280 of 360 mm? 15 grote waterkoelers review

55 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waarom waterkoeling?
 3. 3. Testveld
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Testresultaten koeling
 6. 6. Testresultaten: geluidsproductie
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Voor de meeste toepassingen is een luchtkoeler een prima oplossing om je processor op temperatuur te houden, maar wat heb je nodig als je een echt heethoofd wilt bedwingen? We testten 10 dikke waterkoelers om die vraag te beantwoorden.

Tot pakweg medio 2017 was de trend in processorland op het vlak van energieverbruik – en daarmee warmteafgifte – vrij helder: die ging omlaag. Daarna is daarin een kentering gekomen. De aanleiding was zonder meer de introductie van AMD’s Ryzen-processors, die met hun grote aantallen cores het begin vormden van een race naar cpu’s met steeds meer rekenkernen. AMD liep qua efficiëntie nog wat achter op Intel, dat jarenlang vooral op dat punt heeft gefocust bij het ontwikkelen van nieuwe processors, maar beide fabrikanten kunnen zich er niet aan onttrekken dat meer rekenkernen nu eenmaal meer stroom verbruiken. Intel kwam in 2017 met de Skylake-X cpu’s, waarmee acht, tien en meer cores voor de ‘high-end desktop’ beschikbaar kwamen, en inmiddels kan je bij het bedrijf als ‘gewone eindgebruiker’ en 28-core cpu kopen (mits je diep genoeg in de buidel tast) en AMD levert exemplaren met zelfs 32 rekenkernen. Het gevolg is dat we nu weer processors zien met een thermal design power, oftewel tdp, van 165 watt (Intel Core i9 9980XE) tot wel 250 watt (zoals de Threadripper 2990WX van AMD of 255 watt (Intel Xeon W-3175X).

Natuurlijk, een relatief eenvoudige zes-core Core i5-9400 kan met 65 watt toe, maar een acht-core 9700K heeft een opgegeven tdp van 95W – waar hij bij maximale belasting overheen gaat, want wij meten dan bijna 110W verbruik. De 9900K gaat zelfs richting de 145 watt.

Waarom waterkoeling?

Al die energie wordt omgezet in warmte, en die moet uiteraard effectief worden afgevoerd. Dat kan bij mainstream processors prima met een luchtkoeler, die een flink koellichaam bestaande uit aluminium vinnen combineert met een of twee ventilatoren die koele lucht daar doorheen blazen. Heel eerlijk: voor een 65 watt processor is de meerwaarde van een waterkoeler beperkt. Zelfs bij 95W tests zien we dat een goede luchtkoeler vergelijkbare prestaties levert als een doorsnee waterkoeler, voor een lagere prijs en met een aanzienlijk minder omslachtige installatie. Het voornaamste voordeel van een all-in-one waterkoeler voor dat soort processors is esthetisch: sommige gebruikers vinden het simpelweg mooier ogen wanneer moederbord en geheugen niet grotendeels aan het zicht onttrokken worden door een forse luchtkoeler.

Het verhaal verandert wanneer je gaat overklokken – het verbruik stijgt kwadratisch op het moment dat je ook het voltage gaat opvoeren – of wanneer je zo’n multicore monster processor met een tdp ver boven de 100W gaat installeren. Dat is waar waterkoeling zijn kracht kan laten zien; zeker zogeheten custom loops, met gescheiden krachtige pomp en groot reservoir, maar ook de aanzienlijk handzamere ‘all-in-one’ koelers kunnen zich hier onderscheiden.

All-in-one versus custom

Alles-in-een koelers hebben als groot voordeel dat je ze direct uit de doos kunt monteren: het systeem is gevuld, het is een kwestie van schroeven en gaan. Bovendien levert de fabrikant garantie op het geheel, waarbij je ervan mag uitgaan dat het niet gaat lekken. Ten slotte zijn deze producten doorgaans behoorlijk geïntegreerd, waarbij de pomp, gecombineerd met het reservoir, op het cpu-koelblok is gemonteerd. Dat houdt het overzichtelijk.

