25 AMD X570 moederborden review: op de proef met een 3900X

207 reacties
25 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AMD X570 vs. X470 chipset
 3. 3. Verschillen: PCI-Express & SLI
 4. 4. Verschillen: opslag (M.2 & SATA)
 5. 5. Verschillen: USB & netwerk
 6. 6. Verschillen: audio & video
 7. 7. Verschillen: VRM's & OC-features
 8. 8. Verschillen: uiterlijk, koeling & RGB
 9. 9. BIOS-vergelijking
 10. 10. Testmethode: minder maar nuttigere tests
 11. 11. Prestaties en consistentie
 12. 12. VRM-test
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 25 besproken producten
 16. 207 reacties

Conclusie

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: waarom zou je een prijzig X570-moederbord kopen? Na een bios-update werken de oude B450- en X470-moederborden immers ook met een Ryzen 3000-processor, en die borden zijn doorgaans flink goedkoper. Het antwoord: omdat je een Ryzen 9-cpu wil gaan gebruiken, omdat je pci-express 4.0 een belangrijke toevoeging vindt of omdat je graag het nieuwste van het nieuwste wil hebben.

Kwalitatief hoogwaardige VRM’s

De stroomvoorziening blijkt het voornaamste punt waarop vrijwel alle X570-moederborden een upgrade zijn ten opzichte van hun voorlopers. Uit onze VRM-test blijkt dat de fabrikanten veel aandacht hebben besteed aan de VRM-implementaties bij de nieuwe generatie. Tegelijkertijd vallen een aantal, doorgaans wat goedkopere X570-modellen en diverse borden van de vorige generatie daar door de mand – voor maximaal een Ryzen 5 of hooguit 7 voldoen die nog, maar een 12- of in de toekomst zelfs 16-core Ryzen is voor deze borden te veel gevraagd. Het budgetsegment aan X570-borden is daarom weinig interessant: je keuze gaat in feite tussen een goedkoper B450- of X470-bord, of een X570-bord met degelijke VRM’s, vanaf zo’n 250 euro.

Gigabyte X570 Aorus Xtreme
De Gigabyte X570 Aorus Xtreme scoort het beste in de VRM-test.

PCI-Express 4.0, maar er is meer!

Naast pci-express 4.0 zijn er nog meer nieuwe features bij de X570-generatie. Een strak uitziend geïntegreerd i/o-shield en een handige functie om een bios te flashen zonder een cpu geïnstalleerd te hebben, zijn op vrijwel elk X570-moederbord te vinden. Qua aansluitingen is vooral usb 3.1 veel meer gemeengoed; zowel de cpu als de chipset bieden daar immers meer mogelijkheden voor. Op luxe modellen komen we vaak een 802.11ax (Wi-Fi 6) netwerkchip tegen, eveneens een nieuwigheid.

Dan misschien wel het meest besproken nadeel van de X570-chipset: het hogere verbruik, resulterend in actieve koeling op bijna elk moederbord. Op het moment van schrijven sleutelen de fabrikanten daar nog volop aan, want de afstelling van de ventilator is niet bij elk merk ideaal. MSI heeft vanaf het begin de beste kaarten, met een semi-passieve werking op elk X570-model. Bij Gigabyte was de chipsetfan op launch nog niet regelbaar, maar met de nieuwste bios kan dat wel. Uiteindelijk zou de chipsetfan op geen enkel bord tot geluidsoverlast moeten leiden, al moet je daarvoor soms wel een stiller fanprofiel selecteren of aanmaken in de bios.

Aanraders voor een betaalbaar X570-moederbord (200-300 euro)

Zoals gezegd zouden we de allergoedkoopste X570-moederborden links laten liggen: voor hetzelfde geld koop je een luxer bord van de vorige generatie en het pluspunt van de betere VRM’s gaat hier niet op. Wil je per se micro-atx, dan is de ASRock X570M Pro4 je enige keuze, maar puur op basis van de testresultaten is het geen aanrader.

De Gigabyte X570 Aorus Elite (gem. 223 euro) is het betaalbaarste bord dat we wel zouden aanraden: veel waar voor je geld met onder meer een ALC1200-audiocodec, een netwerkchip van Intel en een best aardige stroomvoorziening. Wel heeft hij nog enkele prominente nadelen, zoals het ontbreken van een SLI-certificaat en weinig snelle usb-poorten. Een Great Value award is echter op zijn plaats.

Gigabyte X570 Aorus Elite
Gigabyte X570 Aorus Elite

Als je wat meer uitgeeft, krijg je daar ook een veel completer X570-moederbord voor terug. De ASRock X570 Extreme4, Gigabyte X570 Aorus Pro en Asus Prime X570-Pro staan vrijwel recht tegenover elkaar: op het moment van schrijven kosten ze gemiddeld allemaal tussen de 275 en 280 euro. ASRock ondersteunt als enige geen SLI en heeft de zwakste stroomvoorziening van het trio. Asus is aanmerkelijk scheutiger met de usb-poorten, zowel qua aantal als snelheid. Ook heeft alleen de Prime X570-Pro een displayport-uitgang. Daar zet Gigabyte tegenover dat je bij de X570 Aorus Pro twee m.2-koelers krijgt in plaats van een, en bovendien is de stroomvoorziening net wat luxer. Het ligt er dus maar net aan wat je belangrijker vindt: Asus en Gigabyte krijgen beide een Excellent Choice award.

