7 Monitorluidsprekers getest: Serieus geluid voor bij de PC

91 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Studiomonitoren
 3. 3. Gebalanceerde ingangen
 4. 4. De test
 5. 5. Cerwin Vega XD5
 6. 6. KRK RP6 G3
 7. 7. Pioneer DM-BT40
 8. 8. Presonus Eris E4.5
 9. 9. Tannoy Reveal 502
 10. 10. Yamaha HS5
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Wil je goed stereogeluid bij je pc, dan is een standaard gaming-speakersetje niet de beste keuze. Studiomonitors, luidsprekers bedoeld voor zo natuurgetrouw mogelijke geluidsweergave op korte afstanden, zijn een interessant alternatief. Wij testten zeven monitorluidsprekers met een setprijs tussen de 180 en 320 euro.

Pc-luidsprekers zijn er in soorten en maten, maar de populairste speakersets bestaan uit twee (of meer) compacte luidsprekers die voor weergave van de midden- en hoge tonen zorgen, en een subwoofer die de laagweergave voor zijn rekening neemt. Het idee is dat de midden en hoge tonen die wij goed kunnen lokaliseren uit de satellieten komen en de laagweergave - waarvan wij mensen toch niet kunnen horen waar het geluid vandaan komt - uit de subwoofer komt die een plekje ergens onder het bureau krijgt. Wij hebben door de jaren heen flink wat van dat soort sets getest, uitgebreide reviews van veel van dit soort producten vind je terug op onze website.

Voordeel van zo’n satelliet-sub combinatie is dat de luidsprekertjes die je op het bureau plaatst lekker compact zijn en dus weinig ruimte innemen. Vaak wordt dit voordeel door fabrikanten gemaximaliseerd door de satellieten zo klein mogelijk te maken, met drivers die een diameter van slechts enkele centimeters hebben. Daar kleeft ook een nadeel aan, want de kleine luidsprekertjes in de satellieten zijn doorgaans niet in staat om lagere (midden)tonen goed weer te geven. Om dit op te lossen moet de scheidingsfrequentie waar de subwoofer het overneemt vrij hoog komen te liggen. In sommige gevallen ligt dat scheidingspunt zo hoog, dat zelfs menselijk stemgeluid deels door de subwoofer wordt weergegeven. Op zo’n moment kan je dus horen waar de subwoofer staat, wat de geluidskwaliteit niet ten goede komt, omdat het geluidsbeeld uit elkaar getrokken wordt. Ook verschillen in fase- en looptijd tussen de satellieten en de subwoofer worden extra duidelijk wanneer de kantelfrequentie te hoog ligt.

Een ander nadeel van pc-speakersets is dat de gebruikte componenten vaak van matige kwaliteit zijn. De populairste stereo pc-speakersets in onze prijsvergelijker hebben prijzen tussen de 60 en 120 euro. Voor dat geld is het lastig om twee goede satellieten, een subwoofer en de benodigde versterkers te bouwen. Buiten goedkope drivers wordt er daarom vaak gebruik gemaakt van kunststof behuizingen, die doorgaans voorzien zijn van geen of weinig dempingsmateriaal. Allemaal zaken die een goede geluidskwaliteit in de weg staan. Let wel, voor het spelen van games en het bekijken van Youtube filmpjes volstaan veel van dit soort luidsprekers uitstekend, zeker als je de prijs in het achterhoofd houdt. Heb je geen kritische eisen op het gebied van geluidskwaliteit, dan kunnen de voordelen van dit soort speakersets dus ruim opwegen tegen de nadelen.

Studiomonitoren

Als je juist wel de best mogelijke geluidskwaliteit wilt, bijvoorbeeld omdat je muziek of video’s produceert of omdat je geluidskwaliteit in het algemeen belangrijk vindt, dan is een set studiomonitoren een goed alternatief. Studiomonitoren (ook wel monitorspeakers genoemd) zijn doorgaans compacte luidsprekers bedoeld voor gebruik in video- of geluidstudio’s, waarbij de gebruiker vrij dicht bij de luidsprekers zit.

