Samsung C49RG90 review: de eerste superwide gaming monitor - gentlemen, start your engines!

50 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Superwide 2.0
 2. 2. Samsung C49RG90 ontwerp en aansluitingen
 3. 3. Bediening en bijzonderheden
 4. 4. Gamen op superwide
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 7. 7. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 50 reacties

Gamen op superwide

Uiteraard kunnen we niet voorbijgaan aan de ervaring van gamen op 'superwide' oftewel een 32:9-verhouding. In een apart artikel zullen we daar uitgebreider op in gaan met de nodige benchmarks en nog veel meer screenshots, maar we willen in elk geval een indruk delen in deze review. Die is, kort gezegd, dat gamen op dit formaat geweldig is.

Het eerste goede nieuws: alle games waarmee we hebben getest (onze standaard 3D chip test suite van dit moment) konden de volledige resolutie benutten, van zwarte randen links en rechts was geen sprake. Uiteraard hebben we het dan over relatief recente 'triple-A' titels, maar ook een wat oudere game als GTA5 benutte elke pixel.

Vanaf RX 5700 XT of RTX 2060 Super

Je hebt een stevige videokaart nodig (denk aan minimaal een AMD Radon RX 5700 XT of een Nvidia GeForce RTX 2060 Super), maar die heeft aan 7,37 miljoen pixels toch weer een wat minder fikse kluif dan aan 8,29 miljoen pixels en dat zie je terug in de framerates. Zolang je de beeldkwaliteit op medium houdt, kan je met genoemde 'instappers' rekenen op framerates van pakweg 60 tot bijna 120 fps, afhankelijk van de game. Voordeel van de Radeon RX 5700 XT: Freesync 2 werkt vlekkeloos, en dat is prettig want op zo'n groot scherm is tearing een stuk storender zichtbaar dan op een minder breed exemplaar. 'G-sync compatibiliteit' kregen we tijdens het testen overigens nog niet aan de praat. Met snellere kaarten zijn de prestaties uiteraard nog beter, al blijven 'ultra' settings zelfs voor RTX 2080 en 2080 Ti een stevige kluif. 

32:9 is een uitdaging voor games

Dat brengt ons wel op een heikel punt: met name met laatstgenoemde kaart (in theorie de ideale partner) hadden we veel uitdagingen tijdens het benchmarken. Games die naadloos draaien in ultra hd, vertoonden vreemde crashes en hangers bij benchmarken in 5120x1440. Ook andere kaarten hadden daar last van - van de 11 games die we testten waren er maar een paar titels die volkomen probleemloos werkten. Uiteraard is benchmarken iets anders dan gamen en zullen de ervaringen wisselen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat games minder getest worden op 32:9 dan op 16:9 - sommige engines kunnen zich erin verslikken. Een van de paar titels die probleemloos werkte, was The Witcher III, bekend om zijn enorm fraaie, grote spelwereld.


The Witcher III

Dat gezegd hebbende, is gamen op zo'n breed scherm een ongeëvenaarde ervaring. Natuurlijk, je kan met een triple-monitor setup nog verder de breedte in (3x full hd is immers 5760, en 3x qhd zelfs 7680 pixels), maar schermranden blijven storend, hoe optimaal je een game ook kan configureren met randcompensatie. Racegames voelen sneller, strategy games overzichtelijker (de van rand tot rand strekkende legers in Total War: Warhammer 2 zijn nóg indrukwekkender dan op 16:9), role playing games meeslepender. De stedelijke omgeving in GTA V oogt weidser en levendiger, en in first person shooters zorgt de panoramische weergave voor een nog intensere beleving én heb je potentieel een tactisch voordeel als je het blikveld (field of view) kunt aanpassen.


Total War: Warhammer 2 op 5120x1440


Grand Theft Auto V op 5120x1440

Met een grotere 'fov' bekijk je de spelwereld namelijk vanuit een grotere hoek, en steeds meer games bieden deze mogelijkheid - dankzij het al jaren groeiende aanbod aan ultrawide 21:9-monitoren. Het is wel interessant om te zien hoe games hiermee omgaan, in bijvoorbeeld Wolfenstein II: The New Colossus zorgt de maximale kijkhoek van 120 graden voor een soort fisheye effect dat wat onwerkelijk kan aandoen - en soms voor bizarre vertekeningen, zoals van de armen van het spelpersonage wanneer je onder water zwemt. 

 • Battlefield 5 55 graden FOV
 • Battlefield 5 105 graden FOV

Wolfenstein II met 120 graden field of view

HDR

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de hdr-weergave, in onder meer Battlefield 5 en Far Cry 5. Het effect is zonder meer uitstekend zichtbaar, meer nog dan bij de C49HG90. De sdr-weergave is al prima, maar de extra dynamiek voegt beslist een extra dimensie toe in games die het ondersteunen. Helaas is het niet mogelijk hier screenshots van te tonen, aangezien noch onze site, noch het jpg-bestandsformaat, noch de meeste monitoren deze correct kunnen weergeven. In de praktijk is het beperkte aantal zones eigenlijk zelden een issue, al zul je bij een heldere maan in een duistere nacht in een game als Far Cry 5 wat eerder een halo zien dan op een (veel duurdere) monitor met full array local dimming backlight.

Meer binnenkort in een apart artikel met veel meer screenshots en benchmarks, maar het moge duidelijk zijn: gamen in 5120x1440 is mogelijk met de huidige generatie videokaarten, en wij zijn zeer enthousiast over de ervaring in de praktijk op de Samsung C49RG90.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

 • 48.8 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 120 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.024,00

6 winkels
0
*