Denon AVR-X4500H 9.2: Eerste IMAX Enhanced receiver

40 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Alleskunner
 3. 3. IMAX Enhanced
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 40 reacties

In de praktijk

Dat is dus waar de AVR-X4500H om de hoek komt. Wij hadden tijdens onze test de beschikking over één IMAX Enhanced 4K Blu-ray titel, de IMAX documentaire Journey to the South Pacific. Deze 40 minuten durende film is geschoten op 70 mm IMAX filmmateriaal en is daarmee een ideale showcase voor IMAX Enhanced. Het moet gezegd, de beeldkwaliteit is indrukwekkend, maar niet per definitie beter dan we op andere goed gemasterde 4K Blu-ray’s gezien hebben. Schakelen we het signaal van de Blu-ray speler via de X4500 naar de tv, dan valt op dat de receiver naar een directe-doorschakelmodus overschakelt. Eventuele beeldbewerking voor helderheid, contrast en kleur die je door de receiver kunt laten doen, worden dus automatisch uitgeschakeld in IMAX Mode. Ook de ingebouwde scaler en I/P converter van de receiver is in IMAX mode niet beschikbaar. Dat juichen we op zich toe: puur-in-puur uit garandeert immers dat het beeld ‘schoon’ bij de tv aankomt.


Op dit moment zijn er twee IMAX Enhanced 4K Blu-ray titels verkrijgbaar, in beide gevallen IMAX documentaires. Speelfilms zijn er nog niet.

Voor dit artikel richten we ons vooral op het geluid. De X4500H herkent de bitstream van onze Blu-ray speler als ‘DTS IMAX’ en schakelt automatisch over naar de IMAX geluidsmodus.  Wat er in deze modus precies gebeurt weten we niet, maar je krijgt als gebruiker wel een andere weergave, in de vorm van een eigen high-pass filter voor alle luidsprekers, en een eigen low-pass filter voor de subwoofers, beide dus specifiek voor IMAX Enhanced content. Standaard zijn deze ingesteld op 70 Hz, wat betekent dat het kantelpunt tussen de normale luidsprekers en de subwoofer(s) daar ligt, maar je kunt ze onafhankelijk van elkaar aanpassen om zo naar gelang je wilt enige overlap te creëren. Naar wij begrijpen zorgt een softwaretrucje er in DTS IMAX mode ook voor dat luidsprekers die op ‘small’ staan ingesteld, toch wat grootser klinken.

Je kan de DTS IMAX mode ook uitschakelen, en de audiotrack als ‘normaal’ DTS:X decoderen. In de praktijk horen we inderdaad verschil: In DTS IMAX modus klinkt het geluid voller, vooral de spraak van de voice-over via het centerkanaal heeft duidelijk meer body dan wanneer we de track in normale DTS:X modus beluisteren. Of het daarmee ook beter klinkt? Die conclusie is niet op basis van één testschijf te trekken. Sowieso is ons onduidelijk waarom het nodig zou moeten zijn dat de receiver het geluid anders weergeeft dan een normale DTS:X track: goed gemasterd is goed gemasterd, zouden wij denken. Helaas bleef ook deze vraag aan IMAX onbeantwoord.

Het lijkt erop dat initiatiefnemers IMAX en DTS met IMAX Enhanced vooral proberen om een vuist te maken tegen rivaal Dolby, die zowel de bioscoop- als de homecinema-markt steeds steviger in de tang heeft. Of dat ook een succes gaat worden valt te bezien. Het programma is nu ongeveer een jaar oud, maar er zijn nog altijd slechts twee IMAX Enhanced titels te koop, beide documentaires van IMAX zelf. De eerder dit jaar aangekondigde blockbusterfilms Venom en Alpha zijn nog steeds niet als IMAX Enhanced versie verschenen, en ook qua streaming is er op het moment van schrijven nog niets beschikbaar.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Denon AVR-X4500H Black

Denon AVR-X4500H Black

 • 9.2
 • 200 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
Niet verkrijgbaar
Denon AVR-X4500H Silver

Denon AVR-X4500H Silver

 • 9.2
 • 200 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
Niet verkrijgbaar
0