Doorgaans zijn studiomonitoren zo ontworpen dat ze een zo natuurgetrouw mogelijk geluid weergeven. Dat klinkt wellicht logisch, maar hifi-luidsprekers voor woonkamergebruik zijn niet zelden opzettelijk ontworpen om een bepaalde kleuring aan het geluid te geven, met bijvoorbeeld wat extra nadruk op de bas, middentonen of het hoge bereik. Hierdoor wordt soms gesproken van ‘warm’ of juist ‘open’ klinkende luidsprekers. Studiomonitors daarentegen zijn bedoeld om een zo vlak mogelijke frequentiekarakteristiek te realiseren en hiermee een ‘neutraal’ geluidsbeeld te produceren. In het ideale geval zijn studiomonitoren ook zo ontworpen dat er minimale faseproblemen optreden als gevolg van de overgang tussen de drivers die dienst doen voor de weergave van lage en hoge tonen.

Omdat studiomonitoren bedoeld zijn om van dichtbij beluisterd te worden, hebben ze doorgaans een zogenaamd tweeweg-ontwerp, met één woofer en één tweeter. Een drie-of meerwegsysteem levert bij korte luisterafstanden namelijk al snel looptijdverschillen richting de oren van de luisteraar op. Om het geluid akoestisch gezien zoveel mogelijk uit één punt te laten komen, zijn de woofer en tweeter in studiomonitors bovendien meestal zo dicht mogelijk bij elkaar gepositioneerd.

Actief versus passief

Een ander punt waar studiomonitors verschillen van normale hifi-luidsprekers is dat de meeste studiomonitors actieve systemen zijn, wat wil zeggen dat ze beschikken over ingebouwde versterkers, terwijl hifi-luidsprekers in de regel passief zijn en op een losse versterker of receiver aangesloten moeten worden. In dit opzicht lijken studiomonitors dus veel op pc-speakersets, die ook voorzien zijn van ingebouwde versterking.

Volumeknop?

Afgezien hiervan zijn er meer verschillen dan overeenkomsten tussen pc-speakers en studiomonitoren. Zeker duurdere monitorspeakers worden per stuk verkocht; wil je een stereo-opstelling, dan moet je dus twee luidsprekers kopen. Alle luidsprekers werken los van elkaar en beschikken dus over een eigen ingebouwde versterker. Bij pc-speakersets is de versterker in een van de speakers of in de subwoofer ingebouwd, waarbij de andere luidspreker(s) via normale speakerkabels op de luidspreker met de versterker wordt aangesloten. Pc-speakersets hebben vrijwel altijd een volumeregelaar op een van de satellieten, waarmee het volume van alle luidsprekers ingesteld wordt.

Bij studiomonitoren is dat meestal juist niet het geval. Achterop de luidspreker is vaak een volumeknop te vinden, maar deze is bedoeld om het geluid tijdens het inregelen eenmalig af te stellen, niet om tijdens gebruik het volume aan te passen. Deze speakers zijn in de basis bedoeld om via een mengpaneel of audio-interface aangesloten te worden, waarbij het volume op line-niveau kan worden ingesteld. Verbind je deze luidsprekers met een je pc, houd er dan dus rekening mee dat je de volumeregeling ofwel via software, of via een externe audio-interface moet regelen.

De studiomonitors die wij testen komen uit de lagere prijsklassen en om die reden zien we in deze test ook producten die wel degelijk als set verkocht worden en waarbij de versterker in een van de twee luidsprekers is ingebouwd. Dat zijn de Cerwin Vega XD5, Pioneer DM-40BT en de Presonus Eris E4.5. Deze modellen lijken qua configuratie dus meer op pc- speakers, en beschikken allemaal ook over een volumeknop aan de voorkant. De geteste luidsprekers van Devine, KRK, Tannoy en Yamaha worden per stuk verkocht, beschikken allemaal over eigen versterking en hebben geen volumenkop aan de voorzijde.

