Panasonic DP-UB424: 4K Blu-ray voor een scherpe prijs

53 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Onder de kap
 4. 4. Mogelijkheden en instellingen
 5. 5. Beeld en geluidskwaliteit
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Eind vorig jaar testten wij Panasonic's DP-UB9004, een high-end 4K blu-ray speler die uitstekende prestaties biedt, maar met zijn prijs van bijna 1000 euro enkel voor een select publiek is weggelegd. De nieuwe DP-UB424 biedt op papier veel van de functionaliteit van zijn grote broer, maar kost gemiddeld slechts 230 euro. Is het daarmee de ultieme budget 4k blu-ray speler? 

Dankzij de enorme populariteit van Netflix en andere streamingdiensten is de fysieke Blu-ray stevig terrein aan het verliezen. Streaming is immers relatief goedkoop en vooral heel gemakkelijk, dus waarom nog schijfjes kopen? Échte liefhebbers weten het antwoord natuurlijk: beeld- en geluidskwaliteit. Hoewel Netflix en andere streamingdiensten inmiddels een kwaliteitsniveau leveren dan voor de meeste consumenten meer dan afdoende is, leggen de 15 mbps 4K videostreams met 768 kbps gecomprimeerd Dolby Digital Plus geluid het af tegen de meer meer dan 100 mbps 4K video en het lossless Dolby TrueHD of DTS HD Master Audio geluid dat op een 4K Blu-ray mogelijk is. Vooral mensen met een goede geluidsinstallatie en een grote televisie of projector zullen de verbeteringen ten opzichte van streamingdiensten direct horen en zien.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

4K blu-ray is daarmee zonder twijfel een niche-product, een product voor een kleine doelgroep. Binnen die doelgroep is er nog een kleinere niche van liefhebbers die producten als de dure UB9004 of - voorheen - de high-end spelers van bijvoorbeeld Oppo kopen. Wil je echter gewoon Blu-rays en 4K Blu-rays afspelen, dan is een goedkopere speler als de UB424 natuurlijk een financieel veel interessantere optie. Toen wij vorig jaar de UB9004 testten waren we vooral te spreken over de vele mogelijkheden die het apparaat bood om de speler aan te sluiten en de uitgestuurde signalen aan te passen aan de apparatuur van de gebruiker. De UB424 biedt vrijwel alle functionaliteit die die viermaal duurdere speler ook heeft, en mist op het eerste gezicht alleen de high-end analoge audio-uitgangen die de UB9004 wél heeft. 

Uiterlijk en aansluitingen

Om de DP-UB424 voor minder dan 250 euro in de winkelschappen te krijgen heeft Panasonic uiteraard op meerdere punten moeten besparen ten opzichte van de topmodellen. Dat zien we meteen al als we de speler uitpakken: het is een relatief klein en licht apparaat met een eenvoudig plaatstalen frame en een compleet kunststof front. Die voorkant is zowel bij de geheel zwarte versie van de speler als bij de zilveren versie die wij testen, afgewerkt met een zwart glimmende plastic klep die het Blu-ray loopwerk, een usb-a poort, de infraroodontvanger en de powerled aan het zicht onttrekt. Een statusdisplay moeten we bij de UB424 missen, iets wat we de laatste jaren bij meer goedkopere (4K) Blu-ray spelers zien. Rechtsvoor vinden we bovenop de speler twee knoppen, power en eject. Alle andere functies zijn uitsluitende te bedienen met de meegeleverde compacte afstandsbediening.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Aan de achterkant is de UB424 ook relatief eenvoudig. Er is een optische digitale uitgang, een 100 Mbit ethernetpoort, een usb-a aansluiting en twee HDMI uitgangen, waarvan de primaire zowel audio als video kan uitsturen, en de secondaire alleen audio doet. Zo'n dubbele uitgang is handig voor mensen die een receiver hebben die wél geschikt is om high-res audio via hdmi te ontvangen en decoderen, maar die niet in staat zijn om 4K (hdr) signalen te schakelen. De dubbele uitgang maakt het mogelijk om het 4K beeld direct naar de tv te sturen en het high-res audiosignaal tegelijkertijd aan de receiver aan te bieden. De dubbele uitgang is niet uniek, maar sommige échte budgetspelers bieden deze optie niet.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Onder de kap