Vergeleken hiermee is een systeem op maat, met afzonderlijke reservoir, pomp, koelblok en radiator, aanzienlijk omslachtiger. Daarbij moet je dat soort loops ook eerst buiten je systeem testen om zeker te weten dat het niet lekt – uiteraard met zelf uit te zoeken koelvloeistof – alvorens het te monteren. Vullen (en bijvullen of vervangen) van de vloeistof in het systeem brengt zekere risico’s met zich mee. Kortom, het is niet voor beginners. Wel is het zo, dat steeds meer fabrikanten toch brood zien in deze markt. Naast oudgedienden als EK en Alphacool zien we dat ook Cooler Master en Corsair bijvoorbeeld de zelfbouwmarkt willen bedienen, en ook bij Thermaltake kwamen we onderdelen voor custom loops tegen. Door betere koppelstukken en slimme innovaties wordt het ook wel eenvoudiger om zo’n koelsysteem te bouwen, en de prestaties kunnen nog veel beter zijn dan die van een kant-en-klaar oplossing. Wil je echt het maximale uit je processor halen, of deze gewoon zo koel mogelijk houden, dan kom je uit op custom. Wie eerst eens wil proeven aan waterkoeling, kan beter kijken naar modellen zoals we die in dit artikel bespreken.

Testveld

Aangezien het aanbod aan energieslurpende en dus warmte afstotende processors momenteel flink toeneemt, vonden we het aardig om het aanbod aan grotere waterkoelers eens onder de loep te nemen. Dat valt qua omvang nog best mee, in de zin van: zo veel zijn er niet. We hebben voor deze test 14 exemplaren verzameld. Hiermee hebben we echter wel het overgrote deel getest van de grotere koelers die momenteel verkrijgbaar zijn.

Wat zijn grotere koelers? Dat zijn modellen met een radiator groter dan 240 mm, zo hebben we althans de grens getrokken voor dit artikel. In de praktijk hebben we het dan over 280 mm (met twee 14cm-fans) en 360 mm (met drie 12cm-ventilatoren). Groter is er niet, als je het bij kant-en-klaar wilt houden. In de wereld van zelfbouwkoelers kan je het zo gek maken als je zelf wilt: 520 mm is mogelijk (3x 14 cm) of 480 mm (4x 12 cm), maar in theorie kan je ook een autoradiator in je kruipruimte leggen – een voorbeeld dat niet uit de lucht gegrepen is, overigens.

Zoals gezegd testten we 10 exemplaren, die uiteenvallen in vijf sets met een lengte van 280 mm en een breedte van 140 mm, en vijf van 360 mm lang en 120 mm breed. Voor beide geldt dat deze zeker niet in alle behuizingen passen – wil je daar zeker van zijn, dan kom je uit op een 240 mm exemplaar – maar moderne wat grotere kasten kunnen doorgaans zeker 280 mm en vaak ook een 360 mm radiator wel huisvesten. Dat moet doorgaans aan de voorzijde, dan wel bovenzijde van de kast. Bij grotere behuizingen is het van belang er rekening mee te houden dat de lengte van de slangen bij deze koelers 35 à 40 cm bedraagt. Dat zal meestal volstaan, maar beter is het om ook dit even te controleren, alvorens tot aanschaf over te gaan: je zal die vijf centimeter extra maar nodig hebben.

Een laatste woord over de prijzen: die lopen vér uiteen. Het duurste model, de Asus RoG Ryujin, is met gemiddeld 258 euro ruim twee keer zo duur als het goedkoopste exemplaar, de Cooler Master ML360R RGB. Beide zijn overigens 360 mm modellen. Het is iets om in het achterhoofd te houden bij de uiteindelijke keuze.