Gebalanceerde ingangen

Een ander verschil tussen pc-speakers en studiomonitors is het type ingang(en) dat beschikbaar is. Bij pc-speakersets is vaak één set tulp-aansluitingen voor ongebalanceerde analoge signalen en eventueel een optische digitale ingang beschikbaar, terwijl studiomonitoren doorgaans gebalanceerde XLR of TRS-ingangen als primaire aansluitingen hebben. In beide gevallen gaat het dus om analoge signalen, maar de manier waarop die overgebracht worden, verschilt.


Veel monitorspeakers bieden zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen.

De meest analoge audioverbindingen op consumentenelektronica zijn ongebalanceerd. Denk hierbij aan de 3,5-mm stereo-uitgang op geluidskaarten of de normale rode en witte tulp-aansluitingen op cd-spelers en versterkers. Bij een ongebalanceerde verbinding wordt een twee-aderige kabel gebruik om signalen over te dragen via een nul en een signaaldraad. Nadeel van ongebalanceerde verbindingen is dat ze gevoelig zijn voor elektromagnetische storing. Zeker bij zeer zwakke signalen, zoals bijvoorbeeld die van passieve microfoons, kan storing ontstaan doordat (langere) kabels externe signalen oppikken.

Om dit probleem tegen te gaan is de gebalanceerde verbinding bedacht. Hierbij worden naast een nuldraad twee signalendraden gebruikt, waarbij het tweede signaal in polariteit omgekeerd is. Eventuele storing die wordt opgepikt komt bij beide kabels echter in gelijke fase in het signaal, en kan zodoende eenvoudig weg gefilterd worden door het ontvangende apparaat, omdat deze het verschil tussen beide signalen gebruikt.

Voor korte kabellengtes en signalen op line-niveau bieden gebalanceerde verbindingen in de praktijk weinig voordelen, maar omdat studiomonitoren soms alleen over gebalanceerde aansluitingen beschikken, is het goed dit verschil te begrijpen. Een ongebalanceerde audiobron, zoals de analoge uitgangen op alle (onboard) geluidskaarten is namelijk niet (zomaar) op een gebalanceerde ingang aan te sluiten. De meeste studiomonitoren hebben daarom ook een of meerdere ongebalanceerde ingangen, maar zoals we in deze test zullen zien is dat niet altijd het geval.

De test

Voor deze test gingen wij op zoek naar studiomonitors in de prijsklasse tussen de circa 150 en 300 euro per paar. Studiomonitors koop je niet op elke straathoek, maar gelukkig was bax-shop.nl zo vriendelijk om aan ons meerdere luidsprekers beschikbaar te stellen.

In totaal vergelijken we zeven verschillende studiomonitors, die we allemaal als stereopaar hebben getest. De meeste luidsprekers hebben zowel gebalanceerde als ongebalanceerde aansluitingen, maar omdat dit niet voor alle speakers geldt, hebben we een MiniDSP SHD-processor als externe geluidskaart gebruikt. Deze beschikt over zowel gebalanceerde als ongebalanceerde uitgangen.

We hebben de luidsprekers getest op een normaal bureau, geplaatst links en rechts naast een monitor, op circa 15 centimeter van de achterwand. We hebben de luidsprekers met uiteenlopende muziekgenres, gamegeluid en spraak beluisterd. Daarnaast hebben we met een MiniDSP UMIK-1 meetmicrofoon en Room EQ Wizard frequentiemetingen uitgevoerd. Hiervoor hadden we overigens geen ideale ruimte beschikbaar, we hebben de metingen daarom relatief dichtbij de luidsprekers gedaan om de invloed van de ruimte zoveel mogelijk te beperken. Omdat de akoestische karakteristiek desondanks goed zichtbaar is in de meetresultaten, zullen we deze hier niet publiceren. We gebruiken deze resultaten alleen om onderlinge vergelijkingen te maken, want we kunnen er wel kwantificeerbaar uit opmaken welke luidsprekers relatief gezien bijvoorbeeld meer bas produceren dan andere.

