OK Google... Zeven luidsprekers met Google Assistant getest

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Installatie
 3. 3. Test
 4. 4. Google Home Mini
 5. 5. Google Home
 6. 6. Google Home Max
 7. 7. JBL Link 20
 8. 8. LG WK7
 9. 9. Polk Assist
 10. 10. Sonos One
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Google Assistant is nu bijna een jaar officieel beschikbaar in Nederland en het aantal slimme speakers met deze dienst en Google Cast neemt gestaag toe. Maar, luisteren ze allemaal even goed, en hoe zit het met de muziekweergave? Wij testten speakers van Google, LG, JBL, Polk en Sonos.

Google Assistant, de digitale assistent van Google, is in het Engels al geruime tijd op Android smartphones beschikbaar, maar spreekt sinds een jaar ook Nederlands. Spreek of typ een zoekopdracht in de Google App, en de assistent zoekt het bijbehorende antwoord op. Het kan ook handiger, of beter: zonder handen. Speakers met ingebouwde Google Assistant maken het mogelijk om (zoek)opdrachten uit te voeren, simpelweg door tegen de speaker te praten.

Deze slimme speakers analyseren overigens niet continu alles wat je zegt, ze reageren op de wake words “Hey Google” en “OK Google!” Nadat je een van deze hebt gesproken, neemt de speaker jouw stem op, waarna deze data razendsnel in de cloud geanalyseerd wordt en Google met een antwoord terugkomt of een actie uitvoert.

Vragen staat vrij

Simpele vragen als ‘Wat voor weer wordt het morgen?’ en ‘Staat er file onderweg naar mijn werk?’ worden vrijwel direct beantwoord. Google Assistant speakers kunnen daarnaast ook simpele taken uitvoeren. ‘OK Google, zet een timer van 10 minuten’ resulteert tien minuten later in een duidelijk hoorbaar alarm uit de slimme speaker die je dit commando hebt gegeven. Daarnaast kan Google Assistant ook met apparaten in en om je huis communiceren. Heb je bijvoorbeeld Philips Hue verlichting, dan kan je deze met stemcommando’s in- en uitschakelen, dimmen en van kleur laten veranderen. Ook zijn er bijvoorbeeld zonwering, robotstofzuigers en keukenapparatuur die je via Google Assistant spraakgestuurd kunt bedienen. Indien gewenst kan je zelfs zogenaamde recepten aanmaken. Zo kan je bijvoorbeeld met de opdracht “OK Google, Movie time!” de tv laten inschakelen, de gordijnen sluiten en de lichten dimmen.

Aanvankelijk kon dat alleen met de Google Home, Google’s eerste eigen smart speaker. Deze kan ook muziek weergeven via het Google Cast protocol; als je meerdere Home speakers hebt, kan je ze bundelen tot een netwerk van (multiroom) luidsprekers waarmee je overal in huis muziek kunt afspelen via Google Cast. Google heeft inmiddels drie connected speakers in haar programma, met naast de Google Home, ook de Home Mini en Home Max. Die laatste is in Nederland niet via Google’s eigen winkel te koop, maar we vinden hem in onze prijsvergelijker wel bij één winkel terug, zij het zonder direct beschikbare voorraad. Naast deze drie speakers levert Google ook Google Nest Hub, een apparaat dat smart-speaker functionaliteit combineert met een beeldscherm.

Die laatste hebben we niet meegenomen in deze test, de drie Google Home speakers wel. Verder zijn er inmiddels meerdere andere fabrikanten die Google Assistant speakers bouwen, die zich Google Home compatible mogen noemen. Wij testten de JBL Link 20, LG WK7 en de Polk Assist. Als laatste bekijken we ook de Sonos One. Deze speaker is bedoeld als onderdeel van een Sonos Multiroom systeem, maar biedt sinds kort ook ondersteuning voor Google Assistant.