Uiteraard wilden wij ook zien wat voor vlees de UB424 in de kuip heeft, en dus schroefden we het metalen deksel los voor een kijkje onder de motorkap. Panasonic heeft elke vierkante centimeter van het oppervlak goed gebruikt. Naast het RD-DKH192 optische loopwerk dat door Panasonic zelf gemaakt wordt, zien we twee printplaten. Een gele voedingsprint en een groen PCB met de SoC, wat geheugenchips en de controller die het loopwerk aanstuurt. Welke processor de speler precies gebruikt weten we niet, het koellichaam dat hierop is gemonteerd kan niet gemakkelijk verwijderd worden.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

In vergelijking met de high-end UB9004 is qua bouw eigenlijk op alles bespaard. Waar die UB9004 aanvoelde als een baksteen met een dubbel uitgevoerd, zwaar metalen frame, is deze speler kleiner en veel lichter. Het aluminium voorpaneel met display en bedieningstoetsen heeft plaats gemaakt voor een kunststofversie met alleen een status-led, en als we de printplaten binnenin de apparaten vergelijken valt op dat de voeding van de UB424 veel simpeler is en er veel minder componenten gebruikt worden om storingen uit de voeding te filteren. Omdat analoge audio-uitgangen geheel ontbreken missen we uiteraard ook alle componenten die daarvoor nodig zijn. Wij hebben echter sterk het idee dat het hart van het systeem, de digitale beeld- en geluidsverwerking, (vrijwel) identiek is bij de UB424. Of al die missende onderdelen dus écht ook een gemis zijn, is maar zeer de vraag. 

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Mogelijkheden en instellingen

Als we de speler opstarten, worden we namelijk begroet door exact hetzelfde menu dat we in de UB9004 ook tegenkwamen. Grafisch vinden we de interface niet de mooiste die er is, maar it does the job. Wanneer je een shijfje in de speler steekt wordt deze automatisch opgestart. Het loopwerk is relatief stil - maar niet geheel geruisloos - en dvd's, blu-ray en 4K blu-rays worden lekker snel opgestart. Zonder schijf in de machine, of na een druk op de stop-knop van de afstandsbediening, komen we in het hoofdmenu van de speler terecht. Dit menu bied zes opties, te weten: video's, muziek, foto's, thuisnetwerk, netwerkdiensten en setup. Die eerste drie bieden toegang tot media die via schijfjes, usb of via het thuisnetwerk beschikbaar is. De speler ondersteunt h.264 files in MKV en MP4 formaat, .TS files en andere mpeg2 en AVCHD varianten, kan flac, wav, alac, aiff, dvd, wma, aac en mp3 bestanden afspelen en kan overweg met jpg foto's. DSD ondersteuning is er voor bestanden tot 11,2 MHz, maar de speler kan niet overweg met DVD-Audio of SACD schijfjes, een gemis dat we ook bij de UB9004 opmerkten.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Normale cd's, dvd's (regio 2), blu-ray's (regio B) en 4K blu-rays worden uiteraard wél allemaal afgespeeld en de UB424 biedt daarbij ondersteuning voor bijna alle gangbare beeld- en geluidsformaten, inclusief HDR10+ en HLG. Wat ontbreekt is Dolby Vision, dat moeten we bij deze speler missen, terwijl de duurdere modellen dit formaat wél ondersteunen. Qua multichannel geluid is de speler wel helemaal volledig, met Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS HD Master Audio en DTS:X op het specslijstje.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

De laatste optie die de speler biedt is om video van streamingdiensten af te spelen. Hiervoor is een versie van het - inmiddels toch wat bedaagde - Viera Cast smart tv systeem ingebouwd. De speler biedt onder andere toegang tot Netflix, Youtube en Amazon Prime en kan via deze diensten 4K materiaal mét ondersteuning voor hdr afspelen. Handig als jouw televisie dit niet al ingebouwd heeft, maar de kans is klein dat je een 4K hdr tv hebt waarbij dat zo zal zijn. Voor projectorgebruikers kan het echter wél een toegevoegde waarde zijn.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Instellingen

