7 Monitorluidsprekers getest: Serieus geluid voor bij de PC

96 reacties
8 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Studiomonitoren
 3. 3. Gebalanceerde ingangen
 4. 4. De test
 5. 5. Cerwin Vega XD5
 6. 6. KRK RP6 G3
 7. 7. Pioneer DM-BT40
 8. 8. Presonus Eris E4.5
 9. 9. Tannoy Reveal 502
 10. 10. Yamaha HS5
 11. 11. Conclusie
 12. 8 besproken producten
 13. 96 reacties

Cerwin Vega XD5

De eerste luidsprekerset die we beluisteren is de XD5 van Cerwin Vega. Luidsprekerset, want deze speakers worden per twee verkocht, waarbij de linker luidspreker voorzien is van een ingebouwde versterkers. De XD5 is qua inhoud een middenmoter in de test, met een hoogte van 26 centimeter en breedte van 18,5 centimeter. De behuizing is matzwart met afgeronde hoeken en de voorkant is voorzien van een hoogglans kunststof paneel waarin de 13 cm woofer en 2,5 cm tweeter achter metalen grilles zijn verwerkt. De woofer heeft een rode rand die door de zwarte grille zichtbaar is. Het is een kwestie van smaak, maar ons doet de Vega XD5 hierdoor wat denken aan (goedkope) hoedenplankluidsprekers uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Dat wil overigens niet zeggen dat deze luidsprekers écht goedkoop zijn, al is de XD5 met een winkelprijs 201 euro per set wel een van de goedkopere uit deze test.

Cerwin Vega XD5

De linker luidspreker bevat zoals gezegd alle logica. Aan de voorzijde van die speaker vinden we een grote volumeknop met een melkkleurige rand, die rood oplicht wanneer de speaker is ingeschakeld. De volumeknop laat het volume van beide luidsprekers instellen, net zoals we van pc-speakers gewend zijn, maar is niet tegelijk ook een uitknop die de luidspreker uitschakelt als je het volume helemaal omlaag draait. De linker speaker heeft aan de voorzijde naast de volumeknop ook een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een 3,5mm-aux-ingang.

Cerwin Vega XD5

Aan de achterzijde zien we twee sets ingangen: ongebalanceerde rode en witte aansluitingen voor tulpstekkers en 6,3 mm gebalanceerde TRS-ingangen. Onder die aansluitingen vinden we een ‘Vega-Bass’ schakelaar, die frequenties tot ongeveer 1 kHz een boost van maximaal zo’n 2 dB geeft. De rechter luidspreker wordt met een meegeleverde kabel met een eigen 4-pinsplug op de linker speaker aangesloten.

De geluidskwaliteit van de XD5’s kon ons niet echt overtuigen. De basweergave van de Cerwin Vega’s is – net als bij de meeste luidsprekers in deze test – niet indrukwekkend. Dat is gezien het formaat van de gebruikte drivers en klankkast geen verassing en is dus ook niet iets waar we de luidspreker sterk op afrekenen. Wat wel opvalt is dat de XD5 het gebrek aan diepe bas onder 60 Hz compenseert met overmatige mid-bas in het bereik tussen 100 en 500 Hz. De speaker klinkt hierdoor wat bonkerig, waarbij een dip in volume rond de 1 kHz niet helpt om het geluidsbeeld in evenwicht te houden. De hoogweergave van de luidsprekers is prima, maar stemmen lijken een beetje aan de XD5 te blijven plakken, het geluid komt niet mooi los. Over het geheel genomen klinkt de XD5 zeker niet slecht, maar we missen wat sprankeling in het hoog, terwijl het midlaag juist te opdringerig aanwezig is. Gebruik van de ‘VEGA-BASS’ knop verergert dit effect alleen maar, de midbas wordt hierdoor nog meer aangezet wat het geluidsbeeld verder kleurt.

Devine MR-6A

Devine is een huismerk van bax-shop.nl, dat ons de luidsprekers voor deze test in bruikleen gaf, en deze luidsprekers zouden veel waar voor weinig geld moeten bieden. Qua uiterlijk zijn de Devine MR-6A luidsprekers in ieder geval sober gehouden. De relatief forse luidsprekers hebben een eenvoudige mat-vinyl afwerking en de gebruikte 2,5 cm dome tweeter en 15 cm woofer hebben geen bijzondere opsmuk.

Devine MR-6A

Bax-shop.nl verkoopt de luidsprekers per twee, maar dit zijn klassieke studiomonitors in de zin dat het afzonderlijk te gebruiken producten zijn. Er is dus geen linker- of rechterluidspreker, beide apparaten beschikken over eigen ingebouwde versterking en werken los van elkaar. Qua (aansluit)mogelijkheden is de MR-6A een eenvoudige luidspreker: naast de aan-uitknop vinden we alleen een volumeknop en een TRS / XLR gebalanceerde ingang. Deze luidsprekers hebben dus geen ongebalanceerde ingangen, waardoor je ze niet direct op een normale geluidkaart of voorversterker kunt aansluiten. Een punt om rekening mee te houden!

Devine MR-6A

Bij de luistertest verrassen de Devine speakers ons positief. Ook bij deze speaker gebeurt er weinig onder 60 Hz, maar daarboven levert de Devine MR-6A prettig strakke basweergave. In het middenbereik hebben de speakers een kleine piek tussen 3 en 4 kHz, wat ervoor zorgt dat de MR-6A soms wat érg direct klinkt en een beetje fel kan klinken, vooral op hoger volume.


8 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cerwin Vega XD5

Cerwin Vega XD5

Niet verkrijgbaar
Devine MR-6A

Devine MR-6A

€ 182,00

1 winkel
Excellent KRK RP6 G3

KRK RP6 G3

Niet verkrijgbaar
Pioneer DM-40BT Black

Pioneer DM-40BT Black

€ 171,50

4 winkels
Pioneer DM-40BT White

Pioneer DM-40BT White

€ 163,00

2 winkels
Great Value Presonus Eris E4.5

Presonus Eris E4.5

Niet verkrijgbaar
Tannoy Reveal 502

Tannoy Reveal 502

Niet verkrijgbaar
Yamaha HS5

Yamaha HS5

Niet verkrijgbaar
0
*