Asus Prime X570-Pro Gigabyte X570 Aorus Pro
Asus Prime X570-Pro (links) en Gigabyte X570 Aorus Pro

Aanraders voor een luxe X570-moederbord (300-450 euro)

Wie in de markt is voor een X570-moederbord, heeft al besloten om een redelijk budget beschikbaar te stellen. De stap naar een duidelijk luxer model is dan wellicht niet zo ver meer. Tussen de 300 en 450 euro hebben alle fabrikanten een aanbod, vaak zelfs bestaande uit meer dan één model.

Asus imponeert wederom met veel én snelle usb-poorten: op zowel de Asus RoG X570-E Strix Gaming als de RoG Crosshair VIII Hero tellen we acht usb 3.1-poorten. De twee Asus-borden zijn in dit segment dan wel weer de enige zonder derde m.2-slot. Ook aan andere voorzieningen merk je dat je in een luxer segment terecht bent gekomen. De ASRock X570 Taichi en Phantom Gaming X, Gigabyte X570 Aorus Master en Asus RoG Crosshair VIII Hero hebben bijvoorbeeld een additionele audioversterker voor high-end hoofdtelefoons, terwijl beide Asus-borden, de ASRock X570 Phantom Gaming X, de MSI MEG X570 Ace en de Gigabyte X570 Aorus Master van een 2,5Gb-netwerkpoort zijn voorzien. De stroomvoorziening is in dit segment altijd van topniveau, al gaat Gigabyte duidelijk aan de leiding dankzij zijn exclusieve pwm-controller. Ook een foutcode-display is in deze klasse standaard.

Asus RoG Crosshair VIII Hero WiFi Gigabyte X570 Aorus Master
Asus RoG Crosshair VIII Hero WiFi (links) en Gigabyte X570 Aorus Master

De winnaars van de Excellent Choice awards zijn de meest compromisloze borden, oftewel de modellen die de meeste van de bovengenoemde eigenschappen in één product combineren. Dat zijn de Gigabyte X570 Aorus Master en Asus RoG Crosshair VIII Hero: beide voorzien van 2,5Gb-ethernet, een audioversterker, een zeer capabele stroomvoorziening en een snelle WiFi-6-chip. Asus biedt meer usb- en sata-poorten, maar heeft zoals gezegd een m.2-slot minder en is een dikke veertig euro duurder: een waardig gelijkspel dus. Een derde award is er ook voor de ASRock X570 Phantom Gaming X, die eigenlijk alleen wat weinig snelle usb-poorten heeft maar verder vrijwel net zoveel biedt voor de nodige tientjes minder.

Aanraders voor een extreem X570-moederbord

Voor we bij de echte top komen, zijn er nog een paar modellen die een beetje tussen de linies door zweven. Dat zijn de MSI Prestige X570 Creation en ASRock X570 Creator. Hun naam verraadt reeds de doelgroep: gebruikers die hogen eisen stellen aan hun hardware (bijvoorbeeld voor creatief werk), maar niet per se gamen. Op deze modellen dus geen of veel minder rgb, maar wel high-end features zoals 10Gb-ethernet en een zeer luxe stroomvoorziening. Ze kosten allebei zo'n 500 euro. Wij vinden de ASRock X570 Creator een stuk beter geslaagd: hij heeft Thunderbolt 3 (tweemaal zelfs!), lekker veel sata-poorten en de best gekoelde stroomvoorziening van het duo. De enige kleine minpuntjes zijn het ouderwetse, losse i/o-paneel (hallo ASRock, dit is een moederbord van 500 euro!) en het relatief lage aantal van vijf fanheaders, maar voor deze doelgroep is hij de Ultimate Product award waard.

ASRock X570 Creator
De ASRock X570 Creator.

In het absolute topsegment tellen we drie borden: de Crosshair VIII Formula (gem. 629 euro) van Asus en twee 800 euro kostende borden van MSI (MEG X570 Godlike) en Gigabyte (X570 Aorus Xtreme). De goed ingevoerde lezer weet dat Asus’ absolute topmodel nog ontbreekt: we vermoeden dat de Extreme pas op de markt wordt gebracht als de 16-core 3950X uitkomt, en zo maar nog eens fors duurder zou kunnen worden dan de borden van Gigabyte en MSI.

Gigabyte X570 Aorus Xtreme
Gigabyte X570 Aorus Xtreme

De Gigabyte X570 Aorus Xtreme maakt indruk met zijn zeer sterke stroomvoorziening en volledig passieve koeling, waarmee dit het enige X570-bord uit de test zonder ventilatortje is. SLI met meer dan twee kaarten is niet mogelijk, maar dat geldt ook voor alle recente Nvidia-videokaarten, dus dat komt mooi uit. Een pluspunt is dat de 10Gb-ethernetchip on-board is verwerkt – bij de MSI MEG X570 Godlike krijg je een pci-e-kaart, Asus houdt het bij 5Gb-ethernet. Al met al doet de Gigabyte X570 Aorus Xtreme zijn naam eer aan als meest extreme X570-moederbord van allemaal, en dus de winnaar van de Ultimate Product award. In Hardware Info Magazine #4/2019 gingen we overigens dieper in op de meest luxe X570-moederborden en alle toffe accessoires die je daarbij krijgt – dat strekt te ver om in deze round-up te behandelen. Binnenkort zal dat artikel ook online verschijnen.