Installatie

Op de Sonos One na, is de installatie van alle geteste luidsprekers identiek. Je steekt het apparaat in het stopcontact en opent vervolgens de Google Home app op je smartphone. De Home App is de spil in het smart home-systeem van Google. Hier koppel je verschillende slimme apparaten zoals verlichting, thermostaten én slimme speakers aan elkaar. In de Home app geef je aan een nieuw apparaat te willen installeren, waarna de smartphone automatisch naar apparaten in de buurt zoekt. Zolang een nieuwe Google Home speaker niet in een draadloos netwerk is opgenomen, zendt deze namelijk een eigen wifi-netwerk uit, wat door de Google Home app wordt herkend, zodat jouw smartphone direct verbinding met de speaker kan maken. In een proces van een paar stappen dien je vervolgens aan te geven in welke ruimte de slimme speaker komt te staan en welke naam je hem wilt geven en met elke wifi-netwerk de speaker verbinding moet maken. De installatie is hiermee een fluitje van een cent.

De door ons geteste luidsprekers hebben ook allemaal bluetooth aan boord. Sommige modellen hebben een knop op de luidspreker om de bluetooth pairing modus in te schakelen, bij andere gebeurt ook dit via de Home app. Net als bij Google’s eigen speakers kan je ook de luidsprekers van JBL, LG en Polk eenvoudig aan een groep toevoegen, waarna je ze dus samen met andere luidsprekers elders in huis dezelfde muziek kunt laten afspelen.

Test

Voor deze test hebben we gekeken of er verschil zit in de stemherkenning tussen de verschillende luidsprekers. Het testen van de ingebouwde microfoons is niet eenvoudig: lokaal wordt er alleen geluisterd naar het ‘Hey Google’ activatiewoord, alle stemverwerking van de opvolgende opdrachten gebeurt in de cloud en is dus bij alle luidsprekers hetzelfde. De kwaliteit van de microfoons bepaalt natuurlijk wél hoe zuiver die opdrachten worden opgenomen en bepalen dus ook in hoeverre Google’s servers deze correct kunnen interpreteren. In de praktijk hebben we kleine, maar duidelijke verschillen kunnen zien in de spraakherkenning tussen de verschillende modellen, maar we moeten bij voorbaat zeggen dat deze kleiner waren dan we hadden verwacht, en dat de verschillen bovendien niet altijd reproduceerbaar bleken. Bij elke speaker zullen we hieronder onze ervaringen bespreken.

Daarnaast hebben we uitgebreid naar muziek geluisterd op alle luidsprekers. We hebben dit gedaan via Spotify, waarbij we luisterden naar uiteenlopende muziek variërend van akoestische percussie, tot piano, jazz en dancemuziek.

Als laatste hebben we het energieverbruik in standby gemeten. Dit soort apparaten staat dag en nacht aan, en verbruikt dus ook continu stroom. Nog altijd geldt hierbij dat elke watt van een apparaat dat continu aanstaat op jaarbasis zo’n twee euro kost.

Google Home Mini

De eerste luidspreker die we bespreken is de Google Home Mini, de kleinste en goedkoopste luidspreker uit de test. Officieel kost de Mini 59 euro, maar het apparaat is regelmatig in de aanbieding en is in de praktijk vaak al te koop voor zo’n drie tientjes. De Home Mini lijkt qua vorm en afmetingen op een donut, maar dan zonder het gat. Wij testten de witte versie die aan de bovenzijde is gewerkt met grijs luidsprekerdoek, maar er zijn ook zwarte en oranje varianten verkrijgbaar. Achter het luidsprekerdoek zitten vier rgb-statusleds en twee drukgevoelige punten links en rechts om het volume aan te passen (wat ook met stemcommando’s kan); aan de achterzijde vinden we een schuifschakelaar om de ingebouwde microfoon uit te schakelen.

Google Home Mini White

De Home Mini kan behalve via wifi (Google Cast) ook via bluetooth met je telefoon gekoppeld worden, zodat deze dienst kan doen als standaard bluetooth speaker. Voordeel hiervan is dat je gemakkelijk álle geluiden van je telefoon kunt weergeven via de Home Mini, en niet alleen bronnen die cast ondersteunen. Daarnaast is het ook mogelijk om de Home Mini als geluidsbron aan externe bluetooth speakers te koppelen, waarbij gebruik gemaakt kan worden van het uitstekende AAC-protocol. Op die manier kan je geluid dat je naar de Home Mini cast afspelen op luidsprekers met een betere geluidskwaliteit. Zo is eenvoudig elke geluidsinstallatie met bluetooth te upgraden met streaming functionaliteit.

