Koopgids: Welk mechanisch toetsenbord moet je hebben?

51 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding: Waarom een mechanisch toetsenbord?
 2. 2. Hierop moet je letten bij een mechanisch toetsenbord
 3. 3. Het beste budget mechanische toetsenbord
 4. 4. Het beste mechanische toetsenbord voor gaming
 5. 5. Het beste mechanische toetsenbord voor liefhebbers
 6. 6. Het beste low profile mechanische toetsenbord
 7. 7. Wat zit eraan te komen?
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding: Waarom een mechanisch toetsenbord?

De afgelopen tijd testte Hardware.Info tientallen mechanische toetsenborden. Dat resulteerde in een enorme reeks meetgegevens en omvangrijke artikelen. Een kort overzicht met aanraders ontbrak echter nog. Voor deze koopgids zoomen we dus een stukje uit en bekijken in vogelvlucht de hele markt voor mechanische toetsenborden. We bekijken fullsize toetsenborden, kleine TKL-bordjes, toetsenborden voor gaming en exemplaren voor de liefhebber. Welke ramplanken kun je - afhankelijk van je beoogde gebruiksdoel en budget - het beste kopen?

Mechanische switches versus rubberen domes

Standaardtoetsenborden hebben onder de toetsen een rubberen mat, voorzien van een halve bol (in het Engels dome) onder iedere toets. Het in- en terugveren van de rubberen bol levert een voelbare feedback. Een mechanisch toetsenbord heeft onder iedere toets een apart schakelmechanisme. Dat geeft een duidelijk andere feedback tijdens het tikken. Velen prefereren de meer lineaire weerstand van een mechanische schakelaar boven de ietwat stugge aanslag van een rubberdome-toetsenbord, verder gekenmerkt door de grote afname in weerstand over het verloop van het indrukken van de toets en de ietwat flexibele bottom out. Daarbij kun je bij een mechanisch toetsenbord kiezen uit vele verschillende soorten feedback, waar een rubberdome-model altijd ongeveer dezelfde karakteristieken vertoont. Daarover verderop meer.

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)

Door het gebruik van een rubberen mat gaat een rubberdome-toetsenbord veel minder lang mee dan een mechanisch model. Wanneer de rubberlaag verslijt, verslechtert de aanslag steeds verder. Een mechanisch toetsenbord heeft onder iedere toets een apart schakelmechanisme met een beloofde levensduur van soms wel vijftig miljoen aanslagen. Je kunt er zodoende jarenlang mee werken.

Mechanische toetsenborden zijn over het algemeen duidelijk luxer uitgevoerd dan hun rubberdome-tegenhangers. Dat zie je ook wel af aan de verdere afwerking en featureset van het product. We zien bijvoorbeeld dat deze toetsenborden vaak voorzien worden van een stevigere en meer hoogwaardige behuizing, die voor een groot deel bestaat uit metaal. Voorts zit er vaak (rgb-)verlichting onder iedere toets, zijn extra mediatoetsen aanwezig en vinden we soms een usb-hub en een softwareprogramma.

Dikker, maar duurzamer

Niet iedereen prefereert het gevoel van een mechanisch toetsenbord. Ook op de redactie van Hardware.Info (en bij onze collega's van Tweakers) zijn er mensen die de hele dag tikken, en de voorkeur geven aan een rubberdome-toetsenbord. Een reden daarvoor kan zijn, dat veel rubberdome-toetsenborden een stuk dunner zijn dan hun mechanische tegenhangers. Over het algemeen is een mechanisch toetsenbord uitgerust met relatief dikke keycaps boven switches die vier millimeter kunnen worden ingedrukt. Die zitten weer gemonteerd op of in een relatief dikke en stevige behuizing, bestaande uit diverse lagen plastic en metaal.

Een rubberdome-toetsenbord heeft zelden zoveel travel, terwijl ook stukken plattere keycaps en een dunnere behuizing gangbaar zijn geworden. Dat maakt dat je polsen (zonder gebruik van een polssteun) een minder grote knik hoeven maken bij het typen, wat vanuit ergonomisch oogpunt beter is. Om die reden zijn speciale ergonomische toetsenborden vaak ook voorzien van rubberen domes in plaats van mechanische schakelaars, ondanks de vaak hogere prijs van dit soort toetsenborden. We kunnen ons voorts voorstellen dat je het design van een dun en compact toetsenbord prefereert, boven een dikker en robuuster ogend mechanisch toetsenbord. Daarbij moeten we wel vermelden dat er een toenemend aantal 'low profile' mechanische toetsenborden is, met wat minder travel, maar ook minder hoogte. Deze bespreken we ook in dit overzicht.

Luxe met een prijskaartje

Tot slot zou de hogere prijs van mechanische toetsenborden je nog kunnen weerhouden van aanschaf. We doen in dit artikel weliswaar aanbevelingen voor betaalbare mechanische toetsenborden, maar die kosten nog altijd enkele tientjes tot bijna honderd euro. Een standaard rubberdome-toetsenbord vind je soms al voor minder dan tien euro, terwijl je voor de prijs van een instapmodel mechanisch toetsenbord een behoorlijk luxe rubberdome-toetsenbord te pakken hebt.