Cerwin Vega XD5

De eerste luidsprekerset die we beluisteren is de XD5 van Cerwin Vega. Luidsprekerset, want deze speakers worden per twee verkocht, waarbij de linker luidspreker voorzien is van een ingebouwde versterkers. De XD5 is qua inhoud een middenmoter in de test, met een hoogte van 26 centimeter en breedte van 18,5 centimeter. De behuizing is matzwart met afgeronde hoeken en de voorkant is voorzien van een hoogglans kunststof paneel waarin de 13 cm woofer en 2,5 cm tweeter achter metalen grilles zijn verwerkt. De woofer heeft een rode rand die door de zwarte grille zichtbaar is. Het is een kwestie van smaak, maar ons doet de Vega XD5 hierdoor wat denken aan (goedkope) hoedenplankluidsprekers uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Dat wil overigens niet zeggen dat deze luidsprekers écht goedkoop zijn, al is de XD5 met een winkelprijs 201 euro per set wel een van de goedkopere uit deze test.

Cerwin Vega XD5

De linker luidspreker bevat zoals gezegd alle logica. Aan de voorzijde van die speaker vinden we een grote volumeknop met een melkkleurige rand, die rood oplicht wanneer de speaker is ingeschakeld. De volumeknop laat het volume van beide luidsprekers instellen, net zoals we van pc-speakers gewend zijn, maar is niet tegelijk ook een uitknop die de luidspreker uitschakelt als je het volume helemaal omlaag draait. De linker speaker heeft aan de voorzijde naast de volumeknop ook een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een 3,5mm-aux-ingang.

Cerwin Vega XD5

Aan de achterzijde zien we twee sets ingangen: ongebalanceerde rode en witte aansluitingen voor tulpstekkers en 6,3 mm gebalanceerde TRS-ingangen. Onder die aansluitingen vinden we een ‘Vega-Bass’ schakelaar, die frequenties tot ongeveer 1 kHz een boost van maximaal zo’n 2 dB geeft. De rechter luidspreker wordt met een meegeleverde kabel met een eigen 4-pinsplug op de linker speaker aangesloten.

De geluidskwaliteit van de XD5’s kon ons niet echt overtuigen. De basweergave van de Cerwin Vega’s is – net als bij de meeste luidsprekers in deze test – niet indrukwekkend. Dat is gezien het formaat van de gebruikte drivers en klankkast geen verassing en is dus ook niet iets waar we de luidspreker sterk op afrekenen. Wat wel opvalt is dat de XD5 het gebrek aan diepe bas onder 60 Hz compenseert met overmatige mid-bas in het bereik tussen 100 en 500 Hz. De speaker klinkt hierdoor wat bonkerig, waarbij een dip in volume rond de 1 kHz niet helpt om het geluidsbeeld in evenwicht te houden. De hoogweergave van de luidsprekers is prima, maar stemmen lijken een beetje aan de XD5 te blijven plakken, het geluid komt niet mooi los. Over het geheel genomen klinkt de XD5 zeker niet slecht, maar we missen wat sprankeling in het hoog, terwijl het midlaag juist te opdringerig aanwezig is. Gebruik van de ‘VEGA-BASS’ knop verergert dit effect alleen maar, de midbas wordt hierdoor nog meer aangezet wat het geluidsbeeld verder kleurt.

Devine MR-6A

Devine is een huismerk van bax-shop.nl, dat ons de luidsprekers voor deze test in bruikleen gaf, en deze luidsprekers zouden veel waar voor weinig geld moeten bieden. Qua uiterlijk zijn de Devine MR-6A luidsprekers in ieder geval sober gehouden. De relatief forse luidsprekers hebben een eenvoudige mat-vinyl afwerking en de gebruikte 2,5 cm dome tweeter en 15 cm woofer hebben geen bijzondere opsmuk.

