Sony Xperia 1 review: Terug naar de basis

37 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Systeemprestaties: Geekbench, PCMark
 8. 8. Grafische prestaties: 3DMark, GFXBench
 9. 9. Accuduur en opladen
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 4 besproken producten
 13. 37 reacties

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Sony Xperia 1 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Cameratechniek

Vertrouwde Sony voor de Xperia XZ3 nog op slechts één camera aan de achterzijde, voor de Xperia 1 heeft Sony ook op dit vlak het roer omgegooid en drie camera's gemonteerd. Zoals bij de concurrentie hebben die een verschillende brandpuntsafstand, zodat je een stukje kunt 'inzoomen' of 'uitzoomen'.

Camerasysteem Primaire camera 'Zoom'-camera Groothoekcamera
Beeldhoek (35 mm-eq.) 26 mm 52 mm 16 mm
Sensorresolutie 12 MP 12 MP 12 MP
Lens f/1.6 f/2.4 f/2.4
Autofocus Dual Pixel PDAF PDAF -
Optische beeldstabilisatie Ja Ja -

Koop je tegenwoordig een smartphone, dan is de kans zeer groot dat de camerasensoren afkomstig zijn van Sony. Afgelopen halfjaar werd in het topsegment vooral één sensor van de Japanse fabrikant populair: de IMX586 met zijn hoge resolutie van 48 megapixel en 'Quad Bayer'-kleurenfilter. Die zagen we onder andere opduiken in toestellen als de Xiaomi Mi 9, Honor View 20 Pro en OnePlus 7 Pro. Voor zijn eigen topmodel heeft Sony echter een andere keuze gemaakt. We vinden bij de Xperia 1 een 12 megapixel-sensor met relatief grote pixels van 1,4 micron. De beeldhoek van deze camera bedraagt een gebruikelijke 26 graden in 35 mm-equivalent, terwijl de lens met f/1.6 ook een voor een topmodel gebruikelijke (maar niet uitzonderlijke) lichtsterkte biedt. Wel opvallend is dat Sony de camera ditmaal heeft voorzien van optische beeldstabilisatie - dit niet zozeer omdat dat onder topmodellen smartphones zo'n ongebruikelijke feature is, maar wel omdat eerdere Sony-toestellen dat moesten missen. Het is positief dat Sony ois eindelijk heeft toegevoegd, omdat het de prestaties bij weinig licht kan verhogen - met ois kan de camera in principe voor een langere sluitertijd kiezen, zonder dat dat een bewogen foto oplevert. Voor autofocus is dual pixel fasedetectie-autofocus beschikbaar.

Sony Xperia 1 White

Met een beeldhoek van 52 mm biedt de 'zoomcamera' een vergroting van 2x ten opzichte van de primaire camera. De Samsung Galaxy S10+ en Apple iPhone Xs Max bieden dezelfde vergroting, maar de nodige smartphones bieden inmiddels 3x 'zoom', zoals de OnePlus 7 Pro en Huawei P30 - om over de vijfmaal 'zoomende' Huawei P30 Pro nog maar te zwijgen. Sony heeft ook deze camera voorzien van optische beeldstabilisatie. Dat zien we graag, want bij meer vergroting wordt het lastiger de camera goed stil te houden.

'Uitzoomen' wordt mogelijk dankzij de 12 megapixel groothoekcamera met een f/2.4-lens. Die laat met een brandpuntsafstand van 16 mm in 35 mm-equivalent redelijk veel van de omgeving zien. In tegenstelling tot bij de andere camera's ontbreekt ois en helaas mist ook autofocus op de groothoeklens.

Camerasoftware

De camera-app van Sony is ten opzichte van vorig jaar vernieuwd, al heeft Sony nog steeds de ietwat eigenzinnig indeling behouden. Waar andere fabrikanten de diverse camera-modi op tabbladen tonen die zich onder het previewvenster bevinden - een indeling die we ook wel kennen van iOS - heeft de Xperia 1 op die plek enkel een knop om te wisselen tussen foto- en videostanden. Voor het kiezen van modi is een aparte 'Modus'-knop aanwezig, die een uitklapmenuutje met extra standen opent. Je vindt daar onder andere een handmatige stand, slowmotion-video, een panoramastand en Google Lens-ondersteuning. Middels een veeg over het previewvenster kun je wisselen tussen de achtercamera en voorcamera, al werkt alleen een veeg naar onderen. Hoewel de Xperia 1 beschikt over een fysieke cameraknop is er ook nog altijd een knop op het scherm om een foto te maken.

De handmatige stand, die je overigens ook direct kunt bereiken middels een druk op de knop onder het previewvenster, biedt alle gebruikelijke instellingen en laat duidelijk zien welke settings je hebt gekozen. Helaas treffen we geen histogram. Vreemder is nog, dat de mogelijkheid om van lens te wisselen lijkt te ontbreken. In de standaardmodus treffen we die, zoals gebruikelijk, in een knop die over de preview wordt geprojecteerd, maar in de handmatige stand staan daar instellingen als de focus, belichting en iso-waarde.