Hierop moet je letten bij een mechanisch toetsenbord

Waar 'normale' toetsenborden met rubberen domes onder de toetsen allemaal ongeveer hetzelfde aanvoelen, afgezien van de travel (de afstand voor het indrukken van de toets), zit er veel meer verschil in de feedback van verschillende mechanische toetsenborden. Hoofdzakelijk kun je mechanische switches onderverdelen in drie verschillende typen: lineair, tactile en clicky. Bij lineaire schakelaars blijft de weerstand over het hele bereik van de schakelaar ongeveer gelijk. Tactiele switches hebben rond de actuatie (het punt waarop de aanslag wordt geregistreerd) een merkbare verhoging in weerstand; door deze bump weet je precies wanneer je de toets ver genoeg hebt ingedrukt. Clicky switches hebben dezelfde feedback, maar produceren op hetzelfde moment een hoorbaar klikje.

De juiste klik

Over het algemeen zien we lineaire switches in Europa vaker terug in gaming toetsenborden, al zijn in Azië juist 'clicky' schakelaars populair voor dit gebruiksdoel. Hier zijn klikkende switches meer in zwang onder veeltikkers. Nadeel van klikkende schakelaars is echter het grote lawaai - mocht je een toetsenbord overwegen voor op kantoor of in een ruimte waarin je met meerdere mensen verblijft, dan zouden we zeker een stillere switch aanbevelen. Een toetsenbord met tactiele schakelaars is dan een goed alternatief - je hebt wel de voelbare feedback rond de actuatie, maar niet het extra lawaai. Natuurlijk is het type schakelaar een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ga je winkelen voor een nieuw mechanisch toetsenbord, dan is het dus zaak te bepalen welke aanslag je prefereert. Je zou dat kunnen doen door een switchtester te kopen, een soort minitoetsenbordje met onder elke toets een andere schakelaar.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches

Natuurlijk is niet elke tactiele of lineaire switch gelijk. Er zijn vele verschillende schakelaarfabrikanten actief - naast het overbekende Cherry zien we bijvoorbeeld schakelaars van Kaihua, Outemu, TTC, Greetech en Gateron. Toetsenbordenmakers als Logitech en Razer hebben zelf switches ontworpen, die je alleen in toetsenborden van die merken terugvindt. Elke switch geeft net een andere feedback. Ook de manier waarop schakelaars zijn uitgezocht heeft nog invloed op de ervaring, evenals de manier waarop grote toetsen zijn gestabiliseerd. Dat zien we bijvoorbeeld in onze tests, waarbij de aanslag van sommige toetsenborden veel meer variabiliteit vertoont dan we elders zien. Slechte stabilisatie van grote toetsen kan leiden tot vervelend gewiebel.

Constructie en software

Naast de schakelaars is het ook van belang dat het toetsenbord een stevige constructie heeft. Let er bijvoorbeeld op dat het bord in het midden zo min mogelijk meegeeft tijdens het tikken. Een solide bouw voorkomt ook lawaai en geratel tijdens het tikken. Ook voor wat betreft de toetsen van een mechanisch toetsenbord, in het Engels ook wel keycaps genoemd, zijn er verschillen in uitvoering te bespeuren. Zo kunnen fabrikanten kiezen voor diverse plasticsoorten, terwijl er verschillende manieren zijn om opschriften aan te brengen. Niet alle materialen en productiemethoden zijn even slijtvast. De meest duurzame toetsen zijn gemaakt van zogenoemd double-shot PBT-plastic, maar die zien we maar zelden terug.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
Corsair iCUE, een van de uitgebreidste en bekendste softwarepakketten voor onder andere mechanische toetsenborden.

Mechanische toetsenborden gericht op gaming worden vaak geleverd met een softwareprogramma, waarmee je de (rgb-)verlichting naar eigen smaak kunt configureren, macro's kunt aanmaken en instellingen kan wijzigen. Zeker niet iedere fabrikant is op dit vlak even ver, waarbij de interface, de snelheid en de mogelijkheden grote verschillen vertonen. Uitgebreide pakketten bieden bovendien integratie met spellen of andere toepassingen, laten je profielen opslaan en delen met andere gebruikers, en stellen je in staat de verlichting van je toetsenbord te synchroniseren met die van andere (rand)apparatuur.

Lay-out

De lay-out van het toetsenbord bepaalt tot slot de positionering van de toetsen op een toetsenbord. Die hangt uiteraard samen met het formaat van het invoerapparaat. De meeste toetsenborden zijn zogenoemde 'fullsize'-modellen, waarop je naast het alfanumerieke blok ook het navigatiecluster ('Insert, Home, PgUp...'), de pijltjestoetsen en een numeriek blok aantreft, met bovenaan nog een rij functietoetsen. Nadeel van een dergelijk bord met 104 of 105 toetsen is dat het relatief veel ruimte inneemt op je bureau. Leg je je muis rechts naast je toetsenbord, dan moet je door het numpad grotere bewegingen maken. 'Tenkeyless' (ook wel TKL)-toetsenborden vormen dus een populair alternatief voor fullsize-toetsenborden: door het weglaten van de numpad wordt het toetsenbord een stuk compacter. Doordat verder alle toetsen in de gebruikelijke configuratie aanwezig zijn, heb je ook niet te maken met een steile leercurve. Naast TKL zijn er ook nog andere, compactere lay-outs, die we in dit artikel gemakshalve onder TKL scharen. Zo heeft een 90 procent-toetsenbord wél een numeriek blok maar geen losse pijltjestoetsen. 60%- en 66% of 65%-toetsenborden zijn juist nog kleiner dan een TKL-toetsenbord, omdat de rij functietoetsen ook vervalt.