Google Home Mini White

De Home Mini is voorzien van twee microfoons, die geluid ook van grotere afstand prima opvangen en spraak meestal uitstekend interpreteren. Meestal, want als er te veel omgevingsgeluid is, krijgt de Home het moeilijk. Onder het luidsprekerdoek is één 4cm luidspreker verwerkt, die prima geschikt is om spraak weer te geven, maar voor fijne muziekweergave ongeschikt is. De speaker klinkt erg iel, met scherpe hoogweergave, een rommelig middenbereik en complete afwezigheid van bas. Via de Google Home app kan je lage en hoge tonen beide van -6 tot +6dB bijregelen, maar dit biedt geen soelaas bij de Mini. Kortom, de Home Mini is voor muziekweergave ongeschikt, tenzij je hem via Bluetooth koppelt aan externe speakers. Eén voordeel heeft de Home Mini wel boven de concurrentie: met een verbruik van slechts 1,3 watt is het de zuinigste luidspreker uit de test.

Google Home

De Google Home was de eerste smart speaker die Google uitbracht. Het apparaat werd eind 2016 in Amerika gelanceerd, maar we hebben tot eind 2018 moeten wachten totdat deze luidspreker ook officieel in Nederland verkrijgbaar was. In eerste instantie kostte hij 149 euro, inmiddels is de adviesprijs met 50 euro gedaald en zien we hem in onze prijsvergelijker zelfs al vanaf zo’n 90 euro te koop staan.

Google Home White

De Google Home speaker heeft een bijzonder uiterlijk. Het cilindervormige apparaat is zo’n 14 centimeter hoog en is aan de onderkant breder dan aan de afgeschuinde bovenkant. De Google Home die wij testten is gebroken wit van kleur, met aan de onderkant een zwarte voet met daarboven een grijze ring gemaakt van akoestisch transparante stof. Achter die stof gaat één 5 cm luidspreker schuil, die geluid naar voren afstraalt, terwijl aan de linker en rechter zijkanten twee passieve radiators te vinden zijn. Bovenop het apparaat vinden we twee kleine gaatjes waarachter de microfoons van het apparaat schuilgaan. Onder het bovenpaneel zijn ook twaalf rgb-leds verwerkt in een cirkel. Deze lichten op wanneer er een stemcommando gegeven wordt, maar kunnen ook het volume van de luidsprekers aanduiden. De bovenkant van de Google Home is namelijk aanraakgevoelig; met een draaiende beweging kan je het volume verhogen of juist verlagen. Een enkele aanraking van de bovenkant legt de Home bovendien het zwijgen op wanneer deze een antwoord geeft of bijvoorbeeld muziek afspeelt. Draaien we de Google Home rond, dan zien we aan de achterzijde een microfoon mute-knop en een kleine statusled. Die mute-knop is overigens een normale drukschakelaar, geen schuifknop zoals we die bij de Home Mini en Home Max terugvinden. Qua functionaliteit is de Home verder gelijk aan de Home Mini. Ook deze luidspreker biedt dus de mogelijkheid om als bluetooth luidspreker of juist als bluetooth bron dienst te doen.

Google Home White

De twee far field microfoons van de Google Home doen hun werk uitstekend. Onder uiteenlopende omstandigheden en ook vanaf grotere afstanden worden stemcommando’s meestal goed opgepakt en correct verwerkt. In de praktijk merken wij geen verschil in spraakverwerking en stemherkenning tussen de Google Home en de kleinere Mini.

