Testresultaten: Systeemprestaties
Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van in de Galaxy Tab A 10.1 2019 aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurt wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt.
- Geekbench 4.1 - Single
- Geekbench 4.1 - Multi
In de single-test zet de Tab A 2019 een gemiddelde score neer van 1280 punten. Dat is een goed resultaat en niet heel ver onder de duurdere en krachtigere Tab S4 (1888 punten). De Tab A 2018 noteert hier 751 punten, fors lager dan de 2019-versie dus. In de multi-test is het verschil veel kleiner. Hier haalt de 2018-variant 3823 punten en de nieuwe uitvoering 4017. De Exynos-processor van de Tab A 2019 komt hier dus beter uit de verf dan de Snapdragon-chip in zijn voorganger.
Geheugenprestaties: Androbench
In de diverse benchmarks van Androbench meten we hoe snel de Tab A 2019 bestanden leest (read) en schrijft (write). De iPads nemen we niet mee in deze test. De prestaties van de nieuwste Samsung-tablet zijn vergelijkbaar met de Tab A 2018. Bij het herhaaldelijk lezen van gegevens is de nieuwe tablet iets sneller dan de rest, de dure Tab S4 uitgezonderd. Het herhaaldelijk schrijven levert bij de modellen uit 2018 en 2019 dezelfde notering op.
- Seq.read
- Seq.write
- Random read
- Random write
Bij het willekeurig lezen en schrijven van bestanden scoort de Tab A 2018 beter dan zijn opvolger. De verschillen zijn klein, maar hier moet de nieuwste tablet zijn meerdere kennen. In vergelijking met de concurrentie presteert hij gemiddeld.
GPU-prestaties: GFXBench
Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke tablet, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je tablet zich verhoudt tot de concurrentie.
- Manhattan 3.0
- Manhattan 3.0 offscreen
- T-Rex
- T-Rex offscreen
Ook in alle vier de GFXBench-tests doet de Tab A 2019 het beter dan zijn voorganger. De grafische Mali-chip is dus krachtiger dan de Adreno-chip in de Tab A 2018. Met een verschil van maximaal vijf frames per seconde zijn de verschillen echter niet groot. Misschien merk je er iets van in de praktijk, maar bij eenvoudige spelletjes is de kans groot dat je het niet opmerkt. Wie een degelijke gpu zoekt, kan sowieso beter een duurdere tablet kopen. De Galaxy Tab S4 is de beste keuze voor Android, maar ook die moet de iPads voor zich dulden.
GPU-prestaties: 3DMark
Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien. Tijdens Ice Storm Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Ice Storm Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.
- Sling Shot Extr. Unl. GT1
- -GT2
- -Graphics
- -Physics
Net als bij GFXBench presteert de Tab A 2019 in alle vier de tests beter dan het model uit 2018. In de eerste drie benchmarks is het verschil aanzienlijk en doet de tablet het ook beter dan de vergelijkbaar geprijsde Android-concurrenten. De iPads en Galaxy Tab S4 scoren natuurlijk hoger. In de vierde test, de Physics, levert de Tab A 2019 een goede score af van 1726. Het verschil met de iPad Pro en Galaxy Tab S4 is groot, terwijl de andere Android-modellen en de goedkopere iPad vergelijkbaar presteren.
Systeemprestaties: PCMark
Tot slot hebben we ook PCMark gedraaid. Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de tablet werkt. Deze testsoftware werkt niet op de iPads, dus we houden het bij de vergelijkbare Android-concurrenten. In bijna alle benchmarks komt de Tab A 2019 als één van de beste modellen uit de bus. Hij scoort op alle punten beter dan zijn 2018-variant. Alle scores zijn bovendien prima voor een reguliere Android-tablet, helemaal als je het lage prijspunt van het apparaat in gedachten houdt. Enkel de video editing-benchmark drukt de Tab A 2019 naar beneden, maar een slecht resultaat willen we het niet noemen. Houd wel in gedachten dat de rekenkracht van het apparaat beperkt is. We kunnen het niet illustreren met resultaten van de iPads, maar de Galaxy Tab S4 geeft aan dat duurdere en betere tablets hogere scores neerzetten.
- Work
- Writing
- Browsing
- Photo
- Video
- Storage
Wat merk je in de praktijk van het verschil in werkgeheugen tussen de Tab A 2019 (2GB) en Tab A 2018 (3GB)? Niet veel, is onze ervaring. Beide tablets draaien redelijk soepel, maar wachttijden en haperingen zijn op allebei niet vreemd. Heel krachtig zijn de processors immers niet. Als je veel apps open hebt, gaat het wisselen op de 2018-editie iets soepeler. De tablet kan ook wat meer apps openhouden, maar het verschil is beperkt.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Samsung Galaxy Tab A 10.1" 2019 32GB Silver
|
Niet verkrijgbaar |