Samsung C49RG90 review: de eerste superwide gaming monitor - gentlemen, start your engines!

50 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Superwide 2.0
 2. 2. Samsung C49RG90 ontwerp en aansluitingen
 3. 3. Bediening en bijzonderheden
 4. 4. Gamen op superwide
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 7. 7. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 50 reacties

Samsung C49RG90 ontwerp en aansluitingen

Samsungs nieuwste gaming topmodel is uiterlijk niet heel anders dan zijn voorganger: de C49RG90 verschilt maar één letter qua naam met de C49HG90 en het design is nagenoeg hetzelfde. Het zo'n 1 meter 20 brede scherm heeft een dunne omlijsting aan de boven- en beide zijkanten, en een wat bredere kin aan de onderrand - vergelijkbaar met de bulk van de luxere beeldschermen op dit moment. De achterzijde is strak zwart plastic, met alleen het Samsung logo in zwart als onderbreking. De aansluitingen gaan schuil achter een uitneembaar klepje, waardoor ook met meerdere kabels aangesloten een opgeruimd uiterlijk mogelijk is.

 • C49RG90 voor
 • C49HG90 voor
 • C49RG90 achter

Samsung C49RG90

Samsung C49HG90

Samsung C49RG90

1 meter 20 breed, 1500R kromming

Het 48,8-inch in diagonaal metende va-paneel telt 5120x1440 pixels, beduidend meer dan de 3840x1080 van de voorganger. Omgerekend ruim 7 miljoen beeldpunten, versus iets minder dan 4 miljoen op de C49HG90. Het paneel staat op een in hoogte verstelbare voet, waarop het kan zwenken en kantelen. Roteren naar portretstand behoort uiteraard niet tot de mogelijkheden. Het paneel is gebogen met een radius van 1500 mm, oftewel 1500R in jargon. Zit je op een afstand van 1,5 meter, dan zit je precies in het midden van een denkbeeldige cirkel waar de C49RG90 in past. Heb je de loterij gewonnen en drie exemplaren aangeschaft, is zo'n afstand wellicht het overwegen waard - gebruik je maar één scherm, dan is een afstand van een centimeter of 50 à 70 logischer. De kromming is de sterkste die momenteel beschikbaar is, maar door de enorme spanwijdte valt het niet eens zo heel erg op.

Nu ja, enorm: twee 27-inch monitoren nemen evenveel of nog iets meer ruimte in beslag, dus wie gewend is aan een dual-monitor opstelling op dit formaat gaat er feitelijk op vooruit: de voet van de C49RG90 neemt minder ruimte in beslag dan twee afzonderlijke dragers. De twee spitse, uiteenlopende delen op het bureau staan genoeg uit elkaar dat je er een toetsenbord tussen kwijt kunt, mocht je echt in het scherm willen kruipen.

QLED met 12 zone local dimming HDR

Samsung introduceerde enige jaren geleden de marketingaanduiding 'qled' als tegenhanger van LG's populaire oled-paneeltechniek. In tegenstelling tot oled betreft qled géén andere technologie dan lcd, maar gaat het hier om een lcd met een backlight dat is verrijkt met quantum dots. Hoewel ook quantum dots als een marketingterm klinkt, is dat geenszins het geval. Deze nanodeeltjes zorgen ervoor dat uitgestraald licht een groter spectrum beslaat, waardoor een hiermee voorzien beeldscherm effectief een grotere kleurruimte en dus meer verzadigde kleuren kan weergeven. De qled-aanduiding past Samsung sinds enige tijd ook toe op monitoren met zo'n backlight, en de C49RG90 beschikt hier ook over.  Het bedrijf belooft 95% dekking van de DCI-P3 kleurruimte, die beduidend groter is dan standaard sRGB.

