Denon AVR-X4500H 9.2: Eerste IMAX Enhanced receiver

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Alleskunner
 3. 3. IMAX Enhanced
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Denon voegde de afgelopen maanden ‘IMAX Enhanced’ ondersteuning toe aan een aantal van zijn receivers, waaronder de AVR-X4500H. Wij gingen aan de slag met deze 9.2 kanaals receiver met ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, Auro3D en – sinds kort dus ook – IMAX Enhanced.

Denon AVR-X4500H Black
Denon AVR-X4500H

De AVR-X4500H kwam eind vorig jaar op de markt en is een product uit de hogere middenklasse van Denon, met een gemiddelde winkelprijs van 1299 euro in onze prijsvergelijker. De receiver beschikt over negen ingebouwde versterkers van 125 watt en kan via lijnuitgangen ook twee subwoofers aansturen, zodat we over 9.2-kanalen praten. Het apparaat kan naar keuze gebruikt worden in 5.2.4 modus met vijf luidsprekers rondom en vier hoogte-luidsprekers, of in 7.2.2 modus met zeven luidsprekers rondom en twee-hoogteluidsprekers. Minder luidsprekers gebruiken kan natuurlijk ook, maar dan kan je feitelijk beter voor een goedkoper model kiezen met vijf of zeven ingebouwde versterkers.

Alleskunner

De X4500H is een evolutie van voorgaande 4x00-modellen van Denon. De afgelopen jaren zien we dat de van origine Japanse fabrikant steeds vooral kleine verbeteringen doorvoert bij nieuwe modellen. Hoewel de X4500 inmiddels ruim een half jaar op de markt is, zal de receiver dit jaar niet opgevolgd worden, Denon ziet hier simpelweg geen reden toe. Dat is wat ons betreft inderdaad logisch als we naar de specificaties kijken.

Zoals gezegd biedt de X4500H ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D, waarmee alle 3D-audioformaten en de oudere geluidsformaten van Dolby en DTS gedecodeerd kunnen worden. De receiver maakt gebruik van Denon’s AL32 multi-channel processing en heeft vier Sharc dsp-chips, die 10 Gigaflops aan floating point-berekeningen per seconde beloven. Ten opzichte van zijn directe voorganger (de X4400H) is dat niets nieuws. De belangrijkste toevoeging van de X4500H is ondersteuning voor de Amazon Alexa assistent, die het mogelijk maakt om de receiver via spraak aan te sturen. Alexa is in Nederland echter nog niet (officieel) beschikbaar, zodat wij daar in de praktijk niet zoveel aan hebben.

Nieuw bij de X4500 is ook de ondersteuning voor eARC. Hoewel de acht HDMI ingangen nog altijd van het 2.0-type zijn, kan een HDMI 2.1 televisie met eARC geluid in hoge kwaliteit naar de receiver terugsturen. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio geluid vanuit de mediaspeler in een televisie zonder compressie naar de receiver te sturen. Daarnaast is de receiver uiteraard compatible met onder andere Spotify en Denons eigen HEOS multiroom-audio, kan het apparaat 4K video inclusief alle hdr-formaten doorschakelen en worden zaken als CEC en auto lipsync ondersteund.

De geluidskwaliteit van de X4500H is ook dit keer weer in orde. Wij testten de receiver met onze vaste Teufel System 8 THX Ultra2 luidsprekerset, en in alle eerlijkheid konden we eigenlijk geen verschil bemerken met de X4400H en X6400H die we eerder testten. Ten opzichte van het topmodel, de veel duurdere X8500H, missen de ingebouwde versterkers iets aan vermogen, maar alleen als je grote vloerstaande luidsprekers én een hekel aan de buren hebt, zal je daar in de praktijk tegenaan lopen.

Denon AVR-X4500H Black

IMAX Enhanced

Wij waren bij het testen van de X4500H vooral benieuwd naar de ‘IMAX Enhanced’ feature, die Denon enkele maanden geleden via een firmware update aan de AVR-X4500H toevoegde. IMAX Enhanced vergt wat uitleg. Hoewel de communicatie van IMAX (opzettelijk?) niet heel duidelijk is, is IMAX Enhanced niet wéér een nieuw audio of videoformaat. Feitelijk is het een certificeringsprogramma voor content én een systeem dat een speciale IMAX Enhanced modus activeert op audioapparatuur. In de basis wordt echter gewoon gebruikgemaakt van HDR10(+) video en ‘een speciale versie’ van DTS:X. Bij gebruik van IMAX Enhanced content en geschikte audio-videoapparatuur moet je als gebruiker de “optimale bioscoopervaring” krijgen, zo is de belofte. IMAX Enhanced audio en video is beschikbaar op 4K Blu-ray en zou ook geschikt moeten zijn voor streamingdiensten.

Details over het IMAX Enhanced programma zijn echter lastig te verkrijgen, buiten de ronkende marketinginformatie op imaxenhanced.com dan. Wat we weten is dat de mastering van content moet gebeuren met de DMR (Digital Media Remastering) algoritmes van IMAX, die ongewenste beeldruis en filmgrain verwijderen en tegelijkertijd de scherpst mogelijke 4K beelden beloven op te leveren. Of DMR beter is dan andere mastering algoritmes voor 4K hdr video is voor ons niet in te schatten. Het eindresultaat is hoe dan ook een 4K HDR10 of HDR10+ video die op elke compatible tv of projector weergegeven kan worden.