Een fullsize-toetsenbord (boven) naast een TKL-exemplaar (onder).

Hoewel benamingen als 'fullsize', 'TKL' of '65 procent' je een aardig idee kunnen geven van de layout en de afmetingen van het toetsenbord, is het niet zo dat ieder toetsenbord dat onder die naam wordt verkocht, ook precies dezelfde indeling heeft. Fabrikanten spelen soms wat met de afmetingen van toetsen - Corsair-toetsenborden hebben bijvoorbeeld een afwijkende onderste rij met een smallere 'Windows'-toets. Een ander belangrijk onderscheid wordt gemaakt door het verschil tussen de ANSI- en ISO-layout. In veel Europese landen waaronder België is de ISO-layout dominant, gekenmerkt door een kleine linkershift met daarnaast de backslash ('\') en een 'Enter'-toets die twee rijen hoog is. In Nederland is daarentegen de Amerikaanse ANSI-layout dominant. Niet alle toetsenborden worden verkocht in beide varianten.

Het beste budget mechanische toetsenbord

Mechanische toetsenborden zijn zoals gezegd vaak flink duurder dan een 'standaard' rubberdome-exemplaar. Het is echter niet nodig om de hoofdprijs te betalen voor een goed toetsenbord. Hoewel niet zo luxe uitgevoerd als de echte topmodellen, zien we ook in het segment onder de honderd euro al features als een behuizing deels van metaal, individueel aanstuurbare rgb-verlichting en software.

Van de 21 geteste mechanische toetsenborden die nu nog verkrijgbaar zijn voor minder dan 100 euro, komt de Cooler Master CK550 over het geheel genomen als beste uit de bus. De volledige, uitgebreide review kan je hier vinden.

Cooler Master CK550

⏵Uitgebreide review

De Cooler Master CK550 is een compleet en fraai uitziend toetsenbord, waar je desondanks niet meer dan 80 euro voor betaalt. Alle basics zijn aanwezig, plus extra's die je voor dit bedrag niet verwacht zoals rgb-verlichting en redelijk goed werkende software. Belangrijker: de aanslag is mooi gelijkmatig, maar wel relatief licht, en de bouwkwaliteit voldoet.

 • Geen mediatoetsen, polssteun of andere extra's
 • Strakke uitstraling met rgb-verlichting, bouw voldoende solide
 • Betaalbaar
 • Gelijkmatige (maar wel lichte) aanslag
 • Prima software voor dit bedrag al aanwezig

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Winkel

Prijs

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

83,90 €

Prijsinformatie
79,95 €
3,95 €
83,90 €
Geen voorraad

Een goedkoper alternatief, of een toetsenbord voor wie meer extra's wil

Heb je nog wat minder te besteden dan de gemiddeld 80 euro die de Cooler Master CK550 nu moet kosten, dan kun je het goedkopere broertje CK350 overwegen. Die kost niet meer dan 60 euro. Daarvoor geef je wel de software op. Kun je enkele tientjes meer uitgeven, dan komt de Corsair K68 als interessante optie naar voren. Behalve rgb-verlichting heeft dit toetsenbord alle extra's die je je voor dit bedrag kunt wensen, met waterdichtheid als interessante feature.

 • Corsair K68
 • Cooler Master CK350

Corsair K68

⏵Uitgebreide review

Corsair's K68 biedt voor minder dan 100 euro alles wat je je maar kunt wensen, het gebrek aan rgb-verlichting daargelaten. Zo vinden we een bijgeleverde polssteun, extra mediatoetsen, en goede software. Leuke extra: het toetsenbord is bestand tegen kleine ongelukjes met gemorste vloeistoffen, doordat Corsair een speciale rubberen mat tussen de schakelaars heeft geplaatst. Dat hebben ook de duurdere modellen van het merk niet.

 • Geen rgb-verlichting, waar sommige goedkopere toetsenborden dat wel hebben
 • Uitgebreide en gebruiksvriendelijke iCUE-software
 • Mediatoetsen en polssteun aanwezig
 • Waterbestendige eigenschappen
 • Betaalbaar

Corsair Gaming K68 MX Red

Winkel

Prijs

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

89,90 €

Prijsinformatie
89,90 €
0,00 €
89,90 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

95,95 €

Prijsinformatie
85,95 €
10,00 €
95,95 €
Op voorraad

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

97,40 €

Prijsinformatie
97,40 €
0,00 €
97,40 €
Bij toeleverancier

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

99,00 €

Prijsinformatie
99,00 €
0,00 €
99,00 €
Op voorraad

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

99,99 €

Prijsinformatie
99,99 €
0,00 €
99,99 €
Voorraad onbekend

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

100,95 €

Prijsinformatie
96,00 €
4,95 €
100,95 €
Op voorraad

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

103,00 €

Prijsinformatie
103,00 €
0,00 €
103,00 €
Op voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

