DJI Osmo Action review: geduchte concurrentie voor GoPro

11 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en bediening
 3. 3. 4K, HDR en slow motion
 4. 4. Rocksteady beeldstabilisatie
 5. 5. Conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 11 reacties

Rocksteady beeldstabilisatie

DJI’s ‘Rocksteady’ beeldstabilisatie werkt in de basis hetzelfde als de 'Hypersmooth' stabilisatie van GoPro. Wanneer deze functie wordt ingeschakeld zoomt de camera feitelijk iets in op het beeld dat de sensor opneemt. Een zeer nauwkeurige acceleratiemeter en gyroscoop analyseren vervolgens continu of - en zo ja hoe - de camera beweegt en laten de uitsnede van het beeld in tegengestelde richting over de sensor bewegen. Dat resulteert in een beeld dat (vrijwel) geen trillingen en schokken bevat. Uiteraard heeft deze technologie wel beperkingen. Op het moment dat de uitsnede van het beeld dat gebruikt wordt de rand van de sensor bereikt, valt er niets meer te compenseren en zullen schokken alsnog zichtbaar worden. Bij de Osmo Action merkten we in de praktijk dat deze heftige schokken nog iets beter weet op te vangen dan de GoPro Hero 7 black, maar het gros van de tijd werkt de stabilisatie van beide camera vrijwel gelijk en zeer goed.

Bitrate en compressie

Wat we een klein nadeel van de Osmo Action vinden is het het gemis van h.265 encoding. De camera neemt alleen op met het oudere en minder efficiënte h.264 codec en gebruikt hiervoor een bitrate van 100 Mbit/s bij 4K opname. Dat levert prima beeldkwaliteit op, maar tegelijkertijd dus ook forse bestanden. GoPro's Hero 7 Black kan wel h.265 compressie toepassen en behaalt daarmee in de praktijk vergelijkbare beeldkwaliteit bij slechts 60 Mbit/s, zodat je geheugenkaartjes een stuk minder snel vollopen. Keerzijde van de medaille is overigens wel dat h.265 zowel op mobiele apparaten als op de pc een stuk lastiger te bewerken is.

Een andere beperking is het gemis van een 'pro modus'. GoPro biedt hiervoor 'Protune' waarbij je als gebruiker vrij uitgebreid de exposure, beeldscherpte en kleursaturatie kan instellen om zo meer speelruimte te hebben bij het bewerken van video's. De Osmo Action biedt wel een D-Cinelike kleurprofiel waarbij met een wat groter dynamisch bereik en 'vlakkere' kleuren opgenomen worden, maar biedt op dit punt minder instelmogelijkheden dan GoPro.

De beeldkwaliteit van beide camera's loopt in de standaardstand verrassend weinig uit elkaar. Het dynamisch bereik komt overeen, de kleurweergave is bij beide doorgaans goed tot zeer goed en de beeldstabilisatie is zoals besproken ook vergelijkbaar en daarmee van zeer hoog niveau. Het grootste verschil zien we als het donker wordt, de Osmo Action is namelijk wat minder lichtgevoelig dan de Hero 7 Black, en laat bij weinig licht dus eerder beeldruis zien.

Ben ik in beeld?

Het opvallendste verschil tussen de twee camera’s zit hem wat ons betreft echter in het schermpje aan de voorkant: Bij GoPro is dat een zwart-wit scherm dat alleen de status van de camera weergeeft, terwijl DJI een kleurenscherm heeft dat ook video kan tonen, en zo helpt bij het schieten van selfie foto’s en video’s. In de praktijk is dat best prettig om shots te framen. Je zou de Osmo Action zelfs als vlogcamera kunnen gebruiken, de ingebouwde microfoons leveren daarvoor afdoende geluidskwaliteit mits er niet te veel wind is, want dan gaan softwarealgoritmes in de camera aan het werk met als gevolg goede windruisonderdrukking, maar ook een duidelijk minder helder geluid.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
DJI Osmo Action

DJI Osmo Action

 • Actioncam
 • MicroSD
 • 2160p (4K)

€ 247,58

2 winkels
GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
 • 1440p (2.5K)
 • 2160p (4K)
Niet verkrijgbaar
0
*