DJI Osmo Action review: geduchte concurrentie voor GoPro

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en bediening
 3. 3. 4K, HDR en slow motion
 4. 4. Rocksteady beeldstabilisatie
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

DJI lanceerde onlangs de Osmo Action, een directe concurrent voor GoPro’s populaire Hero 7 Black action camera, maar dan mét een selfie-schermpje aan de voorkant en - volgens DJI - nóg betere beeldstabilisatie. Is dat genoeg om GoPro van de troon te stoten?

De opkomst van DJI is met recht stormachtig te noemen. De Chinese fabrikant brak in 2013 door met de Phantom drone waar je een GoPro onder kon hangen, maar stapte al snel over op zelfontwikkelde camera’s. In eerste instantie hield de beeldkwaliteit daarvan niet over, maar DJI leerde snel en bouwt inmiddels uitstekende cameradrones zoals de Phantom 4 Advanced / Pro en de kleinere Mavic 2 Zoom / Pro voor consumenten als de Inspire 2 voor professioneel gebruik. De gimbal-technologie die DJI eveneens ontwikkelde om camera’s te stabiliseren werd ook gebruikt in andere producten - zoals de Osmo uit 2015, een kleine draagbare camera met een gimbal-gestabiliseerde kop. Vorig jaar volgde de kleinere Osmo Pocket en nu is er de Osmo Action. Die nieuwe camera heeft geen hardwarematige gimbal, maar belooft gimbal-achtige softwarematige beeldstabilisatie in een behuizing die tegen een stootje kan.

Waar hebben we dat eerder gehoord? Juist, bij de introductie van GoPro’s Hero 7 Black action camera eind vorig jaar! In onze videoreview van de Hero 7 Black waren wij lovend over de softwarematige beeldstabilisatie van die kleine action cam die het gebruik van hardwarematige gimbals in veel gevallen overbodig maakte. DJI kon die aanval op haar compacte gimbalcamera’s kennelijk niet waarderen en slaat nu terug met een camera die qua mogelijkheden sterk op de Hero 7 Black lijkt, maar met gemiddeld 370 euro net iets goedkoper is én een extra selfie-beeldscherm aan de voorkant biedt.

Uiterlijk en bediening

De Osmo Action lijkt uiterlijk sterk op de Hero 7. Het is een klein, breed cameraatje met aan de achterzijde een touchscreen en voor een lens met daarnaast een status scherm. Net als de Hero 7 Black is de camera waterdicht, in het geval van de Osmo Action tot 11 meter diepte, een metertje meer dan de Hero 7 Black. Wil je dieper duiken, dan is ook voor de Osmo Action een extra dive-case benodigd.


GoPro Hero 7 Black (links) en DJI Osmo Action (rechts)

Als we dichterbij kijken zien we toch ook veel verschillen tussen beide camera's. Ten eerste is de Osmo Action grijs en is het cameraatje wat minder hoog, maar ook wat breder dan de GoPro Hero 7. Het touchscreen aan de achterkant is flink groter dan dat van de Hero 7, waardoor bediening van de interface (in potentie) wat gemakkelijker is en je een betere preview krijgt van live of opgenomen beelden. Het kleurenschermpje aan de voorkant is écht iets nieuws voor een action cam. GoPro rust haar action cams ook uit met een schermpje aan de voorkant, maar dat levert alleen zwart-wit statusinformatie.

De Osmo action heeft een volwaardig kleurenscherm aan de voorkant dat ook live video kan tonen. Handig voor om de framing van je shots te controleren wanneer je jezelf filmt. Het schermpje is vierkant en bij videoweergave kan je ervoor kiezen om het volledige beeld te laten zien met zwarte balken boven en onder, of om de zijkanten weg te croppen om zo een wat groter beeld over te houden. Kies je voor die crop-weergave, dan wordt het beeld nog altijd wél gewoon volledig opgenomen. 

De ronde lens van de Osmo Action is relatief groot en steekt ook vrij ver uit. Dit komt omdat de lens voorzien is van een opgeschroefd filter. Standaard wordt een volledige doorzichtig filter meegeleverd, maar er zijn ook verschillende ND-filters beschikbaar. Voordeel van het schroef-systeem is dat je de filters makkelijk kan verwisselen, makkelijker dan het click-lock systeem dat GoPro gebruikt.