103,00 €

Prijsinformatie
103,00 €
0,00 €
103,00 €
Bij toeleverancier

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

104,85 €

Prijsinformatie
99,90 €
4,95 €
104,85 €
Op voorraad

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

105,00 €

Prijsinformatie
105,00 €
0,00 €
105,00 €
Bij toeleverancier

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

107,28 €

Prijsinformatie
107,28 €
0,00 €
107,28 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

107,95 €

Prijsinformatie
98,00 €
9,95 €
107,95 €
Bij toeleverancier

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

108,45 €

Prijsinformatie
101,50 €
6,95 €
108,45 €
Bij toeleverancier

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

109,45 €

Prijsinformatie
99,50 €
9,95 €
109,45 €
Bij toeleverancier

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

119,94 €

Prijsinformatie
104,99 €
14,95 €
119,94 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

123,42 €

Prijsinformatie
123,42 €
0,00 €
123,42 €
Op voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

124,45 €

Prijsinformatie
118,50 €
5,95 €
124,45 €
Bij toeleverancier

Cooler Master CK350

⏵Uitgebreide review

Voor zestig euro hadden we geen bijzonder hoge verwachtingen, gelet op onze eerdere ervaringen met toetsenborden rond dit prijspunt. Toch is de CK350 een prima toetsenbord geworden. Goed, de aanslag voelt net wat minder fijn dan die van de CK550 en bij het maken van een eigen verlichtingsprofiel wordt de software node gemist, maar de constructie is gelet op het prijspunt nog altijd prima en er is keuze uit verschillende soorten schakelaars.

 • Geen software om toetsverlichting in te stellen
 • Solide (zij het niet bijzonder luxueuze) constructie
 • Per-key instelbare rgb-verlichting met voldoende ingebakken effecten
 • Ruime keuze in soort schakelaars
 • Erg betaalbaar

Cooler Master CK350 RGB Outemu-Red Black (US)

Winkel

Prijs

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

59,90 €

Prijsinformatie
59,90 €
0,00 €
59,90 €
Geen voorraad

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 13

59,99 €

Prijsinformatie
59,99 €
0,00 €
59,99 €
Geen voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: onbekend
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

64,85 €

Prijsinformatie
59,90 €
4,95 €
64,85 €
Geen voorraad

HighFlow.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
1,00 €
0,00 € + 3,4%
11,35 €
0,00 €

66,40 €

Prijsinformatie
59,90 €
6,50 €
66,40 €
Voorraad onbekend

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

69,85 €

Prijsinformatie
59,90 €
9,95 €
69,85 €
Geen voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

69,90 €

Prijsinformatie
59,90 €
10,00 €
69,90 €
Geen voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

69,95 €

Prijsinformatie
60,00 €
9,95 €
69,95 €
Geen voorraad

Een maatje kleiner, zonder numpad: Tenkeyless-toetsenborden

Wil je binnen een beperkt budget een kleiner TKL-toetsenbord aanschaffen, dan is de Cooler Master CK530 een goede keus. Dat is de tenkeyless-uitvoering van de CK550.

Cooler Master CK530

Net als bij de CK550 krijg je met de tenkeyless-variant CK530 behoorlijk veel toetsenbord voor je geld. Minder toetsen leveren in elk geval geen goedkoper product op: de CK530 kost eveneens zo'n 80 euro. Voor dat geld krijg je een met metaal afgewerkte behuizing, met software instelbare rgb-verlichting en keuze uit diverse soorten switches - wel afkomstig van Gateron in plaats van Cherry. De aanslag is daarmee wat minder gelijkmatig dan bij de duurdere modellen.

 • Geen mediatoetsen, polssteun of andere extra's
 • Betaalbaar
 • Strakke uitstraling, bouw voldoende solide, rgb-verlichting aanwezig
 • Gelijkmatige (maar wel lichte) aanslag
 • Prima software voor dit bedrag al aanwezig

Cooler Master CK530 RGB Gateron-Red Black (US)

Winkel

Prijs

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

74,70 €

Prijsinformatie
67,75 €
6,95 €
74,70 €
Bij toeleverancier

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

78,00 €

Prijsinformatie
78,00 €
0,00 €
78,00 €
Op voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

79,90 €

Prijsinformatie
79,90 €
0,00 €
79,90 €
Op voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

81,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
1,95 €
81,85 €
Op voorraad

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

83,18 €

Prijsinformatie
68,23 €
14,95 €
83,18 €
Bij toeleverancier

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

84,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
4,95 €
84,85 €
Op voorraad

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

89,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
9,95 €
89,85 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

89,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
9,95 €
89,85 €
Bij toeleverancier

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

89,90 €

Prijsinformatie
79,90 €
10,00 €
89,90 €
Bij toeleverancier

Als alternatief kun je eventueel de Corsair K63 overwegen, met ongeveer dezelfde voor- en nadelen die de bovengenoemde Corsair K68 heeft ten opzichte van de Cooler Master CK550: de featureset is uitgebreider en de software is dat ook, maar je mist bij dit toetsenbord weer rgb-verlichting.