Overeenkomsten en verschillen

We bespreken de koelers niet afzonderlijk, omdat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen. Alle modellen zijn gebaseerd op een (variant op) de techniek van Asetek, sinds jaar en dag huisleverancier van fabrikanten van all-in-one koelers. Dat zorgt er ook voor, dat de bevestiging bij alle modellen zeer vergelijkbaar is: je begint met een kruisvormige backplate achter de cpu socket te plaatsen, waarna je die met vier afstandsbusjes op zijn plaats schroeft. Hierop leg je (na aanbrengen van dunne laag koelpasta) een tweede kruisvormig onderdeel, met pomp, reservoir en koelblok. Met vier kartelmoeren schroef je die vast. Vervolgens bevestig je de radiator met de ventilatoren (die je vooraf zelf moet bevestigen met lange boutjes) met een flink aantal kleine schroeven aan het daarvoor bestemde frame in de behuizing, zoals gezegd doorgaans aan de bovenzijde of aan de voorzijde. Iets om rekening mee te houden is de beschikbare ruimte bovenin: als er twee 14 cm fans passen, wil dat niet zeggen dat er ook voldoende verticale ruimte is voor een radiator én twee fans, met een gezamenlijke dikte van om en nabij de 5,5 cm.

Kijken we naar wat de modellen wél onderscheidt, dan valt op dat het gewicht aardig uiteenloopt, het zwaarste model weegt honderden grammen meer dan het lichtste, ook als je binnen de respectieve segmenten van 280 en 360 mm kijkt. Daarnaast valt op dat de maximale rotatiesnelheden van de ventilatoren volgens opgave van de fabrikanten nogal verschillen, van 1200 tpm bij de Corsair H115i tot 2300 tpm bij de modellen van Enermax. Overigens blijkt uit de opgaves op de websites van de fabrikanten wel dat er een forse marge kan zitten in de daadwerkelijke rotatiesnelheden.

Het grootste en meest in het oog springende verschil is de verlichting. Alle modellen claimen ‘rgb’-verlichting, maar bij zes van de tien gaat het om lampjes in de koelblok/pompmodule. Alleen de Asus Ryujin, Cooler Master ML360R, Corsair H115i Pro Platinum en de ThermalTake Water 3.0 beschikken ook over fans met verlichting, wat natuurlijk een stuk meer opvalt. Niet alle koelers integreren met de rgb-systemen van de moederbordmakers: Corsair heeft het eigen iCue systeem, NZXT werkt met de eigen CAM-software. De Asus koeler werkt uiteraard alleen met het eigen Aura Sync. Voor de beste integratie moet je bij Cooler Master, Enermax en Thermaltake zijn.

Testmethode

Sinds enige tijd maken we gebruik van een compleet vernieuwde testopstelling. Deze maakt nog altijd gebruik van officiële Intel cpu-simulators, vermogensweerstanden die het uiterlijk en de afmetingen van een echte socket 1150 of socket 2011 processor hebben, maar waarmee we door middel van een geregelde voeding een precieze hoeveelheid warmte kunnen opwekken om zo processors met verschillende TDP's na te bootsen.


Onze testopstelling voor CPU-koelers.

Wat we wel veranderd hebben, is de omgeving waarbinnen we deze testopstelling gebruiken. Dit platform bestaat uit een geïsoleerde box met een testcompartiment van 55 x 55 x 28 centimeter. Aan de voorzijde van het compartiment zitten drie grote, langzaam draaiende fans die lucht aanvoeren, terwijl aan de achterzijde één outtake fan is aangebracht. In een gevouwen luchtkanaal aan de voorzijde van de kast zijn twee warmte-elementen aangebracht, elk voorzien van een ventilator. Vlak voor de ingang van de testkamer is een temperatuursensor aangebracht die meet hoe warm de lucht is die de testkamer ingeblazen wordt. Door middel van een closed loop-systeem met een zelflerende PID-controller kunnen we de temperatuur zeer constant houden: de PID-controller meet continu wat de temperatuur van de aangevoerde lucht is, waarna de controller indien noodzakelijk extra warmte kan laten opwekken door de warmte-elementen.

