Sony Xperia 1 review: Terug naar de basis

37 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Systeemprestaties: Geekbench, PCMark
 8. 8. Grafische prestaties: 3DMark, GFXBench
 9. 9. Accuduur en opladen
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 4 besproken producten
 13. 37 reacties

Design en behuizing

De Sony Xperia 1 meet 167 x 72 x 8,2 mm (LxBxD) en weegt zo'n 180 gram. Het display heeft een beelddiagonaal van 6,5 inch, bij een beeldverhouding van 21:9, waarmee de relatieve schermgrootte op een weinig enerverende 82% uitkomt. Dat heeft vooral te maken met de bezels onder en boven het scherm, maar ook aan de linker- en rechter zijkant loopt een duidelijke rand om het scherm. In de bovenbezel zitten de frontcamera en de oorspeaker verwerkt. Er is geen notch, dus de bezel loopt recht over de gehele breedte van het display. Wij vinden het niet storend, maar het moet gezegd worden dat een dergelijke designkeuze op een high-end toestel inmiddels wel ongebruikelijk is.

Behuizing en afmetingen Sony Xperia 1 OnePlus 7 Pro Galaxy S10+
Schermdiagonaal 6,5 inch (vlak) 6,67 inch (curved) 6,4 inch (curved)
Schermverhouding 21:9 19,5:9 19:9
Lengte 167 mm 162,3 mm 157,4 mm
Breedte 72 mm 76 mm 74 mm
Dikte 8,2 mm 9 mm 7,8 mm
Gewicht 178 gram 210 gram 175 gram

Door de 21:9-schermverhouding is de Xperia 1 ruim 2,3 keer langer dan breed. Als je het toestel vasthoudt en een meer traditionele smartphone met een 18:9 of zelfs 16:9 beeldverhouding gewend was, merk je dat ook duidelijk. Het toestel oogt en voelt smal, waardoor je het toestel ook als je wat kleinere handen hebt goed kan vasthouden. Natuurlijk heb je in verticale richting wat juist extra werkruimte, al is dat minder eenvoudig met één hand te bedienen.

Sony Xperia 1 White

Het toestel is opgebouwd uit twee glasplaten (Gorilla Glass 6) die bijeen gehouden worden door een aluminium frame. De hoeken en randen lopen in een lichte curve af, wat de handelbaarheid in je hand ten goede komt. De afwerking van het geheel is zoals je mag verwachten ogenschijnlijk feilloos. Dit wordt deels ondersteund door de IP65/68 rating die het midden tussen volledig stofbestendig en bestand tegen sproeiwater met een lage druk (IP65) en volledig stofbestendig en bestand tegen onderdompelen in water tot een diepte van 1,5 meter (IP68). Het enige kritiekpunt dat we wat dit betreft hebben is dat de achterzijde behoorlijk meetrilt als je hier op tikt met je vinger. Dat voelt wat goedkoop aan. Dit heeft mogelijk te maken met de dynamische vibratie-modus waarover later meer.

Knoppen en aansluitingen

Aan de bovenzijde van de Xperia 1 treffen een simtray aan waarin plaatst is voor twee sim-kaarten (dual sim) of een combinatie van een sim-kaart en een microsd-kaartje van maximaal 512 GB. Simtrays van Sony zijn van oudsher niet uitprikbaar, maar met je nagel uit de behuizing te wippen. De tray zelf zit middels een kunststofscharniertje vast aan het afsluitende klepje wat niet direct de meest robuuste indruk maakt, al hebben we geen aanwijzingen dat dit op enige schaal tot problemen leidt. Bovendien herstart het toestel niet automatisch na het verwijderen van de tray, iets dat voorheen vaak wel het geval was. Aan de achterzijde zien we een cameramodule met drie lenzen en dubbele flitser. De cameramodule steekt licht uit de behuizing, maar niet op een storende manier. 

Sony Xperia 1 White

De linkerzijde heeft Sony in dit geval geheel leeg gelaten, voor de rechterzijde is dat een heel ander verhaal, want die is nogal druk bezet met knoppen. Daar treffen we naast de standaard powerknop en tuimelknop voor de volumeregeling ook weer de aparte hardwarematige sluiterknop, een kenmerkende eigenschap voor Sony-toestellen die we helaas niet bij andere merken terugzien. Zoals het een aparte cameraknop betaamt is het een zogenoemd 'dual-stage'-exemplaar: half indrukken om scherp te stellen, verder drukken om een foto te maken. De feedback voelt gelukkig prettig aan en daarmee vormt deze voorziening echt een meerwaarde.

Sony Xperia 1 White

Tussen de volumeknop en de powertoets zit een inkeping waarin de vingerscanner zit verwerkt. De meeste andere merken plaatsen 'm tegenwoordig onder het scherm of anders achterop de behuizing, maar een scanner aan de zijkant zien we niet heel veel - de Samsung Galaxy S10e is het bekendste andere voorbeeld. Sony-toestellen bieden deze plaatsing van de vingerafdrukscanner echter al jaren, voorheen vaak gecombineerd met de powerknop. Daar is het merk bij de Xperia 1 mee gestopt. In praktijk vormt het losse powerknopje echter geen probleem, omdat je hem alleen hoeft te gebruiken om het toestel aan en uit te zetten. Voor de rest kun je de always-on-scanner gebruiken. Over de positionering en de herkenning van de scanner zijn we dik tevreden. Wat sneller had hij wel mogen zijn: het ontgrendelen verloopt met een kleine, maar merkbare vertraging.

Geen 3.5 mm-jack, wel Dolby Atmos en 'Dynamic Vibration'

Onderop de telefoon treffen we uiteraard een usb-c aansluiting aan, waarop je de meegeleverde snellader met een maximaal vermogen van 18  W (9 V x 2 A) op kunt aansluiten. De usb-c aansluiting zal je ook moeten gebruiken voor het aansluiten van je koptelefoon, daar een 3,5 mm jack ontbreekt. Sony levert overigens keurig een setje in-ears mee. Die zijn opmerkelijk genoeg wel voorzien van een 3.5 mm-jack, waardoor je het omvorm-adaptertje naar usb-c dat in de doos zit, noodgedwongen ook met deze oortjes moet gebruiken.

Sony Xperia 1 White

Om ook zonder kabels en doppen muziek te kunnen luisteren voorziet de Xperia 1 in stereoluidsprekers, waarbij de oorspeaker samenwerkt met de speaker die in de onderzijde van het toestel rechts van de usb-c aansluiting is verwerkt. Het toestel ondersteunt Dolby Atmos en met wat rondneuzen in het Atmos-menu wordt het in eerste instantie wat tegenvallende geluid inderdaad wat beter, maar echt indrukwekkend wordt het niet. Zelfs niet met de 'dynamische trillingsoptie' - die we eerder ook al bij de XZ2 en XZ3 zagen - aan. Ten slotte is er nog ondersteuning voor 'DSEE HX'. Sony's 'Digital Sound Enhancement Engine' moet de audiokwaliteit van gecomprimeerde bestanden opkrikken wanneer je een bedrade koptelefoon op het toestel aansluit.


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia 1 Black

Sony Xperia 1 Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 499,00

1 winkel
Sony Xperia 1 Grey

Sony Xperia 1 Grey

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 499,00

1 winkel
Sony Xperia 1 Purple

Sony Xperia 1 Purple

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia 1 White

Sony Xperia 1 White

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*