Corsair K63

⏵Uitgebreide review

Corsair's K63 ziet er wat meer gewoontjes uit dan de luxere K65, hij biedt wel een uitgebreide featureset en dat voor minder dan honderd euro. Zo zijn er mediatoetsen, een polssteun, en wordt uitgebreide software meegeleverd. Ook de kwaliteit van de constructie is prima, al had de aanslag gelijkmatiger gemogen. De lampjes hebben in tegenstelling tot sommige toetsenborden in dit prijssegment maar één kleur, net als bij de 'normale' K68 die je voor dit bedrag kunt kopen.

 • Geen rgb-verlichting, waar sommige goedkopere toetsenborden dat wel hebben
 • Uitgebreide en gebruiksvriendelijke iCUE-software
 • Mediatoetsen en polssteun aanwezig
 • Betaalbaar
 • Stevigheid en constructie prima

Corsair Gaming K68 MX Red

Winkel

Prijs

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

89,90 €

Prijsinformatie
89,90 €
0,00 €
89,90 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

95,95 €

Prijsinformatie
85,95 €
10,00 €
95,95 €
Op voorraad

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

97,40 €

Prijsinformatie
97,40 €
0,00 €
97,40 €
Bij toeleverancier

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

99,00 €

Prijsinformatie
99,00 €
0,00 €
99,00 €
Op voorraad

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

99,99 €

Prijsinformatie
99,99 €
0,00 €
99,99 €
Voorraad onbekend

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

100,95 €

Prijsinformatie
96,00 €
4,95 €
100,95 €
Op voorraad

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

103,00 €

Prijsinformatie
103,00 €
0,00 €
103,00 €
Op voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

103,00 €

Prijsinformatie
103,00 €
0,00 €
103,00 €
Bij toeleverancier

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

104,85 €

Prijsinformatie
99,90 €
4,95 €
104,85 €
Op voorraad

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

105,00 €

Prijsinformatie
105,00 €
0,00 €
105,00 €
Bij toeleverancier

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

107,28 €

Prijsinformatie
107,28 €
0,00 €
107,28 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

107,95 €

Prijsinformatie
98,00 €
9,95 €
107,95 €
Bij toeleverancier

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

108,45 €

Prijsinformatie
101,50 €
6,95 €
108,45 €
Bij toeleverancier

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

109,45 €

Prijsinformatie
99,50 €
9,95 €
109,45 €
Bij toeleverancier

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

119,94 €

Prijsinformatie
104,99 €
14,95 €
119,94 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

123,42 €

Prijsinformatie
123,42 €
0,00 €
123,42 €
Op voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

124,45 €

Prijsinformatie
118,50 €
5,95 €
124,45 €
Bij toeleverancier

Het beste mechanische toetsenbord voor gaming

Kijken we naar het luxere segment van mechanische toetsenborden, dan zien we dat de meeste fabrikanten zich richten op gaming. Een goed gaming toetsenbord biedt meer dan een uitbundige hoeveelheid rgb-verlichting, zoals soms gekscherend wordt beweerd. Naast een gelijkmatige aanslag en een duurzaam ontwerp verwachten we van een dergelijk invoerapparaat dat er uitgebreide en gebruiksvriendelijke software bijzit voor het instellen van macro's en verlichting. Soms zit er ook een vorm van spelintegratie ingebakken in de software, zodat macro's en lichteffecten automatisch worden toegepast. We zien daarnaast features als switches met snellere actuatie (kortere toetsaanslagen), aparte macrotoetsen en voorzieningen voor anti-ghosting. Bij sommige goedkopere toetsenborden stokt het aantal gelijktijdige toetsaanslagen bij 6; luxe gaming toetsenborden bieden over het algemeen N-key rollover, wat wil zeggen dat een ongelimiteerd aantal tegelijk ingedrukte toetsen kan worden geregisteerd. Van de 44 mechanische toetsenborden boven de honderd euro die we recent hebben getest, voldoet de Corsair K95 RGB Platinum wat ons betreft het best voor gaming. Een uitgebreide review lees je hier.

Corsair K95 RGB Platinum

⏵Uitgebreide review

Hoewel de K95 RGB Platinum al wat ouder is, is het nog steeds een van de beste opties als je op zoek bent naar een luxe mechanisch toetsenbord voor gaming. Het toetsenbord laat nergens grote steken vallen, hoewel we graag PBT-keycaps als standaard hadden gezien voor dit bedrag. De uitstraling is hoogwaardig, de featureset compleet en de software zowel gebruiksvriendelijk als uitgebreid. Tevens is er keuze uit verschillende switches en is de aanslag mooi gelijkmatig.