Voor onze tests hebben we gekozen voor een luchttemperatuur van 35 graden. Die waarde hebben we om meerdere redenen gekozen. Ten eerste zijn de warmte-elementen onder alle omstandigheden krachtig genoeg om deze temperatuur te leveren, zelfs als de omgevingstemperatuur slechts 18 graden is. Daarnaast zal het in ons testlab (hopelijk) nooit warmer dan 35 graden worden, zodat we ook nooit lucht zullen aanvoeren die warmer is. Daarnaast is de aanwezigheid van enige warmte rondom de koeler realistischer, want in een echt systeem produceren andere componenten zoals de voeding, het moederbord en de videokaart ook warmte. De basistemperatuur moet echter ook niet te hoog hebben, omdat we goed willen zien waar de cpu-koelers toe in staat zijn. Een omgevingstemperatuur van 35 graden is, zo hebben we ook in afzonderlijke tests voor behuizingen gezien, een uitstekende weergave van de temperatuur in een echt systeem.

Bij het testen van cpu-koelers zijn we vooral geïnteresseerd in de efficiency, ofwel hoe de koelprestaties zich verhouden tot de geluidsproductie. Een koeler die goede prestaties levert maar daarbij extreem veel herrie produceert, is immers minder aantrekkelijk dan een model dat vergelijkbare prestaties levert bij een veel lager geluidsniveau. Om een gelijk speelveld te creëren testen we alle koelers daarom allereerst op geluidsproductie. In onze geluidsdichte box meten we op 10cm afstand wat de geluidsproductie is als de ventilator op 12 volt draait, en vervolgens noteren we bij welke spanning de ventilator 30 dB (fluisterstil) en 40 dB (hoorbaar, maar niet lawaaierig) produceert.

Vervolgens testen we alle koelers op twee cpu-simulators: een kleiner model dat een LGA115x-platform nabootst, en een grotere die LGA2011- processors simuleert. Op het socket 115x-platform testen we alle koelers bij een belasting van 65 en 95 watt, op het socket 2011 platform testen we bij een hogere belasting van 130 watt. Omdat het contactpunt tussen de koelers en de socket 2011 chip aanzienlijk groter is, wordt warmte gemakkelijker overgedragen, wat bij de meeste koelers resulteert in aanzienlijk betere koelresultaten. De testresultaten met 130 watt belasting op socket 2011 ontlopen die van 95 watt op 1150 doorgaans dan ook niet veel. 

Om een gelijk speelveld te creëren testen we alle waterkoelers hierbij met hun 40dB en 50dB instellingen, waarbij we zorgen dat de ventilator via een geregelde voeding precies de juiste spanning geleverd krijgt. Bij een aantal koelers ontbreken testdata. De reden hiervoor is dat deze ofwel niet compatibel zijn met socket 2011, ofwel dat ze zo weinig geluid produceren dat ze stiller zijn dan 50 dB en dus niet daarop konden worden ingesteld.

Testresultaten koeling

De resultaten op 40 en 50 dB(A) laten zich niet eenvoudig vergelijken, omdat bijvoorbeeld de Enermax LiqTech II RGB 360mm altijd meer dan 40 dB(A) produceert, terwijl de 280 mm tegenhanger juist niet tot 50 dB(A) komt – wat hij gemeen heeft met de Corsair H115i Pro RGB. We richten ons dus primair op de prestaties met de fans op maximale rotatiesnelheid en de pomp op 7V en 12V.

Bij beide tests valt op dat er geen duidelijk verschil in prestaties is tussen 280 en 360 mm koelers. Langer is niet beter dan breder, of vice versa, zo gaat kennelijk ook voor koelers op.

Testresultaten: Socket 115x - 95W

Op het Socket 115x platform, oftewel de mainstream van Intel die qua formaat vergelijkbaar is met AM4 (waarmee alle modellen compatibel zijn), is de Corsair H115i RGB Pro Platinum overtuigend de winnaar met de pomp op 7V - zij het dat het een gedeelde eerste plaats is met de Corsair H115i 280mm. Deze koelers houden de temperatuur ruim een graad lager dan de eerstvolgende, de EVGA CLC 280. Hekkensluiter is de Enermax LiqTech II RGB 280 mm, waarbij de temperatuur oploopt naar maar liefst 54,9 graden. Ter vergelijking: op dit platform komt een populaire middenklasse luchtkoeler (een Scythe Mugen 5 PCGH) bij 95W warmteproductie uit op 54,2 graden – bij een geluidsproductie van 30 dB(A), dus feitelijk onhoorbaar. Kijken we nog naar de resultaten met de fans én de pomp op 12V, dan is de NZXT Kraken X72 opeens de nummer 1 met een temperatuur van slechts 41 graden, terwijl de EVGA CLC 280 zich naar de tweede positie verplaatst. De NZXT Kraken X62 en de Corsair H115i RGB Pro staan op een gedeelde derde plaats met een temperatuur van 45 graden.

