Gigabyte Aorus RGB AIC review: deze verlichte insteek SSD's presteren prima

24 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Real world benchmarks
 4. 4. Real world benchmarks (in depth)
 5. 5. Prestaties over tijd (consistency)
 6. 6. Hardware.Info 2018 SSD Prestatiescore
 7. 7. Stroomverbruik
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 24 reacties

Conclusie

Gigabyte levert met de Aorus AiC ssd's een stel opmerkelijke producten af, die zich onderscheiden met zowel hun form factor als hun rgb-verlichting. Er is veel te zeggen voor een insteekkaart ssd - doorgaans zijn er pci-e slots te over, en qua airflow heeft zo'n kaart de nodige voordelen. Bovendien is er meer ruimte om verlichting op uit te laten komen.

Goed idee dus, maar hoe zit het met de uitwerking? Daar zijn de nodige kanttekeningen te maken. In de eerste plaats is Gigabyte trots op de geavanceerde controller die is gebruikt, maar die beperkt dus wel in hoge mate op welke moederborden je deze ssd's met volledige rgb-functionaliteit kunt benutten. Dat zijn er feitelijk maar een paar, alle van Gigabyte zelf. Dat is niet sterk. Wellicht is dit een probleem dat zichzelf oplost, en op een toekomstig moederbord heb je wellicht bredere compatibiliteit - maar dat is afwachten. Hoe dan ook koop je ssd's zelden nu als je ermee kunt wachten, want de prijstrend is alweer geruime tijd een dalende.

Gelukkig doet de verlichting het ook op een niet-Gigabyte, niet-compatibel moederbord - al kan je er dan dus niets aan veranderen, het staat wel blits in je kast. Kan je met die beperking leven, dan heb je een ssd die qua prestaties mee kan komen met de subtop van de markt, en die soms zelfs overtreft. Alleen Samsung en Intel blijven op veilige afstand, maar gemiddeld genomen kan de 1TB-uitvoering van de Aorus AiC's zelf de vergelijking aan met topmodellen van Western Digital. Een prestatie die vermeldenswaard is!

Zoomen we verder in op de resultaten, dan zien we wel dat Gigabyte WD (en Samsung en Intel) nog moet laten voorgaan op consistency en steady state prestaties - krijgt hij het écht zwaar voor zijn kiezen, dan zakken de prestaties in. Nog altijd niet naar de bodem - je zal het niet snel merken - maar het geeft wel aan dat bij de controller nog punten te winnen vallen. Nogmaals, vermoedelijk merk je dit niet, maar bij gelijke of iets hogere prijs is het wel vermeldenswaard.

Resteert de vraag: raden we hem aan of niet? Het antwoord is ja, maar een voorbehoud. Alleen de 1TB-variant vinden we qua prestaties echt overtuigend, en je moet dus rekening houden met de weinig compatibele rgb-functionaliteit. Daarnaast staan we op het punt om vierde generatie pci-express ssd's op de markt te verwelkomen en Gigabyte zal een van de paar merken zijn die daarmee voorop loopt. Als het je om pure prestaties te doen is, dan hebben we binnen afzienbare termijn nog een paar reviews voor je in petto, die je zou moeten afwachten. Wil je nú kopen en maken lampjes voor jou het verschil, dan is de Gigabyte Aorus RGB AIC 1TB een uitstekende keus.

{AWARDS-HWI-EXCELLENT}
Gigabyte Aorus RGB AID 1TB


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Aorus RGB AiC 1TB

Gigabyte Aorus RGB AiC 1TB

 • 1000 GB
 • 3480 MB/s
 • 3080 MB/s

€ 189,00

1 winkel
Gigabyte Aorus RGB AiC 512GB

Gigabyte Aorus RGB AiC 512GB

 • 512 GB
 • 3480 MB/s
 • 2100 MB/s
Niet verkrijgbaar
0
*