Samsung C49RG90 review: de eerste superwide gaming monitor - gentlemen, start your engines!

50 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Superwide 2.0
 2. 2. Samsung C49RG90 ontwerp en aansluitingen
 3. 3. Bediening en bijzonderheden
 4. 4. Gamen op superwide
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 7. 7. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 50 reacties

Bediening en bijzonderheden

Zoals we van Samsung gewend zijn, bedien je het on-screen menu van de C49RG90 met een mini joystick. Die zit bij deze monitor in de onderrand. Vaak zit die bij Samsung monitoren achter de rechter onderhoek, maar dat is met dit formaat niet praktisch. De oplossing hier is ook niet geheel voor de hand liggend, want het pookje zit niet in het midden maar een stuk naar rechts, waardoor je het niet zonder tasten kunt vinden.

Samsung C49RG90

Er op enige afstand naast zitten nog drie kleine knopjes. Die zijn bestemd om snel een game preset te selecteren, die je in het menu kunt definiëren. De bediening met het pookje vergt enige gewenning, maar werkt in grote lijnen zoals we gewend zijn: met een druk erop roep je een klein menu op, van waaruit je kunt gaan naar het grote menu met alle instellingen (duw pookje naar boven), schakel naar picture-by-picture modus (rechts), schakel uit (onder) of verander de input (links).

Menu

Het menu is zoals we sinds de eerste nieuwe generatie gamingmonitoren van Samsung gewend zijn vormgegeven met de doelgroep in het oog: het ziet er wat aansprekender uit dan het doorsnee monitormenu en voor gamers belangrijke zaken staan centraal en/of bovenaan. Zo kan je met een oogopslag zien hoe de 'Black Equalizer' is geconfigureerd (een gammacorrectie voor middentonen om objecten in donkere delen sneller te zien), wat de responstijd instelling is, op welke frequentie het paneel werkt, of Freesync aan of uit staat en of de 'Low input lag' modus actief is.

Het menu bevat een groot aantal opties om de C49RG90 naar je hand te zetten. Zo zijn er voorkeursinstellingen voor diverse game genres (FPS, RTS, RPG, AOS), naast een Cinema en een sRGB modus. Dan is er nog een High Brightness modus, een Dynamic Contrast modus en een Custom waarin je allerlei variabelen zelf kunt instellen.

Picture-by-picture met beperkingen

Een aparte besprekenswaardige functie van de monitor is picture-by-picture, waarmee je beeld van twee bronnen naast elkaar kan weergeven. Dat is op zich geen bijzonderheid, met name voor zakelijke toepassingen bestemde, maar ook veel van de luxere beeldschermen bieden zo'n mogelijkheid. Feitelijk splits je het scherm in twee delen en toon je bijvoorbeeld links beeld van een laptop en rechts van een desktop. 


Picture-by-picture op één systeem: de C49RG90 wordt nu door Windows benaderd als twee losse qhd-monitoren.

Echter, bij een 16:9-scherm betekent dit meestal dat je ofwel een uitsnede, ofwel een vervormd (uit verhouding getrokken), ofwel een zwart omrand beeld ziet - twee 16:9 signalen naast elkaar zijn natuurlijk niet in een 16:9-verhouding te vatten. Met een 32:9-verhouding is dat daarentegen een koud kunstje. 

Nu kan je twee aparte systemen aansluiten op een C49RG90, maar je kan óók je videokaart met twee kabels verbinden met twee verschillende ingangen van het scherm. Als je het scherm in PbP-modus zet, ziet het scherm twee verschillende signalen en je pc twee verschillende schermen. Zo kan je bijvoorbeeld rechts full screen gamen, en links een stream op Twitch of YouTube, of een browser open hebben staan. Een andere, heel nuttige toepassing: je kan de Windows sneltoetsen (Windows + cursor) benutten om op vier verschillende plekken vensters te docken, waarmee je de breedte veel effectiever benut. Voor productiviteitstoepassingen zouden we om die reden aanraden het scherm standaard in PbP-modus te gebruiken.

Wel zijn er enige kanttekeningen bij de PbP-stand te plaatsen. Zo is de maximale verversingsfrequentie in deze 'split screen' modus 100 Hz in plaats van 120 Hz, Freesync is niet te activeren en je kan ook vrijwel niets aanpassen aan de beeldinstellingen - de gaming en andere presets zijn niet voorhanden, de overdrive is evenmin aanpasbaar. Ook werkt hdr-weergave niet in de PbP-stand. Kortom, je moet veel concessies doen. Aan de andere kant, als je toch met een half oog op een Twitch stream of Reddit zit, kan je allicht ook leven met een minder dan optimale weergave van je game. 

Upgradebare firmware

Net als de eerdere Samsung gamingmonitoren is de C49RG90 door de eindgebruiker te voorzien van nieuwe firmware. Samsung bracht voor de vorige generatie de nodige upgrades uit, en het is dan ook aan te raden de productpagina van de C49RG90 in de gaten te houden voor een nieuwe firmware, waarmee mogelijk nog verbeteringen of functionaliteit worden toegevoegd.

Upgraden kan via de primaire usb 3.0-poort; de handleiding bevat een duidelijk instructie voor de procedure.

Easy Setting Box

Zoals veel monitorfabrikanten levert Samsung een stukje software om het beeld op te delen in virtuele kwadranten. Er is een flink aantal verdelingen beschikbaar in deze Easy Setting Box toepassing, die je bovendien kunt aanpassen door de gidslijnen te verslepen. Met een pictogrammetje in de taakbalk van elk venster kan je dat met een muisklik in het gewenste kwadrant doen belanden.

We lopen voor deze toepassing ongeveer net zo warm als voor die  van andere merken: het is een wat teleurstellende ervaring, van de ca. 2004 Installshield wizard tot en met de afwezigheid van snelkoppeltoetsen, onnodige open ruimtes tussen de deelgebieden, minder dan trefzekere drag 'n' drop functionaliteit en bovenal: afwezige integratie met Windows shortcut toetscombinaties. Het is zonde, omdat deze hoeveelheid schermruimte schreeuwt om een efficiënte, voortreffelijk werkende window manager, maar het is helaas par for the course. Wij zouden zeggen: laat de software links liggen, stuur het scherm in niet-gaming toepassingen aan in de PbP-stand (uitgezonderd wellicht beeldbewerkingstoepassingen) en gebruik de Windows snelkoppelingen om vensters op vier posities 'aan de randen' van de twee virtuele schermen te docken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

 • 48.8 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 120 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.024,00

6 winkels
0
*