Qua geluidkwaliteit is de Google Home een van de mindere luidsprekers uit de test. Met zijn enkele 5 cm breedbandluidspreker en passieve radiators is de speaker weliswaar geschikt om muziek af te spelen, maar verwacht geen spetterende geluid. Laagweergave is feitelijk afwezig, het hoog mist aan definitie en dus blijft het middenbereik over waar de luidspreker gelukkig wel fijn klinkt zonder vervelende bijgeluiden. De nadruk ligt dus erg op de middentonen, wat prima is voor spraakweergave van de Google Assistant, maar voor lekker muziekluisteren eigenlijk niet volstaat.

Google Home Max

Waar Google enerzijds de kleinste, lichtste en goedkoopste speaker uit deze test levert, heeft het met de Home Max ook de grootste, zwaarste en duurste luidspreker van alle modellen. De Google Home Max meet 34 bij 19 bij 15 centimeter en weegt meer dan 5 kilo. De Max is zoals gezegd nog niet officieel in Nederland te koop en de twee winkels in onze prijsvergelijker die op de Home Max op moment van schrijven wél te koop aanbieden, hebben op het moment van schrijven geen vooraad en vragen er gemiddeld 424 euro voor. Over de grens in Duitsland shoppen loont daarom de moeite, want daar is deze luidspreker direct te koop voor ruim onder 400 euro.

Google Home Max White

De reden dat de Home Max zo fors en zwaar is uitgevallen komt omdat Google met dit product de best mogelijke geluidskwaliteit wil bieden. De Home Max is voorzien van twee 11,4 cm woofers en twee 1,8 cm tweeters. Die woofers hebben een grote slag en kunnen hierdoor veel lucht verplaatsen. De luidspreker kan naar gelang horizontaal of verticaal opgesteld worden; in horizontale stand levert hij bovendien stereogeluid. Daarnaast is het mogelijk om twee Home Max speakers draadloos te koppelen, om zo een échte stereopstelling te maken.

De witte Google Home Max die wij testten is duidelijk familie van de witte Home en Home Mini. De voorkant van het sterk afgeronde apparaat is voorzien van grijs luidsprekerdoek met daarachter vier rgb-statusleds, net als bij de Home Mini. Aan de bovenzijde ontwaren we twee microfoons, maar de Home Max heeft er in totaal maar liefst zes. Aan de linkerzijkant zijn er namelijk nog twee (dit is de bovenkant als de luidsprekers verticaal staat) en achter het luidsprekerdoek heeft Google nog twee microfoons weggewerkt. Deze worden niet alleen gebruikt om stemcommando’s op te pikken, maar ook voor ‘Smart Sound’, een automatische equaliserfunctie die het geluid aanpast aan de ruimte waarin de luidspreker staat.

Google Home Max White

Bovenop de Max is een capacitieve slider-knop te vinden waarmee je het volume kan regelen. Achterop de luidspreker zit een schuifknop om de microfoons uit te schakelen. Hier vinden we ook een 3,5 mm line-ingang én een usb-c aansluiting. Op die laatste je een optioneel verkrijgbare usb-c-naar-ethernetkabel aansluiten, om de Home Max zo ook bekabeld te kunnen verbinden.

Qua spraakherkenning lijkt de Home Max nog iets beter dan de twee andere Google Home modellen. Zeker als er meer omgevingsgeluid is – of de Home Max zelf relatief luid muziek speelt – weet deze stemcommando’s nog verrassend goed op te pakken. Ook deze luidspreker heeft echter zijn grenzen: in een écht luidruchtige omgeving waar veel gepraat wordt, lukt het ook de Home Max vaak niet om stemcommando’s correct op te vangen.

De stemherkenning van de Max is dus goed, maar het is vooral de geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers die imponeert. De Smart Sound technologie bepaalt aan de hand van de zes ingebouwde microfoons hoe de akoestiek binnen de ruimte is en past de weergave van de luidspreker hierop aan. Plaats je de luidsprekers dicht bij een wand of in de hoek, dan heeft dit namelijk een versterkend effect op de lage tonen, wat door de Smart Sound technologie (grotendeels) wordt gecompenseerd. Smart Sound werkt automatisch en continu: als je de luidspreker verplaatst, past het geluid zich automatisch aan. Hierdoor is het helaas lastig te beoordelen wat het effect precies is, het is immers niet mogelijk om aan-uit vergelijkingen te doen. Hoe het ook zij, de Google Home Max klinkt als een klok. De tonale balans is prettig met goede basweergave en fijn sprankelend hoog. Als we de luidspreker verplaatsen tijdens het afspelen van muziek, horen we soms inderdaad dat de basweergave zich na enkele seconden aanpast, doorgaans met goed resultaat. Via de Google Home App kan je de lage en hoge tonen ook bijregelen, los van de automatische optimalisatie die sowieso uitgevoerd wordt.

