13 midrange smartphonecamera's vergeleken: Mooie foto's voor minder

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en test
 3. 3. Camerasoftware en -functionaliteit
 4. 4. Fotokwaliteit overdag
 5. 5. Fotograferen in het donker
 6. 6. Videotest
 7. 7. Secundaire camera en frontcamera
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Reacties

Inleiding

Met een topmodel smartphone maak je allicht mooie kiekjes, maar niet altijd is het nodig veel geld uit te geven voor een goede foto. Ga je overdag naar buiten, dan zullen de kiekjes van een midrangemodel die van een luxere smartphone niet eens zoveel ontlopen. Naar mate de lichtomstandigheden lastiger worden – een groot verschil tussen donker en licht of überhaupt weinig licht, zoals bij nachtfotografie – worden de verschillen tussen betere en minder goede camera’s duidelijker zichtbaar.

Bij weinig licht bewijst zich bijvoorbeeld de meerwaarde van een lichtsterke lens. Dat is af te lezen aan de hand van de diafragmawaarde uitgedrukt in het f-getal – lager is beter. Ook een gevoelige sensor komt bij moeilijke lichtomstandigheden van pas, waarbij grotere pixels per stuk meer licht kunnen vangen. Is de camera voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS), dan kunnen kleine trillingen worden uitgedempt, waardoor de sluiter langer open kan blijven staan om meer licht te vangen – dat komt voor nachtfotografie zeker van pas. Tot slot is het van belang dat de camera onder alle omstandigheden goed en snel blijft focussen op het onderwerp. Daarvoor kan dual pixel fasedetectie-autofocus (PDAF) uitkomst bieden: bij iedere sensorpixel zit ook een focusdiode.

Ook midrange-toestellen die wel een geavanceerde sensor, lichtsterke lens, OIS en snelle autofocus aan boord hebben, presteren niet automatisch gelijk aan een topmodel. De afgelopen jaren zijn er op softwaregebied grote stappen gezet. Moderne topsmartphones rekenen verschillende plaatjes aan elkaar tot één optimale foto, iets dat ook wel computational photography wordt genoemd. Zo kunnen ze objecten en gelaagdheid in foto’s herkennen, waarbij voor iedere laag een andere belichting wordt gebruikt en kleuren, ruisreductie en tone mapping worden aanpast. Niet alle smartphonefabrikanten zijn op dat gebied even ver, terwijl geavanceerde algoritmes voor een midrangetoestel te zwaar kunnen zijn.

Lenzen en sensoren

Naast de geavanceerdere beeldverwerking is het grootste nieuws in het topsegment, dat het camerasysteem tegenwoordig over het algemeen bestaat uit meerdere lenzen. Bij luxe toestellen is het doel vaak tweeledig. Enerzijds biedt iedere lens bij die toestellen een andere brandpuntsafstand, waardoor je tevens een groothoeklens en een telelens tot je beschikking hebt. Dat maakt het camerasysteem veel veelzijdiger. Anderzijds kan het toestel de extra beeldinformatie van een tweede of derde camera gebruiken voor het berekenen van effecten als bokeh – een vervaagde achtergrond.

Ook in de middenklasse kom je tegenwoordig vaak toestellen tegen met meerdere camera’s. In ons testveld van 13 toestellen zijn er maar twee exemplaren die slechts één camera hebben, en dat zijn meteen ook de oudste toestellen. De rest heeft allemaal twee camera’s aan de achterkant, behalve de Samsung Galaxy A7 2018, die er drie bezit. Wel is de extra camera in het middensegment vaak simpeler: die dient alleen als ‘dieptesensor’ voor effecten, waar je geen foto’s mee kunt maken.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #2-2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testveld en test

We hebben van zowat alle bekende merken één smartphone in de test meegenomen, geprijsd tussen de 250 en 400 euro. Van Samsung, het grootste smartphonemerk in Nederland, zitten er twee toestellen in deze test, die echter wel al wat ouder zijn. De nieuwe Galaxy A-serie was voor het artikel in het magazine helaas nog niet beschikbaar. Datzelfde geldt voor de middenklassemodellen die Sony dit jaar heeft uitgebracht in de Xperia 10-serie, waardoor we het voor dit artikel met de (inmiddels uitlopende) XA2 Ultra moeten doen. Niettemin is het testveld behoorlijk divers, en hebben we ook nieuwere midrangetoestellen kunnen meenemen. Tevens vinden we oudere high-end toestellen die in prijs zijn teruggezakt. De Moto G7 Plus en de Nokia 8.1 liggen respectievelijk sinds februari 2019 en december 2018 in de winkels, terwijl de Samsung Galaxy A8 en Sony Xperia XA2 Ultra al sinds de eerste dagen van 2018 verkrijgbaar is.