Ook technische informatie over het audioprogramma is lastig te verkrijgen. IMAX Enhanced films zouden een ‘speciale variant van de DTS:X codec’ gebruiken, maar wat er speciaal aan is wordt nergens verteld.  Vragen van ons aan IMAX en DTS om meer details bleven helaas ook onbeantwoord. Wat we wél weten, is dat IMAX Enhanced soundtracks geoptimaliseerd zijn voor weergave via een 7.1.4 systeem, met vier hoogte-luidsprekers dus. Daarnaast hebben de tracks geen dynamische compressie en wordt er een ‘flag’ in de bitstream meegestuurd die receivers vertelt dat de audiostream IMAX Ehanced is.

Denon AVR-X4500H Black

In de praktijk

Dat is dus waar de AVR-X4500H om de hoek komt. Wij hadden tijdens onze test de beschikking over één IMAX Enhanced 4K Blu-ray titel, de IMAX documentaire Journey to the South Pacific. Deze 40 minuten durende film is geschoten op 70 mm IMAX filmmateriaal en is daarmee een ideale showcase voor IMAX Enhanced. Het moet gezegd, de beeldkwaliteit is indrukwekkend, maar niet per definitie beter dan we op andere goed gemasterde 4K Blu-ray’s gezien hebben. Schakelen we het signaal van de Blu-ray speler via de X4500 naar de tv, dan valt op dat de receiver naar een directe-doorschakelmodus overschakelt. Eventuele beeldbewerking voor helderheid, contrast en kleur die je door de receiver kunt laten doen, worden dus automatisch uitgeschakeld in IMAX Mode. Ook de ingebouwde scaler en I/P converter van de receiver is in IMAX mode niet beschikbaar. Dat juichen we op zich toe: puur-in-puur uit garandeert immers dat het beeld ‘schoon’ bij de tv aankomt.


Op dit moment zijn er twee IMAX Enhanced 4K Blu-ray titels verkrijgbaar, in beide gevallen IMAX documentaires. Speelfilms zijn er nog niet.

Voor dit artikel richten we ons vooral op het geluid. De X4500H herkent de bitstream van onze Blu-ray speler als ‘DTS IMAX’ en schakelt automatisch over naar de IMAX geluidsmodus.  Wat er in deze modus precies gebeurt weten we niet, maar je krijgt als gebruiker wel een andere weergave, in de vorm van een eigen high-pass filter voor alle luidsprekers, en een eigen low-pass filter voor de subwoofers, beide dus specifiek voor IMAX Enhanced content. Standaard zijn deze ingesteld op 70 Hz, wat betekent dat het kantelpunt tussen de normale luidsprekers en de subwoofer(s) daar ligt, maar je kunt ze onafhankelijk van elkaar aanpassen om zo naar gelang je wilt enige overlap te creëren. Naar wij begrijpen zorgt een softwaretrucje er in DTS IMAX mode ook voor dat luidsprekers die op ‘small’ staan ingesteld, toch wat grootser klinken.

Je kan de DTS IMAX mode ook uitschakelen, en de audiotrack als ‘normaal’ DTS:X decoderen. In de praktijk horen we inderdaad verschil: In DTS IMAX modus klinkt het geluid voller, vooral de spraak van de voice-over via het centerkanaal heeft duidelijk meer body dan wanneer we de track in normale DTS:X modus beluisteren. Of het daarmee ook beter klinkt? Die conclusie is niet op basis van één testschijf te trekken. Sowieso is ons onduidelijk waarom het nodig zou moeten zijn dat de receiver het geluid anders weergeeft dan een normale DTS:X track: goed gemasterd is goed gemasterd, zouden wij denken. Helaas bleef ook deze vraag aan IMAX onbeantwoord.

Het lijkt erop dat initiatiefnemers IMAX en DTS met IMAX Enhanced vooral proberen om een vuist te maken tegen rivaal Dolby, die zowel de bioscoop- als de homecinema-markt steeds steviger in de tang heeft. Of dat ook een succes gaat worden valt te bezien. Het programma is nu ongeveer een jaar oud, maar er zijn nog altijd slechts twee IMAX Enhanced titels te koop, beide documentaires van IMAX zelf. De eerder dit jaar aangekondigde blockbusterfilms Venom en Alpha zijn nog steeds niet als IMAX Enhanced versie verschenen, en ook qua streaming is er op het moment van schrijven nog niets beschikbaar.

Conclusie

De Denon AVR-X4500H is een uitstekende receiver 9.2-kanaals receiver, die zich dus ook IMAX Enhanced mag noemen. Over de toegevoegde waarde daarvan hebben wij gemengde gevoelens. Of IMAX Enhanced een succes wordt of niet zal voor de AVR-X4500H niets uitmaken, want de receiver kan overweg met alle denkbare wenselijke audio- en videoformaten, waaronder Dolby Atmos, DTX:S, Dolby Vision, HDR10 en HLG. Qua geluidskwaliteit biedt de X4500 volgens ons geen (hoorbaar) verschil met zijn voorganger, en die was al erg goed. Veel reden tot overstappen is er dus niet wanneer je die al hebt, maar ben je in de markt voor een hoogwaardige AV-receiver die van alle markten thuis is, dan is de AVR-X4500H een uitstekende keus.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Denon AVR-X4500H Black

Denon AVR-X4500H Black

 • 9.2
 • 200 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X

1.157,99 €

3 winkels
Denon AVR-X4500H Silver

Denon AVR-X4500H Silver

 • 9.2
 • 200 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X

1.056,00 €

3 winkels
0
*