Devine MR-6A

Bax-shop.nl verkoopt de luidsprekers per twee, maar dit zijn klassieke studiomonitors in de zin dat het afzonderlijk te gebruiken producten zijn. Er is dus geen linker- of rechterluidspreker, beide apparaten beschikken over eigen ingebouwde versterking en werken los van elkaar. Qua (aansluit)mogelijkheden is de MR-6A een eenvoudige luidspreker: naast de aan-uitknop vinden we alleen een volumeknop en een TRS / XLR gebalanceerde ingang. Deze luidsprekers hebben dus geen ongebalanceerde ingangen, waardoor je ze niet direct op een normale geluidkaart of voorversterker kunt aansluiten. Een punt om rekening mee te houden!

Devine MR-6A

Bij de luistertest verrassen de Devine speakers ons positief. Ook bij deze speaker gebeurt er weinig onder 60 Hz, maar daarboven levert de Devine MR-6A prettig strakke basweergave. In het middenbereik hebben de speakers een kleine piek tussen 3 en 4 kHz, wat ervoor zorgt dat de MR-6A soms wat érg direct klinkt en een beetje fel kan klinken, vooral op hoger volume.

KRK RP6 G3

KRK is een bekende naam in de markt voor studiomonitors en de gele conussen waar KRK om bekend staat zorgen ervoor dat speakers van dit merk altijd al vanaf een afstand herkenbaar zijn. De door ons geteste KRK Rokit RP6 G3 studiomonitors worden per stuk verkocht voor zo’n 150 euro, waarmee een stereo-set dus ongeveer 300 euro kost en daarmee tot de duurdere modellen uit de test behoort. Voor dat geld krijg je een forse (33 x 23 x 29 cm) en relatief zware (8,4 kg per stuk) luidspreker met een naar onze smaak fraai uiterlijk.

KRK RP6 G3

De zwarte behuizing is aan de voorzijde gewelfd en heeft als blikvanger een 15 cm woofer met de bekende gele conus. De woofer werkt samen met een 2,5 cm dome tweeter en onderin de behuizing is aan de voorzijde een brede basreflexpoort te vinden. Doordat deze poort aan de voorzijde is ondergebracht kan je de luidspreker zonder veel problemen dicht bij de muur plaatsen, iets waar je bij luidsprekers met een poort aan de achterzijde voorzichtiger mee moet zijn. Hoewel het aan de buitenzijde niet zichtbaar is, heeft elke RP6 G3 luidsprekers twee versterkers aan boord, één voor de driver en een tweede voor de tweeter. In jargon heet dat bi-amping. Door beide drivers los aan te sturen in plaats van via één versterker in combinatie met een passiefscheidingsfilter, kan een beter fasegedrag gerealiseerd worden.

KRK RP6 G3

Qua aansluitingen en mogelijkheden zit het wel snor bij de RP6 G3. Er is een ongebalanceerde tulp-ingang én een gebalanceerde ingang met een TRS en een XLR-connector. Aan de achterkant van de luidsprekers vinden we verder drie instelknoppen voor volume en bass en treble aanpassing.

Wij testten de RP6 G3’s met de neutrale instellingen voor bas en hoge tonen en daarbij imponeert deze luidspreker vanaf het begin. Vanaf ongeveer 40 Hz is er sprake van prima strakke basweergave en het frequentieverloop van de RP6 G3 is verder mooi strak en neutraal. De speakers hebben lekker veel ‘body’ en klinken tegelijkertijd fraai open, zonder dat het geluid scherp wordt. Met alle muzieksoorten die wij beluisterden als ook bij weergave van stemgeluid en games komt de RP6 G3 uitstekend tot zijn recht.

