Samsung C49RG90 review: de eerste superwide gaming monitor - gentlemen, start your engines!

50 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Superwide 2.0
 2. 2. Samsung C49RG90 ontwerp en aansluitingen
 3. 3. Bediening en bijzonderheden
 4. 4. Gamen op superwide
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 7. 7. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 8. 8. Uniformiteit
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 50 reacties

Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)

Wanneer we de Samsung C49RG90 voorzien van een hdr-signaal, schakelt de monitor automatisch over naar de hdr-modus. Zoals gezegd vergelijken we het scherm hier ook met een aantal andere schermen die niet per se voor gaming zijn bedoeld en/of andere formaten en verhoudingen hebben, aangezien het aantal ultra- en superwide monitoren met hdr tot dusver wel erg beperkt is.

Bij hdr-schermen zien we vaak dat de behaalde piekhelderheid afhangt van de hoeveelheid wit die in beeld is. Daarom meten we de helderheid van hdr-schermen met vijf verschillende window sizes: 100 procent wit, 25 procent wit, 10 procent wit, 5 procent wit en 2 procent wit. Over het algemeen dimmen hdr-monitoren bij een volledig wit scherm, omdat anders het stroomverbruik (en de hitteproductie) enorm zou oplopen. Ook bij het weergeven van kleine witte vlakken zijn hdr-monitoren doorgaans minder helder. Dit om de relatief grofmazige local dimming ietwat te camoufleren: bij te hoge helderheid worden duidelijke halo's zichtbaar, lichtere vakken rond de plaats waar een licht onderwerp in beeld is voor een donkere achtergrond.

Alleen 1000 nits bij voldoende lage temperatuur

De terugval valt mee bij de C49RG90: de maximale helderheid bij 5% wit is maar iets hoger bij 100% wit. We noteren afgerond 868 cd/m² bij 100% wit, tegen 878% bij 5% wit. Wel zijn er andere kanttekeningen te plaatsen. Zo bereikt deze monitor de beloofde 1000 nits pas na een seconde of twee (langer dan het moment waarop we doorgaans meten). Bij snelle bewegingen zal een helder deel van het beeld allicht alweer uit beeld zijn voordat die waarde is bereikt. Het is een beetje de vraag of de piekhelderheid voldoende snel wordt bereikt, om in alle scenario's in games een fel oplichtend deel van het beeld zijn maximale gewenste impact te laten hebben. 

Alleen 'koud' meten we wel piekhelderheden rond de 1000 cd/m².

Een tweede kanttekening die we moeten plaatsen is dat de piekhelderheid bij een volledig wit scherm na verloop van enige tijd terugzakt naar 600 cd/m², het minimum dat voor full-screen helderheid vereist is voor de DisplayHDR 1000 norm. Daarnaast zien we dat wanneer we de monitor laten opwarmen (zoals we standaard doen voor onze test) de maximale waarde geheel niet bereikt wordt. We komen dan altijd iets onder de 900 nits uit - ook als we meten bij 10% helderheid volgens de methode van de Vesa-standaard. Alleen 'koud' meten we wel piekhelderheden rond of zelfs iets boven de 1000 cd/m². Op heel warme dagen (zoals we er in juli van dit jaar de nodige hadden), met een omgevingstemperatuur van rond de 30 graden, konden we de beloofde 1000 nits geheel niet halen.

Het lijkt erop dat Samsung het panel zo tegen oververhitting heeft beveiligd; in tegenstelling tot bij G-Sync HDR-modellen is geen actieve koeling aanwezig - wat ons betreft een voordeel. Het verschil tussen een kleine 900 en 1000 nits is wat ons betreft geen enorme issue, maar is natuurlijk wel een kleine smet op het blazoen. 

Ten slotte vermeldenswaard is dat de minimale helderheid in tegenstelling tot bij de voorganger niet 0 is, maar een (voor een va-paneel) relatief hoge 0,19 cd/m².

 • Max. helderheid (full screen)
 • Max. helderheid (5%)
 • Min. helderheid

Hieronder zie je een screenshot van de resultaten van de genoemde vijf gemeten waarden. De C49RG90 levert zijn hoogste piekhelderheid met een window size van  25 procent, met net geen 900 cd/m². Dat is nog altijd een prima score. Highlights zijn op dit scherm passend fel. 

Samsung C49RG90

Kleurweergave in HDR

We noteren op het vlak van kleurweergave twee verschillende meetresultaten: één zonder eventuele afwijkingen van de gewenste helderheid meegenomen in de score, en één waarbij fouten in helderheid worden meegewogen. Je ziet in het tweede resultaat over het algemeen veel grotere afwijkingen terug, omdat hdr-capabele schermen de helderheid van het signaal richting hun maximaal mogelijke helderheid vaak met een lichte curve 'afrollen'.

Opvallend is dat de C49RG90 de hdr-kleurweergave zonder meegewogen helderheid een stuk beter onder de knie heeft dan de voorganger; wegen we de helderheid wel mee, dan liggen de twee dichter op elkaar.

 • dE ICtCp gs. -w/o Lum
 • -w Lum
 • dE ICtCp cc. -w/o Lum
 • -w Lum

Meer in detail: Samsungs C49RG90 heeft een keurige grijsweergave in hdr. Perfect is het nog niet, maar de score van 1,74 zonder de afwijking in helderheid mee te nemen, is beter dan bij vrijwel elke andere getest hdr-monitor. De grootste afwijking zien we nog in het helderste deel van het bereik, waarin wat te veel blauw aanwezig is. Nemen we de helderheid wel mee in de berekening, dan noteren we een grotere afwijking, maar nog altijd goed voor een derde plaats in de grafiek. Het scherm volgt de hdr PQ-curve - de 'gammacurve' voor hdr-beelden - relatief nauwkeurig, al doet de Asus PG37VQ dat nog beter. Daarbij komt dat het scherm van Samsung juist aan de bovenkant de curve wel heel nauw volgt en dus hard omslaat, wat kan zorgen voor clipping.

 • Grayscale (HDR)
 • Color Checker (HDR)

Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

Ook de kleurweergave in hdr van de C49RG90 is gewoon goed, zeker als we de afwijking in de helderheid niet meewegen in het resultaat. Dat brengt ons op de kleurdekking, die is met een gemeten 91,1% van DCI-P3 weliswaar niet zo hoog als de door Samsung beloofde 95%, maar nog altijd lang niet slecht - beter dan de Asus PG35VQ die op slechts 87,8 procent dekking blijft steken.

Samsung C49RG90

Kijken we naar de kleurendriehoek (hierboven afgebeeld), dan zien we dat de C49RG90 vooral in de kleur groen net wat te weinig verzadiging behaalt, al kan ook het blauw nog wel iets meer verzadigd. Verder liggen de primaire en secundaire kleuren vrijwel exact waar ze moeten liggen, wat wijst op uitstekende kalibratie.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

 • 48.8 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 120 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.029,00

8 winkels
0
*