De Link 20 van JBL maakt onderdeel uit van een serie Home-luidsprekers, waarin ook de kleinere Link 10 en de grotere Link 300 en 500 zijn terug te vinden. De Link 20 kost gemiddeld iets meer dan 120 euro en lijkt sterk op JBL’s draagbare bluetooth speakers. Het kokervormige apparaat is 21 centimeter hoog en rondom voorzien van een gewoven speakergrille.  Aan de twee zijkanten bevinden zich twee ronde luisprekers achter deze grille, terwijl er aan de voor- en achterkant grotere ovale radiators zijn aangebracht voor verbeterde basweergave. De luidspreker is als enige in de test waterdicht, zodat je deze ook probleemloos buiten kunt gebruiken.

JBL Link 20 (NL)

Aan de achterkant zijn een microfoon-mute knop en een powerknop terug te vinden. Boven de powerknop geeft vijftal statusleds aan wat de resterende capaciteit van de ingebouwde accu is. Als enige speaker in deze test is de JBL Link 20 namelijk zonder netspanning bruikbaar en kan je hem dus ook als een reguliere draadbare bluetooth luidspreker gebruiken. Volgens onze test houdt het apparaat het ongeveer vier en een half uur uit op batterijvoeding, wat niet overhoudt. Bovenop het apparaat is het bedieningspaneel aangebracht. Hier vinden we naast een bluetooth knop waarmee je de speaker eenvoudig kunt pairen ook volumetoetsen, een gecombineerde play/pauzeknop en een Google Assistant knop terug. Die laatste activeert de luisterstand, iets wat overigens ook gewoon kan door ‘OK Google’ te zeggen. Naar wij begrijpen stelt Google het toevoegen van deze knop verplicht voor fabrikanten die willen dat hun apparaten Google Home gecertificeerd worden. De Link 20 is voorzien van twee microfoons, die eveneens bovenop het apparaat zijn terug te vinden. In de bovenrand zijn – onzichtbaar – vier witte leds weggewerkt die het volume weergeven en ook oplichten wanneer er een spraakcommando wordt ontvangen of verwerkt.

De spraakherkenning van de JBL Link 20 is goed, vergelijkbaar met de Google Home en Home Mini, maar iets minder nauwkeurig en gevoelig dan die van de Home Max.  Ook qua verwerkingstijd van stemcommando’s lijkt er geen verschil, de feedback die de Link 20 geeft komt net zo snel als die van Google’s eigen luidsprekers. Wat tijdens onze test wél opviel was dat de Link 20 niet altijd te benaderen was via de Google Home app of via bijvoorbeeld Spotify, terwijl het apparaat wél gewoon online was en op spraakcommando’s reageerde. Dit lijkt een probleem te zijn waar sommige andere gebruikers ook mee kampen. Hopelijk komt JBL met een software update die dit verhelpt. Overigens is het probleem eenvoudig op te lossen door de luidspreker uit en weer aan te schakelen.