We zijn met elk van de 13 toestellen in de vergelijking op pad geweest om foto’s te maken, waarbij we ook de Galaxy S10+ hebben meegenomen als referentie voor de fotokwaliteit van een high-end toestel. We hebben de primaire camera allereerst ons vaste testparcours laten afleggen. Daarnaast hebben we buiten overdag tientallen foto’s gemaakt en zijn we ook in het holst van de nacht naar buiten gegaan voor een kiekje. Tevens hebben we de frontcamera getest, de tweede camera onder de loep genomen en de software uitgeprobeerd. Voor het testen van de videoprestaties hebben we de toestellen per vijf gemonteerd in een speciaal videoframe om de stabilisatie te beoordelen.

In dit artikel vind je alvast een reeks testfoto's van alle toestellen zodat je de gemaakte beelden zelf kunt vergelijken. Via de vergelijkingstabel kun je doorklikken naar de productpagina’s van ieder toestel, waar je nog meer foto's terugvindt. In de tabel tref je voor ieder toestel tevens een uitgebreide beoordeling van het camerasysteem, uitgedrukt in een reeks cijfers van 1 (slechtst) tot 10 (best).

We ontvingen de Xiaomi Pocophone F1 met dank aan Belsimpel.

Camerasoftware en -functionaliteit

Bij ieder toestel zien we weer een andere camera-app met een ietwat andere interface, modi en instellingsmogelijkheden. De toestellen van Huawei en Honor hebben dezelfde interface. Honor is immers een dochter van Huawei. De interface ziet er verzorgd uit en voelt snel aan, waarbij lekker veel functionaliteit en uitgebreide configuratie-opties aanwezig zijn. Helaas ontbreekt auto-hdr, al biedt de ‘AI Camera’ iets wat erop lijkt. Ook de beide Samsung-toestellen hebben dezelfde camera-interface, die eveneens een verzorgde en complete indruk maakt. De verschillende camerastanden staan bij Samsung bovenaan; gelukkig kun je ook op de preview swipen om te wisselen. In de professionele modus kun je de sluitertijd vreemd genoeg niet aanpassen.


Huawei Mate 20 Lite.

De Asus Zenfone 5, LG G7 ThinQ en Moto G7 Plus bieden lekker veel functionaliteit. Vooral LG heeft veel mogelijkheden: een speciale nachtmodus, twee verschillende objectherkenningsfuncties en de optie hdr-video op te nemen. De interface van dit drietal werkt net even anders dan bij de meeste andere toestellen. In plaats van een slider onder het previewvenster zitten de cameramodi in een submenuutje verstopt. Bij Asus moet je maar net weten dat je daarvoor naar links moet swipen, terwijl de kleurfilters aan de rechterkant zijn verstopt. In plaats van de slider zet LG functies voor objectherkenning en delen, bij Asus kun je daar wisselen tussen de twee camera’s, terwijl Motorola je op die plaats laat kiezen tussen foto- en videostanden.


Oppo RX17 Neo.

Oppo heeft voor zijn camera-app wel erg goed naar de iPhone gekeken. Ten opzichte van de concurrentie zijn er weinig configuratieopties. Je kunt niet eens de resolutie van de foto kiezen. Wel zijn er veel filters, AR-stickers en andere mogelijkheden voor een jonger publiek. Ook Xiaomi heeft duidelijk inspiratie gehaald bij iOS, al is het niet zover gegaan ook het kleurgebruik te kopiëren, zoals Oppo. De doelmatige interface is niet overal even goed vertaald en richt zich qua functionaliteit wat minder op jongeren. Wel zijn voldoende configuratie-opties aanwezig.


Nokia 8.1.