Deze grote kleurruimte is ook een vereiste voor de genoemde DisplayHDR 1000 certificering, waarover de C49RG90 beschikt (de C49HG90 kreeg kort na introductie een DisplayHDR 600- certificering). Daarnaast moet het scherm een piekhelderheid van 1000 cd/m² bieden op een oppervlak van 10% van het scherm, iets waar we uiteraard in onze test uitgebreid bij stilstaan. Om het voor effectieve hdr-weergave vereiste hoge contrast mogelijk te maken gebruikt Samsung niet alleen een paneel op basis van vertical alignment-techniek, bekend om zijn goede afsluiting van het licht van het backlight en daarmee goede zwartwaardes, maar ook local dimming. Dat houdt in dat het licht van het backlight in delen geheel of gedeeltelijk kan worden gedimd, waarmee het zwartniveau en daarmee het contrast nog aanzienlijk verder toeneemt. Samsung maakt gebruik van 12 afzonderlijke zones, die in een horizontale band naast elkaar over het scherm zijn verdeeld. Elke afzonderlijk oplichtende of dimmende zone is daarmee zo'n 10 cm breed. Dat is niet veel vergeleken met fijnmazige full array local dimming zoals we aantreffen op de 27-inch G-sync HDR-monitoren , die 384 afzonderlijke zones hebben, of de 35-inch varianten met 512 zones. Zoals gezegd, die schermen zijn dan ook aanmerkelijk duurder - in het laatste geval zelfs meer dan twee keer zo duur. Hoe hdr op de C49RG90 in de praktijk uitpakt, komt later in deze review aan bod.

Freesync 2 boven MBRT

Eén ding waar Samsung bij de C49RG90 met geen woord over rept, is 'MBRT' oftewel motion blur reduction technology, een voorziening waar het bedrijf wel nog gewag van maakte bij de C49HG90. Deze komt kortgezegd neer op een scanning backlight, dat in vier vlakken van boven naar onderen aan- en uit kan schakelen op dezelfde frequentie als waarmee het paneel wordt ververst. Dit werkt dan ook alleen vanaf hogere frequenties, anders kunnen mensen het als storend knipperen ervaren. Het voordeel is dat een lcd-monitor zich op die manier meer gedraagt als een crt-monitor, het 'knipperende' backlight reduceert de sample-and-hold karakteristiek waarmee een lcd een afbeelding toont tot de volgende wordt getoond, wat bij beweging voor een vervagingseffect kan zorgen bij de waarnemer. Crt-monitoren laten pixels opgloeien die weer uitdoven voordat het volgende beeld wordt getoond, wat met een scanning backlight wordt geëmuleerd. Samsung heeft deze techniek schijnbaar uit de C49RG90 gelaten - aangezien deze niet compatibel is met een variabele verversingsfrequentie is dat naar onze mening een begrijpelijke keuze: Freesync is juist op dit formaat van grote waarde.

Aansluitingen

Samsung C49RG90

Waar we ook wijzigingen zien ten opzichte van de voorganger, is bij de aansluitmogelijkheden. We tellen één hdmi 2.0-poort (waren er twee op de C49HG90), twee keer standaard displayport 1.4 (één keer standaard, één keer mini op de voorganger), een usb hub met één upstream en vier downstream-poorten, waarvan twee usb 3.0 (superspeed 5 Gb) en twee usb 2.0 (high speed). De tweede usb 3.0-poort (de achterste bezien vanaf de achterzijde) ondersteunt ook snelladen voor bijvoorbeeld een smartphone. De C49HG90 had alleen twee usb 3.0-aansluitingen. De voeding is geïntegreerd, dus hiervoor volstaat een standaard kabel met eurostekker.

Samsung C49RG90

Verder zien we maar liefst vier 3,5mm aansluitingen. Dat is twee meer dan gangbaar (audio in- en uit) - een is voor audio uit van bijvoorbeeld displayport of hdmi audio, een is voor een microfoon - en een is een microfoonuitgang, om aan te sluiten op de microfooningang van een pc, een doorlusoptie dus. De vierde (linksonder in het blokje) is een 'service'-aansluiting, en dus niet voor eindgebruikers bestemd.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

 • 48.8 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 120 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.024,00

6 winkels
0
*