EK P360 RGB Classic test: custom waterkoeling voor de massa

49 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dit zit er in de EK P360 RGB Classic kit
 3. 3. Montage
 4. 4. Koelprestaties
 5. 5. Conclusie
 6. 1 besproken product
 7. 49 reacties

Montage

Ondanks dat EK alle componenten in één doos aanlevert, blijft het monteren van een custom waterkoelset toch nog een stukje ingewikkelder dan bij een gesloten all-in-one waterkoeler. Voor de meeste stappen heeft EK op YouTube instructiefilmpjes beschikbaar, maar hieronder beschrijven we het installatieproces nog eens bondig.

Het makkelijkste is om te beginnen met de plaatsing van de radiator, al maakt het in principe niet uit welke volgorde je aanhoudt en verschilt de favoriete volgorde tussen experts. Zo weet je in elk geval snel zeker dat alles past. De ventilators monteer je bij voorkeur alvast buiten de kast. Wij plaatsen de radiator bovenin de kast, zo kunnen de fans direct als outtake voor je behuizing dienen. Je kunt de componenten eventueel van tevoren spoelen met gedemineraliseerd water.

EK Waterblocks P360 RGB Classic
De radiator met daarop de fans en twee fittingen.

Vervolgens plaats je de rest van de componenten: het reservoir en het cpu-blok. Zo weet je exact hoeveel lengte je nodig hebt als je de slangen op maat gaat knippen. Als alles zit, kun je immers exact zo veel van de slang afknippen als je nodig hebt om van bovenin (of voorin) je kast naar het reservoir te komen. Hierbij houd je de volgorde pomp -> cpu-blok -> radiator aan: de warmte uit het water dat langs je cpu is gestroomd moet immers zo snel mogelijk worden afgevoerd via de radiator. In elk geval moet de pomp (en in dit geval dus het reservoir) het laagst gemonteerde component zijn.


Als je de slangen als laatste monteert, weet je exact welke lengte je nodig hebt.

Om de waterstroom de goede kant op te laten lopen, heeft elk component behalve de radiator een aparte in- en uitgang. Dit staat aangegeven met de aanduidingen 'IN' en 'OUT' - bij het reservoir kun je afhankelijk van je behuizing uit een ingang aan de boven- of zijkant kiezen. Om een slang te bevestigen, draai je de ring los van de fitting. De ring schuif je vervolgens om de slang heen, waarna je het uiteinde van de slang over de fitting heen duwt. Draai de ring vervolgens weer vast op de fitting, totdat hij echt niet meer verder kan. Er ontstaat dan een kleine knik aan de zijkant van de slang, die de bevestiging van de tubing verzegelt.

EK Waterblocks P360 RGB Classic

Tot slot is het tijd om de loop te vullen. Hiervoor kun je de fitting bovenop het reservoir gebruiken, of het hele deksel van het reservoir draaien. Het is handig om hiervoor een extra stuk slang te gebruiken, waarin je een trechter plaatst om zonder knoeien te vullen. Het meegeleverde sponsje plaats je onderin je reservoir om de vorming van luchtbellen en spiraaltjes in het water te voorkomen. Tijdens het vullen van de loop laat je de pomp draaien; met het meegeleverde kortsluitstuk voor de atx-stekker kun je je voeding aan laten gaan zonder dat je andere componenten aangesloten hebt. Eventuele lekken spoor je op door keukenpapier om de fittingen en op je videokaart te leggen; als je daarop natte plekken ziet, weet je dat er iets niet helemaal goed gaat.

EK Waterblocks P360 RGB Classic
Met keukenpapier kun je een eventueel lek snel op het spoor komen.

Op het moment dat het niveau in het reservoir niet meer zakt, is de loop afdoende gevuld. Daarna valt het aan te raden om je waterkoeler enige uren te laten draaien, zonder het reservoir volledig af te sluiten. Doordat er ongetwijfeld nog her en der wat lucht in het systeem zal zitten, zakt het waterniveau mogelijkerwijs nog een beetje. Rustig je systeem heen en weer bewegen kan helpen om de lucht vrij te laten. Je kunt het reservoir dan nog een beetje extra bijvullen.


Na het vullen laat je de loop enige uren draaien met het reservoir deels open.

Een aantal jaar geleden publiceerden we al eens een stap-voor-stap workshop voor het bouwen van een volledige custom waterkoeling, inclusief gpu-blok. Eigenlijk is er daarin de laatste jaren niets veranderd, dus als je nog wat verder wil gaan dan met deze EK-kit, lees dan vooral dat artikel nog eens na.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent EK Waterblocks P360 RGB Classic

EK Waterblocks P360 RGB Classic

 • Custom waterkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 2621 gram
 • 120 mm
 • 390 mm
Niet verkrijgbaar
0
*