JBL Link 20 (NL)

Als we muziek afspelen, valt vooral op dat de Link 20 erg ruimtelijk klinkt. Door de naar beide zijkanten gerichte stereoluidsprekers ontstaat een breed, maar ook wat uit elkaar getrokken geluidsbeeld. Het hangt erg van de plaatsing van de luidspreker af wat het uiteindelijke resultaat is. Dicht bij de muur levert de Link 20 een wat goed plaatsbaar en redelijk gebalanceerd geluidsbeeld op, zet je de speaker midden in de ruimte, dan hoor je recht van voren een duidelijk minder sprankelend geluid dan van de zijkanten en mist er wat balans. Door de bank genomen klinkt de Link 20 best prettig met redelijke laagweergave en fijn – maar dus nogal opzij gericht – hoog. Daardoor is de speaker van alle geteste modellen het meest omnidirectioneel, wat voor draagbaar gebruik fijn kan zijn, maar minder ideaal is voor een statische opstelling. Qua energieverbruik valt de Link 20 in negatieve zin op. Ook wanneer het apparaat de ingebouwde accu niet oplaadt is het verbruik altijd zo’n 4,5 watt, waardoor deze speaker zo’n 9 euro aan je energierekening toevoegt op jaarbasis.

LG WK7

Ook LG heeft sinds enige tijd een Google Assistant luidspreker in het programma. De LG WK7 kost gemiddeld iets meer dan 110 euro en is daarmee relatief betaalbaar. Het apparaat is een compacte maar brede cilinder, met rondom een metalen speakergrille die vrijwel de gehele hoogte van het apparaat beslaat. Vlak onder de bovenrand zijn er vier witte leds achter de grille weggewerkt, zij het helaas niet geheel onzichtbaar. Bij schuin invallend licht ontwaren we bovendien een tweeweg luidspreker aan de voorzijde, bestaande uit één woofer en een tweeter. Bovenop de luidspreker vinden we twee microfoons, een volumeknop play/pauseknop en een Google Assistantknop. Al deze toetsen zijn capacitief en vereisen dus slechts een lichte aanraking. De enige fysieke knop bovenop de WK7 is de centrale F-knop die de luidspreker laat wisselen tussen wifi (cast) en bluetoothmodus. Draaien we de luidspreker om, dan vinden we achterop een druktoets waarmee je de microfoon kunt uitschakelen.

LG WK7 Black

De twee ingebouwde microfoons van de WK7 doen hun werk prima. De WK7 herkent stemcommando’s feilloos, onder moeilijke omstandigheden eigenlijk net zo goed als de Home Max en daarmee iets beter dan de andere Google Home en JBL Link 20 luidsprekers.

Boven op de WK7 prijkt de slogan ‘With MERIDIAN Technology’, wat onze verwachtingen over de geluidskwaliteit meteen doet stijgen. Meridian is een high-end audio merk met veel kennis van geluidsverwerking. Hoewel de exacte aard van de samenwerking met LG voor de WK7 ons niet duidelijk is, stelt deze luidspreker gezien zijn gemiddelde prijs van 109 euro zeker niet teleur. Het geluid van de cilindervormige luidspreker is duidelijk naar voren gericht en heeft een prettig karakter, althans wanneer de luidspreker correct is ingesteld.

LG WK7 Black

De midbas is standaard iets té aanwezig naar onze smaak, maar niet zodanig dat het storend is. De luidspreker klinkt verder lekker fris, met prima laagweergave. Het is niet mogelijk om de hoge en lage tonen van de WK7 aan te passen via de Google Home app, in plaats daarvan dien je de ‘LG Wifi speaker’ app te installeren. Deze app biedt twee mogelijkheden om het geluid aan te passen, met enhanced bass en clear vocal. Standaard zijn beide ingeschakeld, wat resulteert in een dreunende bas en overmatige nadruk op middentonen. Wij raden daarom af om deze functies in te schakelen, zonder klinkt de WK7 een stuk fijner!

Polk Assist

De laatste Google Assistant speaker uit deze test komt van Polk. De Polk Assist is voor ongeveer 159 euro verkrijgbaar in zwart en lichtgrijs en is qua uiterlijk een mix tussen de Google Home en de JBL Link 20. Het kokervormige apparaat is rondom voorzien van luidsprekerdoek, terwijl op de schuin aflopende bovenkant vier bedieningstoetsen en twee microfoons zijn terug te vinden. Die bedieningstoetsen zijn gelijk aan die van de luidsprekers van LG en JBL, naast een volume en play/pauze knop vinden we ook op deze speaker dus een Google Assitant knop terug die spraakherkenning activeert zonder dat je OK/Hey Google hoeft te roepen. De speaker beschikt over een tweewegluidspreker bestaande uit een 9 cm woofer en een 2,5 cm dome tweeter die allebei aan de voorkant van de luidspreker zijn gemonteerd.