Aanraders voor een mini-ITX X570-moederbord

Tot slot de drie mini-itx-moederborden in deze round-up: de Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi, ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 en Asus RoG Crosshair VIII Impact. In vergelijking met de prijzen van full-size ATX-moederborden is de 250 tot 260 euro die de ASRock en Gigabyte moeten opbrengen best bescheiden. De Gigabyte valt vooral op doordat hij relatief veel usb-poorten en tweemaal m.2 (waarvan één aan de voorkant en dus echt geschikt voor snelle ssd’s) heeft. Ook telt dit bordje maar liefst drie monitoruitgangen en zowel luxe wifi als audio. ASRock biedt een betere stroomvoorziening en Thunderbolt 3, wat een unieke feature is in dit segment. De plaatsing van het enige m.2-slot op de achterkant vinden we dan weer een misser. Afhankelijk van je wensen zijn het beide prima keuzes en dus een Excellent Choice award waard.

Tot slot de Impact, die wanneer hij beter leverbaar wordt rond de 350 euro uit zou moeten komen. Strikt gezien is dit RoG-bordje net geen itx (hij is iets langer), maar het is wel veruit het meest innovatieve mini-bordje. Zo heeft Asus plaats weten te vinden voor twee goed gekoelde m.2-ssd's en diverse overklokfeatures, zoals een hex-display en bios-flashback. Bovendien biedt Asus lekker veel én snelle usb-poorten. De RoG Crosshair VIII Impact gaat dus met een Ultimate Product award huiswaarts.

Asus RoG Crosshair VIII Impact
Asus RoG Crosshair VIII Impact


Gigabyte X570 Aorus Elite


ASRock X570 Phantom Gaming X
ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3
Asus Prime X570-Pro
Asus RoG Crosshair VIII Hero WiFi
Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi
Gigabyte X570 Aorus Pro
Gigabyte X570 Aorus Master


ASRock X570 Creator
Asus RoG Crosshair VIII Impact
Gigabyte X570 Aorus Xtreme


25 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate ASRock X570 Creator

ASRock X570 Creator

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
ASRock X570 Extreme4

ASRock X570 Extreme4

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 214,89

3 winkels
Excellent ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3

ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 229,00

1 winkel
Excellent ASRock X570 Phantom Gaming X

ASRock X570 Phantom Gaming X

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 374,95

1 winkel
ASRock X570 Pro4

ASRock X570 Pro4

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 155,00

3 winkels
ASRock X570 Steel Legend

ASRock X570 Steel Legend

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 179,00

6 winkels
ASRock X570 Taichi

ASRock X570 Taichi

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 273,99

3 winkels
ASRock X570M Pro4

ASRock X570M Pro4

 • Micro ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 165,00

4 winkels
Excellent Asus Prime X570-Pro

Asus Prime X570-Pro

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 229,95

6 winkels
Asus RoG Crosshair VIII Formula

Asus RoG Crosshair VIII Formula

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 492,50

6 winkels
Excellent Asus RoG Crosshair VIII Hero WiFi

Asus RoG Crosshair VIII Hero WiFi

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 399,00

5 winkels
Ultimate Asus RoG Crosshair VIII Impact

Asus RoG Crosshair VIII Impact

 • Mini DTX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 339,95

5 winkels
Asus RoG X570-E Strix Gaming

Asus RoG X570-E Strix Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 252,00

7 winkels
Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 188,00

6 winkels
Great Value Gigabyte X570 Aorus Elite

Gigabyte X570 Aorus Elite

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 165,00

5 winkels
Excellent Gigabyte X570 Aorus Master

Gigabyte X570 Aorus Master

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 329,95

4 winkels
Excellent Gigabyte X570 Aorus Pro

Gigabyte X570 Aorus Pro

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 212,90

3 winkels
Gigabyte X570 Aorus Ultra

Gigabyte X570 Aorus Ultra

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 281,00

4 winkels
Ultimate Gigabyte X570 Aorus Xtreme

Gigabyte X570 Aorus Xtreme

 • Extended ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 733,95

1 winkel
Gigabyte X570 Gaming X

Gigabyte X570 Gaming X

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 149,95

6 winkels
Excellent Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi

Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi

 • Mini ITX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 212,90

3 winkels
MSI MEG X570 Ace

MSI MEG X570 Ace

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 326,00

4 winkels
MSI MEG X570 Godlike

MSI MEG X570 Godlike

 • Extended ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4

€ 212,00

5 winkels
MSI Prestige X570 Creation

MSI Prestige X570 Creation

 • Extended ATX
 • Socket AM4
 • AMD X570
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*