Bij de Nokia 8.1 vinden we een in het eerste opzicht nogal drukke interface, maar wel veel functionaliteit, inclusief unieke opties als een ‘bothie’ (een selfie en een foto met de achtercamera tegelijkertijd). De pro-modus is helaas traag en biedt geen goede preview. Ook de camera-interface van Wiko oogt wat rommelig. Sommige cameramodi staan in de slider onderaan, andere vind je weer terug in een submenu. De functionaliteit lijkt net als bij Oppo vooral gericht op de jongere gebruiker, maar mist aan snelheid.


Sony Xperia XA2 Ultra.

De functionaliteit van de HTC U12 Life is ronduit summier. Van auto-hdr tot kleureffecten, objectherkenning of een pro-modus, de camera-app beschikt er niet over. Een panoramastand heeft het toestel wel, maar die produceert foto’s met opvallend lage resolutie. Ook de camera-app van Sony blinkt niet uit in functionaliteit. De weinige extra functies (waaronder zelfs 4K-filmen) zijn in aparte ‘Camera-apps’ vervat, waarvoor je het toestel altijd eerst moet ontgrendelen. We missen voorts auto-hdr. Wel beschikt de XA2 Ultra als enige over een fysieke dual-stage sluiterknop aan de rechterzijkant.

Fotokwaliteit overdag

Hoewel de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende camera’s overdag nog meevallen, is er wel degelijk een onderscheid te maken. Kijken we naar de hardware waaruit het camerasysteem bestaat, dan zien we dat de Asus Zenfone 5, LG G7 ThinQ, Moto G7 Plus, Nokia 8.1 en Pocophone F1 vooroplopen. De eerste vier zijn als enige uitgerust met OIS, alle vijf hebben een relatief geavanceerde sensor en dito lens aan boord. De laatste drie zijn daarmee erg aan elkaar gewaagd. Alle drie produceren foto’s met een mooie doortekening en een naturel overkomende kleurverzadiging.

Motorola Moto G7 Plus Red
De Moto G7 Plus produceert vooral overdag fraaie foto's.

Foto’s van de Moto G7 Plus slaan soms ietwat roze uit, terwijl de Nokia 8.1 vaak een te blauwe tint meegeeft door falende automatische scènedetectie. De Moto G7 Plus biedt, mede dankzij zijn hogere sensorresolutie, de beste detailweergave. Wel hebben de foto’s van de G7 Plus standaard een beetje extra verscherping, zij het niet genoeg om wat ons betreft echt storend te worden. De automatische hdr van Motorola werkt net wat beter dan bij de twee andere toestellen, zeker die van de Pocophone F1.

Van het technisch geavanceerde vijftal biedt alleen de Zenfone 5 een nog betere hdr-implementatie. De tonemapping is soms wat over de top, maar resulteert vaak ook in sprekende, kleurrijke beelden met meer informatie in schaduwen en hooglichten dan bij de concurrentie. Helaas ogen de foto’s ook vrij ruizig en mist het beeld fijne details. We zien bovendien lensfouten als kleurschifting terug, zeker in de hoeken. Bij de G7 ThinQ mag de auto-hdr zich juist vaker laten zien. De belichting is steevast wat donker; door de kleinere beeldhoek ogen foto's wat 'ingezoomd' ten opzichte van de concurrentie. Het ruisreductiealgoritme van LG weet veel ruis weg te filteren, maar dat gaat wel gepaard met duidelijke 'waterverfachtige' artefacten.

Nokia 8.1 Grey
De automatische scènedetectie van de Nokia 8.1 wil de kleurbalans nog weleens overhoop gooien - deze foto is te blauw geworden.

Effectieve automatische hdr en goede tonemapping kunnen het verschil maken tussen een matige foto en een uitstekend exemplaar. Op die manier weten de Samsung-toestellen voor hun technisch wat minder bijzondere camerasysteem te compenseren, met contrastrijke foto’s die veel detail in hooglichten en schaduwen bevatten. De ruisreductie is zelfs uitstekend, al ogen beelden net als bij LG wat ‘waterverfachtig’ op volledige grootte. Ons testmodel van de Galaxy A8 had wat last van lensonscherpte in de linkerhoek. De A7 vertoont een betere scherpte over het hele frame, maar bij dat toestel viel het detailniveau ondanks het hoge aantal megapixels sowieso tegen, zeker bij het activeren van de hdr-modus. De extra verscherping die Samsung bij dit model toepast, kan dat uiteindelijk niet verbloemen.