Toch wil je de handmatige stand bij de Xperia 1 misschien vaker gebruiken dan je elders gewend bent. Nog steeds moet de camera het namelijk zonder standaard automatische hdr stellen. De scènedetectie biedt soms uitkomst in de vorm van de modus 'Tegenlicht', maar de enige manier om hdr te forceren vind je in de handmatige stand. Een andere omissie vinden we in het ontbreken van een aparte nachtmodus. Een dergelijke modus is bij high-end vlaggenschepen inmiddels vrijwel altijd aanwezig. Daarmee maakt het toestel enkele seconden lang foto's wanneer je afdrukt, om die vervolgens samen te voegen tot één helderdere en gelijkmatiger belichte foto, die meer detail in hooglichten en vooral schaduwen moet bevatten.

Voor enthousiastelingen die zich bezig houden met het schieten van video, heeft Sony een tweede camera-app op het toestel gezet. 'Cinema Pro' zou zijn ontwikkeld in samenwerking met de bedrijfsdivisie die zich bezighoudt met professionele videocamera's. In de interface van de app vinden we naast de gebruikelijke reeks instellingen (ISO, sluitertijd, witbalans, focus) ook de mogelijkheid om diverse kleurprofielen te definiëren, waarmee de tooncurve van het geschoten beeldmateriaal wordt bepaald. Daarmee is het potentieel geschikter voor nabewerking in video-editing software. Uiteraard ondersteunt de Xperia 1 ook het opnemen van materiaal in 21:9-beeldverhouding, zowel in de Cinema Pro-app, als in de normale camera-app. Opnemen met meer dan 30 fps in 4K-resolutie is er echter niet bij.

Praktijktest primaire camera

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. We hebben tevens de zeer lichtgevoelige Huawei P30 Pro meegenomen, alsmede de OnePlus 7 Pro, een ander high-end toestel van formaat.

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Sony Xperia 1 als de andere drie toestellen, waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts) zonder flitser

Zonder flitser produceert de Xperia 1 een vrij donkere foto, waardoor de schaduwen een beetje dichtlopen. Andere toestellen slagen erin de foto beter te belichten, zeker de P30 Pro met zijn zeer lichtgevoelige sensor. Kijken we naar de verhouding tussen detail en ruis, dan doet de Xperia 1 het echter prima. Het ruisreductiealgoritme filtert ruis effectiever weg dan bij de concurrentie, terwijl er ook een redelijke hoeveelheid detail overblijft.

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts) met flitser

Ook als we de Xperia 1 zijn flitser laten gebruiken, blijft de foto nogal donker. Opnieuw produceert het ruisreductiealgoritme van Samsung wat meer artefacten rondom scherpe overgangen in de scène. Het detailniveau is echter beter dan bij Samsung (dat om een lichtere foto te maken, de ISO-waarde verder heeft opgevoerd). In de toestellen van OnePlus en Huawei moet de Xperia 1 wel duidelijk zijn meerdere erkennen, zeker de laatste.

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

De wat donkere belichting van de Xperia 1 leidt ertoe dat de kleuren in de foto er voller uitzien, dan bij de concurrentie, vooral in vergelijking met de Huawei P30 Pro die juist een vrij lichte foto heeft gemaakt. Ondanks het gebrek aan automatische hdr lijkt het dynamisch bereik er op het eerste gezicht niet minder om: de toestellen van Huawei en OnePlus hebben meer moeite om nog detail in het glimmende papier te tonen, verlicht door de felle lampen boven de tafel.

 • Overdag 1
 • Overdag 2
 • Overdag 3

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Buiten overdag produceert de Xperia 1 foto's met een mooie, natuurlijk kleurweergave en een relatief groot dynamisch bereik. Ondanks het ontbreken van automatische hdr vertonen schaduwen en hooglichten een goede doortekening. Sony heeft nog wat werk te verrichten aan het ruisreductiealgoritme, zoals we ook bij de eerdere foto's al zagen. Samsung slaagt er zowel in ruis effectiever te verwijderen, als meer detail te bewaren. De foto's van de Xperia 1 bevatten daarmee wat minder fijne details dan de concurrentie - in vergelijking met de OnePlus 7 Pro en Huawei P30 Pro is dat eigenlijk ook wel logisch, gezien die een primaire sensor met een veel hogere resolutie hebben.

Xperia 1: Standaardmodus (links) en handmatige modus, hdr aan (rechts).

Er zijn scènes waarin hdr voor de Xperia 1 wél echt een meerwaarde biedt, zo blijkt uit de bovenstaande vergelijking. De foto genomen in de standaardmodus (dezelfde als op het tabblad 'Overdag 2') is in vergelijking met de andere toestellen weinig indrukwekkend qua dynamisch bereik; schakelen we vervolgens naar de handmatige modus met hdr gedwongen aan, dan produceert de Xperia 1 een foto met ongeveer evenveel detail in de schaduwen als de concurrentie. De kleurweergave maakt nog steeds een relatief natuurlijke indruk en het detailniveau neemt niet storend af. Het is zonde dat Sony deze functie niet standaard activeert, zoals de concurrenten (behalve Huawei) inmiddels vrijwel allemaal wel doen. In plaats daarvan zit hdr nog altijd weggestopt.