Pioneer DM-BT40

De Pioneer DM-BT40 heeft uiterlijk wel wat wel van de KRK’s die we hiervoor bespraken, zeker als we de basreflexpoorten onder de woofers wegdenken. Pioneer heeft er twee, driehoekig van vorm, in de onderhoeken van de behuizing zijn weggewerkt. De gewelfde voorzijde van de luidspreker doet echter wat denken aan die van de KRK. Zetten we beide luidsprekers naast elkaar, dan is duidelijk zichtbaar dat de DM-BT40 aanzienlijk kleiner is. Met 22 x 14 x 23 cm is het een van de kleinere luidsprekers uit deze test. Aan de voorzijde vinden we een gewoven, witte 10 cm woofer en een 2 cm dome tweeter, als ook een volumeknop, bluetoothknop en een 2,3 cm headsetaansluiting op de linker luidspreker.

Pioneer DM-40BT Black

De DM-BT40 is dan ook een luidsprekerset, waarbij de logica in de linker speaker is ondergebracht en de rechterspeaker passief is. Beide luidsprekers worden via standaard luidsprekerkabel met elkaar verbonden. De DM-BT40 is duidelijk op de consumentenmarkt gericht. Dat verraadt niet alleen de aanwezigheid van de ingebouwde bluetooth-ontvanger, maar zien we ook aan het feit dat er alleen ongebalanceerde ingangen aanwezig zijn. De bluetooth-module ondersteunt overigens gangbare protocollen, met naast SBC ook AAC en aptX. Qua prijs is de DM-40BT de één na goedkoopste luidsprekerset uit de test, met een winkelprijs van net geen 180 euro.

Pioneer DM-40BT Black

De geluidskwaliteit van de DM-BT40 is redelijk, maar niet overtuigend. Gezien het compacte formaat van zowel de drivers als de behuizing is dat geen verrassing, maar qua geluid is deze set van Pioneer een van de mindere in de test. De basweergave begint bij ongeveer 60 Hz en loop dan scherp op naar een hoge piek bij 100 Hz, om vervolgens snel weer weg te vallen naar een wat ondervertegenwoordigd middenbereik, om daarna rond 3 kHz opnieuw een grote piek te hebben. Het resultaat is een wat onevenwicht geluidsbeeld met bonkerige bas en een wat onprettig scherp hoog. Spraak klinkt uit deze monitors wat wollig, terwijl hij bij muziekweergave weinig trefzeker is. Hoe dan ook levert de BT40 geen neutraal geluidsbeeld, iets dat we juist wel graag zien bij een monitorluidspreker.

Presonus Eris E4.5

De Eris E4.5 van Presonos is de goedkoopste luidsprekerset uit onze test, met een winkelprijs van 178 euro voor een paar. De luidsprekers worden alleen per paar verkocht, omdat dit wederom een set is waarbij de linker luidspreker de logica bevat en de rechter passief via een normale luidsprekerkabel met de linker verbonden wordt. De Eris E4.5 is niet alleen de goedkoopste uit de test, het is ook de kleinste luidspreker met een inhoud van net precies 7 liter per speaker. De voorzijde van de E4.5 is licht gerond en bevat een 12 cm woofer met een fraaie blauwe conus en een 25 mm dome tweeter die achter een metalen grille gemonteerd is. De linker luidspreker heeft aan de voorzijde een volumeknop, 3,5mm aux in- en hoofdtelefoon uitgangen en een powerknop. Daarmee is deze luidsprekerset de enige in de test die je met een fysieke knop aan de voorzijde kan uitschakelen.