Honor 10 64GB BlueHonor 10 64GB Blue
De Honor 10 is in staat tot prima hdr-opnames, maar je moet het helaas wel zelf inschakelen (rechts of onder de foto met hdr handmatig aan).

Door het gebrek aan auto-hdr is het dynamisch bereik van standaardopnames van de Honor 10, Huawei Mate 20 Lite en Sony Xperia XA2 minder goed. De Mate 20 Lite komt er van de drie het beste uit: standaard ogen de foto’s een stuk helderder, met bovendien meer detail in schaduwen en hooglichten. Schakel je hdr handmatig in, dan produceert het toestel prima opnames, met een hoger detailniveau dan beide Samsung-modellen, al is de tint steevast te warm. Je moet wel opletten om de ‘AI Camera’ uit te laten. Hoewel ook daarmee het detail in schaduwpartijen toeneemt, resulteert die functie in wel erg cartooneske kleuren. De Honor 10 doet het – behalve de witbalans – op alle vlakken net wat minder dan het toestel van het moederbedrijf, al is het effect van de ‘AI Camera’ bij dit model beter te pruimen. Sony’s smartphone heeft meer dan de andere twee last van donkere schaduwen bij tegenlichtsituaties. De hdr-functie verhelpt dat probleem maar deels. Vaak wordt alleen de kleurverzadiging opgevoerd, wat de foto’s op zich ook wel kunnen gebruiken. Bovendien mist de lens aan scherpte in de hoeken en zien we wat kleurschifting terug. Het weinig geavanceerde ruisreductiealgoritme smeert vegetatie, grind en stoeptegels samen tot een brij van gelijkgekleurde pixels.

Wiko View 2 Plus 64GB Purple
Opnamen van de Wiko View 2 Plus vertonen een nogal beperkt dynamisch bereik. In deze foto worden de gebouwen op de voorgrond wel erg donker.

De Wiko View2 Plus, Oppo RX17 Neo en HTC U12 Life vinden we onderaan het testveld. Bij Oppo en Wiko lijkt het probleem vooral in de hardware te zitten: de sensoren zijn simpelweg niet zo geavanceerd. Detailniveau, kleurverzadiging en dynamisch bereik vallen tegen. Wiko poogt het hardst de ruis te verbergen, maar dat is niet erg succesvol; je hoeft niet ver in te zoomen voordat foto’s eruitzien als een aquarelschilderij. Oppo tracht vooral het beperkte dynamisch bereik op te schroeven, opnieuw niet geheel met succes. Vaker zien beelden eruit alsof ze eerst nog even door een Instagramfilter zijn gehaald, met ‘dramatische’ donkere schaduwen en erg veel ruis in lichte delen. Zonder hdr blijft de beeldkwaliteit echter verder achter, waarbij de auto-hdr vreemd genoeg niet vaak inschakelt. De foto’s van de U12 Life hebben een groenige tint en een gebrek aan kleurverzadiging. Het handmatig maken van hdr-foto’s duurt net als bij Wiko ouderwets lang. Resulterende beelden hebben weliswaar meer detail in middentonen, maar ogen nog fletser, doordat de middentonen erg helder worden getoond. Door die keuze in tonemapping maken de hdr-foto's een te futloze indruk.

Testfoto's alle toestellen, overdag

Alle foto's in onderstaande vergelijking zijn geschoten op de standaardinstellingen, met de primaire camera, vanaf hetzelfde standpunt.

 • Scène 1
 • Scène 2
 • Scène 3
 • Scène 4
 • Scène 5

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Fotograferen in het donker

Als het donker wordt, komen bepaalde modellen ineens in hun element. Neem de RX17 Neo: het meeste licht vangt hij nog steeds niet en het gedetailleerdst zijn de opnamen evenmin, maar de software weet het dynamisch bereik in deze omstandigheden wél effectief op te krikken, waarbij het ruisniveau behoorlijk meevalt en de kleuren kloppen. De Asus Zenfone 5 maakt met afstand de beste nachtfoto’s, geholpen door de goede software-implementatie plus geavanceerde hardware. Het toestel weet opvallend veel licht en kleurinformatie te vangen, waarbij het dynamisch bereik over de hele foto uitstekend is. Net als overdag is er wel behoorlijk veel ruis te zien.