 • Niet voorzien van PBT-keycaps
 • Fraaie uitstraling, hoogwaardig aanvoelende constructie
 • Uitgebreide featureset, goede software (iCUE)
 • Gelijkmatige aanslag, keuze uit verschillende switches waaronder MX Speed (snellere actuatie)
 • Aparte macrotoetsen, die we elders niet vaak zien

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)

Winkel

Prijs

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

167,90 €

Prijsinformatie
167,90 €
0,00 €
167,90 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

185,05 €

Prijsinformatie
175,05 €
10,00 €
185,05 €
Geen voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

189,00 €

Prijsinformatie
189,00 €
0,00 €
189,00 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

189,95 €

Prijsinformatie
185,00 €
4,95 €
189,95 €
Op voorraad

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

192,90 €

Prijsinformatie
192,90 €
0,00 €
192,90 €
Geen voorraad

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

198,90 €

Prijsinformatie
189,00 €
9,90 €
198,90 €
Op voorraad

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

198,95 €

Prijsinformatie
189,00 €
9,95 €
198,95 €
Op voorraad

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

199,99 €

Prijsinformatie
199,99 €
0,00 €
199,99 €
Geen voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

201,85 €

Prijsinformatie
199,90 €
1,95 €
201,85 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

204,95 €

Prijsinformatie
195,00 €
9,95 €
204,95 €
Geen voorraad

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

215,95 €

Prijsinformatie
212,00 €
3,95 €
215,95 €
Bij toeleverancier

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

219,05 €

Prijsinformatie
219,05 €
0,00 €
219,05 €
Geen voorraad

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

226,41 €

Prijsinformatie
211,46 €
14,95 €
226,41 €
Bij toeleverancier

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

226,88 €

Prijsinformatie
226,88 €
0,00 €
226,88 €
Op voorraad

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Backorder

238,37 €

Prijsinformatie
238,37 €
0,00 €
238,37 €
Geen voorraad

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

266,68 €

Prijsinformatie
266,68 €
0,00 €
266,68 €
Op voorraad

Goedkoper en nagenoeg even goed - of een instap in analoge invoer

De Corsair K95 is het topmodel van het merk, maar voor minder is er ook de Corsair K70 MK.2. Die mist de zes extra toetsen aan de linkerkant en moet het ook stellen zonder extra rgb-led's in de behuizing, maar is verder behoorlijk gelijk aan het topmodel. Zorg alleen wel dat je een goede deal vindt, anders betaal je haast hetzelfde en kun je net zo goed de K95 overwegen. Een ander mogelijk interessant alternatief voor de Corsair K95 RGB Platinum is de Wooting Two. Qua accessoires en uitrusting is het toetsenbord onvergelijkbaar, maar Wooting heeft de interessante mogelijkheid voor analoge invoer. Daarmee kun je spellen in theorie nauwkeuriger besturen.

 • Corsair K70 MK.2
 • Wooting Two

Corsair K70 MK.2

⏵Uitgebreide review

Het grootste probleem van de Corsair K70 MK.2 is de prijs: gemiddeld maar enkele tientjes goedkoper dan het topmodel, de K95. Bij enkele grote ketens is de K70 MK.2 echter al voor zo'n 150 euro te koop. Dat is een prima prijs, want behalve enkele extraatjes als macrotoetsen en rgb-lampjes op de behuizing, zijn featureset, uitstraling, software en aanslag haast gelijk aan de K95.

 • Gemiddeld duur ten opzichte van de Corsair K95 Platinum
 • Niet standaard voorzien van PBT-keycaps (al is er wel een SE-uitvoering met PBT op de markt)
 • Fraaie uitstraling, hoogwaardig aanvoelende constructie
 • Uitgebreide featureset, goede software (iCUE)
 • Gelijkmatige aanslag, keuze uit verschillende switches waaronder MX Speed (snellere actuatie)

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed

Winkel

Prijs

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

149,00 €

Prijsinformatie
149,00 €
0,00 €
149,00 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

155,05 €

Prijsinformatie
145,05 €
10,00 €
155,05 €
Op voorraad

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

173,60 €

Prijsinformatie
173,60 €
0,00 €
173,60 €
Bij toeleverancier

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

178,90 €

Prijsinformatie
169,00 €
9,90 €
178,90 €
Op voorraad

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Geen voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
175,05 €
3,95 €
179,00 €
Op voorraad

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Voorraad onbekend

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

180,95 €

Prijsinformatie
176,00 €
4,95 €
180,95 €
Bij toeleverancier

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

180,95 €

Prijsinformatie
179,00 €
1,95 €
180,95 €
Op voorraad

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

184,00 €

Prijsinformatie
184,00 €
0,00 €
184,00 €
Bij toeleverancier

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

185,45 €

Prijsinformatie
175,50 €
9,95 €
185,45 €
Bij toeleverancier

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

187,95 €

Prijsinformatie
181,00 €
6,95 €
187,95 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

188,95 €

Prijsinformatie
179,00 €
9,95 €
188,95 €
Op voorraad

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

191,47 €

Prijsinformatie
191,47 €
0,00 €
191,47 €
Op voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

198,36 €

Prijsinformatie
198,36 €
0,00 €
198,36 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

215,38 €

Prijsinformatie
215,38 €
0,00 €
215,38 €
Op voorraad

Wooting Two

⏵Uitgebreide review (Hardware.Info TV)

De Wooting Two is het logische vervolg op de Wooting One: behuizing, uitstraling en functionaliteit zijn zo goed als gelijk, maar nu vinden we rechts een numpad. Alle 108 de toetsen kun je analoog gebruiken en dat biedt interessante mogelijkheden voor spellen, die je samen met de gebruiksvriendelijke software kunt benutten. De bouwkwaliteit is nog altijd prima, de kleine hoeveelheid speling in de toetsen is helaas ook nog steeds aanwezig.