 • 40 dB(A)
 • 50 dB(A)
 • Pomp 7V + Fans 12V
 • Pomp + Fans 12V

Testresultaten: Socket 20xx - 130W

Verplaatsen we de blik naar het Socket 20xx testplatform, waar genoemde Mugen op maximale draaisnelheid (en 34 dB(A) geluidsproductie) de temperatuur niet lager krijgt dan 54,7 graden. Zelfs de minst presterende waterkoeler in deze test blijft daar ruim onder: de Be quiet! Silent Loop 360 mm laat 50,4 graden noteren met de pomp op 7V. De Cooler Master MasterLiquid ML360R doet het met 49,1 graden niet veel beter, maar toch: zie hier het voordeel van waterkoeling in de praktijk. Het topmodel in deze test is de Asus Ryujin Performance 360 mm, met 42,6 graden. De 280 mm Corsair H115i RGB Pro Platinum doet het met 43 graden nagenoeg net zo goed.

Zetten we de pomp ook vol open, dan blijft de Asus 360 mm koeler op de toppositie met 40,9 graden, maar zien we dat de zwakkere broeders aardig naar de rest van het testveld kruipen: de minst presterende modellen zijn dan de twee Be quiet! Silen Loop koelers, de 280 mm komt uit op 46,3 graden, de 360 mm op 45,2 graden. Het verschil tussen de beste en de slechtste is daarmee dus 5,2 graden.

 • 40 dB(A)
 • 50 dB(A)
 • Pomp 7V + Fans 12V
 • Pomp + Fans 12V

Testresultaten: geluidsproductie

Zoals wel vaker is de effectiviteit van de fans direct gerelateerd aan zowel koelprestaties als geluidsproductie.  Pakken we de gecombineerde geluidsproductie van pomp en fans erbij met de fans op 7V, dan zien we dat de (relatief) matig presterende Corsair H150i Pro RGB zijn werk wel fluisterstil doet. Dat geldt ook voor de eveneens niet enorm goed koelende H115i Pro RGB, die met 35 dB(A) nog lekker stil is. De Be quiet! Silent Loop 280 mm blijft ook nog onder de 40 dB(A), de Thermaltake Water 3.0 360 ARGB gaat er net overheen. Daarna volgt een heel blok dat nog altijd niet bijzonder luidruchtig is, maar de onderste vier zijn ook met langzaam draaiende fans niet meer stil te noemen: de Enermax LiqTech II RGB 360 mm, de Corsair H115i RGB Pro Platinum, de EVGA CLC 280 Liquid en de Corsair H115i 280 mm.  Van die drie doen de Corsair RGB Pro en de EVGA het goed in de koeltests op Socket 115x, terwijl die Corsair en de Enermax het juist goed doen op Socket 20xx.  Alleen de Corsair H115i Platinum rechtvaardigt dus in alle scenario’s zijn lawaai. De Asus Ryujin is vermeldenswaardig omdat hij bij deze instelling nog relatief rustig zijn werk doet (43,4 dB(A)), terwijl hij wel de beste koeler is op Socket 20xx en in de top-5 staat op Socket 115x. Iets vergelijkbaars geldt voor de NZXT Kraken X72.

Gezien deze testresultaten zouden we de pomp altijd op 12V laten werken.