Polk Audio Assist Voice Black

De Polk Assist beschikt net als de meeste speakers in deze test over twee microfoons en gedurende het overgrote deel van onze test reageerde de Polk Assist ook identiek aan de Google Home, Home Mini en JBL Link 20, maar af en toe pikte de Assist ons ‘Hey Google’ minder goed op dan de andere luidsprekers. Vooral als er omgevingsgeluid aanwezig is liet de Polk Assist het soms afweten, terwijl de andere luidsprekers wel digitaal in de houding sprongen. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit moeilijk meerdere keren achter elkaar reproduceerbaar was en slechts in een beperkt aantal scenario’s optrad.

Waar de Polk Assist juist zeer positief uit te hoek komt is bij de geluidsweergave. Hoewel het een relatief compacte luidspreker is, weet de Assist volle, strakke bas te produceren in combinatie met een mooi afgewogen mid- en hoogweergave. Het naar voren gerichte geluidsbeeld is dan ook erg prettig om naar te luisteren. Ook het maximale volume van de luidspreker valt gezien zijn formaat zeker niet tegen, de Assist kan met gemak op hoog volume spelen. Wat mist is de mogelijkheid om het geluid aan te passen. Afstelling van de hoge en lage tonen via de Google Home app is met deze speaker namelijk niet mogelijk, en de speaker heeft geen eigen applicatie waarmee die wel kan. Het energieverbruik van de Polk Assist is naar onze smaak ook wat aan de hoge kant, met 4,2 watt in standby modus.

Sonos One

De vreemde eend in de bijt binnen deze test is de Sonos One. Deze kleinste en goedkoopste luidspreker bracht Sonos in 2017 op de markt, in eerste instantie zónder Google Assistant. De One is vooral bedoeld als onderdeel van een Sonos Multiroom audiosysteem en heeft pas begin in mei van dit jaar ondersteuning voor Google Assistant gekregen. Op het moment van schrijven is deze functionaliteit in Nederland zelfs nog niet officieel beschikbaar. Officieel, want door een Amerikaans adres op te geven in jouw Sonos profiel komt de functionaliteit wél beschikbaar, ook in het Nederlands. Voor zover wij hebben kunnen testen werkt dit bovendien foutloos. Sonos heeft inmiddels laten weten de Google Assistant functionaliteit voor Nederland officieel in juli te introduceren. Google Assistant is dus een bijproduct op de Sonos One, die naast deze spraakassistent ook Alexa, de spraakassistent van concurrent Amazon ondersteunt. 

Sonos One White

De Sonos One is een compacte, vierkante toren die rondom is voorzien van langwerpige perforaties om geluid door te laten. Achter die geperforeerde wand gaat een tweewegluidspreker plaats en heeft Sonos in totaal ook zes microfoons verwerkt. Bovenop het apparaat vinden we knoppen voor play/pauze, volume en een touch-button om de microfoons in- of uit te schakelen. Die microfoons doen hun werk erg goed. De spraakherkenning van de Sonos One is uitstekend en ook als we het activatiecommando zacht, onduidelijk of op grotere afstand uitspreken wordt het eigenlijk altijd correct opgepikt. Ook met omgevingsgeluid heeft de One weinig moeite. Daarmee presteert het apparaat samen met de Google Home Max en LG WK7 het best als het op stemherkenning en spraakverwerking aankomt.

