7 Monitorluidsprekers getest: Serieus geluid voor bij de PC

96 reacties
8 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Studiomonitoren
 3. 3. Gebalanceerde ingangen
 4. 4. De test
 5. 5. Cerwin Vega XD5
 6. 6. KRK RP6 G3
 7. 7. Pioneer DM-BT40
 8. 8. Presonus Eris E4.5
 9. 9. Tannoy Reveal 502
 10. 10. Yamaha HS5
 11. 11. Conclusie
 12. 8 besproken producten
 13. 96 reacties

Studiomonitoren

Als je juist wel de best mogelijke geluidskwaliteit wilt, bijvoorbeeld omdat je muziek of video’s produceert of omdat je geluidskwaliteit in het algemeen belangrijk vindt, dan is een set studiomonitoren een goed alternatief. Studiomonitoren (ook wel monitorspeakers genoemd) zijn doorgaans compacte luidsprekers bedoeld voor gebruik in video- of geluidstudio’s, waarbij de gebruiker vrij dicht bij de luidsprekers zit.

Doorgaans zijn studiomonitoren zo ontworpen dat ze een zo natuurgetrouw mogelijk geluid weergeven. Dat klinkt wellicht logisch, maar hifi-luidsprekers voor woonkamergebruik zijn niet zelden opzettelijk ontworpen om een bepaalde kleuring aan het geluid te geven, met bijvoorbeeld wat extra nadruk op de bas, middentonen of het hoge bereik. Hierdoor wordt soms gesproken van ‘warm’ of juist ‘open’ klinkende luidsprekers. Studiomonitors daarentegen zijn bedoeld om een zo vlak mogelijke frequentiekarakteristiek te realiseren en hiermee een ‘neutraal’ geluidsbeeld te produceren. In het ideale geval zijn studiomonitoren ook zo ontworpen dat er minimale faseproblemen optreden als gevolg van de overgang tussen de drivers die dienst doen voor de weergave van lage en hoge tonen.

Omdat studiomonitoren bedoeld zijn om van dichtbij beluisterd te worden, hebben ze doorgaans een zogenaamd tweeweg-ontwerp, met één woofer en één tweeter. Een drie-of meerwegsysteem levert bij korte luisterafstanden namelijk al snel looptijdverschillen richting de oren van de luisteraar op. Om het geluid akoestisch gezien zoveel mogelijk uit één punt te laten komen, zijn de woofer en tweeter in studiomonitors bovendien meestal zo dicht mogelijk bij elkaar gepositioneerd.

Actief versus passief

Een ander punt waar studiomonitors verschillen van normale hifi-luidsprekers is dat de meeste studiomonitors actieve systemen zijn, wat wil zeggen dat ze beschikken over ingebouwde versterkers, terwijl hifi-luidsprekers in de regel passief zijn en op een losse versterker of receiver aangesloten moeten worden. In dit opzicht lijken studiomonitors dus veel op pc-speakersets, die ook voorzien zijn van ingebouwde versterking.

Volumeknop?

Afgezien hiervan zijn er meer verschillen dan overeenkomsten tussen pc-speakers en studiomonitoren. Zeker duurdere monitorspeakers worden per stuk verkocht; wil je een stereo-opstelling, dan moet je dus twee luidsprekers kopen. Alle luidsprekers werken los van elkaar en beschikken dus over een eigen ingebouwde versterker. Bij pc-speakersets is de versterker in een van de speakers of in de subwoofer ingebouwd, waarbij de andere luidspreker(s) via normale speakerkabels op de luidspreker met de versterker wordt aangesloten. Pc-speakersets hebben vrijwel altijd een volumeregelaar op een van de satellieten, waarmee het volume van alle luidsprekers ingesteld wordt.

Bij studiomonitoren is dat meestal juist niet het geval. Achterop de luidspreker is vaak een volumeknop te vinden, maar deze is bedoeld om het geluid tijdens het inregelen eenmalig af te stellen, niet om tijdens gebruik het volume aan te passen. Deze speakers zijn in de basis bedoeld om via een mengpaneel of audio-interface aangesloten te worden, waarbij het volume op line-niveau kan worden ingesteld. Verbind je deze luidsprekers met een je pc, houd er dan dus rekening mee dat je de volumeregeling ofwel via software, of via een externe audio-interface moet regelen.

De studiomonitors die wij testen komen uit de lagere prijsklassen en om die reden zien we in deze test ook producten die wel degelijk als set verkocht worden en waarbij de versterker in een van de twee luidsprekers is ingebouwd. Dat zijn de Cerwin Vega XD5, Pioneer DM-40BT en de Presonus Eris E4.5. Deze modellen lijken qua configuratie dus meer op pc- speakers, en beschikken allemaal ook over een volumeknop aan de voorkant. De geteste luidsprekers van Devine, KRK, Tannoy en Yamaha worden per stuk verkocht, beschikken allemaal over eigen versterking en hebben geen volumenkop aan de voorzijde.


8 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cerwin Vega XD5

Cerwin Vega XD5

Niet verkrijgbaar
Devine MR-6A

Devine MR-6A

€ 178,00

1 winkel
Excellent KRK RP6 G3

KRK RP6 G3

Niet verkrijgbaar
Pioneer DM-40BT Black

Pioneer DM-40BT Black

€ 166,00

4 winkels
Pioneer DM-40BT White

Pioneer DM-40BT White

€ 163,00

2 winkels
Great Value Presonus Eris E4.5

Presonus Eris E4.5

Niet verkrijgbaar
Tannoy Reveal 502

Tannoy Reveal 502

Niet verkrijgbaar
Yamaha HS5

Yamaha HS5

Niet verkrijgbaar
0
*