Kijken we nog even naar de afzonderlijke geluidsproductie van pomp en fans, dan zien we dat de Corsair Hydro Series H150i Pro RGB en de Enermax LiqTech II RGB 280mm met afstand de stilste fans hebben, terwijl die van EVGA en de oudere Corsair H115i ruimschoots het meeste kabaal produceren. Zetten we de pomp op 12V, dan zijn er vier modellen waarvan we de pomp eigenlijk niet kunnen horen, waarvan de Cooler Master ML360R samen met de Be quiet! Silent Loop 360 mm de stilste zijn. Gezien het wat onregelmatige, storende geluidspatroon van zo’n pomp is dat best een voordeel. De ML360R is zelfs zo stil, dat we hem amper kunnen meten in onze geluidsdichte omgeving met een geluidsdrempel van 17 dB(A). De 26,6 dB(A) van de minst stille van deze vier, de Corsair H115i RGB Pro, is ook heel netjes. Aan de andere kant: de meeste pompen zijn niet heel luidruchtig, en slechts 3 exemplaren gaan echt duidelijk over de grens van 30 dB(A) die we als ‘goed stil’ zouden kwalificeren: die van de Thermaltake Water 3.0, de Asus RoG Ryujin Performance en van de NZXT Kraken X72. Met andere woorden, gezien deze testresultaten zouden we de pomp altijd op 12V laten werken.

Voor de fans geldt dat zeker niet: laten we die op maximale snelheid draaien, dan produceert zelfs de stilste waterkoeler nog altijd 49 dB(A) (Be quiet! Silent Loop 280 mm). 

 • Fans 7V
 • Pomp 12V
 • Fans  7V + Pomp 12V
 • Fans + Pomp 12V

Conclusie

Welke waterkoeler moet je nu hebben? Laten we beginnen met melden dat dit afhangt van je processor. Zoals gezegd heeft een waterkoeler voor socket 115x minder zin, tenzij je een 9700K of 9900K hebt. In dat geval is de NZXT Kraken X72 de beste keuze. Ingesteld op 40 dB(A) en 50 dB(A) koelt die het beste, en als je hem op maximale snelheid laat werken staat hij met afstand bovenaan. In dat laatste geval is hij wel de meest luidruchtige, maar hij biedt dan ook het meeste koelpotentieel.

Kan je geen 360 mm huisvesten, dan is heb je twee opties: de Kraken X62 van NZXT (op 40 dB(A) wordt de cpu maar 0,1 graad warmer dan bij de X72, dat is in de foutmarge van de test), maar op 50 dB(A) moet deze de Corsair H115i RGB Pro Platinum laten voorgaan, die de temperatuur 0,3 graden lager krijgt. Op volle snelheid presteren beide identiek, maar is de Corsair wel iets stiller. Ook qua prijs zijn de twee nagenoeg identiek. Corsair levert een aanmerkelijk completere rgb-verlichting, wat voor de liefhebber de doorslag kan geven.

Voor Socket 20xx ligt het iets anders. Op 40 dB(A) liggen de prestaties van de top-5 te dicht bij elkaar om een keuze te maken; op 50 dB(A) komen de NZXT Kraken X72 en de Thermaltake Water 3.0 360 ARGB met 0,1 graad verschil naar boven drijven, maar de Corsair H115i RGB Pro Platinum zit daar maar 0,4 graden boven, en de Asus RoG Ryujin Performance 360 mm zit nog altijd maar 0,8 graden van de nummer 1 af. Tussen die vier gaat het dus. Zetten we de fans op maximaal, dan heeft de Asus duidelijk het beste koelpotentieel, met de Corsair H115i Pro Platinum als goed alternatief op 280 mm. 

Een koeler die zich hier ook positief onderscheidt is de Enermax LiqTech II RGB 280mm, op 40 dB(A) de best koelende oplossing, en beduidend goedkoper dan de andere genoemde exemplaren. Van de 360 mm koelers valt de Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB positief op: weliswaar geen topper qua koeling, maar het verschil met de nummer 1 op 40 dB(A) is nog geen 4 graden, terwijl hij ook gemiddeld is qua geluidsproductie. Niet gek voor een koeler die je al voor minder dan 110 euro koopt, en bovendien geheel voorzien is van rgb-verlichting.

