7 Monitorluidsprekers getest: Serieus geluid voor bij de PC

96 reacties
8 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Studiomonitoren
 3. 3. Gebalanceerde ingangen
 4. 4. De test
 5. 5. Cerwin Vega XD5
 6. 6. KRK RP6 G3
 7. 7. Pioneer DM-BT40
 8. 8. Presonus Eris E4.5
 9. 9. Tannoy Reveal 502
 10. 10. Yamaha HS5
 11. 11. Conclusie
 12. 8 besproken producten
 13. 96 reacties

Gebalanceerde ingangen

Een ander verschil tussen pc-speakers en studiomonitors is het type ingang(en) dat beschikbaar is. Bij pc-speakersets is vaak één set tulp-aansluitingen voor ongebalanceerde analoge signalen en eventueel een optische digitale ingang beschikbaar, terwijl studiomonitoren doorgaans gebalanceerde XLR of TRS-ingangen als primaire aansluitingen hebben. In beide gevallen gaat het dus om analoge signalen, maar de manier waarop die overgebracht worden, verschilt.


Veel monitorspeakers bieden zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen.

De meest analoge audioverbindingen op consumentenelektronica zijn ongebalanceerd. Denk hierbij aan de 3,5-mm stereo-uitgang op geluidskaarten of de normale rode en witte tulp-aansluitingen op cd-spelers en versterkers. Bij een ongebalanceerde verbinding wordt een twee-aderige kabel gebruik om signalen over te dragen via een nul en een signaaldraad. Nadeel van ongebalanceerde verbindingen is dat ze gevoelig zijn voor elektromagnetische storing. Zeker bij zeer zwakke signalen, zoals bijvoorbeeld die van passieve microfoons, kan storing ontstaan doordat (langere) kabels externe signalen oppikken.

Om dit probleem tegen te gaan is de gebalanceerde verbinding bedacht. Hierbij worden naast een nuldraad twee signalendraden gebruikt, waarbij het tweede signaal in polariteit omgekeerd is. Eventuele storing die wordt opgepikt komt bij beide kabels echter in gelijke fase in het signaal, en kan zodoende eenvoudig weg gefilterd worden door het ontvangende apparaat, omdat deze het verschil tussen beide signalen gebruikt.

Voor korte kabellengtes en signalen op line-niveau bieden gebalanceerde verbindingen in de praktijk weinig voordelen, maar omdat studiomonitoren soms alleen over gebalanceerde aansluitingen beschikken, is het goed dit verschil te begrijpen. Een ongebalanceerde audiobron, zoals de analoge uitgangen op alle (onboard) geluidskaarten is namelijk niet (zomaar) op een gebalanceerde ingang aan te sluiten. De meeste studiomonitoren hebben daarom ook een of meerdere ongebalanceerde ingangen, maar zoals we in deze test zullen zien is dat niet altijd het geval.


8 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cerwin Vega XD5

Cerwin Vega XD5

Niet verkrijgbaar
Devine MR-6A

Devine MR-6A

€ 177,00

1 winkel
Excellent KRK RP6 G3

KRK RP6 G3

Niet verkrijgbaar
Pioneer DM-40BT Black

Pioneer DM-40BT Black

€ 166,00

4 winkels
Pioneer DM-40BT White

Pioneer DM-40BT White

€ 163,00

2 winkels
Great Value Presonus Eris E4.5

Presonus Eris E4.5

Niet verkrijgbaar
Tannoy Reveal 502

Tannoy Reveal 502

Niet verkrijgbaar
Yamaha HS5

Yamaha HS5

Niet verkrijgbaar
0
*