 • In andere opzichten dan analoge functionaliteit niet de meest uitgebreide featureset voor dit bedrag
 • Nog steeds een beetje speling in de bevestiging van de keycaps
 • Analoge functionaliteit op alle toetsen, mogelijkheid om zelf het actuatiepunt te kiezen
 • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide software voor analoge functionaliteit
 • Prima bouwkwaliteit, fijne 'vloeiende' (ietwat lichte) aanslag

Wooting Two

Kleinere gaming toetsenborden: tenkeyless, zonder numpad

Voordeel van het gebruik van een TKL-toetsenbord voor gaming is de beperktere breedte. Daardoor kan je muis dichterbij je toetsenbord liggen en hoef je in theorie minder grote bewegingen te maken bij het overschakelen tussen de twee, wat kostbare fracties tijd kan schelen. TKL-toetsenborden bieden niet vaak extra macrotoetsen - dat zou het kleinere formaat immers weer teniet doen. Op dit moment staan er in de Prijsvergelijker elf geteste mechanische TKL-toetsenborden boven de honderd euro; daarvan zouden we voor gaming de Corsair K65 LUX RGB overwegen.

Corsair K65 LUX RGB

⏵Uitgebreide review

De Corsair K65 LUX RGB is in feite een gekrompen variant van de Corsair K70 LUX RGB. Die is inmiddels alweer opgevolgd door de K70 MK.2, maar de K65 heeft geen nieuwe variant gekregen. Daarmee missen vernieuwingen als het uitgebreidere ingebouwde geheugen; de K65 moet echt zijn verbonden met een pc met iCUE om optimaal te werken. Dat is wel meteen een van de beste pakketten op de markt. Ook qua featureset, uitvoering en uitstraling hebben we weinig te klagen. Jammer is wel dat je alleen voor lineaire Red-switches kunt kiezen.

 • Mist vernieuwingen van MK.2-serie fullsize-borden van Corsair, zoals meer geheugen, kabelgootjes en hogere extra toetsen
 • Geen keuze in schakelaars, geen MX Speed-switches
 • Uitstekende stevigheid en afwerking behuizing
 • Goede software (Corsair iCUE)
 • Aparte volumetoetsen en usb-passthrough, die we bij de Cooler Master MK730 (zie onder) missen

Corsair K65 LUX RGB Compact Cherry MX Red

Winkel

Prijs

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

130,95 €

Prijsinformatie
120,95 €
10,00 €
130,95 €
Geen voorraad

All-in-One systems

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 24h

135,81 €

Prijsinformatie
129,91 €
5,90 €
135,81 €
Voorraad onbekend

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

138,00 €

Prijsinformatie
138,00 €
0,00 €
138,00 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

146,45 €

Prijsinformatie
136,50 €
9,95 €
146,45 €
Geen voorraad

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

147,95 €

Prijsinformatie
138,00 €
9,95 €
147,95 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

153,95 €

Prijsinformatie
149,00 €
4,95 €
153,95 €
Bij toeleverancier

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

156,97 €

Prijsinformatie
156,97 €
0,00 €
156,97 €
Geen voorraad

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

161,70 €

Prijsinformatie
146,75 €
14,95 €
161,70 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Backorder

169,40 €

Prijsinformatie
169,40 €
0,00 €
169,40 €
Geen voorraad

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 1 tot 3 maanden verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

218,08 €

Prijsinformatie
218,08 €
0,00 €
218,08 €
Geen voorraad

Cooler Master heeft met de MK730 een geduchte concurrent voor de K65 LUX RGB, die bovendien enkele euro's goedkoper is. Je kunt hem met meer verschillende schakelaars bestellen, meer vanaf het toetsenbord instellen en de accessoires zijn luxer. Cooler Master's software is echter minder goed dan die van de grote concurrent. Wooting (zie boven) heeft in het TKL-segment nog steeds de Wooting One in de aanbieding, dus als analoge invoer je interessant lijkt, kan dat ook een goed alternatief vormen.

 • Cooler Master MK730
 • Wooting One

Cooler Master MK730

De Cooler Master MK730 kost gemiddeld bijna precies hetzelfde als de Corsair K65 LUX RGB. In verhouding met het toetsenbord van de concurrent missen we enkele features als volumetoetsen of een usb-passthrough, maar vinden we wel weer extra rgb-verlichting op de behuizing en luxere accessoires (mooiere polssteun, betere extra keycaps). Een verschil in benadering zien we ook bij het instellen van macro's en verlichting. Kun je daarvoor bij Corsair vertrouwen op de uitgebreide iCUE-software, maar minder opslaan en regelen vanaf het toetsenbord, biedt de MK730 precies het omgekeerde: minder goede software, maar meer mogelijkheden vanaf het toetsenbord. Fijn is in elk geval dat Cooler Master voorziet in meerdere schakelaarvarianten. Bovendien noteert het toetsenbord een goede gelijkmatigheid in onze tests.