Dat brengt ons op het prijsaspect. De Asus Ryujin is met gemiddeld net geen 300 euro extreem duur, dus alleen een Ultimate Product award is hier de juiste keuze. Die is er ook voor de eveneens zeer prijzige (bijna 200 euro) NZXT Kraken X72. Dit zijn de koelers voor mensen met een zeer hoge eisen en een dito budget.

Mag het wel wat minder voor je en zoek je een 280 mm koeler, dan is de circa 155 euro kostende Corsair H115i RGB Pro Platinum de beste als je gewoon heel goede koelprestaties zoekt en minder maalt om het geluid. De NZXT Kraken X62 is een prima alternatief, maar heeft geen rgb-fans. Telt geluid of verlichting wel zwaar voor je mee (en/of wil je een 360 mm radiator), dan is de ThermalTake Water 3.0 360 ARGB van net geen 170 euro een goed alternatief. Alle drie ontvangen een Excellent Choice award.

Is het je vooral om rgb te doen en hoef je niet de maximale prestaties, dan biedt de MasterLiquid ML360R van Cooler Master ongeëvenaarde waar voor zijn geld, om welke reden we hem met een Great Value award belonen. Die is er ook voor de Enermax LiqTech II RGB 280mm, die specifiek voor Socket 2066 een prima koop is vanaf 122 euro.

Voor wie denkt 'dat zijn veel awards': zoals te zien liggen prestaties erg dicht bij elkaar, maar een aantal modellen springt eruit, hetzij op een specifiek platform, hetzij met koelprestaties, geluidsproductie of waar voor het geld. En dat erkennen we met de awards.


Asus RoG Ryujin Performance 360 mm
NZXT Kraken X72


Corsair H115i RGB Pro Platinum
NZXT Kraken X62
ThermalTake Water 3.0 360 ARGB


Cooler Master MasterLiquid ML360R
Enermax LiqTech II RGB 280mm


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Asus RoG Ryujin Performance 360mm

Asus RoG Ryujin Performance 360mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1520 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

248,95 €

4 winkels
Be quiet! Silent Loop 280mm

Be quiet! Silent Loop 280mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket SP3/TR4
 • 1680 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

142,89 €

3 winkels
Be quiet! Silent Loop 360mm

Be quiet! Silent Loop 360mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1753 gram
 • 120 mm
 • 360 mm
Niet verkrijgbaar
Great Value Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1480 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

108,80 €

10 winkels
Corsair Hydro Series H115i 280mm

Corsair Hydro Series H115i 280mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket SP3/TR4
 • 1365 gram
 • 140 mm
 • 280 mm
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

Corsair Hydro Series H115i Pro RGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1320 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

132,99 €

12 winkels
Excellent Corsair Hydro Series H115i RGB Pro Platinum

Corsair Hydro Series H115i RGB Pro Platinum

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • Socket SP3/TR4
 • 1471 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

138,99 €

10 winkels
Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

Corsair Hydro Series H150i Pro RGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1420 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

145,00 €

12 winkels
Great Value Enermax LiqTech II RGB 280mm

Enermax LiqTech II RGB 280mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1521 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

117,44 €

2 winkels
Enermax LiqTech II RGB 360mm

Enermax LiqTech II RGB 360mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1662 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

146,95 €

2 winkels
EVGA CLC 280 Liquid CPU Cooler 280mm

EVGA CLC 280 Liquid CPU Cooler 280mm

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket SP3/TR4
 • 1150 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

126,26 €

2 winkels
Ultimate NZXT Kraken X62 AM4

NZXT Kraken X62 AM4

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • Socket SP3/TR4
 • 1315 gram
 • 140 mm
 • 280 mm

149,13 €

12 winkels
Ultimate NZXT Kraken X72

NZXT Kraken X72

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • Socket SP3/TR4
 • 1340 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

194,90 €

10 winkels
Thermaltake Water 3.0 360 ARGB

Thermaltake Water 3.0 360 ARGB

 • Waterkoeler
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1350 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

144,90 €

3 winkels
0
*