De UB424 biedt veel instelmogelijkheden, zowel qua video als audio. Voor de beelduitvoer kan je bijvoorbeeld kiezen of je video met RGB of met YCbCr kleurcodering wilt uitsturen, of je wilt dat de speler deep color en hdr-signalen uitstuurt, of dat je liever hebt dat alles als SDR Rec.709 video via hdmi naar buiten gaat. Dat laatste kan bijvoorbeeld fijn zijn als je een projector of een televisie met weinig lichtopbrengst hebt die hdr-signalen wél snapt, maar het signaal eigenlijk niet goed kan weergeven. De speler biedt bovendien de mogelijkheid om de helderheid - of eigenlijk het de tracking van de PQ-curve - bij hdr-signalen aan te passen. Wederom een feature die helpt om bij projectoren en televisies met een beperkte helderheid toch wat meer licht uit de donkere delen van een hdr-signaal te persen. De mogelijkheden van de speler zijn op dit vlak net zo uitgebreid als die van de UB9004, en bieden voor uiteenlopende setups de mogelijkheid om een signaal uit te voeren waar de weergever optimaal mee overweg kan.

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Datzelfde geldt ook voor audio. Je kunt kiezen of het dynamisch bereik verminderd moet worden, wat de maximale samplefrequentie van de optische uitgang mag zijn, of Dolby, DTS en MPEG audio als bitstream of als PCM geluid uitgestuurd moeten worden en daarnaast kan je het geluidssignaal met maximaal 250 ms vertragen om zo eventuele lipsync problemen met het beeld te verhelpen. 

Panasonic DP-UB424EGS Silver

Beeld en geluidskwaliteit

Veel mogelijkheden dus, en op Dolby Vision na missen we eigenlijk niets bij deze speler. Maar hoe zit het met de beeld- en geluidskwaliteit? Daar kunnen we kort over zijn, die is feitelijk identiek aan de UB9004, en daarmee uitstekend. De HCX-beeldprocessor in deze speler is identiek aan die van de duurdere modellen, en ook de UB424 beschikt daarmee over de 'high precision chroma processor' die het 4:2:0 kleursignaal nauwkeurig decodeert en zorgt voor scherpe, artefactvrije beelden. Eerlijkheid gebied echter te zeggen dat we - bij standaardinstellingen - eigenlijk sowieso weinig tot geen verschillen in beeldkwaliteit zien tussen verschillende Blu-ray spelers, ongeacht het prijspunt. Wat de UB424 sowieso wél prima doet zijn aanpassingen aan het hdr-signaal om zo meer helderheid uit de donkere delen van het beeld te halen, iets wat uiteraard alleen gebeurt als je deze functie inschakelt. Ook het omzetten van hdr-signalen naar SDR met Rec.709 of Rec.2020 kleur gebeurt prima en zonder zichtbare beeldfouten. 

Foto's en screenshots

Hieronder vindt je foto's en screenshots van de interface van de Panasonic DP-UB424.

Conclusie

Panasonic's DP-UB424 is een prima 4K Blu-ray- en mediaspeler. De bouw en afwerking van de speler laten zien dat het een model uit de goedkopere prijsklasse is, maar als je daar niet om geeft, haal je met dit apparaat voor ongeveer 230 euro een prima 4K blu-ray speler in huis die prima presteert en je zowel het uitgestuurde beeld als geluid naar eigen smaak laat aanpassen. Vooral voor gebruikers van projectors en hdr-televisies met een lage helderheid kan dit van meerwaarde zijn, omdat de speler hdr kan omzetten naar SDR, of het hdr-signaal wat in helderheid kan 'oppeppen'. Projectorgebruikers zullen ook de ingebouwde ondersteuning voor Youtube, Netflix en Amazon Prime met 4K hdr weten te waarderen, al toont het gebruikte Viera Cast systeem inmiddels wel echt zijn leeftijd.

Panasonic DP-UB424EGS Silver


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Panasonic DP-UB424 Black

Panasonic DP-UB424 Black

 • Intern DVD-station
 • Intern Blu-ray station
 • HDMI
 • LAN
 • 802.11ac

198,90 €

4 winkels
Panasonic DP-UB424 Silver

Panasonic DP-UB424 Silver

 • Intern DVD-station
 • Intern Blu-ray station
 • HDMI
 • LAN
 • 802.11ac

195,90 €

2 winkels
0
*