krullen.


Portretmodus aan(links/boven) en uit (rechts/onder).

Onder de streep zijn we niet helemaal overtuigd van de scherpte-diepte-functie. Er zijn genoeg smartphones met één of meerdere reguliere camera’s die even goede bokehfoto’s maken als de Oppo Reno. We vinden het nut van de dieptecamera daarom beperkt en hadden liever gezien dat Oppo een groothoeklens in de telefoon had gezet. Zo’n camera heeft naar onze mening meer zin.


Portretmodus aan(links/boven) en uit (rechts/onder).


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Oppo Reno Black

Oppo Reno Black

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.44 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
Niet verkrijgbaar
Oppo Reno Green

Oppo Reno Green

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*