Zo flash je een BIOS-update

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Het updaten van je BIOS
 2. 2. Waarom zou je je BIOS updaten?
 3. 3. Twee manieren om je BIOS te flashen
 4. 4. Reacties

Het updaten van je BIOS

Mede dankzij de derde generatie AMD Ryzen-processors is het opeens een hot topic: het flashen van een nieuwe bios op een ouder moederbord. Je kunt zo'n nieuwe cpu immers gebruiken op een goedkoper socket AM4-moederbord van een of zelfs twee generaties geleden, maar niet zonder eerst de bios bij te werken. Hoe dat precies moet, doen we in dit artikel kort uit de doeken.

Wat is de BIOS?

De bios is als het ware de firmware van je moederbord. Als je je pc aanzet doorloopt de bios een self-test, de zogenaamde POST, alvorens je besturingssysteem groen licht krijgt om op te starten. We bespraken de ins en outs van een moederbord-bios al eens uitgebreid in het artikel Wie heeft de beste moederbord BIOS?, inclusief de reden waarom je strikt genomen niet meer van een bios maar van een uefi moet spreken.

Gigabyte X570 Aorus Xtreme
Het hoofdscherm van de bios van een Gigabyte X570 Aorus Xtreme.

Waarom zou je je BIOS updaten?

Van een willekeurig Z390-moederbord, de Asus RoG Strix Z390-E Gaming, zijn sinds de release in oktober 2018 al tien bios-versies verschenen. Als we de changelogs daarvan bekijken, zijn er in feite twee redenen waarom fabrikanten bios-updates uitbrengen: het oplossen van bugs en het implementeren van nieuwe microcode. De microcode (in AMD-jargon: agesa) wordt aangeleverd door de processorfabrikant en omvat onder meer een lijst met alle processors die kunnen werken in het moederbord. Ook firmware-fixes voor bekende problemen in processors, bijvoorbeeld qua beveiliging, worden door de microcode geadresseerd.

In het verleden was het adagium omtrent bios-updates het aloude don't fix it if it ain't broken. Oftewel, zolang je geen problemen ondervond, was het niet de moeite waard om de bios te updaten - wellicht zou dat juist voor problemen gaan zorgen. Zowel de actuele focus op beveiliging van processors, die tot de nodige security-gerelateerde microcode-updates leidt, als de grote hoeveelheid nieuwe cpu's brengen daar echter verandering in. Als je je systeem veilig wil houden zonder prestatieverlies door puur softwarematige fixes, of een processor wil gebruiken die pas na de release van je moederbord op de markt is gekomen, ontkom je niet aan het updaten van je bios.

  B350/X370 B450/X470 X570
Eerste generatie Ryzen Direct Direct Vaak niet
Tweede generatie Ryzen Na bios-update Direct Direct*
Derde generatie Ryzen Na bios-update Na bios-update Direct
* = soms niet alle modellen
Een Ryzen 3000-cpu werkt pas in een B450/X470-moederbord na een bios-update.

Risico's

Dat de publieke opinie voorheen niet zo happig was op bios-updates, had zo zijn redenen. Het flashen van een bios is immers een precair proces. Op je moederbord zit een flashchip van doorgaans 32 tot 128 megabit groot, die je in essentie wist om er daarna een nieuwe bios naartoe te schrijven. Gaat er gedurende dat proces iets mis - de stroom valt uit of je systeem crasht, bijvoorbeeld - dan is de kans groot dat je je duurbetaalde moederbord in een levenloze printplaat hebt veranderd. Vooral Gigabyte is daarom al lange tijd voorstander van het dubbel uitvoeren van de bios-chip, zodat je altijd kunt terugvallen op een tweede bios. Hoe dan ook: sluit je pc nooit af tijdens een bios-update en voer 'm uit met zo weinig mogelijk apparatuur aangesloten, zodat de kans dat er iets misloopt zo klein mogelijk is.

Twee manieren om je BIOS te flashen

Er zijn ruwweg twee gangbare manieren om je bios te updaten.

Flashen vanuit BIOS of OS

Je kunt praktisch elk moederbord updaten vanuit de bios of soms zelfs direct vanuit je besturingssysteem, als de fabrikant van je moederbord daar een softwaretool voor heeft. Hiervoor download je de nieuwste bios-versie, die je doorgaans vindt in de 'support'-sectie van de productpagina van je moederbord op de site van de fabrikant. Vaak is die gezipt; vergeet hem niet uit te pakken. Zet het bestand op een usb-stick; vooral bij oudere moederborden is formatteren als FAT32 verplicht. In de bios ga je vervolgens naar de flash-utility, hieronder sommen we op waar die doorgaans zit bij de populairste merken.

 • ASRock: Tool -> Instant Flash.
 • Asus: Tool -> EZ Flash. Je kunt de bios via deze tool ook direct via internet binnenhalen, zodat je niet met een usb-stick aan de slag hoeft.
 • Gigabyte: Druk op F8 voor Q-Flash (of klik op de knop in de 'easy mode').
 • MSI: Klik op de knop 'M-Flash' in de easy mode, of ga naar M-Flash in het menu 'Utilities'.

MSI MEG X570 Godlike
Het flashprogramma in de bios van een MSI MEG X570 Godlike.

Flashen zonder (ondersteunde) cpu

Het grootste nadeel van bovenstaande, gebruikelijke methode om je bios te updaten, is dat je als startpunt al een werkende bios moet hebben. Probeer je een nieuwe processor in een ouder moederbord te installeren, dan zit je dus met de gebakken peren, net als wanneer je bios gecorrumpeerd is op een moederbord zonder dual-bios. Daarvoor bestaat een oplossing in de vorm van een feature waarmee je de bios kunt flashen zonder werkende componenten, behalve de voeding dan. Afhankelijk van de fabrikant wordt deze feature 'USB BIOS Flashback', 'Q-Flash Plus' of simpelweg 'Flash BIOS button' genoemd. Het concept is in alle gevallen gelijk: je zet de benodigde bios op een usb-stick, sluit enkel de atx- en cpu-stroomkabels aan, drukt op de flashknop en... je computer flasht de nieuwe bios. Als het goed is.


Vaak is de te gebruiken usb-poort voor het flashen van de bios gemarkeerd.

Helaas ondersteunen lang niet alle moederborden deze feature. Hieronder hebben we bijvoorbeeld alle AMD B450/X470 moederborden opgesomd waarmee je de bios kunt flashen zonder processor. Heb je een ander moederbord, dan zul je tijdelijk een andere, wél out-of-the-box ondersteunde processor moeten plaatsen om de bios te kunnen updaten. Bestel je een nieuw moederbord, dan bieden diverse webshops die service aan voor ongeveer 10 euro.

AMD B450/X470 moederborden met 'BIOS flashback'

 • Asus RoG Crosshair VII Hero
 • MSI B450 Gaming Plus
 • MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
 • MSI B450 Tomahawk
 • MSI B450-A Pro
 • MSI B450M Bazooka Plus
 • MSI B450M Gaming Plus
 • MSI B450M Mortar (Titanium)
 • MSI X470 Gaming M7 AC

Gelukkig lijken fabrikanten inmiddels te beseffen hoe handig deze feature kan zijn, zeker op een platform met een langere levensduur, zoals AMD's socket AM4. Van de vijftien moederborden in onze X570-roundup ondersteunden bijvoorbeeld al twaalf modellen het flashen van je bios zonder cpu.

0
*