Oppo Reno review: Prima midranger valt tussen wal en schip

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 18 reacties

Software

De Oppo Reno is voorzien van Android 9.0 (Pie), op moment van publicatie de meeste recente Android-versie. Met Pie profiteer je – in ieder geval op papier – van een betere accuduur, meer controle over je privacy en Digital Wellbeing, waarmee je je telefoongebruik in de gaten houdt. Op de peildatum 21 mei gebruikt de smartphone de 5 april-beveiligingsupdate en loopt hij dus een maand achter. Zoals meer Aziatische smartphonemerken legt Oppo zijn eigen softwareschil over het Android-besturingssysteem heen. Deze schil heet ColorOS en is inmiddels aanbeland bij versie 6.0. Volgens Oppo is ColorOS 6 een grote verbetering ten opzichte van versie 5. De software zou rustiger ogen, diverse veelgevraagde functies toevoegen en geoptimaliseerd zijn voor de prestaties en accuduur van je smartphone. ColorOS 6 komt middels een software-update in het najaar ook naar oudere Oppo-toestellen, waaronder de RX17-serie die vorig jaar in Nederland uitkwam.

ColorOS 6

Net als bijvoorbeeld Xiaomi’s MIUI-schil en Huawei’s EMUI oogt en werkt ColorOS 6 anders dan de standaard Android-versie. De softwareschil gebruikt bijvoorbeeld snelle instellingen-paneel met enorme icoontjes, hanteert een ander instellingenscherm en voegt veel functies toe die de gebruikservaring moeten verbeteren. Denk aan gebarenbesturing om apps te openen, een game-app die de prestaties opschroeft als je een spelletje speelt en een uitvouwbaar venstertje aan de zijkant van het scherm. Dit venster toont acht zelfgekozen apps of snelle instellingen. Handig, al kan je de feature ook uitschakelen als je er geen behoefte aan hebt. Er valt prima te werken met de software, maar sommige visuele elementen (waaronder het snelle instellingen-venster) vinden we persoonlijk geen verbetering ten opzichte van de standaard Android-versie.

ColorOS 6 is ook niet helemaal goed in het Nederlands vertaald. In de software komen we regelmatig spelfouten tegen en sommige woorden zijn niet logisch. Bij de installatie van het toestel kregen we meermaals het woord ‘deelnemen’ te zien, waar Oppo ‘volgende’ mee bedoelt. En een app gedwongen stoppen heet in de standaard Android-versie ‘nu stoppen’, wat Oppo om onduidelijke redenen heeft aangepast naar ‘stop forceren’.

Oppo installeert ook een Telefoonbeheer-app op de Reno om je privacy, beveiliging en opslaggeheugen te monitoren. Een aardig idee, maar wij zijn niet zo’n fan van de ingebouwde Qihoo 360-antivirusscanner. Houd er ook rekening mee dat ColorOS een lange accuduur hoog in het vaandel heeft staan. Om die reden worden applicaties standaard beperkt, wat gevolgen heeft voor de gebruikservaring. Apps mogen bijvoorbeeld niet automatisch opstarten als je het toestel aanzet. Op de achtergrond opstarten wordt eveneens geblokkeerd. Vervelend, want door dit soort aanpassingen functioneren apps als Gmail en Google Foto’s niet naar behoren. Het synchroniseren van bestanden gaat bijvoorbeeld met een vertraging. In de instellingen van de Telefoonbeheer-app kan je aangeven dat apps wél automatisch mogen starten.

Een ander aandachtspunt is de ‘slimme energiebesparing’-modus die standaard aanstaat. Oppo beveelt deze modus aan, maar vertelt niet waarom of wat de invloeden zijn op je telefoongebruik. In de praktijk komen sommige notificaties pas later door en worden apps op de achtergrond opvallend snel afgesloten. Nogmaals: Oppo doet er veel aan om de accuduur te verlengen. Voor een betere gebruikservaring kun je de slimme energiebesparing-stand beter uitzetten.

Op het toestel staan standaard aardig wat apps geïnstalleerd. Het gaat om zestien apps van Oppo, Facebook, Opera en AquaMail. Lang niet alle Oppo-apps zijn noodzakelijk. De fabrikant levert bijvoorbeeld aparte apps voor het bekijken van foto’s en video’s, terwijl dat prima in één app kan. De drie vooraf geïnstalleerde commerciële apps komen vooral over als reclame, want je kan ze ook gewoon installeren in de Play Store. Gelukkig zijn de apps te verwijderen.

Updatebeleid

Het updatebeleid van Oppo is al jaren minder goed dan van grote concurrenten als OnePlus en Samsung. De fabrikant is vaag over hoe vaak en hoe lang het beveiligings- en Android-updates beschikbaar stelt. Bovendien worden Oppo-smartphones later geüpdatet. De RX17 Neo van vorig jaar wacht bijvoorbeeld nog steeds op een Android 9.0 (Pie)-update.

Oppo wil ook geen duidelijke informatie verschaffen over de softwareondersteuning van de Reno. Volgens Rocky Cheng, een hoge softwaremedewerker van Oppo, krijgt de smartphone één tot twee jaar minimaal om de maand een beveiligingsupdate. Het toestel ontvangt later dit jaar ook een Android Q-update. Een karige belofte in vergelijking met andere merken, die twee tot drie jaar updates garanderen. Wie – terecht – waarde hecht aan een duidelijk updatebeleid, is beter uit met een toestel met Android One-software.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Oppo Reno Black

Oppo Reno Black

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.44 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
Niet verkrijgbaar
Oppo Reno Green

Oppo Reno Green

 • Google Android 9.0
 • 256 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*