EK P360 RGB Classic test: custom waterkoeling voor de massa

49 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dit zit er in de EK P360 RGB Classic kit
 3. 3. Montage
 4. 4. Koelprestaties
 5. 5. Conclusie
 6. 1 besproken product
 7. 49 reacties

Dit zit er in de EK P360 RGB Classic kit

Voor in ons geval 335 euro zou je dus alles krijgen wat je nodig hebt om je processor van vloeistofkoeling te voorzien. Overigens is het ook mogelijk om direct of op een later moment je videokaart op te nemen in het koelsysteem. Daarvoor hoef je in principe enkel een gpu-waterblok te kopen, maar zeker bij een high-end videokaart raadt EK dan wel aan om tevens nog een extra radiator te installeren.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Vermeldenswaard is overigens dat je bij elke kit een uitgebreide handleiding krijgt, waarin stap voor stap staat uitgelegd hoe je de waterkoeling moet installeren.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Laten we beginnen bij het onderdeel dat je direct op je processor schroeft: een Supremacy Classic-koelblok van vernikkeld koper. Het blok is zonder gereedschap te installeren en heeft standaard een mount die geschikt is voor Intels socket 1151 en 2066, maar ook montagemateriaal voor AMD's socket AM4 wordt meegeleverd. Alleen de grote socket van Threadripper-processors valt dus buiten de boot. Door de bovenkant van acrylglas kun je bekijken hoe het water door het blok stroomt, verlicht door een rgb-led. Net als voor alle andere componenten in deze kit, wordt daarvoor de standaard vierpins header gebruikt.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Het volgende onderdeel is de radiator, in ons geval een CoolStream Classic PE 360mm-model. Deze radiator is met 45 mm relatief dik en komt met drie Vardar F4-120ER RGB-ventilators, die tussen de 500 en 2200 rpm kunnen draaien. Deze ventilators zouden zijn geoptimaliseerd voor het genereren van een hoge statische druk, die vereist is om lucht door de vinnen van de radiator te blazen.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Verder krijg je bij deze kit een gecombineerde pomp en reservoir, namelijk de XRES 140 SPC PWM Classic RGB. Je kunt hem via pwm aansturen om de pomp langzamer te laten werken als je je systeem niet belast. Het reservoir kan met het meegeleverde bracket op de plek van een 120mm-ventilator worden geplaatst, maar je kunt hem uiteraard ook gewoon op de bodem van je behuizing neerzetten. In het reservoir is een sponsje aanwezig om spiraalvorming te voorkomen.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Om de componenten met elkaar te verbinden, wordt er twee meter zachte tubing meegeleverd. Die ziet er misschien wat minder spectaculair uit dan harde slangen met een fitting voor elke bocht, maar is wel eenvoudiger te installeren, zeker voor beginners. Je bevestigt de slangen met zes meegeleverde G1/4-compressiefittingen. Voor het vullen van het koelsysteem levert EK 100 ml geconcentreerde 'CryoFuel' mee, die je in een verhouding van 1:9 moet mengen met gedistilleerd water om een geschikte koelvloeistof te krijgen.

Als accessoires krijg je verder nog een fan-splitter, een pwm-verlengkabel van 50 cm, een vierwegs rgb-splitter, een atx-kortsluitplug voor het installeren van de pomp, een pomptestadapter met sata-power en de benodigde 'Allen' 8mm-inbussleutel.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent EK Waterblocks P360 RGB Classic

EK Waterblocks P360 RGB Classic

 • Custom waterkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 2621 gram
 • 120 mm
 • 390 mm
Niet verkrijgbaar
0
*