 • Geen losse volumetoetsen, passthrough-poorten
 • Portal-software minder goed dan iCUE bij Corsair-toetsenborden
 • Meer in te stellen en op te slaan vanaf het toetsenbord door on-the-fly-system
 • Meer keuze in switches dan bij K65 LUX RGB
 • Luxere accessoires dan K65 LUX RGB (polssteun met kussentje, PBT gaming-keycaps)

Cooler Master MK730 RGB Cherry MX-Red Black (US)

Winkel

Prijs

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

99,00 €

Prijsinformatie
95,05 €
3,95 €
99,00 €
Op voorraad

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

101,00 €

Prijsinformatie
101,00 €
0,00 €
101,00 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

105,05 €

Prijsinformatie
95,05 €
10,00 €
105,05 €
Op voorraad

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

108,45 €

Prijsinformatie
101,50 €
6,95 €
108,45 €
Bij toeleverancier

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

121,48 €

Prijsinformatie
106,53 €
14,95 €
121,48 €
Bij toeleverancier

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

143,95 €

Prijsinformatie
139,00 €
4,95 €
143,95 €
Op voorraad

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

148,95 €

Prijsinformatie
139,00 €
9,95 €
148,95 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

149,85 €

Prijsinformatie
139,90 €
9,95 €
149,85 €
Bij toeleverancier

Wooting One

⏵Uitgebreide review

Wooting mag inmiddels een tweede toetsenbord hebben uitgebracht, het is niet alsof versie één daarmee verouderd is geraakt. Die verschilt vooral van het nieuwere invoerapparaat doordat hij wat kleiner is - de Wooting One is een TKL-toetsenbord. Je hebt dus dezelfde voordelen als analoge functionaliteit op alle toetsen en gebruiksvriendelijke software om die in te stellen, evenals een prima bouwkwaliteit en prettige aanslag.

 • In andere opzichten dan analoge functionaliteit niet de meest uitgebreide featureset voor dit bedrag
 • Een beetje speling in de bevestiging van de keycaps
 • Analoge functionaliteit op alle toetsen, mogelijkheid om zelf het actuatiepunt te kiezen
 • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide software voor analoge functionaliteit
 • Prima bouwkwaliteit, fijne 'vloeiende' (ietwat lichte) aanslag

Wooting One Flaretech Red

Winkel

Prijs

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

149,90 €

Prijsinformatie
149,90 €
0,00 €
149,90 €
Bij toeleverancier

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

149,90 €

Prijsinformatie
149,90 €
0,00 €
149,90 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

154,85 €

Prijsinformatie
149,90 €
4,95 €
154,85 €
Op voorraad

HardwareWebwinkel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Shop: Binnen 5 dagen

154,90 €

Prijsinformatie
144,95 €
9,95 €
154,90 €
Bij toeleverancier

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

155,95 €

Prijsinformatie
145,95 €
10,00 €
155,95 €
Op voorraad

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

157,45 €

Prijsinformatie
150,50 €
6,95 €
157,45 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

159,85 €

Prijsinformatie
149,90 €
9,95 €
159,85 €
Bij toeleverancier

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

162,10 €

Prijsinformatie
162,10 €
0,00 €
162,10 €
Geen voorraad
 

Het beste mechanische toetsenbord voor liefhebbers

Liefhebbers van mechanische toetsenborden zijn natuurlijk niet noodzakelijk gamers. Gelukkig voor hen zijn er ook (fabrikanten van) mechanische toetsenborden die zich niet op dit gebruiksdoel focussen, maar op het maken van een toetsenbord met een zo hoog mogelijke bouwkwaliteit en de beste afwerking. Dat moet leiden tot een zo goed mogelijke type-ervaring. Naast een robuuste bouw en hoogwaardige, slijtvaste keycaps letten we ook op de klank tijdens het typen (een ongans lawaai is zeker voor een toetsenbord dat je op kantoor wil neerzetten geen pretje) en de mogelijkheid om het toetsenbord te bestellen met diverse soorten switches (iedereen prefereert immers weer een net wat andere aanslag). Software is voor deze categorie wat minder van belang, evenals de snelste aanslag of de aanwezigheid van rgb-verlichting. Wie kortom het meest degelijke, best geconstrueerde mechanische toetsenbord zoekt dat in Nederland te koop is, is op dit moment het beste uit met de Ducky Shine 7.

Ducky Shine 7

⏵Uitgebreide review

De hele bovenkant van de Ducky Shine 7 is gemaakt van een zinklegering. Binnenin zit dan ook nog een metalen plaat. Dat resulteert in een gewichtig en zeer robuust aanvoelend toetsenbord. De keycaps zijn hoogwaardige exemplaren van double-shot PBT. De aanslag is prettig en relatief licht, waarbij een ruime keuze aan schakelaars voorhanden is. Wel maakt het toetsenbord wat meer lawaai dan de Leopold FC900R PD (zie onder). Voor wie dat mooi vindt, is rgb-verlichting voorhanden.

 • Geen extra's als mediatoetsen, volumewiel en passthrough-poorten
 • Fraaie uitstraling met veel gebruik van metaal
 • Hoogwaardig aanvoelende constructie, PBT-keycaps
 • Fijne, relatief lichte aanslag
 • Geen gebrek aan rgb (en instelsoftware), mocht je een fan zijn van gekleurde lampjes

Ducky Shine 7

Winkel

Prijs