Naast het touchscreen aan de achterzijde heeft de camera drie bedieningsknoppen. Bovenop zijn een power- en een shutter-knop ondergebracht, aan de linkerzijde vinden we een QS (QuickSet) knop die je direct door verschillende foto- en videomodi laat scrollen zonder hiervoor het touchscreen te gebruiken. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld met handschoenen aan wilt wisselen tussen de foto en de videostand. Houd je de QS-knop even vast, dan wisselt de camera tussen het scherm aan de voor- en de achterkant. De Osmo Action biedt daarnaast ook ondersteuning voor stembediening om onder andere opnames te starten en stoppen. In de praktijk werkt dat redelijk, maar alleen als er niet teveel omgevingsgeluid is.

DJI gebruikt een eigen bevestigingssysteem waarvan de hals compatible is met het systeem van GoPro. De camera wordt geleverd met een verwijderbare open behuizing die aan de onderkant twee uitstekende vingers heeft waar je niet alleen DJI's eigen voet onder kunt schroeven, maar dus ook een GoPro voetje of alle andere accessoires die gebruik maken van het 3-in-2 vingersysteem van GoPro. Wat ons betreft is dat een heel slimme move van DJI omdat er letterlijk duizenden accessoires voor GoPro op de markt zijn en veel mensen ook al GoPro mounts op hun helmen, surfplanken, motoren en auto's hebben geplakt en daar dus direct ook de Osmo Action op kunnen gebruiken.

4K, HDR en slow motion

De Osmo Action is voorzien van een 1/2.3" CMOS sensor met een resolutie van 12 Mpix. De lens heeft een kijkhoek van 145 graden en een vast f/2.8 diafragma. De ISO-range wordt opgegeven als 100 tot 3200 en de sluitertijd kan variëren tussen 1/8000 en 120 seconden.

De camera kan video opnemen in verschillende resoluties, waaronder 2,7K en 4K in 16:9 formaat met 24, 25, 30, 48, 50 en 60 fps. De camera kent ook een 2.7K en 4K 4:3 modus waarbij verticaal meer beeld wordt opgenomen, maar de maximale beeldsnelheid beperkt is tot 30 fps. In 1080p en 720p is de maximale beeldsnelheid 250 fps, prima dus om mooie slow motion opnames mee te maken.

De camera biedt daarnaast de mogelijkheid om hdr-video op te nemen, waarbij het beeld met verschillende belichtingen wordt opgenomen. hdr-video is beschikbaar in 1080p, 2.7K en 4K, in alle gevallen met 24, 25 of 30 fps. Beperking in de hdr-stand is dat beeldstabilisatie niet beschikbaar is, wat deze modi meteen een stuk minder geschikt maakt voor het opnemen van beelden waarbij de camera veel beweegt. Timelapse wordt uiteraard ook standaard ondersteund waarbij de camera elke 0,5 tot 30 seconde een foto neemt en deze samenvoegt tot een 1080p, 2.7K of 4K video.

De maximale fotoresolutie is 4000x3000 pixels en foto's kunnen behalve direct ook met een countdown timer, met vaste intervallen, in burst-modus en middels auto exposure bracketing genomen worden. Voor wie maximale fotokwaliteit wenst is behalve JPG ook DNG raw beschikbaar.

Rocksteady beeldstabilisatie

DJI’s ‘Rocksteady’ beeldstabilisatie werkt in de basis hetzelfde als de 'Hypersmooth' stabilisatie van GoPro. Wanneer deze functie wordt ingeschakeld zoomt de camera feitelijk iets in op het beeld dat de sensor opneemt. Een zeer nauwkeurige acceleratiemeter en gyroscoop analyseren vervolgens continu of - en zo ja hoe - de camera beweegt en laten de uitsnede van het beeld in tegengestelde richting over de sensor bewegen. Dat resulteert in een beeld dat (vrijwel) geen trillingen en schokken bevat. Uiteraard heeft deze technologie wel beperkingen. Op het moment dat de uitsnede van het beeld dat gebruikt wordt de rand van de sensor bereikt, valt er niets meer te compenseren en zullen schokken alsnog zichtbaar worden. Bij de Osmo Action merkten we in de praktijk dat deze heftige schokken nog iets beter weet op te vangen dan de GoPro Hero 7 black, maar het gros van de tijd werkt de stabilisatie van beide camera vrijwel gelijk en zeer goed.

