Bouw een arcade computer voor minder dan 150 euro

43 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Het idee
 3. 3. Onderdelenlijst
 4. 4. Het ontwerp
 5. 5. Aan de slag!
 6. 6. Raspberry Pi aansluiten
 7. 7. Retropie
 8. 1 besproken product
 9. 43 reacties

Het ontwerp

De layout van arcadekasten verschilt sterk. Sommige arcadegames gebruiken alleen de joystick en één knop, terwijl met name nieuwere games zes of soms zelfs acht knoppen per speler gebruiken. Wij willen in alle gevallen goed zitten, en kiezen dus voor acht knoppen per speler. Omdat we zelf een kast bouwen, zijn we natuurlijk vrij in het kiezen van layout om deze in te plaatsen. We proberen het wiel echter niet opnieuw uit te vinden; een zoektocht naar ‘arcade button layout’ brengt ons naar slagcoin.com, een site waar meerdere layouts als printbare templates te downloaden zijn. Wij kiezen voor een versie waarbij de knoppen in een lichte kromming geplaatst worden, die goed overeenkomt met de lengte van onze vingers.


Op slagcoin.com downloaden we een template voor de plaatsing van de knoppen en de joystick.

We printen deze tweemaal uit en plaatsen de templates op onze MDF plaat. Omdat we per persoon twee joysticks gebruiken is het letterlijk een kwestie van passen en meten hoe deze het best gepositioneerd kunnen worden. Uiteindelijk kiezen we ervoor om de 8-weg joystick die we het vaakst zullen gebruiken op de positie te plaatsen die het template voorschrijft, terwijl de we 4-weg joystick daar schuin linksboven plaatsen. Op die manier heb je er geen last van, maar is de stick nog wel gemakkelijk bereikbaar.


Passen en meten. Onze controller wordt 85 centimeter breed en biedt voldoende ruimte voor twee spelers.

Om zeker te zijn dat twee volwassenen prettig naast elkaar kunnen spelen maken we de behuizing 85 centimeter breed, aanzienlijk breder dus dan de 70 centimeter die veel arcadekasten meten. Qua diepte kiezen we voor 30 centimeter. Iets minder diep zou ook kunnen, maar deze verhouding vinden wij er het fraaist uitzien.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB

Raspberry Pi 3 Model B+ 1GB

 • Onboard CPU
 • DDR2
Niet verkrijgbaar
0