Asus ZenFone 5 Blue
Door de effectieve hdr-implementatie maak je met de Asus Zenfone 5 sprekende nachtfoto's uit de hand.

Het middenveld wordt gevormd door toestellen als de Moto G7 Plus, Xiaomi Pocophone F1, Wiko View2 Plus en LG G7 ThinQ. De te agressieve ruisreductie en te donkere belichting spelen de Pocophone parten, terwijl de camera van de G7 Plus wel lekker veel licht vangt, maar ook veel ruis en vrij weinig detail laat zien. De Wiko View2 Plus doet het voor zijn lage prijspunt verrassend goed, maar net als overdag zien we veel ruis en een ‘waterverfachtige’ look. De G7 ThinQ produceert fraai lichte foto’s met een volle kleurweergave, die op volledig scherm duidelijk beter zijn dan de overige drie. Probleem is andermaal de verhouding tussen detail en ruis. We zien ingezoomd lelijke overgangen en verscherpingsartefacten. Jammer, want in andere opzichten scoort dit model behoorlijk goed.

Huawei Mate 20 Lite Blue
De Huawei Mate 20 Lite produceert niet altijd goede nachtfoto's, zoals hierboven gedemonstreerd, maar als het lukt is het resultaat vaak wel geslaagd.

Topmodellen smartphones van Huawei staan bekend om hun goede nachtfoto’s, mogelijk gemaakt door geavanceerde software. Met hun minder geavanceerde hardware moeten de mid-range Mate 20 Lite en Honor 10 meer risico nemen, waardoor het aan elkaar rekenen van de foto vaker een volledige misser oplevert. Gaat het wel goed, dan is het resultaat geslaagd: veel licht, een goede kleurweergave en effectieve ruisreductie. Samsung heeft de software beter afgestemd op de mogelijkheden van de toestellen. De Galaxy A7 en A8 schieten wat minder goede foto’s, die echter wel vaker lukken. Bij de A7 met zijn kleine sensorpixels heeft Samsung de ruisreductie verder opgevoerd.

HTC U12 Life Blue
Ook voor dit bedrag maakt de HTC U12 Life wel erg weinig indruk. Zeker 's nachts wordt dat pijnlijk duidelijk.

Enkele toestellen zakken in de nachtelijke omstandigheden door het ijs: de HTC U12 Life, Nokia 8.1 en de Sony Xperia XA2 Ultra. De foto’s van de laatste hebben steevast een te koele kleurtint, waarbij het ruisreductie-algoritme zo onbehouwen te werk gaat dat grote delen van de foto worden uitgesmeerd tot een waas zonder enig detail. Bij de Nokia 8.1, die vaak te donkere foto’s schiet, zien we tevens te veel ruis, waaronder de meeste storende kleurruis. De HTC U12 Life doet zo’n beetje alles fout: alle foto’s bieden een overmaat aan ruis, een te grauwe kleurweergave en erg weinig detail, waarbij het toestel met de witbalans meerdere malen de mist in gaat.

Testfoto's alle toestellen, 's nachts

Alle foto's in onderstaande vergelijking zijn geschoten op de standaardinstellingen, met de primaire camera, vanaf hetzelfde standpunt.

 • Scène 1
 • Scène 2
 • Scène 3

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Videotest

De meeste toestellen in deze test kunnen in 4K filmen met 30 fps, al kan het toch beter zijn de Full HD-stand te gebruiken door het ontbreken van (even goede) stabilisatie in de 4K-modus. 4K én 60 fps kunnen maar twee toestellen: de LG G7 ThinQ en de Xiaomi Pocophone F1 – niet toevallig beide uitgerust met de snelste SoC van het testveld. Behalve de HTC U12 Life, Galaxy A8 en Oppo RX17 Neo kunnen alle toestellen slow-motion filmpjes opnemen met extra hoge framerate. De vreemde artefacten die de Honor 10 en Huawei Mate 20 Lite op ‘480fps’ vertonen, suggereren enige interpolatie.