Bitrate en compressie

Wat we een klein nadeel van de Osmo Action vinden is het het gemis van h.265 encoding. De camera neemt alleen op met het oudere en minder efficiënte h.264 codec en gebruikt hiervoor een bitrate van 100 Mbit/s bij 4K opname. Dat levert prima beeldkwaliteit op, maar tegelijkertijd dus ook forse bestanden. GoPro's Hero 7 Black kan wel h.265 compressie toepassen en behaalt daarmee in de praktijk vergelijkbare beeldkwaliteit bij slechts 60 Mbit/s, zodat je geheugenkaartjes een stuk minder snel vollopen. Keerzijde van de medaille is overigens wel dat h.265 zowel op mobiele apparaten als op de pc een stuk lastiger te bewerken is.

Een andere beperking is het gemis van een 'pro modus'. GoPro biedt hiervoor 'Protune' waarbij je als gebruiker vrij uitgebreid de exposure, beeldscherpte en kleursaturatie kan instellen om zo meer speelruimte te hebben bij het bewerken van video's. De Osmo Action biedt wel een D-Cinelike kleurprofiel waarbij met een wat groter dynamisch bereik en 'vlakkere' kleuren opgenomen worden, maar biedt op dit punt minder instelmogelijkheden dan GoPro.

De beeldkwaliteit van beide camera's loopt in de standaardstand verrassend weinig uit elkaar. Het dynamisch bereik komt overeen, de kleurweergave is bij beide doorgaans goed tot zeer goed en de beeldstabilisatie is zoals besproken ook vergelijkbaar en daarmee van zeer hoog niveau. Het grootste verschil zien we als het donker wordt, de Osmo Action is namelijk wat minder lichtgevoelig dan de Hero 7 Black, en laat bij weinig licht dus eerder beeldruis zien.

Ben ik in beeld?

Het opvallendste verschil tussen de twee camera’s zit hem wat ons betreft echter in het schermpje aan de voorkant: Bij GoPro is dat een zwart-wit scherm dat alleen de status van de camera weergeeft, terwijl DJI een kleurenscherm heeft dat ook video kan tonen, en zo helpt bij het schieten van selfie foto’s en video’s. In de praktijk is dat best prettig om shots te framen. Je zou de Osmo Action zelfs als vlogcamera kunnen gebruiken, de ingebouwde microfoons leveren daarvoor afdoende geluidskwaliteit mits er niet te veel wind is, want dan gaan softwarealgoritmes in de camera aan het werk met als gevolg goede windruisonderdrukking, maar ook een duidelijk minder helder geluid.

Conclusie

De Osmo Action is een geslaagde eerste action camera van DJI, die vergelijkbare functionaliteit biedt als de Hero 7 Black van concurrent GoPro, maar dan voor een paar tientjes minder en met als bonus en extra selfie-schermpje aan de voorkant. Of dat voldoende is om het GoPro écht lastig te maken zal sterk afhangen van je persoonlijke voorkeur. Qua beeldkwaliteit geven wij licht de voorkeur aan de GoPro, terwijl de beeldstabilisatie van DJI nét iets beter is. De verschillen zijn echter klein genoeg om de aanwezigheid van een kleurenscherm bij de Osmo of de h.265 codering van de GoPro zwaar te laten wegen in je uiteindelijke beslissing.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

DJI Osmo Action

DJI Osmo Action

 • Actioncam
 • MicroSD
 • 2160p (4K)

283,88 €

8 winkels
GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black

 • Actioncam
 • SD (Secure Digital)
 • 1080p
 • 1440p (2.5K)
 • 2160p (4K)

314,99 €

7 winkels
0
*