Samsung Galaxy A50 review: koning van de goedkopere smartphones?

41 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 4 besproken producten
 15. 41 reacties

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Samsung Galaxy A50 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Samsung Galaxy A50 Black

Cameratechniek

Achterop de Galaxy A50 zitten drie camera’s. De primaire camera is een 25 megapixel lens met een diafragma van f/1.7 en elektronische beeldstabilisatie. Standaard fotografeert hij in 12 megapixel. De 8 megapixel groothoeklens (f/2.2) heeft een zicht van 123 graden en dat is praktisch even breed als de groothoeklenzen van bijvoorbeeld de OnePlus 7 Pro en Huawei P30 (Pro). Tot slot is er een 5 megapixel dieptecamera (f/2.2) aanwezig die alleen werkt bij de portretmodus.

De camera’s hebben geen optische beeldstabilisatie, wat logisch is gezien de relatief lage prijs van het toestel. Er is een flitser aanwezig. Als je fotografeert met de primaire of groothoekcamera, kun je gebruikmaken van de automatische hdr-modus. Filmen kan maximaal in full-hd (1920 bij 1080 pixels) met 30 frames per seconde. Het gebrek aan een 4K-modus is vreemd, want de gebruikte Exynos-processor ondersteunt deze mogelijkheid wel. Het is niet duidelijk waarom Samsung de filmstand achterwege heeft gelaten. Wie graag in 4K filmt, hoeft echter niet te treuren. Uit onderzoek van onder andere GSMArena blijkt  dat je met de OpenCamera-app uit de Google Play Store wél in 4K met 30 fps kunt filmen.

Voorop zit een 25 megapixel selfiecamera met een f/2.0-diafragma. Ook deze gebruikt indien gewenst automatische hdr voor foto’s met een beter dynamisch bereik. Je kunt een portretmodus inzetten, maar die werkt via slimme software in plaats van een aparte lens. Standaard maakt de selfiecamera foto’s in 12 megapixel. Wissel je naar 25 megapixel dan werkt de automatische hdr niet.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is.

De S10+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken. We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Samsung Galaxy A50 als de Samsung Galaxy S10+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Samsung Galaxy A50 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) zonder flitser

In een donkere ruimte weet de Galaxy A50 een aardige foto te schieten. Alle objecten zijn prima zichtbaar en van een afstandje oogt alles scherp genoeg. De lichtinval via het gordijn levert wat problemen op, maar dat valt te overzien. Als je inzoomt, zie je wel dat de S10+ een betere foto maakt. De afbeelding heeft betere kleuren, meer detail en een meer natuurlijke weergave.

Samsung Galaxy A50 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) met flitser

Met de flitser aan maakt de A50 opnieuw een degelijke foto. Wat wel opvalt is de gele gloed over de muur en de tafel. Die zijn wit, zo zie je ook op de foto van de S10+. Ingezoomd ziet het plantje er op de foto van de A50 nog aardig uit. De S10+ toont hem wel met meer detail en meer natuurlijke kleuren.

Samsung Galaxy A50 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Dat de camera van een goedkopere smartphone niet kan tippen aan die van een topmodel, blijkt ook als we de toestellen richten op de zithoek. De Galaxy A50 levert een foto af die goed genoeg is voor zijn prijspunt, maar de scherpte en belichting hadden iets beter gemogen. Eén van de tijdschriften op het tafeltje is nu te wit. De S10+ doet dit logischerwijs beter en toont ook een afbeelding met meer levendige kleuren. Hoewel de foto meer aanspreekt, is de plaat van de A50 wat dat betreft realistischer.

Samsung Galaxy A50 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Verhuizen we naar buiten dan krijgt de A50 te maken met een felle zon en een aanlegplaats vol boten. De zon staat in de rug, voor een smartphone ideaal. De camera maakt dan ook een prima foto die op het eerste gezicht weinig onderdoet voor de S10+. Kleuren ogen wat doffer en er is iets minder detail, maar het verschil is minder groot dan we vooraf dachten. Pas als je wat verder inzoomt, zie je het kwaliteitsverschil in volle glorie. De afbeelding van de A50 verliest snel aan detail en kleurechtheid. Wie vooral plaatjes maakt voor sociale media, zal hier waarschijnlijk niks van merken.

Samsung Galaxy A50 afwisselend met de primaire camera en de groothoeklens

Zoals gezegd heeft de A50 naast de normale camera nog twee lenzen. De dieptecamera helpt bij het maken van portretfoto’s. Dat doet hij heel aardig, mits je je in een omgeving bevindt met voldoende (dag)licht. Een combinatie van de aparte sensor en slimme software vervaagt de achtergrond en houdt de persoon of het object op de voorgrond scherp. Moeilijke kapsels en een feesthoedje zijn geen probleem voor de smartphone. In een donkere ruimte werkt de portretmodus aanzienlijk minder goed, maar dat is logisch.

De groothoeklens werkt ook naar behoren en vangt een breder blikveld. Handig als je dichtbij een groot gebouw staat of wanneer je een wijds landschap wilt vastleggen. De beeldkwaliteit van de groothoekcamera is minder goed dan de primaire camera. Afbeeldingen hebben minder detail en aan de zijkanten gaat er regelmatig wat mis. Auto’s in de hoeken ogen bijvoorbeeld langer dan ze in werkelijkheid zijn. De camera heeft ook een minder groot dynamisch bereik en dat zie je aan de kleurweergave van het gebouw op onderstaande foto. Het pand oogt erg donker, terwijl dat niet zo is. Op de foto daaronder zie je dat het gebouw links wat bol is afgebeeld. Dit zogenoemde vissenkomeffect zien we vaker terug in de groothoekcamera’s op goedkopere smartphones. Je kunt ook filmen met de groothoeklens. Ook dit werkt prima en kan handig zijn, maar houd rekening met iets minder fraaie beelden. 


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Great Value Samsung Galaxy A50 Black

Samsung Galaxy A50 Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 25 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 272,00

2 winkels
Samsung Galaxy A50 Blue

Samsung Galaxy A50 Blue

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 25 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 288,91

1 winkel
Samsung Galaxy A50 Coral

Samsung Galaxy A50 Coral

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 25 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 289,12

2 winkels
Samsung Galaxy A50 White

Samsung Galaxy A50 White

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 25 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 289,12

2 winkels
0