Kijkende naar ‘normale’ filmpjes levert de XA2 Ultra met afstand het minst gedetailleerde beeld. Ook de beelden van de Oppo RX17 Neo en de Honor 10 missen detail, waarbij bovendien het dynamisch bereik tegenvalt. De Mate 20 Lite van Huawei doet het iets beter op beide vlakken, maar niet veel. Bij de Wiko View2 Plus zien we weer waterverfachtige details, al is het beperkte dynamisch bereik een groter probleem. De HTC U12 Life heeft weer moeite met kleurverzadiging, helderheid en het vinden van de correcte witbalans. Video’s van de LG G7 ThinQ, Moto G7 Plus en Nokia 8.1 bevatten wat ringing rondom fijne details, doordat de verscherping te ver wordt opgevoerd. Kleuren, detail en dynamisch bereik zijn bij deze toestellen prima, net als bij de beide Samsung-modellen, de Pocophone F1 en de Zenfone 5, die een natuurlijker plaatje afleveren zonder al te veel verscherping.

De videobeelden van de Nokia 8.1 ogen wat ons betreft in alle opzichten het meest stabiel. In het filmpje van de LG G7 ThinQ zijn minder schokken zichtbaar, maar meer beeldfouten. Bij de Pocophone F1, die ook stabieler kijkt, reageert de belichtingsinstelling te snel, wat een vreemd pulserend effect geeft aan het grasveld in ons testfilmpje. Bovengemiddeld scoren ook de Sony Xperia XA2 Ultra en de Wiko View2 Plus, evenals de Samsung-smartphones. Onderin vinden we de HTC U12 Life en Huawei Mate 20 Lite. Vooral de eerste lijkt überhaupt geen poging te doen het beeld te stabiliseren.

Videostills

Alle videostills in onderstaande vergelijking zijn geschoten met de primaire camera, vanaf hetzelfde standpunt. De beeldhoek wijkt meer af dan bij het nemen van foto's; niet alle toestellen gebruiken een even groot gedeelte van de sensor voor video, waarbij ook de gekozen resolutie nog van invloed kan zijn. De HTC U12 Life is het enige toestel dat 4K-video opneemt met 4096 x 2160 pixels in plaats van 3840 x 2160 pixels, waardoor de beeldverhouding in die stand iets verschilt van de rest. De Huawei Mate 20 Lite, Samsung Galaxy A7 en A8 en de Wiko View2 Plus ondersteunen geen 4K-opname en ontbreken zodoende op het tweede tabblad.

 • 1080p/30fps
 • 4K/30fps (indien beschikbaar)

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A8 2018 BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB Purple

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueLG G7 ThinQ Blue

Motorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral BlueSony Xperia XA2 Ultra Blue

Xiaomi Pocophone F1 64GB Black

Secundaire camera en frontcamera

Elf van de dertien smartphones hebben aan de achterkant een tweede camera, terwijl maar drie exemplaren aan de voorkant een tweede camera bezitten. In de meeste gevallen dient de extra camera voor het toevoegen van effecten als bokeh. We hebben de kunstmatig gesimuleerde vervaging van de achtergrond even geprobeerd en de Oppo RX17 Neo produceert duidelijk het meest realistische bokeh-effect, gevolgd door de Nokia 8.1 en de Zenfone 5. De Moto G7 Plus, Honor 10 en Wiko View2 Plus hebben moeite om de voorgrond van de achtergrond te scheiden.

Asus ZenFone 5 BlueHonor 10 64GB BlueHTC U12 Life BlueHuawei Mate 20 Lite Blue

LG G7 ThinQ BlueMotorola Moto G7 Plus RedNokia 8.1 GreyOppo RX17 Neo Astral Blue

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSony Xperia XA2 Ultra BlueWiko View 2 Plus 64GB PurpleXiaomi Pocophone F1 64GB Black

N.B.: De Samsung Galaxy A8 ontbreekt in bovenstaand overzicht, omdat de mogelijkheid om bokeh toe te voegen ontbreekt. Het toestel heeft immers geen tweede camera. De Sony Xperia XA2 Ultra heeft ook maar één sensor, maar bij dat model kan wel een tilt-shift effect worden ingevoegd (zie afbeelding). Daarbij houdt het toestel geen rekening met objecten op de foto, maar worden simpelweg de boven- en onderkant van de foto vervaagd.