Presonus Eris E4.5

Hoewel de luidsprekers compact zijn, heeft Presonus niet beknibbeld op aansluitingen en mogelijkheden. Aan de achterzijde vinden we zowel een gebalanceerde TRS- als een ongebalanceerde tulpaansluiting. Voor de de hoge- en de middentonen is er de mogelijkheid om deze + of – 6 dB bij te regelen. Voor het lage bereik is er een ‘acoustic space’ schakelaar, die de lage tonen indien gewenst met 2 of 4 dB kan dempen. Daarnaast is er een ‘low cut-off’ instelbaar op 80 of 100 Hz, die ervoor zorgt dat alle frequenties onder die instelling niet worden weergegeven, wat integratie met een optionele subwoofer mogelijk maakt.

Presonus Eris E4.5

De geluidskwaliteit van de Presonus Eris E4.5 is verrassend goed, zeker gezien het compact formaat én de relatief lage prijs van deze luidsprekers. Diepe basweergave ontbreekt uiteraard – ook hier begint het feest pas vanaf ongeveer 60 Hz – maar het geluidsbeeld dat de luidsprekers neerzetten is heel prettig, neutraal en open. Als we een zwak punt moeten aanwijzen dan is het dat het maximale volume waarop de set kan spelen beperkt is. Kan je daarmee leven, dan biedt de Eris E4.5 gewoon een heel fijn, neutraal geluid en dat dus uit een compacte behuizing.

Tannoy Reveal 502

Als we een award zouden geven voor de mooiste luidspreker, dan zou deze naar de Tannoy Reveal 502 gaan. De matzwarte behuizing met afgeronde hoeken en de gewelfde voorzijde met de langwerpige basreflexpoort aan de voorkant, kan onze goedkeurig zeker wegdragen. Maar wij geven geen awards voor uiterlijk en dus beoordelen we ook deze luidspreker op zijn mogelijkheden en klank. De Reveal 502 wordt per stuk verkocht voor precies 100 euro, waarmee deze tot de goedkopere uit de test behoort, een setje kost je immers 200 euro. De Reveal 502 is qua formaat een middenmoter in deze test, met een inhoud van ruim 13 liter. Tannoy heeft de speaker voorzien van een 13 cm woofer en een 25 mm dome tweeter, die via interne bi-amping los van elkaar versterkt worden.

Tannoy Reveal 502

Qua aansluitingen doet Tannoy het net even anders dan de meeste andere fabrikanten. Er is een gelanceerde XLR-ingang, met daarnaast een ongebalanceerde TR-ingang in standaard 6,3 mm formaat. Daaronder heeft de luidspreker een stereo 3,5mm-ingang en uitgang om door te lussen naar een tweede luidspreker en een schakelaar die aangeeft of de luidspreker dienst moet doen als linker- of rechter van het stereopaar. Die schakelaar gebruik je dus alleen in het doorlus-scenario; bij gebruik van de XLR of TR-ingang werkt de speaker gewoon autonoom. Aan de achterzijde vinden we verder de volumeknop en een schakelaar om de hoge tonen te versterken of juist wat af te zwakken.

Tannoy Reveal 502

De geluidsweergave van de Tannoy’s is erg fijn. De basweergave begint als bij iets meer dan 50 Hz en is lekker aanwezig, zonder bonkerig of boemerig te worden. Rond 100 Hz heeft de speaker een piek, daar daarna langzaam terugloopt, om vervolgen vanaf circa 3 kHz weer wat te klimmen in volume. Dat laatste levert een fris geluidsbeeld op, zonder dat de luidspreker scherp gaat klinken. Wil je een wat vlakkere geluidcurve, dan biedt de high-cut optie uitkomst, deze trekt het hoge bereik iets in volume omlaag. Helemaal neutraal zijn de Tannoys naar onze smaak niet, daarvoor is de bas net iets te aanwezig, maar het is zeker wel een prettige luidspreker om naar te luisteren, vooral ook met de lage prijs in het achterhoofd.