Ook de geluidskwaliteit van de Sonos One is érg goed. De luidspreker klinkt vol, maar tegelijktijdig mooi neutraal en helder. Aansturing gebeurt via de Sonos app, wat betekent dat je indient gewenst twee luidsprekers kunt koppelen en gebruiken als een stereopaar. Anders dan de andere apparaten in deze test biedt de Sonos One geen ondersteuning voor Google Cast, maar gebeurt bediening van muziekdiensten binnen de eigen app van Sonos, die vrijwel alle denkbare streamingplatforms ondersteunt. De Sonos One is daarnaast ook Spotify Connect compatible, zodat je de luidspreker ook direct vanuit de Spotify app kunt benaderen. Op de verder voor- en nadelen van het Sonos ecosysteem zullen we hier niet verder ingaan. Gezien de relatief hoge prijs van 200 euro zal je de Sonos One niet snel puur vanwege de Google Assistant functie aanschaffen, maar het apparaat biedt wel een goede mogelijkheid om deze functie in een bestaand Sonos systeem te integreren. Qua energieverbruik doet de One het niet best, in de standby stand blijft de meter steken op 4,6 watt, het hoogste verbruik van alle luidsprekers uit deze test.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat de slimme speakers met Google Assistant ondersteuning die we getest hebben geen van alle door de mand vallen. De spraakherkenning en verwerking is bij alle luidsprekers goed tot zeer goed, waarbij de Google Home Max, LG WK7 en de Sonos One er op dit punt positief uitspringen en de Polk Assist juist net wat vaker dan gemiddeld last had onze opdrachten goed te verwerken. De verschillen zijn echter klein en zoals gezegd waren fouten niet altijd goed reproduceerbaar.

Duidelijkere verschillen zijn er als we naar de luidsprekers luisteren. Zoals verwacht is hierbij een zekere correlatie zichtbaar tussen de prijs van de luidsprekers en de muzikale prestaties. Het goedkoopste model uit de test, de Google Home Mini (49 euro) is wat ons betreft ongeschikt om muziek mee weer te geven, tenzij je helemaal geen eisen aan geluidskwaliteit stelt uiteraard. Ook de oer-Google Home (100 euro) scoort op dit punt niet beter dan matig. Aan de andere kant van het prijsspectrum vinden we de Google Home Max (424 euro), een grote en dus ook dure luidspreker die klinkt als een klok en bovendien ook érg luid kan spelen, prima om ook een grotere ruimte met muziek te vullen. De luidsprekers van JBL, LG en Polk zitten daar zowel qua prijs als prestaties tussen in. De JBL Link 20 (122 euro) klinkt van deze drie het minst goed, maar heeft een ingebouwde accu én is spatwaterdicht, zodat je deze ook buiten kunt gebruiken. De Polk Assist (159 euro) is relatief compact, maar klinkt uitstekend en ziet er wat ons betreft fraai uit. Enige nadeel is dat deze speaker soms wat meer moeite had dan de rest met stemcommando’s. LG’s WK7 is dan ook onze favoriet uit deze test. Deze luidspreker kost gemiddeld slechts 110 euro, klinkt érg lekker, kan op hoog volume spelen en heeft zeer goede microfoons aan boord; reden om deze speaker onze Excellent Choice Award te geven.

Een eervolle vermelding is er voor de Sonos One. Hoewel deze luidspreker niet direct met de andere modellen concurreert en primair onderdeel uitmaakt van het Sonos ecosysteem, is de integratie met Google Assistant prima en blijken de ingebouwde luidsprekers ook uitstekend.


LG WK7


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Google Home Max White

Google Home Max White

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent
Niet verkrijgbaar
Google Home Mini White

Google Home Mini White

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

43,94 €

7 winkels
Google Home White

Google Home White

 • Spotify Connect
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

89,00 €

7 winkels
JBL Link 20 (NL)

JBL Link 20 (NL)

 • Spotify Connect
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent
 • Batterij/accu

124,95 €

2 winkels
Excellent LG WK7 Black

LG WK7 Black

 • Spotify Connect
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent
 • Batterij/accu

107,61 €

7 winkels
Polk Audio Assist Voice Black

Polk Audio Assist Voice Black

 • Chromecast
Niet verkrijgbaar
Sonos One White

Sonos One White

 • Apple Airplay
 • Spotify Connect
 • SonosNet
 • Chromecast
 • WiFi
 • Amazon Alexa
 • Google Assistent

199,00 €

5 winkels
0
*