Software
Op Apple na installeren alle bedrijven het Android-besturingssysteem op hun tablets. Zo ook Samsung. De fabrikant kiest logischerwijs voor Android 9.0 (Pie), dat bijna een jaar uit is en naar verwachting in augustus wordt opgevolgd door versie 10.0 (Q).
Samsung belooft dat de Tab A 2019 tot tenminste april 2021 softwareondersteuning krijgt. Dat is twee jaar vanaf de introductiedatum van de tablet. Een vereiste van Google, en fijn voor de consument. Een paar jaar geleden kreeg een goedkopere Android-tablet nauwelijks of zelfs geen software-updates. Hoeveel en wanneer de Tab A 2019 grote Android-updates krijgt, is nog niet bekend. Een update naar Android 10 spreekt voor zich, maar het verleden wijst uit dat Samsung zijn goedkope tablets geen prioriteit geeft. Zo kreeg de Tab A 2018 pas in juni 2019 een update naar Android 9, dat al sinds augustus beschikbaar is.
Samsung belooft op zijn website dat de Tab A 2019 ‘op dit moment’ elk kwartaal een beveiligingsupdate ontvangt. Ook dit is een verplichting van Google. Het is niet duidelijk hoe lang de tablet beveiligingsupdates krijgt. Op een gegeven moment bepaalt Samsung dat updates alleen nog komen als dat nodig is. Vermoedelijk gebeurt dit na april 2021. Op de peildatum 27 juni draaide de Tab A 2019 op de beveiligingsupdate van 1 mei. Dat is volgens schema, maar ook wat bijzonder. De Tab A 2018, die we ook nog op de redactie hebben, is namelijk voorzien van de 1 juni update. De tablets hebben momenteel hetzelfde updatebeleid, al wordt de ondersteuning voor de 2018-variant eerder gestaakt. Hij kwam immers eerder op de markt.
Terug naar de huidige software op de Galaxy Tab A 2019. Samsung legt zijn eigen OneUI-schil over Android heen. Het gaat om versie 1.0, ontworpen voor grotere schermen van smartphones en tablets. Dat merk je aan de bediening. Veel elementen, waaronder het paneel met snelle instellingen en het instellingen-menu, maken goed gebruik van het brede scherm. De meeste vooraf geïnstalleerde Samsung-apps doen dat ook. Klikbare onderdelen als menu’s en maak-knoppen zijn onderin geplaatst. Dit zie je onder andere terug in de rekenmachine, klok en notities. Des te vreemder is het dat sommige Samsung-apps juist niet erg gebruiksvriendelijk zijn. Houd je de tablet verticaal vast en wil je een foto maken? Dan staan de sluiterknop en andere knoppen rechts in het midden, een plek waar je moeilijk bijkomt. Waarom de knoppen niet lager en in het midden staan, is ons een raadsel. De Samsung Internet-app is ook niet geoptimaliseerd voor verticaal gebruik: alle knoppen en instellingen zijn bovendien het scherm geplaatst.
Los van dit soort onvolkomenheden werkt de software prettig en naar behoren. Het multitaskvenster toont bijvoorbeeld zes apps op één scherm, waardoor je snel kunt wisselen. OneUI komt met een paar Samsung-apps, waaronder de eigen appwinkel Galaxy Store. Daarnaast vind je Microsoft OneDrive, Office Mobile en Spotify op de tablet. De eerste twee zijn alleen uit te schakelen, Spotify kun je verwijderen.
Opmerkelijk is dat de oudere Galaxy Tab A 2018 draait op OneUI 1.1, en de 2019-versie op 1.0. Wij kunnen geen noemenswaardige verschillen ontdekken, behalve de nieuwere beveiligingsupdate.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Samsung Galaxy Tab A 10.1" 2019 32GB Silver
|
Niet verkrijgbaar |