Yamaha HS5

De laatste luidspreker uit deze test komt van Yamaha. De HS5 zit met een inhoud van net geen 11 liter iets onder het gemiddelde van de geteste modellen, en is met bijna vijf en een halve kilo zeker geen lichtgewicht. De luidspreker is eenvoudig van vormgeving, met naar onze smaak weinig subtiele randen rond de 13 cm woofer en 24 mm dome tweeter. De HS5 heeft twee ingangen, een XLR en een TRS die beide alleen gebalanceerde signalen accepteren. Net als de Devine MR-6A geldt dus dat je deze luidsprekers niet zomaar direct op elke computer kunt aansluiten, een punt om rekening mee te houden. Buiten een volumeknop vinden we achterop de behuizing een ‘room control’ schakelaar die het bereik onder 500 Hz naar keuze met twee of vier dB kan afzwakken, en een ‘high-trim’ die vanaf 2 kHz naar gelang 2 dB toevoegt of dempt in het hoge bereik.

Yamaha HS5

Net als alle andere luidsprekers beluisterden wij de HS5 eerst met neutrale instellingen, en daarbij valt op dat de luidspreker standaard wat schel klinkt. Basweergave begint vanaf zo’n 60 Hz en vanaf ongeveer 100 Hz laat de luidspreker een mooi vlakke frequentiekarakteristiek tot ongeveer 2 KHz. Daarboven begint een piek die doorloopt tot ongeveer 6 KHz, waarna het volume weer wat inzakt. Dat levert naar onze mening dus een onprettig schel geluid op, maar de ‘high-trim’ functie biedt hier uitkomt, als we deze op -2 dB zetten wordt het geluidsbeeld een stuk prettiger. Toch zijn we niet super enthousiast over deze luidspreker, zeker als we ook de stuksprijs van zo’n 160 euro in gedachten nemen. De HS5 is daarmee namelijk de duurste luidspreker uit de test, en zeker niet de best klinkende.

Yamaha HS5

Conclusie

Wil je goed geluid voor bij de pc en biedt een standaard speakersetje met satellieten en een subwoofer niet wat je zoekt? Dan zijn er in deze test wat ons betreft meerdere alternatieven die het overwegen waard zijn. De beste prijs-kwaliteitverhouding wordt geboden door de Presonus Eris E4.5. Met 178 euro voor een setje van twee is dit de goedkoopste uit de test, en de geluidskwaliteit is gewoon prima. De Eris E4.5 biedt bovendien zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen, waardoor je hem gemakkelijk op uiteenlopende apparatuur aansluit. Ook de volumekop, aux in en hoofdtelefoon-uitgang aan de voorkant vinden wij een pluspunt voor deze set. We belonen deze set daarom met onze Great Value award.

Onze tweede aanrader is een stuk duurder. De KRK RP6 G3 wordt namelijk per stuk verkocht voor circa 150 euro, waarmee een stereoset dus 300 euro kost. Voor dat geld krijg je wel de beste luidspreker uit deze vergelijking, en bovendien de degene met de diepst doortrokken laagweergave, een punt waar al deze compacte luidsprekers niet in uitblinken. De KRK RP6 G3 gaat echter lager dan de rest en klink over het geheel mooi gebalanceerd en prettig open. Vindt je het niet erg om 300 euro uit te geven, dan is dat dus onze favoriet, en met recht winnaar van de Excellent Choice award.


Presonus Eris E4.5


RK RP6 G3


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Cerwin Vega XD5

Cerwin Vega XD5

Niet verkrijgbaar
Devine MR-6A

Devine MR-6A

Niet verkrijgbaar
Excellent KRK RP6 G3

KRK RP6 G3

Niet verkrijgbaar
Pioneer DM-40BT Black

Pioneer DM-40BT Black

186,00 €

3 winkels
Pioneer DM-40BT White

Pioneer DM-40BT White

181,00 €

3 winkels
Great Value Presonus Eris E4.5

Presonus Eris E4.5

228,93 €

1 winkel
Tannoy Reveal 502

Tannoy Reveal 502

Niet verkrijgbaar
Yamaha HS5

Yamaha HS5

Niet verkrijgbaar
0
*