Drie toestellen beschikken over een achtercamera met een andere beeldhoek, waarmee je ook foto’s kunt maken. Die van de G7 ThinQ biedt duidelijk het beste beeld: scherp en met relatief weinig vertekening, behalve in de uiterste hoeken. Bij ‘onze’ Galaxy A7 2018 komen de randen van de lens in beeld; behalve die slordigheid is het beeld relatief gezien niet slecht. De Zenfone 5 heeft de grootste beeldhoek, maar erg scherp is het lensje niet, zeker aan de randen, met net als bij de hoofdcamera behoorlijk zichtbare kleurschifting.

 • LG G7 ThinQ
 • Samsung Galaxy A7
 • Asus Zenfone 5

LG G7 ThinQ BlueLG G7 ThinQ Blue

Links de primaire camera, rechts de groothoekcamera.

Samsung Galaxy A7 64GB BlackSamsung Galaxy A7 64GB Black

Links de primaire camera, rechts de groothoekcamera.

Asus ZenFone 5 BlueAsus ZenFone 5 Blue

Links de primaire camera, rechts de groothoekcamera.

Frontcamera

Op gebied van de frontcamera heeft de Oppo RX17 Neo op papier de beste specificaties. Ook in praktijk is de camera een succes, met een prima dynamisch bereik, uitstekend detailniveau en goede prestaties bij weinig licht. De Pocophone F1 en Xperia XA2 Ultra bieden eveneens een uitstekende frontcamera. Selfies van de LG G7 ThinQ, Nokia 8.1, Wiko View2 Plus en Huawei Mate 20 Lite vallen wat tegen. De eerste twee laten het vooral liggen op het vlak van de processing: door een vreemde combinatie van verscherpen en glad maken lijken afgebeelde personen wel van was. Wiko en Huawei hebben kennelijk gekozen voor een te simpele sensor, waar detail en kleurweergave onder te lijden hebben, vooral bij weinig licht.

Conclusie

Met een midrange smartphone kun je prima foto’s maken, al moet je voor dit bedrag beter opletten welk toestel je precies koopt. Waar je van iedere topsmartphone een dito plaatje mag verwachten, produceert niet ieder midrange toestel de mooiste foto’s. Fabrikanten moeten voor dit soort bedragen immers keuzes maken. Een betere SoC of een mooier afgewerkte behuizing kan ten koste gaan van het camerasysteem.

Afgetekend nummer laatst is de HTC U12 Life. De prestaties en mogelijkheden van de camera vallen bij vrijwel ieder testonderdeel in meer of mindere mate tegen. Alleen de beelden van de frontcamera beoordelen we als goed. Ook de Sony Xperia XA2 Ultra weet over het geheel genomen niet te overtuigen. Bij dit model vallen ruisreductie, videokwaliteit en software tegen.

De camera’s van de Asus Zenfone 5, Moto G7 Plus, Galaxy A7 en A8 en de Pocophone F1 komen gemiddeld het best uit de bus. De eerste en de laatste doen het op bepaalde terreinen uitstekend, maar laten elders steken vallen. Zo biedt de Zenfone 5 een veelzijdige camera met een prettige interface, die vooral ‘s nachts erg goed scoort, maar ruisreductie en detailniveau zijn zwakke punten. De Pocophone F1 scoort ondertussen vooral goed op het vlak van video-opname en de frontcamera; de hoofdcamera doet het overdag goed, maar minder bij nacht.

De beide Galaxy-toestellen alsmede de Moto G7 Plus hebben een camerasysteem dat op alle vlakken voldoende tot goed scoort, van de software tot de fotokwaliteit, de video-opnames en de frontcamera. De laatste heeft wat ons betreft gemiddeld de beste primaire camera. Daarmee sleept dit toestel een Great Value-award in de wacht. Hoewel de Galaxy A8 de A7 op het vlak van het detailniveau voorbijstreeft, is de A7 niet alleen een stuk goedkoper, maar ook nog veel veelzijdiger dankzij zijn aparte groothoekcamera, terwijl de A8 het met slechts één achtercamera moet stellen. Zodoende verdient ook de Galaxy A7 een Great Value-award.


Samsung Galaxy A7
Motorola Moto G7 Plus

0
*