 • Nacht 1
 • Nacht 2
 • Nacht 3

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Ondanks het gebrek aan een aparte nachtmodus is het resultaat bij het maken van nachtfoto's met de Xperia 1 zeker niet onaardig. Foto's zijn nog steeds relatief goed belicht en bevatten een redelijke hoeveelheid detail en kleurinformatie. De drie andere toestellen beschikken echter wel over een nachtmodus en daaruit blijkt meteen het voordeel van een dergelijke stand. Kijk bijvoorbeeld naar de laatste foto van het bushokje ('Nacht 3'): de concurrentie slaagt er zowel in de schaduwen lichter en met meer detail weer te geven, als de borden in het bushokje met minder overbelichting te tonen.

Een trucje om met de Xperia 1 toch wat betere nachtfoto's te kunnen maken, is om de handmatige modus te activeren en dan de hdr-stand te forceren. Heel veel meer detail in hooglichten levert dat niet op, zoals te zien in onderstaande vergelijking, maar schaduwen worden er beduidend lichter van.

Xperia 1: Standaardmodus (links) en handmatige modus, hdr aan (rechts).

Voor de volledigheid moeten we wel vermelden dat de nachtmodus in principe alleen kan werken als zowel jij als je onderwerp enkele seconden stil kunnen staan, zoals bij de door ons gekozen testbeelden. Is dat niet het geval, dan kan de concurrentie de nachtmodus niet gebruiken en doet de Xperia 1 het ongeveer even goed als de toestellen van Samsung en OnePlus, maar minder dan de Huawei P30 Pro met zijn extra lichtgevoelige sensor.

Praktijktest 'zoom'

Ten opzichte van andere topmodellen biedt de Xperia 1 dus een redelijke doch niet spectaculaire hoeveelheid zoom en hetzelfde geldt voor het bereik van de groothoeklens: sommige andere toestellen als de Galaxy S10+ brengen meer van de omgeving in beeld. We hebben het bereik van de camera's van de toestellen in deze vergelijking even onder elkaar gezet.

 • Sony Xperia 1
 • Samsung Galaxy S10+
 • Huawei P30 Pro
 • OnePlus 7 Pro

Sony Xperia 1: Groothoek, Primair, 'Zoom' (2x)

Samsung Galaxy S10+: Groothoek, Primair, 'Zoom' (2x)

Huawei P30 Pro: Groothoek, Primair, 'Zoom' (5x)

OnePlus 7 Pro: Groothoek, Primair, 'Zoom' (3x)

De beeldkwaliteit van de zoomcamera is prima, vergelijkbaar met de zoomcamera van de Galaxy S10+. Beide camera's bieden immers een sensor met 12 megapixel en ois. De toestellen van OnePlus en Huawei hebben een wat kleiner sensortje met minder megapixels aan boord, maar 'zoomen' aan de andere kant wel weer verder in.

Xperia 1: Vervormingscorrectie groothoeklens uit (links) en aan (rechts).

De groothoeklens van de Xperia 1 heeft in de hoeken wel erg veel last van vertekening, waarbij de scherpte in de hoeken tevens middelmatig is maar gelukkig niet al teveel kleurschifting optreedt. Je kunt die vertekening in software corrigeren, al is ook dan het resultaat niet echt optimaal.

Praktijktest frontcamera

De Xperia 1 beschikt over een 8 megapixel frontcamera achter een f/2.0-lens. Autofocus heeft het cameraatje niet en hdr zul je net als bij de achtercamera zelf moeten activeren in de handmatige stand. Ook met hdr aan is het resultaat niet heel erg overtuigend qua dynamisch bereik, waarbij ook relatief veel ruis zichtbaar is en de witbalans wat te warm uitslaat.

Sony Xperia 1 (links), Samsung Galaxy S10+ (links-midden), Huawei P30 Pro (rechts-midden) en OnePlus 7 Pro (rechts)

Onhandig is dat je bij de Xperia 1 de belichting niet kunt aanpassen door op een object te tikken. Dat is een mogelijkheid die in de camera-app blijkbaar alleen bestaat als de camera ook beschikt over autofocus, want ook bij de groothoekcamera kan het niet. De OnePlus 7 Pro en de Huawei P30 Pro bieden deze mogelijkheid voor de frontcamera wel en daarbij wordt het onderwerp op de voorgrond beduidend beter belicht.


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia 1 Black

Sony Xperia 1 Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 499,00

1 winkel
Sony Xperia 1 Grey

Sony Xperia 1 Grey

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 499,00

1 winkel
Sony Xperia 1 Purple

Sony Xperia 1 Purple

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia 1 White

Sony Xperia 1 White

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.5 inch
 • 3840x1644
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*